Yhteystiedot

Omistaja:
Timo Väisänen
0405318090
tuliniementila@gmail.com
vaisanen.timo(at)outlook.com

lisäksi tilalla:
Helena Väisänen
0405728067
hellu.vaisanen(at)gmail.com

Mikko Väisänen
0400678067
vaisanen.mikkojuhani(at)gmail.com

Vuoristentie 13
74200 Vieremä

Uusimmat kuvat

2015

31.12.2015 Vuosi vaihtui rannalla

Uudenvuoden aaton iltaa vietettiin rantasaunalla, kodassa makkaroita paistettiin ja jäällä muutama raketti ammuttiin. Nuoriso lähti kaupunkiin katsomaan näkyykö isompia raketteja, me jäätiin koirien kanssa tv:tä katsomaan välillä pitää käydä katsomassa hevosia, häiritseekö raketit niitä. Sittenpä joutaa nukkumaan! Hyvää uuttavuotta 2016!!!

31.12.2015 Vuoden vaihtuessa muistelua....

Vuoden vaihtuessa kurkistus menneeseen... Rantatuvan rakentaminen: suunnittelu, eri vaihtoehtojen miettiminen ja valitseminen olivat mielenkiintoista, sivellin on heilunut minunkin kädessä, niin mukavaa nähdä työnsä jälki. Ammattitaitoisia työntekijöitä lisäksi ystäviä auttamassa myös perhe venyi yhteisen projektin eteen. Paljon toi lisätyötä meille kaikille, mutta tulokseen olemme tyytyväisiä. Timo muutti uuteen tupaan asumaan, joten jäimme Mikon kanssa kaksin asumaan vanhaan. Uusi elämänvaihe.


Leuto talvi ei pakkasia. Kesänlapsi odotti kesää, jota en saanut, muutama viikko elokuussa (ei kuitenkaan kunnon helteitä). Stressaavaa töiden kanssa, kuinka saada rehut ja heinät koottua sateen lomassa. Kuitenkin saatiin suhteellisen hyvä laatuisenakin. Kaunis syksy sitten sadetta ja pimeää. Lunta näyttänyt välillä, mutta sade sulatti.


Olen aina ollut hyvä organisoimaan omia töitäni enkä ole stressannut tekemättömillä töilläni ....mutta tänä vuonna oli toisin.... ylimääräiset työt ja keräsin itselleni kaikkea mahdollista, luulin olevani korvaamaton, helpottaneekseni läheisteni työtaakkaa. Ja huomasin ihan hukkuvani töitteni kanssa. Ehkä syksyinen käden tapaturma sai minun havahtumaan.
Oman "karhunpainini" kävin kun huomasin ettei kaikkien kanssa pysty hoitamaan asioita keskustellen eikä kaikkia voi miellyttää. Olen vain saanut kasvatuksen että kaikkien kanssa pitää tulla toimeen, mutta kai sitä omaa luonnetta pitää vaan kovettaa. Mutta periaate, että eläimistä pidetään huolta ja niitä kunnioitetaan, siksi en ymmärrä että joku haluaa niitä vahingoittaa ja häiritä.


Hevospuolella: Menetimme Bateryn leikkauksen jälkikomplikaatioon ja Sisun ruuansulatus ongelmien takia. Ravipuolella on ollut hiljaista, vanhemmilla ollut loukkaantumisia ja nuoret vielä kasvavat. Varsomiset menivät hyvin ja saimme viisi virkeää varsaa. Kuvassa minun Turbo hevoseni tulee nyt kolmivuotiaaksi, toivottavasti tulevaisuuden toivoja.


Navetalla piinasi mysteerinen bakteeri ongelma, joka tuli ihan " puskista" ja hävisi yhtä mysteerisesti kuin tulikin.


Ystävät. Kiitos kun olette olleet kanssani, soittaneet, lähteneet kanssani lenkille, uimaan, konserttiin, teatteriin yms. Itse en ole ehtinyt pitää tänä vuonna kaikkiin yhteyttä niin usein kun olisin halunnut, vaikka ajatuksissa olittekin. Hyvät ystävät ovat aarteita!
On ollut hyviäkin hetkiä ja olen tavannut ihania ihmisiä tämän vuoden aikana. Kiitos niistä hetkistä! Kiitoksia myös teille kaikille jotka olette jaksaneet lukea minun sepustuksiani täällä! Hyvää uuttavuotta kaikille!

30.12.2015 Lupauksia...

Tänään pitkästä aikaan taas uimahallilla vesijuoksemassa, minun käden tapaturman ja joulu kiireiden takia oli jäänyt myös uintikaverin harrastus tauolle. Eilen tehtiin sitten uudenvuoden lupaus ehtiä uimahallille joka viikko! Toivotaan ettei lupaus jää niihin toteutumattomiin lupauksiin!

29.12.2015 Työt kutsuu pian...

Tänään ortopedin vastaanotto, aika oli yhdeksän jälkeen, olin jo ilmoittautunut ja odottelin kutsua, kun hoitaja tuli kysymään kävisikö minulle aika kahdentoista jälkeen, sillä lääkäri on nukkunut pommiin. Käsi parantunut hyvin 😃! Työt kutsuu....😊!

28.12.2015 Päivitystä

Tänään hiusten päivitys... Kinkun loppu keitoksi... Joululaatikot onneksi jo syöty, ei menisi enää yhtään alas... Mutta ne suklaa konvehdit.... Pirteä pakkassää, aurinkokin näyttäytyi, kesää ja valoa kohti 😊.

26.12.2015 Joulu pian vietetty

Joulua vietetty vaihtelevassa säässä ja vaihtelevissa tunnelmissa. Perinteinen perhejoulu ruokailuineen, sauna, hautausmailla käynti ja tuttuja vieraita. Joulunpyhien ajanviete Trivial pursuit-peli. Vielä tällainen keski-ikäinenkin pärjäsi noiden nuorempien ( ikäluokka 16-30 v) kanssa, joten ei siis vielä ole dementiaa!

Navetalla puolestaan hoideltu Aateli-lehmän poikimahalvausta, joka päättyi tapani aamuna ikävästi, kuoli eläinlääkärin käsiin.

24.12.2015 Hyvää Joulua!

Rauhallista joulua kaikille teille ystävät!!
"Katso taivasta, tähtiä ja kuuta,
vieläkö joulu on jotain muuta.
Ystävän halaus ja aatos jalo,
tuttua on myös kynttilän valo.
Joulun maun jo tuntee kieli,
tärkein on kuitenkin joulun mieli!"

23.12.2015 Valkeaa joulua

Valkea joulu sittenkin. Käytiin iltapäivällä Saran kanssa ajelemassa jouluruuhkassa, kun haettiin Tiina Vuorelasta bussilta ja lumisade toi omat haasteensa, mutta hyvin sujui liikenne, jonossa mentiin, ei yltiöpäisiä ohittelijoita ollut. Kinkku tuli palvisaunasta ja on jo maisteltu, kyllä oli hyvvee.... Saunassa käytiin, joten joutaisi kai maaten, viidestä asti hippastu...

22.12.2015 Piirakoita...

Tänään eläinlääkäri päivä: rokotettu hevoset, nupotettu vasikoita, tehty lehmille tiineystarkastuksia ja hoitoja sekä Nemi-koiralle rokotus. Sen jälkeen me Saran kanssa tehtiin satakunta karjalanpiirakkaa, paistettiin torttuja... nopsaan meni kun oli niin mestari piirakantekijä minulla apulaisella. Mutta lämmintä on, kun leivinuuni piti lämmittää kuumaksi, Nemi-koirakin meni nukkumaan ihan ulko-oven eteen.

21.12.2015 Kaupunkipäivä

Tätä päivää kuvaa lause: Huh huh 😖.... Mummun kanssa kaupungissa ja miehet kokouksessa. Minun saldoon myös pysäköintisakot. Lisäksi vielä Ada-koiralle tappouhkaus, ihan aiheettomasti? Poliisin oltiin yhteydessä....

Onneksi tädintyttö Sara saapui iloksemme joululomaksi!

19.12.2015 Siitä se joulu lähenee

Tänään tein bataattilaatikkoa, ihan hyvää tuli, mutta kyllä imelletty perunalaatikko on minun suosikki. Joululiinat silitetty ja pöydille laitettu .....joulu ilmettä kotiin vähitellen... Erillisiä jouluverhoja en vaihtele..... kynttilät, jouluvalot jo marraskuussa esille, joulun lähetessä joulukukat ja muutama enkeli, tähdet ja tonttukoristeet ja tietenki kuusi, mutta se vasta aattona.

17.12.2015 Siivouspäivä

Siivouspäivä...vielä kun saisi inspiraation joululiinojen silittämiseen, mutta taitaa saunan löylyt voittaa...

16.12.2015 Vieremän kylällä

Hyvin saatiin mummun kanssa päivä menemään vieremän kylällä. Mummu sai labra ja kampaamo käyntien lisäksi kiertää ihan rauhassa kaupoissa, ihmetteli kolmen aikoihin, kun alkaa jo ihan pyöryttää, ei kai se ihme, diabeetikko kuusi tuntia syömättä. Minäkin ehdin päivän aikana kaupassa käynnin lisäksi jututtaa monta tuttua ja käydä kirjastossa.
Illalla mukavia iltakahvi vieraita.
Konsertti Kyrönniemessä jäi tänään väliin, jospa sitä johonkin joulukonserttiin vielä ehtisi tälle joululle.

