Yhteystiedot

Omistaja:
Timo Väisänen
0405318090
tuliniementila@gmail.com
vaisanen.timo(at)outlook.com

lisäksi tilalla:
Helena Väisänen
0405728067
hellu.vaisanen(at)gmail.com

Mikko Väisänen
0400678067
vaisanen.mikkojuhani(at)gmail.com

Vuoristentie 13
74200 Vieremä

Uusimmat kuvat

  

2008

28.12.2008 Vuosi on lopuillaan

Niin alkaa olla vuosi 2008 mennyt. Loppu vuoden tapahtumia: Adan paimekoira harjoituksia, Hellun liiketalouden opinnot sekä maatalous englannin opiskelu, Minna oli työssä oppimisjaksolla Hingunniemestä, kokouksia, muutamat jouluruokailut sekä joululauluja.

Navetalla: sonni-vasikoita syntyy edelleen, täytyi jo ostaa kaksi lehmävasikkaa, jospa se tuuri alkaisi kääntyä lehmävasikoihin. Jalostusuunnitelma tehtiin joulukuussa Anita Hyvösen kanssa. Utaretulehduksia ollut viime viikkoina useita.

Tallilla: Hevosille annettiin influenssa rokotukset jouluviikolla, jospa se suojaisi hevosinfluenssalta, jota on jo monena talvena ollut liikkeellä, mutta meidän hevoset ovat siltä säästyneet.

Käytiin työterveystarkastuksissa työterveyshoitaja Irmeli Ryhäsen luona ja ihan oltiin hyvässä työkunnossa molemmat. Helena aloitti kunto-savotta projektissa kunnon kohentamisen: liikuntaa, painon tarkkailua, stressin hallintaa ja hyvän mielen yllä pitämistä.

Hyvää loppu vuotta ja menestyksekästä uutta vuotta 2009!

24.12.2008 Hyvää joulua!   pc240071.jpg

 Niin se vuosi taas pyörähti ja jälleen vietämme Joulua. Onneksi tänä vuonna tuli valkoinen joulu, vaikka viikko sitten näyttikin siltä, että tapania ajetaan vankkureilla kun lumet näyttivät sulavan. Mutta viikonloppuna alkoi satamaan lunta ja ilma viileni, ja nyt lunta onkin noin parikymmentä senttiä ja pakkasta on kymmenen astetta. Eli tapania päästään reellä ajamaan, katsotaan vaan kenet valjastetaan kirkkoreen eteen..

Oikein ihanaa ja rauhallista joulua kaikille!  

Toivottaa Ada joulukuusen alta :)

13.11.2008 Terveydenhuoltosuunnitelman päivittäminen

Tänään päivitimme terveydenhuoltosuunnitelmaa yhdessä eläinlääkäri Tanjamaarit Nurmisen kanssa. Suurin ongelmamme on lehmä-vasikoiden puute jo usealta vuodelta, kovin on sonnivaltaista ollut. Pian saa lähteä ostamaan vasikoita ja hiehoja.

Pyhäinpäivänä kävimme Adan kanssa nautatreeneissä Juvalla, kovasti saimme uutta tietoa ja oppia molemmat.

28.10.08 Sisäruokinta-kausi ja koulu alkanut

Niin on lehmät ja hiehot siirtyneet laitumilta navettaan, tosin kaksi hiehoa mietti puoli päivää navetan edessä tarhassa, että siirtyäkkö vai jäädäkkö, mutta sitten rehun tuoksu houkutteli astumaan navettaan.