15.12.2015 Touhukas tiistai

Ihan touhukas tiistai tulikin vaikka aamu meni nukkuessa yhdeksään, huh...pahalta näyttää tämä aamu-unisuus, sillä pian herätys klo.5.15....
Juureksien kuorintaa ja keittämistä.
Leivinuuni lämmitetty, pullat leivottu ja paistettu siinä, samoin pellillinen torttuja.
Ystävä pariskunta pistäytyi päiväkahvilla ja samalla katsomassa meidän rantatupaa, kun heillä rakentamisurakka suunnitteilla. Mukava rupettelutuokio tuo aina vaihtelua päivään.
Illalla karaokepiirin pikkujoulu ruokailu Puomilassa, hyvää ruokaa ja seuraa.
Illalla vielä kotiin tultua joululaatikoita uunin jälkilämpöön: joulun ehdoton ykkönen imelletty perunalaatikko sekä pakollinen lanttulaatikko.
Sauna lämmitetty ja kylvetty.
Vielä pullien pakastus. Pakastimen järjestely, meinaa tila olla tiukalla, kun marjat ja Krookus (lihat) vievät tilaa ja nyt pitäisi saada joululeipomuksia ja ruokia sinne mahtumaan. Tallilla on pieni pakastin hevosten kylmäyskääreitä varten, tyhjensin osaksi senkin jos sinne saisi jotain säilytykseen. Hevoset olkoon nyt ilman jalkojen kylmäystä, tulisi lunta niin laittaisi seisomaan ne hankeen.
Siitä sitä pikkuhiljaa joulun valmistelut etenee ja joulu lähenee. Ei mitään hillitöntä hysteriaa ruokien ja siivousten kanssa.
Lahjoja en ole paljokaan ostanut, enkä meinaa ostaakaan... Siis laiska ja tylsä joulumuori täällä

14.12.2015 Luna uuteen kotiin

Mukava tällainen pakkaskeli vesisateiden ja jäätikkö kelien jälkeen.
Ensi vuotta suunniteltu lomarenkaan kokouksessa. Totesin tehneeni turhaa työtä kun ehdin tehdä jo lomasuunnitelman ensimmäisen ohjeen mukaan. Joskus olisi hyötyä kun ei olisi niin nopea.
Hissun Luna lähti tänään uuteen kotiin ja kohti uutta uraa. Varsa Ieva jäi tyytyväisenä kavereiden kanssa leikkimään ja varamammojen hoitoon.

13.12.2015 Joulukortteja?

Joulukorttien kirjoitus urakka...osoitteet, postimerkit ja osa korteista löytyi kirjoituspöydältä, mutta osa ostamistani korteista kadoksissa. Aikani kaappeja kaivellessani löytyi joulukortteja ihan tarpeeksi, jospa ne kadoksissa olevat löytyy ennen ensi joulua!

9.12.2015 Kyllä vuan jaksaa sattoo...

Kipsi jäi eilen Iisalmen Terveystalolle, vielä pitäisi pari viikkoa pitää kantositeessä ja välttää käden käyttämistä ( huh meinaa olla vaikeaa).
Eilen mukava ilta, kun sain vieraaksi Kyrönniemen musiikki-iltojen johtokunnan, tehokasta naisenergiaa, kun se johtokunnan ainut mies "karkasi sinne etelän iloihin". Tammikuussa luvassa konsettisarja runo teemalla: Ilmari Kiannon, Juhani Ahon sekä Kalervo Hortamon runoja "sävelin siivin". Joten pianoillat muuttuivat tasokkaiksi musiikki-illoiksi, ensi vuonna lauluja pianon (sekä myös kitaran) säestyksellä. Toivottavasti näin saavutetaan uusia kuulijoita!
Sadepisaroiden ropistessa ikkunaan tuli taas mieleen:"kyllä vuan jaksaa sattoo!"
Mukavaa päivää kaikille!

6.12.2015 Itsenäisyyspäivä

Kyllä onnistuu, pullan tekeminen kipsin kanssakin, tosin yleiskone vaivasi taikinan, mutta muuten ....ei tosin ihan muotovalioita...
Nyt katsomaan itsenäisyyspäivän ohjelmia tv:stä ja väliin näköjään myös Kaustisen raveja.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

5.12.2015 Konsertissa

Tuula-ystävän kanssa Laura Voutilaisen konsertissa ja kahvilla Hillassa. Jouluista tunnelmaa musiikin ja lumisen maiseman myötä, vaikka välillä satoi vettä.
Aamupäivällä leivottiin pipareita.

4.12.2015 Hyvin nukuttaa...

Tässähän oppii sairaslomalla ihan huonoille tavoille, nukkumaan pitkään (kahtena aamuna yhdeksään), syömään milloin sattuun ja mitä sattuu, enkä ole käynyt ulkona, joten liikunta jäänyt sisällä sipsutteluun, pitänee tehdä ryhtiliike nyt heti eikä huomenna!!!
Piparitaikina odottaa jääkaapissa leipomista, onneksi Tiina tuli kaulimen varteen, olisi ollut vähän hankalaa kipsi kädellä taikinan kaulitseminen.
Kylläpä on sää, tuulta, lunta, tuleekohan vielä myrskyä?

2.12.2015 Joulukuun alkaessa

Mietteitä joulukuun alkaessa...Kävin taas testaamassa suunnistustaitojani Kys:llä, kaikki löytyi, uusi kaarisairaalakin sieltä pitkän yhdyskäytävän ja monen mutkan takaa. Täällä olikin käytössä uusi tekniikka, ei enää ihmistä palvelemassa ilmoittautumisessa vaan automaatti, johon vilautettiin sairasvakuutuskorttia, niin sai tiedon mihin aulaan menet odottamaan ja numeron jolla kutsutaan, sitten tuijottamaan odotusaulaan taulutv:tä johon numero ja huoneen numero tulivat näkyviin, kun sinun oli aika mennä lääkärin vastaanotolle. Numerot eivät olleet edes järjestyksessä kuten pankissa tai kaupan palvelutiskillä, vaan ihan epämääräisessä järjestyksessä, samoin vastaanotto huoneet monen käytävän varrella. Huone ja lääkäri löytyi vielä minulta ihan vaivattomasti, mutta monelle vanhukselle oli uusi tilanne aika hämmentävä. Lääkärin ei siis tarvinnut nousta ylös huutelemaan potilasta vaan istui pöydän ja koneensa ääressä, ei edes noussut käsipäivää sanomaan tai voihan olla ettei kätellyt siksi kun minun oikea käsi oli kipsissä? Lisäksi kun hänellä oli asiaa viereisen huoneen hoitajalle, hän rullasi työtuolillaan ovelle ja kertoi asiansa ovelta. Hyvin oli muuten osaava ja mukava lääkäri. Käsi oli hyvässä asennossa ja alkanut parantua, vielä viikko kipsihoitoa, sitten varovasti kuntoututtamaan sitä, luut olivat kunnossa ei siis ostoeporoosia eikä haurastumista, mutta "tämän ikäisen naisen" on syytä syödä d-vitamiinia ja juoda maitoa. Ja luun murtumisesta säikähtäneen olen taas alkanut juoda maitoa ja hyväähän se olikin...Kyllä tämä käden kansa selviää kotihommista ihan mukavasti...ja jättää tekemättä mitä ei pysty!


Hevosmiehiä Hämeestä ja Kuopion seudulta pistäytyi vierailulla, joten on taas valmennettu ja ajettu raveja monen miehen voimin. Mukavia pikavisiittejä etenkin meidän miesväelle tavata kavereita muutenkin kun raveissa.

28.11.2015 Hidaste

Hiukan hitaampaa, mutta vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle, vuosiloma hakemus ja lomasuunnitelmat ensi vuodelle tehty viisisormi järjestelmällä, siis nopeampaa kuitenkin kun käsin olisin kirjoittanut ja varmaan paremmin saa selvää.Väliin skannattu papereita, kirjoitettu ja laitettu sähköpostia, siis toimistohommat luonistuu.
Lihapullat muuttui murekkeeksi, muussi pakaste kermaperunoihin ja eläköön raakapakaste pullat! Emännän töitä väliin.

27.11.2015 Kotiin

Vuokatti aamulla, myrskyää ja lumet lähes lähteneet... Kotiin tänään ja arkea kipsi kädessä .... Monestikohan hermot menee, kun ei yhdellä kädellä onnistu ja tehdä pitäisi... Eikä pääse autolla ajamaan, apua minä mökkihöperöidyn...

Kotona ..home sweet home. 4H:n Riitta kävi siivoamassa ja auttoi laittamaan adventtitähdet ikkunaan. Tavarat sain purettua, pyykkiä pesty ja kuivatettu kolme koneellista, hiukan haasteellista oli laskostella yhdellä kädellä ja saada ne siististi kaappiin. Ruokaakin sain laitettua, vaikka perunoiden kuoriminen eikä veitsellä leikkaaminen onnistukkaan, onneksi on jauhelihaa, peruna suikaleita ja valmiiksi viipaloitua leipää. Miesväki lähti Kuopion raviradan pikkujouluun, minä en jaksanut alkaa hiusten pesuun, laittamaan niitä ja itseään, kun on tuo hidaste ☹. Koirien kanssa katsotaan Joensuun raveja ja surffailua muiden tv kanavien välillä.

24.11.2015 Hyvin menee aika Katinkullassa

Hyvin on mennyt aika toipilaanakin täällä. Eilen oli Kajaanista vieraita, puhelin on soinut, on pitänyt siirtämään sovittuja juttuja, järjestellä asioita jne. Ulkoilemassa olen käynyt ja annan Mikolle neuvoja kuinka keilataan, saa nähdä koska käskee poistua?
Taisi olla hoidon siirtyminen Kuopioon ihan hyvä juttu, nyt pääsen mukaan ilmaiseen luuntiheys tutkimukseen, sellainen tutkimus kun oli siellä juuri menossa. Ihan hyvä sitä minulta tutkia, sillä astmaatikkona olen kortisonia joutunut vuosien saatossa jonkin verran syömään, että onko ollut vaikutusta luustoon?
Kiitos kaikille tsemppauksista, viesteistä ja puheluista! Anteeksi jos en ole kaikille nyt pystynyt vastaamaan, mutta kyllä minä tässä varmaan vielä soittelen ja viestittelen...

23.11.2015 Kipsissä ollaan

Tälläinen kaveri änkesi mukaan lomalle ( kyynärpäässä murtuma), joten nyt ei keilata eikä uida, katsellaan Vuokatin vaaroja ja parannellaan kättä, kävelemässä voi koiran käydä (liukuesteet on mukana, nastakenkiä en ole vielä ehtinyt hankkia, tarkoitus on). Jospa sitä koiran kanssa olisi kävely asento eteenpäin kallellaan, kun muuten kuljen niin pystyssäpäin, että lentelee selälleen.
Kai se Luojamies katsoi tarpeelliseksi hiukan pysäyttää Hellua, on tässä mentykin puolitoista vuotta sellaista pyöritystä ja kuvittelen olevani korvaamaton, jonka täytyy joka hommaan tarttua ja huolta kantaa. Joten jos positiivista tässä hakee niin olisi se pysähdys voinut tulla pahemminkin esim. burn out, masennus, vakavampi onnettomuus...
Eilen sitten tutustuttiin terveydenhoidon " suureen ja tehokkaaseen" systeemiin, että kipsikin haettiin Kuopiosta asti ja kontrollit käydään siellä myös,( ei yksityispuolellakaan erityishoito onnistunut Iisalmessa). Toivottavasti ei monesti tarvitse vastaavaa päivää viettää ja minun onneksi omaan korkea kipukynnys ja en kipua tuntenut.

22.11.2015 Liukastelua ja teatteria

Mansikkaniemellä kesäteatterissa tai tähän vuodenaikaan pitänee puhua ulkoilma teatterista. Jussin joulu esitys. Kauniita lauluja hämyistä iltaa valoineen, joulun tunnelmaa.


Niin talvi on tullut ja liukkaat, päivällä lenkillä otettu ilmalento, hiukan kädessä tuntuu, taisi sen verran lihakset tärähtää ei toivottavasti ole luissa murtumia, täytyy huomenna varmaan käydä lääkärillä tarkistuttamassa. Kyllä nyt taitaa olla paras heittää vanhat sieviläiset palvelijat roskiin, on kulutuspinta mennyt.

Henkilön Helena Väisänen kuva.

20.11.2015 Kuopion raveissa

Nuoriso lähti pikkujouluilemaan Vuokattiin. Me raveihin Kuopioon, sisällä ravintolakatsomossa ei haittaa vaikka lunta sataakin. Välillä raveissa näinkin, onnea olla täällä hevosettomana 😉!

18.11.2015 Varsat tunnistettu

Olipa meidän varsat Hilima, Ieva, Pamela ja Vixu reippaita tyttöjä sekä Musta reipas poika, kun ne tunnistettiin, laitettiin sirut ja otettiin verikokeet, eivät hätkähtäneet toimitusta.
Tänään pitkästä aikaan ehdin (tai sain aikaiseksi lähteä) vesijuoksemaan, kiitos ystävälle seurasta, olipa mukavaa ja rentouttavaa.

17.11.2015 Sähköä ei tullutkaan

Olipas hämärä aamupäivä, oli näet sähköt poissa kahden tunnin ajan (ihan ilmoitettu huoltokatkos). Monta kertaa käsi kävi valokatkaisijalla, eikä mitään muka pystynyt tekemään😉, kun ei toiminut koneet ja ei nähnyt kunnolla. Onneksi oli lämmin leivinuuni niin sai tehtyä ruuan miehille, kun tulivat rankametsästä . Kyllä sitä on nykyään niin sähkön armoilla ja tottunut siihen.

14.11.2015 Tyttöystävien päivä

Mukava päivä....vieraina tyttöystävät, joiden kanssa ystävyys kestänyt pitkään, peruskoulun ajoista saakka. Valoa ja iloa pimeään päivään.

8.11.2015 Isäinpäivä

Hyvää isäinpäivää kaikille iseille!
Käytiin syömässä Puomilassa, olipa taas niin maukas ja runsas lounaspöytä.
Hautausmaalla sytytettiin kynttilät minun isän sekä Mikon isän haudoille.

3.11.2015 Nurmikon leikkausta

Marraskuun kolmas.... Mattimyöhäiset hommissa. Nurmikko ajettu sekä lehdet ajettu kasaan ja haravoitu. Aurinko paistaa. Ada-koira seuraa huolestuneena, minne hänen kepit viedään.

26.10.2015 Pehtoori vaihtanut maisemaa

Tänä aamuna lenkillä näissä maisemissa, takana ei siis ole Vuorisjärvi vaan... ???( ei kotona ehtiskään aamusta lenkille kun navettaan) Pehtoori vaihtanut siis maisemaa.. Ollaan Mikon kanssa kuntolomalla täällä Kalajoen Sani-kylpylässä.

20.10.2015 Kangasalan klinikalla

Tutustumassa Kangasalan hevosklinikkaan, minä ensi kertaa, Aarre puolestaan vieraillut täällä useammin. Täällä kaunis ruska ja aurinkoista.

15.10.2015 Kätilön hommia

Aamu aloitettu kätilön hommilla, Kanaria poiki lehmävasikan? Kukahan olikaan kätilönä silloin kun Kanaria itse syntyi? Muistaako kukaan? Talonväki oli silloin lomalla palmun alla siis Kanarialla. Kätilöinä silloin häärivät Tiina sekä harjoittelija tytöt Sini ja Hanna.

13.10.2015 Kun sais vain olla...

Olipa mahtavaa kuunnella runoja ja länsisuomen murteen taituruutta Iisalmen kultuurikeskuksessa tänään, Heli Laaksosen Keskikokoinen perunannostokiertue, riamukast ja sialukast lavarunout. Vaikka murre tuntui alussa vaikeelta, mutta muutamassa minuutissa siihen sisälle pääsi. Kiitos Tuulalle seurasta ja kun houkutteli mukaan!
Tässäpä olisi toivetta runon muodossa, en tahdo, kun saisi vain olla...

"Lehm ja koiv
Mää tahro olla lehm koivu al.
Mää en tahro olla luav.
Mää en tahro oppi uut taitto-ohjelma.
Mää en tahro selvittä äit-tytär suhret.
Mää en tahro viärä sitä kirjet posti.
Mää en tahro soitta Kelan tätil.
Mää en tahro muista yhtäkän pin-koori.
Antakka mu olla lehm koivu al.
Viäkkä mu väsyne nahk
kamarim permanol, kakluni ette."
Heli Laaksonen (Pulu uis 2000)

12.10.2015 Syksyä

Syksyn töitä tehdessä menneet viime päivät. Suursiivousta pidetty monta päivää, ensiksi paperien selkkaaminen; järjestäminen, mapittaminen tai polttaminen, ihan hirveä määrä sitä tulee ja eikös tietotekniikan pitänyt vähentää sitä? Sitten huiskimaan ikkunoita, kattoja, seiniä ja lattioita. Huonekalujen siirtelyä vähän, kun jostakin syystä miesväkeä ei saa innostumaan siitä, eikä yksin ei onnistu tai kyllähän ne siirtyisi mutta tulee naarmuja lattiaan. Verhojen silitys ja ikkunaan laittaminen on tympeä homma vai lieneekö siinä vaiheessa jo päällä turnausväsymys? Kiitos taas avusta 4h: n Riitalle kun oli huiskimassa kaverina, ilman häntä minä varmaan siivoaisin tätä huusollia viikon.
Pakkasyöt veivät kesäkukat, niiden pois siivoaminen, samalla kynttilälyhtyjä pihalle. Pitäisi käydä ostamassa jotain yrttejä kanervia tai callunoita vai tuleneeko lunta kohta, niin ne peittyvät ja menee ihan hukkaan? Puutarha kalusteet joutivat myös suojaan, samoin muurinpohjalettupannu. Lettuja tuli paistettua, mutta ulkona kahvittelu jäi muutamaan kertaan. Ensi kesä on toivottavasti parempi! Nyt nautitaan syksyn tunnelmasta kynttilöineen.

8.10.2015 Yhteistä tahtotilaa 32 vuotta iloineen ja suruineen.

Sanonta vakka kantensa valitsee, pitänee meidänkin kohdalla paikkansa, vaikka aikanaan joidenkin mielestä se oli mahdoton yhtälö, minä kun olin nuori, täysin ummikko lehmien ja hevosten hoidossa sekä muussa maataloudessa enkä yhtään ns. emäntätyyppi. Ennakkoluuloista huolimatta yhdessä on pysytty, kaksi lasta kasvatettu, lehmiä lypsetty ja hevosia kasvatettu ( kun yhteen mentiin talossa oli yksi hevonen nyt niitä päälle kaksikymmentä) ja Tuliniemi on pysynyt pystyssä. Mukavaa, onnellista ja työntäyteistä aikaa on ollut.