Tammat ja varsat ovat kotiutuneet hyvin pihattoon, on tosi kiltti ja tasainen porukka, eikä kukaan kiusaa ketään. Hyvin antoivat kesällä syntyneet lapsukaiset: Helmi, Aarre, Nätti poika ja Päkä tunnistaa, ottaa verikokeet ja laittaa sirut, kun Hannu Ala-Korpi Pohjois-Savon hevosjalostusliitosta kävi ne tunnistamassa viime perjantaina. Uudessa pikkupihatossa asustelee pikkujätkät Sulo ja Palomestari. Viimeisiä tiineys tarkastuksia tehtiin toissa viikolla ja Rilla ei ollut kantavana, vaikka sen kanssa koko kesä tehtiin töitä ja välillä vaihdettiin jo orittakin, mutta välivuosi tuli. Kesän saldo yhdeksästä tammasta kahdeksan tiinettä. Kimppa-talli MT-Breeding team toiminta lopettiin ja hevoset jaettiin Sweet Chili Kemp, Guerilla ja Sweet Chili Boy jäivät tänne meidän hoitoon ja omistukseen. Hot Spot ja Spot the girl menivät Tuomakselle Pöljälle. Global Gracie ja Miss Defar jäivät yhteis-omistukseen Tuomakselle ja Mikolle.

Koulut on alkaneet, nuorisolla jo syyskuussa, mutta minun liiketalouden opiskelut viime viikolla, ihan olin "kesäterässä", pitäisi terästäytyä opiskelemaan, paljon uusia haasteita on tulossa esim. liiketoimintasuunnitelma, maatalous englanti ym. Myös Adalla on alkanut koulutukset paimennuksen aakkosiin Kainulaisen Tuulan luona. Ensinmäinen kerta oli jännittävä meille molemmille, mennä lampaiden joukkoon, Ada näki niitä ensinmäisen kerran elämässään ja minulla on lapsuuden traumoja mummulan lampaista, mutta hyvin meni ja seuraavan kerran ei enää peloittanut kumpaakaan. Ensi launtaina lähdetään nauta-treeneihin Juvalle Heikki Teittisen luo, siellä asustaa myös Adan isä Jake ja sisko Amy.

04.10.08 Rentukkaalle 10.tähtijuoksija

Juhlittiin Rentukasta viikkoa liian aikaisin, sillä tänään Rentukkaan jälkeläisistä kymmenes alitti tähti-ajan, kun Hissun Virva meni Kriteriumin finaalissa 29,9, ollen yhdeksäs. Joten täytyy juoda taas kakku kahvit, niin onhan tässä tulossa hääpäiväkin, peräti jo hopeaa.

Tammat ovat myös jo kaikki kotiutuneet kesälaitumiltaan, käyskentelevät laitumella tuossa pihapiirissä, upean näköistä kun kaikki 12 hevosta( joukossa 4 varsaa) seisoivat rannalla ja järveen heijastui ruskan värit, harmi ettei ollut kamera saapuvilla. Ensi viikolla alkaa tammoillakin talviaika ts. pihattokausi.

Hiehot ovat myös vielä ulkona, tosin lisäruokaa on laitumelle viety, mutta pian heidänkin lomansa on ohi ja koirat pääsevät näyttämään taitojaan hiehojen navettaan ottamisessa.

29.09.08 Juhlien aikaaniitun_ja_rentukkaan_juhlat_mys_muita_hevosia_011.jpg

Tänään oli Mikon nimipäivän lisäksi Iitun satatonnari ja Rentukkaan periyttämän yhdeksännen tähtijuoksian juhlat. Vieraina oli niin karjaväkeä kuin hevosimmeisiä.