7.10.2015 Rapsakkaa pakkasaamua!

Ihan rapsakka pakkanen -6,7 tänä aamuna. Eilen pestiin navetta, joten lehmillä alkanee talvikausi. Hiehot vielä laitumella. Hevosten pihatto porukka pitäisi myös alkaa koota yhteen. Jospa se ei vielä ihan talveksi heittäydy. Lietettäkin pitäisi vielä pystyä ajamaan pellolle ja kyntämään. Ei siis vielä talviunille.
Laulamisen iloa kokenut, vaikka kuinka kiire olisi, niin kyllä nuo harrastukset tuovat vaihtelua arkeen.

6.10.2015 Aamulypsyn mietteitä

On jäänyt aamulypsyn mietteet kirjoittamatta jonkin aikaan. On ollut sen verran vastatuulta ja matalapainetta ilmassa ettei ole paljon kirjoittelu huvittanut.
Valio myrsky päästi meidät suht vähällä, sähköt oli poissa vain kymmenisen minuuttia perjantaina, ei edes ehditty ottaa aggregaattia esille. Yksi pihapuu katkesi ja tuulenkaatoja metsässä joitakin. Joten oltiin onnekkaita, kun asuttiin alueella jonne savon voima virtasi.


Taistelusta maidon bakteerien kanssa saisin kirjoitettua vaikka kirjan, tosin ei taisi olla mikään luettava eeppos. Nyt näyttää jo valoisammalta ja toivottavasti taisto voitettu. Vastuunottaminen on sitten oma taistelunsa. Yleensä yrittäjä saa kantaa vastuun, vaikkei syyllinen olisikaan. On ollut kyllä 32 vuotisen karjanhoitotyön urani raskain aika, välillä on kyseenalaistanut oman ammattitaidon ja iskenyt epätoivo, mitä tehdä kun kaikki on mielestään tehnyt. Seinäjoen labrassa oli lisäksi menossa joku muutos niin näytteiden tuloksia katosi ja normaalisti automaattisesti otettevia näytteitä ei otettukaan. Myös olemassa olevaa tiedoa ja olettamuksia pantattiin, vasta kun kysyi suoraan niin vastattiin, kun itse kysyit niin... Onneksi oli muutama ystävä jotka kantoivat huolta kanssamme, miettivät ongelman ratkaisua ja ennen kaikkea kysyivät, miten jaksat?


Viikonloppuna sain tehtyä kirjanpito töitä, mapitettua ja kirjattua alkuvuoden kuitit. Kiitos Tiinan kun oli emäntänä. Ei varmaan koskaan ole ollut minun kirjanpito näin jälkijunassa.


Lauantai-iltana käytiin porukalla syömässä ulkona. Meinasi olla ruoka tiukassa Iisalmessa, Chaplin oli täynnä (ei arvattu varata pöytää) ja Rossossa raivasimme ensiksi pöydän puhtaaksi ja odottelimme reilut puoli tuntia ennen kuin meitä palveltiin, salaatti pöytä notkui tyhjyyttä. Ruokaa saimme mutta ei pahoittelua odottelusta ja likaisesta pöydästä. Parisen kymmentä asiakasta lähti pois joko odoteltuaan pöydässä tai huomatessaan ettei vapaita pöytiä oltu siivottu. Pitänee antaa palautetta vai pitäneekö palata takaisin osuuskaupan luottamustoimiin?


Talven tuntua ilmassa, eilinen tuuli ja tänä aamuna ensinmäinen pakkasaamu. Talvi tulee, ei voi mitään...
Nyt on mietteitä tullut monen aamun edestä. Joten Hellu on hengissä ja voi hyvin! Aurinkoista päivää ja mieltä kaikille!

27.9.2015 Rantasaunalla vielä..

Illalla saunottiin vielä rantasaunalla ( uimassa en käynyt), kodan tulen lämmössä oli mukava istua ja paistaa makkaraa. Puutarha kalusteet laitoin jo suojaan, ei taideta enää ulkona istuskella, ei monesti koko kesänä, kodassa istuttu sateen suojassa ja lämmössä. Seuraavaa lämmintä kesää odotellessa!

26.9.2015 Nyt sopii terassilla vaikka tanssimaan.

26.9.2015 Kuutamo?

Taivas on paksun pilviverhon peittämä ja minä mielestäni yöllä ihailin kuutamoa ( lähes täysikuu) ja kuunsiltaa järven yli vai olenko nähnyt unta tai muistelen toista yötä tällä viikolla? Sen verran unenpöpperössä yöllä kuljen, jos käyn yöllä juomassa vettä tai vessassa, mutta joka kerta tulee vilkaistua ikkunoista ulos pihapiiriin.
Tilallamme on ollut kaksi viikkoa opiskelija Savonialta tutustumassa maatilan töihin ja alaan yleensäkin. Hiukan pelotti, osaanko antaa työstämme oikean tiedon, etten peloittele tai anna vääränlaista kuvaa maatalous alan valinneelle nuorelle. Sillä jokainen päivä on niin erinlainen ja tilanteet muuttuvat, meilläkin vuosi sitten saattoi neljät ravit viikossa, nyt ei yhtään, välillä lehmien poikimiset menee hyvin ja väliin ei jne. Toivottavasti annoin sopivasti positiivisen ja realistisen tiedon alasta, enkä ollut innostuksen tappaja. Onnea Heidille agrologi opintoihin!
Vaihteeksi rakentamista, terassin laajentaminen rantatalolla, saa nähdä kuinka iso tulee, järvi tulee vastaan kumminkin jossakin vaiheessa

25.9.2015 Maitotankki ulos ja sisään

Eilen operaatio vanha maitotankki ulos, uusi sisään. Kätevästi kävi, kun miehet oli asialla, olisi siinä blondin logiikalla mennyt aikaa. Toivottavasti nyt ongelma poistui. Totesin jälleen että muutaman sentin olisin saanut pituutta kasvaa enemmän, pitänee lähteä ostamaan Heiskasesta porrasaskelma, että yltää laittaa maitoletkun tankkiin.
Illalla uimahallilla polkemassa vettä ja maailmaa parantamassa. Kyllä alkaa olla jo pimeää iltaisin, pitänee alkaa vaihtaa palaneet lamput uusiin, sillä iltatarkille mennessä huomasin että useita ulkovalaisimia oli pimeinä. Ja auton valot, kyllä illallakin tuli monta "yksisilmäistä" vastaan ja ne heijastimet!!!

24.9.2015 Kylässäkäynti kunniaan

Eilen mukava ilta, vieraita ensivisiitillä meillä, vaikka naapurikylillä ollaan asuttu iät ja ajat. Mukava huastella hevosista ja muutenkin tutustua heihin. Kyllä se on harmi kun tämä "kylässä käynti" kulttuuri on hävinnyt tai häviämässä. Minä kun olen itse sellainen"kyläluuta" ja tykkään, että meillä käy vieraita ja ympärillä on ihmisiä. Mutta ajan puutteeseen sitä usein vetoaa, ettei itse ehdi kyläilemään eli taas törmäsin siihen... muutama tunti lisää...

23.9.2015 Tallin kuulumisia

Matalalentoa on ollut koko kesän ja alkusyksyn ajan, eikä edes ole tullut päivitettyä tänne tallin kuulumisia. Sen verran kevään ja kesän vastoinkäymiset ovat masentaneet. Koitetaanpa nyt päivittää kesän tapahtumat kerralla...

Tämä kesä oli kyllä hiljainen kilpailurintamalla. Virvan kanssa koitettiin hieman riskillä radalle paluuta heinäkuussa Lahdessa, mutta kun jalka ei kestänyt niin ei kestänyt. Sitä koitettiin astuttaa Tapsan Tahdilla heinä- elokuun ajan, mutta sekään ei onnistunut. Talvi nyt ajellaan pikkuhiljaa ja heti keväällä koitetaan uudelleen astuttamista. Jospa tällä kerralla kiimakierto saataisi kohdalleen.

Katti kilpaili kesä- heinäkuussa muutaman kerran ilman mitään suurempaa menestystä. Se kuitenkin loukkasi takajalkansa ja on nyt tauolla. Aarteen kanssa ollaan koitettu pari starttia ajaa. Ekassa kilpailussa se puutui pahoin jälkijoukkoihin, ja toinen meni piloille laukan takia. Se on käynyt nyt kolme kertaa saamassa sähköshokkihoitoa takapolveen Kangasalan klinikalla. Jospa siitä olisi apua raviongelmiin.. Säde oli nyt kesäkuusta saakka Tuomaksen tallissa. Samat ongelmat kuitenkin vaivaavat edelleen: ravi vaan katoaa. Katsotaan, miten Säteen tulevaisuus muotoutuu nyt syksyn kuluessa.

Syyskuun vaihteessa palasivat oripojatkin Turbo, Marski ja Feeniks orilaitumelta, ja ne ovat nyt parin viikon sisällä joutuneet jo töihin kärryjen eteen. Vuosikkaista oreista takasin palasi siis ainoastaan Feeniks, koska sen ikätoveri Sisu jouduttiin lopettamaan elokuun vaihteessa mahaongelmien takia. Osa tammoista on vielä laitumella, ainoastaan hoidossa olleet vuosikas Rillan varsa Arita ja samanikäinen Piirron varsa Tulimaili lähtivät omiin koteihin kesälaitumelta.

Vaikka tänä vuonna on syntynyt kuusi varsaa, niin on hevosmäärä vähentynytkin. Ruiskumestari myytiin pohjanmaan suunnalle ratsuksi. Toivomme onnea ruunalle uudelle uralle! 

Kaikki tammat paitsi Virva saatiin siis kantavaksi. Ensi kesänä odotellaan varsoja yhdistelmistä Hissun Rilla - Liising, Hissun Seri - Viesker, Rillan Rytmi - Viesker, Hissun Ritu - Koivikon Kalle ja Lacrosse- Mr Pine Chip sekä hoitohevosena tallissa asuva Hissun Piirto - Suivikas. Toivottavasti kaikki varsovat kuusi tervettä varsaa ensi keväänä.

Oikein mukavaa syksyn jatkoa!

-Tiina

23.9.2015 Joutsenia

Eilen lämmitin leivinuunin ja illalla vielä saunoin ihan kunnon löylyissä, lieneekö siitä johtunut vai iskikö ne ikään kuuluvat paljon puhutut kuumat aallot, sillä yöllä heräsin kun oli ihan hirveen kuuma. Laitoinpa ikkunan auki, siitäkin huolimatta, että isäntä valittaa lämmön menosta " harakoille", happirikas ilman vire kävi ikkunasta, nyt on hyvä nukkua...mutta sitten alkoivat joutsenet pitää ihan mahdotonta raakkumista, pakko oli ikkuna sulkea. Kyllä pitää kauniilla ja uljailla linnuilla olla karsea ääni. Lieneekö ollut kyseessä perheriita puolisoiden välillä, jälkikasvun ojentaminen vai joutsen pakolaisten karkoittaminen, mutta tulla nyt puoli kolmen aikaan yöllä meidän rantaan väliä selvittelemään, ei niitä nyt aamusta enää näkynyt.
Ai niin piti vielä kirjoittaa, että olin illalla karaoke piirissä ja oli mukava laulaa !

22.9.2015 Aamulypsyn mietteitä

Vettä sataa ja on niin syksyistä. Taitaa olla uunin lämmitys tänään ohjelmassa.

Eilen aloitettiin naiskuoron harjoitukset tälle syksylle. Tarkoituksen tehdä esitys ensi keväälle naisen elämää lauluin. Mielenkiintoiselta vaikutti. Kappaleet iskelmiä ( myös tämän päivän hittejä) ja kansanlauluja. Mukaan mahtuu vielä laulajia! Kokoontumiset maanantaisin Sotkanhelmen ruokasalissa klo. 18.30-20.

21.9.2015 Aamulypsyn mietteitä

Lämmin, usvainen ja tyyni aamu, jopa tälläinen kesälapsi pysähtyi ihastelemaan syksyistä maisemaa, vaikka sydän itkee kesän perään , ( kesän joka jäi niin lyhyeksi). Syksy tuo tullessaan harrastukset , tänä syksynä jatkan entisten parissa naiskuoro ja karaoke, en uskaltanut ilmoittautua yksinlaulun, liikunnan ja englannin piireihin, jos aika ei riitä. Voi kun joskus olisi aikaa!!!


Perjantain sää oli sateinen, myrskyinen ja ukkosti. Samaa tunnelmaa oli ilmassa, kun oli kuulema suuri lakkopäivä, ei sitä paljon huomannut täällä, kävi proagrialta neuvojia ja Itämaidolta tankin huoltomies ja maidon keräily toimi, posti ei tosin tullut ( laskut ehtii saada tänäänkin). Mutta joka media sitä toitotti, että ei paljon tehnyt mieli uutisia katsoa, surfailin sitten tv:tä vain elämää, possen ja ravien välillä. Ei ole monellakaan helppoa tällä hetkellä mutta parannetaanko tilannetta että aletaan vastakkainasettelemaan eri aloja ja lietsomalla suorastaan vihaa. Ainahan ruoho tuntuu vihreämmältä aidan toiselta puolelta ja toisella menee paremmin kun minulla. Itse tienaan leipääni maataloudesta, äitini oli hoitoalalla ja isäni teki metsä ja rakennustöitä, tyttäreni on taistellut työpaikoista akateemisellapuolella, joten luulisin katsovani asioita laajemmalti kun omasta näkövinkkelistä, joka ammatissa on hyvät puolensa ja vaikeutensa. Tällä hetkellä kaipaisi eri puran sijaan yhteen hiileen puhaltamista, sitä kuuluisaa " talvisota henkeä", että "Perkele, meidän maalle ei käy kun Kreikalle!" Taas tuli puhuttua liikaa ja vielä rumiakin!


Paikallisravit ravattiin lauantaina raviradalla ja toistamiseen saunaillassa. Talkoohengellä vedettiin ja hyvä mieli jäi, vaikka sitä kallista aikaa menikin!


Bakteeritaistelu jatkuu, epäiltynä tällä hetkellä maitotankki ja sen pinnoituksen kuluminen. Jalkasairas lehmä pitänee päästää vihreämmile laitumille, ei ala parantua. Tappioita tulee, mutta "Perkele ei tässä lannistuta...". (Minähän puhun rumia kun katujätkä) Taisteluhenki päällä kohti uusia haasteita ( pettymyksiä), se mikä ei tapa se kasvattaa!

Toivon kaikille kaunista syysviikkoa!

16.9.2015 Aamulypsyn mietteitä

Kännykkä ilmoitti, että kevyt vesisade, no toivottavasti pysyy keveänä.


Puimuri pyörähti kaurahalmeella, eipä juhlita sadolla, tietää lovea "palkkapussiin" entisten lisäksi, mutta ei taida auttaa lakkoilu. Hieho päätti poikia laitumelle reilu kuukausi etuajassa, sieltä toissa iltana jahdattiin pimeässä sitä navettaa, vasikka pienen pieni sonnin tirriäinen menehtyi. Lehmä poiki puolestaan ison komean sonnipojan, mutta itse sairastaa jalkaansa, eikä oikein tiedä mikä siinä on, painoiko vasikka jotenkin hermoa vai mitä? Maidon bakteerit pomppasivat mystisesti, on tutkittu lypsykone, pesuri, putkistoa, pesty ja vaihdettu uusia osia, mutta ei vaan aiheuttajaa löydy. On etsinyt tuotantoneuvoja ja huoltomies. Hiukan helpottaisi etsimistä kun saisi valion labrasta tuloksia nopeaan tahtiin, kyllä sieltä muut tulokset tulee, mutta ei se meidän tarvitsemaa, yksi tärkeää tulos kadoksissakin. Nyt epäilyksenalaisena pesuaineet? Olen tähän asti ollut vielä rauhallinen toimia, mutta pian alkaa sappi kiehua ( vaikka minulta on sappi poistettu), kohta mene puhelinlankoja pitkin sinne labraan ja jos pesuaineet osoittautuvat aiheuttajaksi niin... Kyllä koettelee, jos asia olisi vielä minun päätettävissä, niin löisin pillit pussiin, mutta pehtoorina pitää vain pakertaa. Siinäpä päivän valitusvirsi.


Aina sitä jotain positiivistakin. Pitkään hiertänyt asia sai positiivisen päätöksen ihan viralliselta ja korkealta taholta. On ollut aurinkoista ja lämmintä, ollaan saatu viettää aikaa moneen otteeseen ystävien seurassa, kummitytön soitto että hyvin on opiskelut ja muutenkin mennyt. Vieremän oriyhdistyksen paikallisraveihin tuli paljon hevosia ja saadaan hyvät ravit. Eilen käveltiin kahdensadan naisen voimin Vieremän kyläraittia kumpparikävelyssä. Pieniä asioita, mutta niitä etsimällä valoa synkkyyteen...


Vielä mainos: Vieremän oriyhdistyksen paikallisravit lauantaina 19.9.2015 klo.13 Ylä-Savon hippoksella. TERVETULOA!

13.9.2015 Supernaiset

Mukava viikonloppu vietetty supernaisten kanssa, talkoilla nostettu perunat, pinottu puita sekä nautittu Rotimojärven kauniista maisemasta saunoen ja uiden illan hämärtyessä kynttilöiden loisteessa. Kiitos ihanaiset ystävät!

Meinattiin jäädä näihin kauniisiin maisemiin kun autonrengas oli tyhjä ja vararenkaassakin vähän ilmaa, mutta onneksi mökin isännän apu pelasti meidät!

11.9.2015 Lomapäivän mietteitä

Nytpä ei tulekkaan aamulypsyn mietteitä... ns. lomapäivä ja nukuin ruhtinaalisesti seitsemään. Toki navetta kutsuu jo kahdeksalta, luvassa tuotantoneuvoja, lisäksi vielä kuuluu eläinlääkäri tämän päivän navetta ja tallipäivään. Jospa huomenna pystyisi pysymään poissa navetan tuoksuista.


Eilen illalla vesijuoksemassa ystävän kanssa, käytiin läpi eu-tarkastukset, bakteerit ja solut, oikeusistunnot, hallituksen säästöt, pakolaisasiat, suomen ja maailman politiikkaa. Kylläpä oli kepeämpi olo kun yhdessä taas käytiin viikontapahtumia läpi puolin ja toisin. Saatiin olla puoli tuntia ihan kahdestaa vesijuoksijoiden alueella isossa altaassa, harvinaista iisalmen uimahallissa.