Iitu oli syntynyt 2.9.1994, isä oli Immolan Asessori Et ja emä Ensi. Iitu poiki yksitoista kertaa, oli rakenteeltaan ja tuotokseltaan hyvä lehmä,oli kaikinpuolin terve sekä tuli myös hyvin kantavaksi. Paras vuosituotos oli 10766, rasvaprosentti 3,4 ja valkuaisprosentti 3,3. Karjassamme on muutama Iitun tytär toivotaan että joku heistä vielä yltää emänsä 100-tonnari meriittiin.iitun_ja_rentukkaan_juhlat_mys_muita_hevosia_046.jpg

Rentukas, tallimme periyttäjä aatelitamma jätti jälkeensä 13 varsaa, joista jo yhdeksän on alittanut tähtijuoksia ajan (alle 30,0), eniten tähtijuoksijoita periyttänyt tamma, näin ollen Rentukas sai suomenennätyksen yksinään haltuunsa tältä saralta. Toiveissa on saada vielä muutama tähti lisää. Vieremän Oriyhdistys oli lahjaksi tuomansa "boolimaljan" pohjaan kaiverruttanut "Rentukas mualiman paras suomenhevos periyttäjä".

Päivän kolmas "päivänsankari" Mikko sai viettää nimipäiväänsä syödä monellaisia kakkuja , saada lahjoja ja kukkia sekä kuunnella puheita menestyksestä karja ja hevospuolella.

02.09.2008 Syyskuu: kokosimme tänään kuivaaheinää

Syyskuu, syksy tulee. Aamulla mittari pari astetta pakkasen puolella. Täytyy varmaan jo tunnustaa tosiasia, että kesän säät eivät tulleet tänä vuonna.

Rehun toisen sadon saimme koottua viime viikolla. Pitkät sarat niitettiin myös viime viikolla ja tänään kokosimme heinät latokuivuriin ja navetan ylisille, siis syyskuun toinen päivä, täytyy laittaa muistilokeroihin.

Oripojat kotiutuivat kesälaitumilta Sulo ja Palomestari Sukevalta sekä Ruiskumestari Viitaalta.

17.08.2008 Elokuu ja kesää odotellaan...

Elokuuta menty yli kaksi viikkoa ja "intiaanikesä" odotuttaa edelleen.

Heinät saatiin latokuivuriin hyvä laatuisena, pitkät sarat edelleen pystyssä, vettä satanut tasaiseen tahtiin. Rehun teko edessä säiden salliessa, ei tosi nurmi ole kasvanut kovin hyvin sillä sää on ollut kylmää. 

Tammojen siemennykset ohi, Rillalle vaihdettiin oriitta, käytettiin Santeri Dahlian luona astutettavana, Piirtoa jatkettiinTilikatilla ja Siro on kantava. Tammat pääsivät laitumelle, syksyllä tarkastetaan sitten Piirron, Rillan ja Hot Spotin tiineys.

Ada tehnyt "ilkeyttä": purrut Tiinan kahdet sandaalit sekä muutamista kengistä pohjalliset, kantaa portaiden edestä ruohomatot pitkin nurmikoita samoin puuliiteristä puita. Paimennus harjoituksia jatkettu, virtaa on, mutta käskyt menee viiveellä. On ollut myös hevoslenkillä mukana juoksee rinnalla tai takana ja suututtaa kun ei pysy aina mukana, silloin meinaa käydä näykkäsemässä hevosta, ettei jätä häntä, mutta siitäkin kielletään. Mutta on muuten niin ihana ja hellyttävä. Autossa matkustaminen pelotti alussa, mutta nyt sekin alkaa viehättää, hyppää jo omasta halusta kyytiin, ei tarvitse houkutella ja nostaa kyytiin.

27.7.2008 Heinät nurin

Tulihan ne heinäpoudat, kyllä niitä odotettiinkin. Heinät on niitetty ja kuivuvat mukavassa tuulen vireessä, huomenna tai ylihuomenna ajetaan latokuivuriin. Pitkät sarat niityllä jäivät vielä pystyyn, on tulva ja niin märkää, ettei sinne traktorilla pääse.

Lomareissulla käytiin Mikkelissä St Michell-raveissa, lisäksi on nautittu kulttuuri-riennoista Kaustisen kansanmusiikiikki-juhlista, kesä-teattereista Reittula, Alapitkä, Konolanmäki ja Pielavesi, Ilosaari rokista ja Olusista sekä kuninkuusraveista, kukin kiinnostuksensa mukaan.