Ja illalla aivan mahtavat revontulet! Hienoa luonnon valoshowta

6.9.2015 Äiti-tytär viikonloppua

Äiti-tytär viikonloppua vietetty työn merkeissä! Lehmät lypsetty ja hoidettu, samoin hevoset, putikivauriokin saatiin korjattua, Kuopion raveissa käyty ja vietettty elokuvailta, katsomalla Mielensäpahoittaja. Kiitos Tiina!

5.9.2015 Aamulypsyn mietteitä

Ja vettä sataa, 11milliä on yön ja aamun aikana tullut sademittarin mukaan. Jonakin syksynä tälläinen sademäärä ei missään näkyisi, mutta nyt maa on veden kyllästyttämä, heti näkyy laitumilla, tarhoissa, pihamaalla... Kyllästynyt olen minäkin tähän sateeseen...


Eilen katsoimme tv:stä Derby-raveja, kuinka Vesku Loirin osaomistama hevonen Fabrice Duo voitti. Loiri lupas haastattelussa itse alkaa käymään enemmän raveissa paikanpäällä ja vetosi myös muihin sen puolesta, ettei vaan kotisohvalta niitä katsottaisi ja pelattaisi sieltä. Kyllähän tunnelma on paikan päällä koettuna erilainen kun tv:stä katsottuna tai totoradiosta kuunneltuna. Näinhän se on muissakin tapahtumissa: urheilukilpailuissa, konserteissa, jumalanpalveluksessa jne., ei tunnelma välity samalla lailla sähköisten viestimien kautta, kun paikanpäällä koettuna.


Kyllä sitä intoa niin raviurheiluun kun muihin juttuihin löytyy menestysten aikoihin, mutta kun tulee niinsanotusti lunta tupaan niin ovista kuin ikkunoistakin, niin silloin sitä uskoa kysytään. Olen tätä paljon miettinyt tämän vuoden aikana, kun on ollut jos jonkinlaisia vastoinkäymistä hevosten kanssa: loukkaantumisia, on jouduttu lopettamaankin lupaavia hevosia ja jollakin vain ei "pyörä pyöri" ja taloudellinen tulos jää pieneksi. Mutta olen yrittänyt löytää positiivisia asioita, kuinka saatiin viisi uutta tervettä varsaa, varsomiset meni hyvin, on tulossa nuoria 1-2 vuotiaita, joten täytyy vaan uskoa parempaa ja niinpä astutettiinkin sitten seitsemän tammaa uskoen, että hevosilla on kysyntää vielä, hevostalous ja raviurheilu nousee. No joku voi pitää hulluna, mutta se heille suotakoon...
Maatalouden ja karjatalouden uskoa tulevaan on myös koeteltu viimeisen vuoden aikana, tuntuu että joka puolelta vain "potkitaan päähän", jos ei byrokratia, Putin, eu, tuottajahinnat, kauppa saa talonpojan yrittämistä laantumaan, niin säät nyt viimeistään saa sen horjumaan. Välillä ei halua lukea ollenkaan Maaseudun tulevaisuutta, kun kaikki on niin synkkää... kuitenkin haluaisi luottaa, että tulevaisuudessakin tarvitaan ruokaa, kotimaista elintarvike tuotantoa ja omavaraisuutta arvostetaan sekä maaseutu halutaan säilyttää elävänä. Lieneekö nämä sitten vain tälläisen yltiöpositiivisen ihmisen unelmia?


Kovinpa meni tämän sunnuntain mietteet syvällisiksi!
Hyvää suomenhevosen päivää kaikille, lippu liehumaan (on liputuspäivä) ja korkealle!

4.9.2015 Aamulypsyn mietteitä

Tänä aamuna ei tarvinnut toppatakkia laittaa päälle, sillä viiden jälkeen oli lähemmäs kymmenen astetta lämmintä.
Miesväki lähti eilen retkeilemään Vermon Derbyyn. Tiina ajeli työpäivänsä jälkeen kaveriksi, navetta ja talli rengiksi.
Eilen illalla käytiin vielä lypsyn jälkeen Tiinan kanssa Kuopion raveissa, siellä oli suomalainen ilta ja paljon oli porukkaa. Voi kun aina olisi Kuopion raveissa näin paljon katsojia ja tunnelmaa!
Jätti-lehmä oli rumunnut parressaan ja saanut aikaan vedenpaisumusta, kun johto vuoti juomakupin liittimen kohdalta, lehmien laitumelle viennin jälkeen täytyy sovitella avainta käteensä, jos saisi tiukotettua liitintä...jollei se sitten saanut sen rikottua?
Tuo Jätti sai nimensä, kun oli syntyessään jättikokokoinen ja iso lehmä siitä sitten tulikin.

3.9.2015 Kylmä yö

Olipa kylmä aamulla 1.7 astetta, plussalla kumminkin, kun viiden jälkeen ylös nousin. Huusolli tuntui niin kolealta, että ihan piti laittaa leivinuuni lämmite. Nyt uunissa on jo paistumassa mureketta ja paistia, eli muutamaksi päiväksi ruokaa, kun vain perunat keittää ja salaatit tekaisee. Ja lämpöistäkin on, sai jo fleecetakin heittää pois!

2.9.2015 Pihatöitä

On ollut niin sateista ettei ole päässyt rantatuvan pihatöitäkään tekemään. Tänään kuitenkin kävi Jaakolan kaivuri kaivamassa terassin alusen ja kulkureittien laatoitusalueet. Samalla laitettiin maantasalle vanhan rantasaunan piissi. Olisi nyt ilmoja niin pääsi laittamaan laatat, tasoittamaan pihaa, ajamaan maita ja kylvämään nurmikkoa!

1.9.2015 Aamulypsyn mietteitä

Navetassa odotti aamulla yllätys, kun Yökkö-lehmä hoivaili siellä vasikkaa, joka ei suinkaan ollut hänen tekemänsä vaan vastapäätä olevan Jäähileen. Kun vasikka palautettiin emänsä hoidettavaksi, niin tämä varaemä huuteli koko lypsyn ajan pienokaisen perään. Tämä poikinut oli niitä jotka eivät paljon ennakkomerkkejä anna vaan pyöräyttävät vaan jälkeläisensä maailmaan. Toiset taas tekevät poikimista monta viikkoa, kasvattavat utareita, ovat kipeitä, joutuu käynnistämään poikimisen piikillä ym. Mutta niinhän se meidän naistenkin synnytykset menee, itse kuuluin aikanaan niihin joka ei sinne Kuopioon asti tahtonut ehtiä.


Eilen illalla yritin elvyttää tätä täysin kadoksissa ollutta viherpeukaloani. Leikkasin viinimarjapensaat jotka rehottivat täysin villiintyneitä, yli puolet pienenivät. Pitäisi vielä leikata koristepensaita. Perennapenkille taitaa olla parasta suihkuttaa Rounduppia, on se niin juolaheinän vallassa. Ei ole minulle periytynyt tämä intohimo kukkien ja puutarhan hoitoon, vaikka äidillä ja muilla suvun naisilla onkin, joten siinä asiassa suvun mustalammas!


Syyskuu alkoi, joten kesä meni, siis mikä kesä, pari viime viikkoa hiukan oli kesäistä, mutta kunnon helteet ne puuttui. Olisipa nyt aurinkoinen ja sateeton syksy niin saisi syystyöt tehtyä ilman rämpimistä!
Pirteää syksyä kaikille!

31.8.2015 Leirit loppui

Vanhemmatkin pojat Marski ja Turbo kotiutuivat poikaleiriltä Viitaalta tänään.

29.8.2015 Aamulypsyn mietteitä

Illalla oli ihan pilkko pimeetä, kun menin nukkumaan. Yöllä heräsin ja oli niin valoisaa, että piti käydä katsomassa montako ulkovaloa on jäänyt päälle vai onko hiippareita liikkeellä että liiketunnistimella olevat valot on syttyneet. Kuuhan siellä vain valaisi niin komeasti. Nyt aamulla ei näy kuuta saati sitten aurinkoa.
Isännät menossa, toinen lähti jo eilen kokoustamaan Jyväskylään, toinen puolestaan äsken sählyturnaukseen Sonkajärvelle.
Pitää lähteä lopettelemaan aamutyöt navetalla ja tallilla, miettiä sitten " mittee tekis että mainittas"....

Hissun Feeniksen kesäleiri Sukevalla loppui. Poika kotiutui tänään.

26.8.2015 Uintikeliä

Nyt alkaisi olla uintikelit kohdallaan, ainakin tälläiselle "ei avantouimarille"!

25.8.2015 Kaupunkipäivä

Tänään kaupunkipäivä. Olipa mukava juoda kahvit kiireettömästi kahvila Hillan terassilla, parantaa tädin kanssa maailmaa ja katsella aurinkoisen Iisalmen ihmisiä. Torilta vadelmia ja mansikoita. Nyt on sitten terassi kiintiö tyydytetty, kun sunnuntaina käytiin Olutmestarin terassilla syömässä ja tänään kahvihetki Hillassa. Pitäisi vielä kahvitella kotonakin ulkosalla, vähiin on jäänyt tälle kesälle ne hetket.