Hevosten siemennykset alkavat olla loppusuoralla, Rilla ei ole todennäköisesti kantava, pitäneekö vaihtaa oriitta, Piirrolla oli kaksoistiineys, joka piti katkaista ja jatkaa siemennystä. Siroa ja Hot Spotia ei olla vielä tarkastettu.

Adan kanssa kävimme Juvalla pentu tapaamisessa ja opettelemassa paimennusta. Mukana oli kaikki Adan sisarukset, olivat tosi virkeitä kavereita kaikki. Oli ihan opettavainen tilaisuus, vaikka Ada olikin ihan väsähtänyt pitkästä matkasta. 

10.7.2008 Sateista edelleenheppoja_ja_lehmi_kes_2008_058.jpg

Kyllä ne heinäpoudat odotuttavat tänä kesänä. Suurpaaleihin saimme heinää viime viikolla: torstaina kaadettiin ja lauantaina paalattiin. Vielä on heinää pystyssä ja latokuivuri tyhjänä. Lähi päivinä sateet jatkuvat, joten voimme rauhassa lähteä lomalle St Michell raveihin.

Mt-Breeding teamin hevosista laitettiin myynti-ilmoitus Hevosurheilu-lehteen sekä meidän kotisivuille, toivottavasti hevoset löytäisivät uuden kodin. Mielenkiintoisia sukuja ja hyvillä isä-oreillä siemennetyjä tammoja. Kimppa hajoaa yhden osakkaan äkillisen kuoleman vuoksi, mielenkiintoista olisi katsoa työn tuloksia. Meillä ei yksinään riitä resurssit jatkaa työtä tässä laajuudessa, sillä meillä on nuo suomenhevoset eli "hissut".

Tammojen siemennykset ovat jatkuneet Piirron ja Rillan kanssa; Piirto Tili-Katilla ja Rillaa jatkettiin Suikun-Erolla.

Adan kanssa on opeteltu paimentamista, topakasti hakee lehmiä laitumelta, eikä pienistä potkuista hätkähdä. Myös muuta tottelevaisuutta on opeteltu: autoja ei mennä vastaan eikä vieraiden syliin mennä hyppimään, ei enään olla "sylikoiran" kokoinen, vaikka Adasta olisi niin mukava tutustua ihmisiin ja hoidattaa heillä ihan sylistä käsin. 

 

2.7.2008 Heinäpoutia odotellessa  img_4921.jpg

Keskikesän juhla on takana ja nyt vietetään jo heinäkuuta. Vielä ei ole ollut kovin helteistä ja vettä on satanut melkein joka päivä. Vaikka olisi poutaa, niin heti ei pääsisi heinän tekoon, koska osa pelloista ei kantaisi traktoria. Toivotaan että saataisin heinäpoudat, niin hevoset saisivat ensi vuodeksi heinää. Rehut saatiin onneksi tehtyä jo viime viikon alussa. 

Tänä aamuna varsoi viimeinen tamma, kun Hissun Piirto sai nätin tammavarsan A.T Ekosta ori-varsojen jälkeen. Edellisen viikon alussa Hissun Siro sai ori-varsan Aurauksesta, joka ristittiin Aarteeksi. Myös tammojen siementäminen on jatkunut. Roosa, Globe Gracie ja Sweet Chili Kemp ovat kantavana, eli ei enää ole jäljellä kuin Rilla, juhannuksena talliin muuttanut Hot Spot ja juuri varsoneet tammat. Voiton puolella ollaan jo.

Ensimmäiset hiehot ovat päässeet kesästä nauttimaan ulos. Aluksi tutustuminen aitaukseen on tapahtunut liekassa, mutta pari on jo päässyt vapaasti laitumella oleilemaan.  Ada on ollut hyvin ahkerana paimentamassa, ja ei ole paljon vauhtia hidastanut, vaikka välillä on saanut potkun.

18.06.2008 Hyvää Juhannusta!

Niin on kesä jo juhannus-viikossa, rehunteko-koneita viritellään ja sääennustuksia tutkaillaan, että koska pääsisi tuorerehun tekoon. Mutta kovin on epävakaista...

Iitu ei oikein hyvin toipunut poikimisesta ja päätimme armahtaa "vanhan palvelijamme", päästäen hänet "ikivihreille laitumille". Hiehot odottelevat vielä ulos pääsemistään, sillä kovin on ollut kylmiä ja sateisia päiviä, mutta tänään laitetaan ensinmäiset "nuoret neidit" ulos. Ada on opetellut paimentamista, lähinnä lehmien takaa ajamista ja käskytkin alkavat tulla vähitellen tutuksi,joskus tilanne tuntuu pelottavalta, niin silloin täytyy käyttää haukkumista apuna.

Tallin puolella siemennykset ovat jatkuneet, Rytmin lisäksi Guerilla on myös kantava. Siro ja Piirto kasvattelevat vatsojaan ja tissejään, juhannuksen jälkeen olisi määrä päivät varsomisille.

Juhannuksen lisäksi juhlitaan tällä viikolla Hellun ja Tiinan synttäreitä, siis "kaksikymppisiä". Toivotaan kaunista ja aurinkoista juhannusta (ts. rehunteko ilmoja)!

08.06.2img_4881.jpg008   Kesälaitumilla

Sää oli tällä viikolla aurinkoinen, alkuviikosta sai jo hiukan hikeä pyyhkiä, mutta loppuviikkoa kohden ilma  viilentyi. Viime viikolla pääsivät lehmätkin  laitumelle, ja niin alkoi myös meidän koirien työ. Adakin on opetellut myös paimentamista ja intoa on vähän liikaakin. Tällä hetkellä paimentaminen sujuu ihan talutushihnasta käsin, kun komennot ovat vielä epäselviä tälle pikku neidille.

Tammojen siemennys on myös jatkunut kovin kiireisenä,  edelleenkään ei ole  varmasti kantavana kuin Rillan Rytmi.

Lehmien lisäksi myös talli on tyhjentynyt. Ensimmäisenä lähtivät kesälaitumille meidän vuosikkaat orijässikät, Hissun Sulo ja Palomestari. Nämä menivät tiistaina Sukevalle muiden vuosikkaiden oriiden kanssa pitämään leiriä. Lauantaina vietiin  sulhasista kotiutunut Hissun Roosa ja Kajaanin opetuslähdön väliin jättänyt Hissun Katti järventaakse laitumelle. Rytmi ja  Hissun Viima lähtivät kesän viettoon Koljonvirralle Rentun seuraksi. Ruiskumestari menee Viitaalle orilaitumelle.

25.05.2008 Kesä tulee pikkuhiljaa...pääskysestä ei päivääkään

Vaihtelevaa säätä: kylmää, tuulista, sadetta (lunta ja rakeita) välillä aurinkoakin. Peltotyöt työlistäneet viime viikot lietteenajo,kivien kerääminen sekä kylvötyöt. Kaura saatiin maahan 18.5 ja ohrat 23.5.

Tammojen siemennys ja ultraus työ jatkuu, varmuudella kantavana vasta Rillan Rytmi.

Iitu poiki 23.5 ison sonnivasikan, poikiminen meni hyvin, vaikka vasikka olikin alkuun tulossa "selällään". Kalsiumia on annettu, jotta vältyttäisiin poikimahalvaukselta.

Vieremän Oriyhdistyksen tamma-ja varsanäyttelyissa 19.5, esiteltiin 13 varsaa ja kaksi tammaa, meidän tallilta oli mukana 2-vuotias ori Ruiskumestari, Timon esittelemänä. "Ruiskis" palkittiin 2-palkinnolla.