24.8.2015 Tökkii..

Mikähän lienee noissa soneran yhteyksissä (telefinland), kun ne on jo muutaman päivän toimineet miten sattuu, perjantaina lähetetyt tekstiviestit meni vasta lauantaina perille, tänään aamupäivästä ei välillä ollut minkäänlaista kenttää?
Päivän aikana mummulle halkokuorman pinoaminen liiteriin, Kanteleyhdistyksen toimistohommia (vapaaehtoistyötä/ luottamushommia), vesijuoksemassa uimahallilla, pikaisesti kaupassa ja kiireellä bussille vastaan lähetystä Tapsan Tahdilta, Hissun Virva ei halua näköjään tehdä varsoja ensi keväänä, mutta vielä yritettiin, ei mene tämän tamman kiimojen kanssa mikään oppikirjan mukaan, haasteellinen rouva!

23.8.2015 Vuokatin maisemissa

Tänään äitini, tädin ja heidän serkkujen kanssa pidetty Ronkaisten " serkkutapaamista". Minulle tuntemattomat paikan nimet Sotkamosta vilahtelivat näiden serkusten puheissa...Lehtomäki, Hiijenjärvi, Tuhkakylä, siellä kuljettiin muistoissa taas pitkospuilla, muisteltiin isovanhempia ym.

22.8.2015 Hyvä sää!

Hyvä sää olla raveissa...Kiuruveden hys: n paikallisravit. Ja Nemi tapasi siskonsa Lilin.

Vielä piti eilen illalla käydä kesäteatterissa, tosin esitys oli Kiuruveden kulttuuritalolla, joten ei haitannut illan viileneminen. Albtrossi ja Heiskanen, hyvin svengasi Junnu Vainion laulut!

19.8.2015 Vieremä saa 76-ravit järjestettäväksi!

Nyt hurrataan!!! Suomen Hippoksen hallitus on päättänyt antaa ensi vuonna yhden valtakunnallisen Toto76 -ravipäivän Ylä-Savon Hippoksen järjestettäväksi. Vieremällä ravataan historian ensimmäiset Toto76 -ravit lauantaina 28. toukokuuta 2016. Samana viikonloppuna ravataan myös Ruotsin Solvallassa Elitloppet -ravit. Vieremä on Suomessa ensimmäinen kesäravirata, joka saa Toto76 -ravit järjestettäväkseen. Tulevana vuonna se on myös ainoa kesäravirata, joka saa T76 -ravipäivän.

18.8.2015 Mustaherukoita

Aurinkoa!
Rehusiilo täynnä, huomenna loput paaleihin.
Mikko käytti Aarretta iilimato hoidossa ja oli hoidattanut myös omaa polveaan. On kuulema vetreempi nyt!
Mustaherukat olivatkin kypsyneet ihan huomaamatta, meinasi osa hajota ihan käsiin poimittaessa. Lisäksi puskien sisältä hyökkäsi armeija " pikku öttijäisiä". Hyytelöä ja mehua valmistettu.

17.8.2015 Aamulypsyn mietteitä


Kesä taitaa lomalaisten osalta ohi, sillä Tiinan loma loppui ja hän lähti eilen työn ääreen Joensuuhun. Eipä olla monta päivää ihan omalla porukalla oltukaan tänä kesänä. Monta ihanaa ihmistä olemme tavanneet ja hetkeä vietetty.. Minä tykkään kun ympärillä on ihmisiä ja elämää. Mutta mottoni on :" talo kulkee tavallaan ja vieraat kulkee ajallaan", joten talon päivä rutiinit säilyy ja vieraat menee siinä sivussa. Ja kyllä meillä vieraita komennetaan työntekoonkin.
Viikonloppuna oli Väisästen serkusten tapaaminen, jonne puolisona pääsin mukaan. On mukava kun kohdataan näin vapaamassa ja iloisimmissa merkeissä, sillä monesti tapaamiset rajoittuu hautajaisiin.
Saimme pitää vieraanamme viikonlopun myös pikkuserkun Riitan, joka on innostunut sukututkimuksesta. Häneltä sain monta hyvää neuvoa mm. valokuvista. Siellähän ne minunkin kuvat on nykyisin tietokoneella, olen kyllä huolehtinut, että ne on tallennettu pilvipalveluun, ettei ne katoa. Mutta...onhan se hankala niitä katsoa ja kuka niitä sitten vuosien päästä osaa edes etsiä mistään palvelusta? Joten olisiko sittenkin syytä tehdä muutama paperiversiona ja albumiin. Itse olen ajatellut niistä kuvakirjan tekoa, sitten kun olisi sitä aikaa...Sitten nämä vanhempien ja isovanhempien vanhat valokuva albumit, onko niissä merkitty kuka kukin on? Niitä kannattaisi katsoa nyt suvun vanhimpien henkilöiden kanssa ja merkitä ylös. Näinhän se on, en itsekkään tunnista edes vanhempieni albumien vanhojen kuvien henkilöitä, saati sitten isovanhempien... Kylläpä olisi ylimääräiselle ajalle käyttöä!
Aika hauska sattuma, kun viikonloppuna kuultiin Rönkköjen sukuhistoriaa ja eilen illalla oli meillä meidän lomarenkaan kokous, niin suurin osa osalistujista oli sukuaan Rönkkö. Joten voi varmaan sanoa, että viikonloppu meni "rönkköillessä". 
Rehunteko alkoi tänään aurinkoisissa merkeissä. Toivotaan, että koneet kestävät ja poutaa riittää...
Aurinkoista viikkoa kaikille!

15.8.2015 Aamulypsyn mietteitä

Eilen pitkästä aikaa vesijuoksemassa (uimahallissa), siinä kaverin kanssa käytiin läpi sateisen kesän ongelmat maatilalla, perhepiireissä olevat sairaudet, kesän teatteri esitykset ym. Näytti näitä porina porukoita olevan muitakin altaassa, joten pian varmaan luetaan "mullikan" tekstareista...ei kyllä oltu mielestämme kenenkään tiellä....
Saimme eilen yövieraaksemme sukulaistädin, joka muisteli kuinka hän lapsena on ollut täällä tätilässään. Käytiin mielenkiintoisia keskusteluja tästä vuosien saatossa muuttuneesta maailmasta sekä elämän iloista ja suruista.Tänään hän sitten kertoo Väisästen serkuksille heidän Elma-mummonsa suvun Rönkköjen historiaa. Joten tänään luvassa serkkutapaaminen, Mikon serkkujen kanssa.
Nuoriso kävi eilen Runnilla rokkaamassa ja tänään kanssa. Mukava kun on näin loppukesälläkin tapahtuma. Olisin varmaan itsekkin käynyt siellä, jollei olisi ollut tätä muuta ohjelmaa.
Oi ihana aurinko näyttäytyy jo heti aamusta, kyllä tätä on odotettukin!!!

13.8.2015 Vain vähän jäi kesken

Kylläpä jäi vähää vaille meidän maalaus urakka, kolme hirttä viimeisellä seinällä ja maali loppui.... Ja meillä oli niin vauhti päällä... Nyt täytyy odottaa aamuun että kauppa aukeaa.... Tiina on tosissaan urakoinut lomallaan ulkoseinien maalausten kanssa, vaikka eilen pitikin " mummu päivää" ja kuljetteli erikseen molempia mummuja kaupoissa. Minä olen ehtinyt maalaamaan vain muutamia tunteja. Mutta on se mukavaa hommaa...

10.8.2015 Maalaamaan

Vihdoinkin, maalaus sää. Lomalainen Tiina ahersi tänään pensselin varressa ja ulkoseinät saivat väriä pintaan. Timon urakkana räystäslautojen maalaaminen, ei huononiskaisen hommaa.

9.8.2015 Jyrkän kesäteatterissa

Tänään Jyrkän ruukin kesäteatterissa, Juhani Ahon, Juha. Olipa vaikuttava ja hyvin tehty esitys, kuoron laulut soivat kauniisti, tanssit sujui niin ripaska kuin valssikin. Kosken kohina soi taustalla, mutta hyvin näyttelijät saivat äänensä kuuluviin sen ylitse. Tupa oli täynnä, joten hiukan näkyvyys näyttämölle kärsi, pieni porrastus penkkiriveille olisi parantanut asiaa. Myös teatterin ruokamenu oli tosi maukas, paikallisia herkkuja.

8.8.2015 Onnea opiskeluun!

Se tuli sitten syksy... Eilen oli viimeiset toto-ravit Ylä-Savon hippoksella ja tänään meidän kesätyttö Sara lähti, maanantaina alkaa lukio opiskelut Lahden Yhteiskoulussa. Oli taas ihana kesä meillä tämän topakan apulaisemme kanssa, kyllä hommat eteni kun "kätevät emännät" pääsi vauhtiin... Onnea lukio opiskeluun ja seuraavaa lomaa odotellaan...

7.8.2015 Aamulypsyn mietteitä

Aamulypsyn mietteitä: Eilen illalla käytiin ihailemassa Kiuruveden hulpeaa kesäteatteri Eerolaa ja katsomassa Peräkammarin pojat. On haasteellista esittää tuttua tv-sarjaa, toki juonen seuraaminen on helpompaa, mutta roolihahmoja peilataan helposti sarjan rooleihin. Piiparisen mopo mutkitteli ja sormet tärisivät samaan tyyliin ja Jortikan Hillevi oli vieläkin topakampi kun tv:ssä. Lieneekö Kiuruvedellä runsaasti teatterin ystäviä, kun esittävät rinnakkain kahta näytelmää. Meillä arvottiin kumpiko mennään katsomaan, oltiin jo edellisenä iltana lähdössä Albatrossi ja Heiskanen esitykseen, mutta oli niin kaunis ilta, että jäimme nauttimaan rantasaunasta.