Ensimmäiset pääskyset ilmaantuivat pihapiiriin muutama päivä sitten, joten on kesä, sillä pääskysestä ei päivääkään...

11.5.2008 Äitienpäivä, hyvää äitienpäivhelmi.jpgää!

Rilla varsoi 3.5 tammavarsan Suikun Erosta, nätti punarautias-varsa, jolla on tähti otsassa, Hissun Helmi on tulokkaan nimi.

Tammoista ollaan astutettu: Rillan Rytmi ja Hissun Roosa Haaste Pojalla, Guerilla Northern Ensing:llä sekä Sweet Chili Kemp Jailhouse Joey:lla.

Kukan harjoittelu loppui ja oli arviointien sekä kiitosten aika. Haikeilla mielin jäimme muistelemaan topakkaa hevostenhoitajaa. Kukkan ottamia kuvia sain luvan käyttää näillä sivuilla, kuten vieressä oleva Helmin kuva. Kauniit kiitokset työssä oppimis-jaksosta ja kuvista!

Kevät töitä aloitellaan;aitojen tekoa, lietteenhaju täyttää tienoon, pihamaa ja kukkapenkit kaipaisivat rapsutusta. Lehmät navetassa aistivat tulevan kesän ja vapauden, joten sieltä kuuluu jo vaativa mölinä, auringon paistaessa sisään.

Vuoris-järvestä lähti jäät 4.5.

2.5.2008 Vappu meni , toukokuu alkoi, aurinko paistaa...

Toukokuu on alkanut kauniilla auringon paisteella. Rillaa on odoteltu varsovaksi jo viikon ajan, mutta antaa vielä odotuttaa.29042008216-001.jpg

Rantasauna siivottiin kesäkauteen vapunaaton aattona ja Ada ihastui heti ranta-elämään, meni Timon perässä uimaan poreveteen jäiden sekaan, huh huh oli se hiukan kylmää. Aattona rannan valloittivat agrologi-opiskelijat, joten meillä muilla ei ollut asiaa sinne. Mutta nyt olemme avanneet rantasauna kauden koko porukalla, kun Tiinakin tuli käymään Joensuusta.

Talliimme muutti uusi hevonen Global Gracie Ruotsista, tamma on 7-vuotias ja tulee siitoskäyttöön.

27.04.2008 Kevättä kohden..

Kyllä se taitaa kevät tulla pikkuhiljaan, yöt ovat olleet vielä pakkasen puolella, mutta päivät ovat olleet jo lämpöisiä ja aurinkoisia.

Mikko on ollut reissussa: Finlandia-ajot Vermossa, Tallinnassa Hevosjalostusliiton opinto-matka sekä Ypäjällä koulutus näyttökokeiden arvioimisesta, joten nyt on saatu rautais annos hevostaloutta.

Ada on kotiutunut hyvin, ulkona on paljon tutkimista, kun Terin tai kissojen perässä menee, löytää uusia ihmeellisä paikkoja. Uusin löytö on kissa-Pesosen neuvoma tallin lantala, siellä on hauska möyhiä puru-pehku-lantakasassa, jostakin syystä sieltä kommennetaan aina pois, vaikka siellä olisi niin kivaa...Navettalla on Ada ollut mukana katselemassa touhuja, alkuun pelotti tulla, siellä oli uusia ääniä ja lehmät alkoivat heti tuijottamaan,mutta vähitellen on tutustuttu siihenkin ympäristöön ja siellä on ne kissat Viiru ja Pesonen, jotka sitten häviävät jonnekkin juuri kun Ada olisi tekemässä tuttavuutta, katselevat sitten jostakin ylhäältä portaista tai putken päältä. 

14.04.2008 Huhtikuu puolessa välissä ja lunta vain sataa

Kyllä on taas vaihtelevat kelit, lunta, vettä, räntää ja väliin aurinkoa.

img_4622.jpgViikon on Ada ollut täällä ja hyvin on kotiutunut. Teri on ottanut kaveriksi, ulkona juoksevat peräkkäin ja nukkuvat yhdessä kodinhoitohuoneessa, ei ole enään itkettänytkään. Kovasti leikitään leluilla ja puruluilla, saunalta haetaan puita, myös hanskat, sukat ja kengät on mukava kuljettaa pesään. Virtaa riittää, kun spurtataan talon toisesta päästä toiseen päähän.

Varsa "Sweet Boy" eli nätti poika on käynyt muutamana päivänä emänsä kanssa haistelemassa ulkoilmaa ja ihmettelemässä Suomen kevättä.

Rillan Rytmi kävi tiistaina Laukaassa klinikalla ja hoidoksi tuli ainakin kuuden kuukauden tauko, sillä vej:n kaviossa on halkeama sekä kavioluusta puuttuu kärjeltä pala. Rytmille päätettiin antaa aikaa parantua ja astutettiin se perjantaina Haaste Pojalla. On kyse lupaavan tuntuisesta nuoresta hevosesta, että se ehtii vielä radoille "mammaloman" jälkeenkin, vaikka 3 ja 4-vuotis lähdöt jäävätkin väliin. 

Navetalla on ollut Omellilla poikimahalvaus ja tulehdus, lisäksi Pälvillä tulehdus ja Tellakin soluttaa yhtä neljännestä, joten antibiootti-hoitoja menee ja työmotivaatiota kysyy.

Eu-hakemuksia pitäisi alkaa tehdä, viime viikolla katseltiin ympäristö- ja viljelyasioita Proagrian neuvojan Hannu Mäkipään kanssa. Eu-koulutus jäi lomareissun takia käymättä, joten huomenna pitää lähteä kuuntelemaan ja hakemaan oppia tupaillasta. Torstaina on Pemolla koulutus Agrineuvos-ohjelmasta, jospa ne viimeiset tiedot saisi päivitettyä itselleen.

6.4.2008 Ada tuli kotiin

Tänään haimme Juvalta Adan uuteen kotiin. Snow:n pentueesta oli jo kolme pentua lähtenyt uuteen kotiin ennen Adaa. Annelta saimme hyvät ohjeet pennun hoidosta ja ruokinnasta sekä ruokaa, ruokakupin ja lelun pennulle. Vähän alussa jännitti auton kyydissä, mutta sitten nukutti hyvin kuljetuslaatikossa. Olipa paljon tutkimista uudessa kodissa, ei maltettu syödäkkään, kun piti katsella ympärilleen. Nukkumaan mennessä tuli ikävä, kun piti yksin nukkua, mutta pentu rauhoittui heti, kun joku tuli käymään luona.

4.4.2008 Kevään ensimmäinen varsa syntyiimg_4600.jpg

 Tämän kevään ensimmäinen varsa syntyi yön aikana pihattoon muiden kahdeksan innokkaan toimiessa kätilönä. Sweet Chili Kemp synnytti orivarsan Viragosta. Topakka varsa, oli heti jaloillaan ja emän tississä, vaikka välillä pitkien jalkojen kanssa oli vaikeuksia. Tamma hoiti hyvin ensimmäistä varsaansa kuin vanha tekijä, joten äidin vaistot löytyivät.

  

3.3.2008 Koiranpentua katsomassa

ada1.jpg

Tänään kävimme Juvalla katsomassa Snow:n pentuja, kylläpä olivat ihania palleroita kaikki. Siinä oli valitseminen, kuka heistä muuttaa meidän koiraksi. Siinä sitten katseltiin ja ihasteltiin, pidettiin sylissä ja lopulta äänestettiin kuka  tytöistä otetaan, olivat tosi tasaisia kaikki siskokset. Mutta päätös oli tehtävä ja Ada muuttaa meille reilun kuukauden päästä. Eikö olekkin ihana?

 

26.02.2008

Aurinkoinen päivä, ihan mieli piristyy. Tänään käytiin  Proagrian piiriagrologin Pirkkalaisen Tarjan kanssa läpi tilan toimintaa ja tulevaisuutta kehityskeskustelun kautta, vaikka asioita pohtiikin omalla porukalla, mutta aina jonkun ulkopuolisen kanssa asioihin saa uutta uskoa ja varmistusta. 

Viime viikolla tuli Hingunniemen hevosenhoitaja linjalta harjoittelija, työssäoppimis-jaksolle meidän tallille. Hyvin on Kukka ja hevoset tutustuneet toisiinsa ja yhteistyö pelaa.

Tässä pitäisi alkaa panostaa etätehtävien tekemiseen, saa nähdä pysyykö mieli edelleen aurinkoisena?

   

21.02.2008

Näin on helmikuuta menty pian kolme viikkoa. Veroilmoitus viime silausta vaille. Tällä viikolla menee kolme päivää koulun penkillä maatalousverotusta ja talousuunnittelua opiskellessa. Mikko oli viime viikolla jalostuspäivillä (hevoset) Jyväskylässä. 

12.02.2008

Nyt pitäisi jatkaa kotisivujen tekemistä, ovat jääneet vähän muiden hommien varjoon. Viime viikolla työlisti hieho, joka ei poikimisen jälkeen noussut ylös, sitä sitten käänneltiin kyljeltä toiselle ja välillä nostetiin ylös nostolaitteen avulla, oli joku hermo viottunut tai jotain muuta mysteeriota, mutta ei saatu tulosta työlle vaan hieho menettiin.

Veroilmoitus alkaa olla valmis, onneksi kuitit olivat kirjattu, joten ei siinä aikaa loppujen lopuksi kauan mene, lähinnä se aloittamisen vaiva ja sopivan ajan järjestäminen ettei tarvitsisi monesti keskeyttää työtään  ja eikä olisi muita häiriötekijöitä. Vielä vähän voisi tarkastaa, ettei jää virheitä.

Olemme koko syksyn Murun kuolemasta lähtien (5.10), etsineet uutta paimenkoiraa bordercollieta, mutta ei ole ollut tarjolla sopivaa narttu-pentua,  eilen sain kuulla, että Juvalla Anne Konstin Snow:lle oli syntynyt kahdeksan pentua, kuusi narttua ja kaksi urosta, joten jospa me kohta saadaan uusi pentu kasvamaan työtoveriksi.

 

03.02.2008 Laskiaissunnuntai

Tänään oli Rentulla työpäivä, kun oli laskiaisajelua Vieremän kirkonmäellä, monta lenkkiä sai heittää ja monta taputusta sai myöskin kiitokseksi.

Iisalmen Sanomissa oli juttu Tiinan kanditutkielmasta, Iisalmen hevosenotto lautakunnan toiminnasta ja sota hevosista. Tiinan kanssa oli päässyt kuvaan myös Hissun Ritu, jota kotoisammin kutsutaan Pötkyläksi tai Pötkyksi, myös Teri-koira oli päässyt kuvattavaksi.

Illalla poiki Ulpukka-hieho, oli tosi iso vasikka,eikä saanut sitä tehtyä vaikka kolmesta miehin sitä avustettiin, piti kutsua eläinlääkäri, joka taljan avulla sai vasikan ulos, mutta se oli jo kuollut. Hieho makailee myöskin vielä, on varmaan väsynyt urakan jälkeen.


01.02.2008

Tässä pitäisi saada tekstiä kotisivujen sivuille ja ladattua kuvia sivuille. Valitettavasti on näitä muitakin kirjanpito töitä tällä aikaan tehtävänä, veroilmoitus ja lisäksi kirjanpidon etätehtävä. Toivotaan, että kotisivumme pikku hiljaa valmistuvat.