Meteorologit hehkuttvat helteestä, ei ainakaan täällä. Keskiviikko oli aamu usvan hälvettyä kesäinen päivä, mutta ei helteinen. Liekkö sadepilvet sitten jumittuneet juuri tälle seudulle. Täytyy taas katsoa laittaako lehmät ulos. Haluaisi laittaa niitä päivisin laitumelle, mutta pellot porkkaantuu...pakko oli pitää jo muutamana päivä navetassa.


Tänä iltana tämän kesän viimeiset toto-ravit Vieremällä. Sinnepä siis...

5.8.2015 Aamulypsyn mietteitä

Niin on tämäkin viikko alkanut...sitä luvattua hellettä odotellaan....


Maanantaina lähti ruuna Ruiskumestari uuteen kotiin ja vaihtoi ravurin uran ratsuksi. Kovin oli uusi omistaja tyytyväinen " Ruiskikseen" paitsi nimeen aikoi vaihtaa ainakin kutsumanimen. Vaikka sanontahan on ettei nimi miestä pahenna... Nimi on kasvattajan antama ja on peräisin palokunnasta: ruiskumestari, palomestari, letkumestari, tulipalo, pistoliekki....


Eilen mansikoita ja lakkoja torilta. Ei minun aika ja suuntavaisto riitä yksin soilla juoksemaan. Isäni oli kova marjastaja ja piti vuosikaudet meidänkin perheen marjoissa. Monesti pyysin, että minä lähden mukaan, mutta hän tykkäsi kulkea yksin omaan tahtiinsa soilla ja metsissä, kun tiesi minun aikataulut lypsyjen kanssa. Joten ei periytynyt tieto minulle isän vakio marjapaikoista isälle rakkaasta kotikylästä Mankilanmäestä.


Tälläisiä aamulypsy mietteitä tänä usvaisena keskiviikko aamuna.

2.8.2015 Ajatelmia Kunkkareista kotisohvalta ja kotilaitumelta

Hissun Virva: -" Joensuussa kuulema ravaavat... monet kilpakumppanit siellä tavoittelevat seppelettä. Minä täällä laitumella syön, leppuuttelen koipiani ja kasvattelen varsaa mahassani. Onnea vaan tämän päivän startteihin varsan isälle Tapsan Tahdille sekä tietysti kilpasiskoille Norikolle, Saaga S:lle, Mokomanille jne. Kuulema pitää toivottaa onnea myös muidenkin sulhasille Hissun Piirron Suivikkaalle ja Hissun Ritun Koivikon Kallelle sekä Marskin ja Sisun isälle Camrille jota ohjastaa minunkin luottokuski Tuomas." ... Tämmöisiä ajatuksia tänä aamuna "me tuliniemen kuningattaret" pohdittiin.

Toinen päivä kunkkareita kotikatsomosta käsin. Marja-Leena kävi pyörälenkillä katsomassa kanssamme raveja. " Korreet kinkerit" olivat ( kuten mainostettiin) ja uudet kuninkaalliset saatiin, onnea Saaga S ja Jokivarren Kunkku! Ja hienosti meni Kiuruveden Norikollakin!

30.7.2015 Ystävistä!

Voin sanoa olevani onnellinen, että elämäni varrella olen tavannut ihmisiä, jotka ovat toimineet kuuntelijan, kannustajina, laittaneet tarvittaessa jäitä hattuun, itkeneet ja nauraneet kanssani. Kiitos, että olette olemassa!

28.7.2015 Muutoksia suunnitelmiin

Tulipa muutos suunnitelmiin, en siis lähdekään kuninkuusraveihin... just olin saanut järjestettyä kotimiehen eläinten ja talonvahdiksi, hevosille ja koirille hoitajan, mutta yksi tärkeä puuttuu lypsäjä. Lomittaja onkin estynyt tulemasta. Hellupa katsoo kunkkarit sitten kotona....

26.7.2015 Viikonlopun saldo

Viikonlopun saldo: Lauantaina aurinkoa, sunnuntaina sadetta. Talkoohommissa Kyrönniemessä. Juhlittu Arton viisikymppisiä, olipa pöytä niin koreena ruokaa ja juomaa, kilpailtu monenlaisissa heittolajeissa ja laulettu karaokea. Tänään ystäväperhe iltakahvilla ja saunassa. Syksyn tuntua ilmassa....ei, ei, ei vielä...

23.7.2014 Kaappa-aatolla

Kaappa-aatolla käyty. Olipa saatu käsikirjoitukseen hyvin 70- luvun ja elämän niin ilot kun surutkin ja roolihahmoiksi hienoja persoonia. Esityksen kruunasi Hectorin hienot biisit. Mansikkaniemessä kesäteatterissa täysi katsomo sateesta huolimatta, oli siis muitakin lähtenyt kaappa-aatolla käämään.
Lomalta kotiuduttu hyvin, eilen vieraili luonamme Mikon serkkutyttö perheineen, olipa mukava nähdä pitkästä aikaan. Mummu kanssa kaupungissa ja kummitädin nimipäivä lettukesteissäkin piipahdettiin. Vielä olisi ollut tarjolla torilla karaokea ja yhteislaulua, mutta seuralaiset eivät innostuneet niistä.
Tänään pyöritetty pyykkiä ja papereita, väliin tammojen tiineystarkastuksia, viisi olisi kantavana ja sitten Piirto tekee taas kaksosia, Virva vielä loppukuusta tarkastettava.

21.7.2015 Lomalla

Saimaa jätetty taakse. Kauniit maisemat, kylpylä pettymys Katinkultaan verrattuna, muuten ok paikka.
On ne ennen aikaan rakentaneet kauniille paikoille näitä mielisairaaloita ( saimaan kylpylähän on entinen sotasairaala ja mielisairaala), on uskottu luonnon ja maiseman parantavaan voimaan, mieli lepää... Tänä päivänä ei enää taida näin olla?
Kauniita etelä ja pohjois-karjalan maisemia ihailtu, Joensuun raviradan kunkkareiden paikkoja käytiin katsastamassa, kovasti siellä hommia paiskittiin. Tiinaa tavattiin. Latoravintolassa käytiin pizzalla
Aurinko on ollut mukanamme lomareissulla, toivottavasti lähtee myös Vieremällekin....

19.7.2015 Kohti Saimaata

Tänään lomaporukkaan liittyi Sara. St Michel- ravit ravattu tälle vuotta. Mikkelistä ajeltiin Anttola, Puumalan, Ruokolahden ja Imatran kautta tänne Holiday club Saimaalle, olipa kaunista järvimaisemaa, pitkiä siltoja ja mutkaista tietä.

18.7.2015 Aurinkoa Mikkelissä

Meidän kesäloma reissu, Mikkeli, St Michel- ravit ja aurinko kuuluvan yhteen, ei pettänyt vielä tänäkään vuonna...

17.7.2015 Kohti Mikkeliä

Tänään vielä viimeiset heinät Koljonvirralta paaleihin, (on niityllä tulvan alla ollutta vielä pystyssäkin, kasvamassa vielä). Lypsyn jälkeen auton nokka kohti Mikkeliä. Mukana kumikengät, sadevaatteet, villapaita, uimapuku, shortsit, aurinkolasit... joten satoi tai paistoi ei haittaa...

16.7.2015 Tämä sää...hermoja raastaa

On ollut viime päivät taas noiden sateiden kanssa hermojen raastavaa, kun on ollut heiniä luokona ja säätiedotus muuttuu koko ajan. Viime yönä varmaan puolen tunnin välein hyppäsin ikkunassa katsomassa joko sataa, rukoilin sadepilviä pysymään poissa, ajatukset olivat kaikkien niiden kanssa, jotka puurtivat pelloilla monen vuorokauden työputki takana muutaman tunnin unilla. Kyllä aamulypsyllä meinasi itku tulla kun alkoi satamaan. Onneksi oli vähäisiä pisaroita ja heinät saatiin päivällä paaleihin.


Vaihtelua tähän sateiden kyttäämiseen toi Tampereen vieraat, olipa mukava nähdä ja vaihtaa kuulumisia.

Illalla kävin kesäteatterissa Konolanmäessä katsomassa peräkylän profeettaa.

Viikonloppuna olisi lomaa, en vielä ole laittanut ajatustakaan sille. Saa sataa... otan kumpparit, sadevaatteet, toppatakin, villapaidan....kunhan kuurot kiertäisi kaikki pellot jolla on heiniä kaadettuina!!!

13.7.2015 Viikko meni...

Nopeaan taas meni viikko.... Mummolle pidettiin eilen porukalla synttäreitä, mukavasti meni, vieraat viihtyivät ja ruoka riitti. Tänään hyvästelimme ruotsin vieraamme, kiitos taas mukavasta viikosta Riitta, Glenn, Sara,  Jacob ja ihana pieni Vilja-tyttönen.

12.7.2015 Juhlien valmisteluja

Niin näkyy olleen oluset Iisalmessa, en nähnyt Elastinea, Sillanpäätä, Wiskaria ym. jäipä taaskin väliin, no on tainut jäädä useammat muutki karkelot ( olisinko kahdesti ollut). Minä sitten kierrän kaikki karkelot kun...
Univajetta on silti tullut, on koko viikon on joka ilta saunottu rantasaunalla kesä vieraiden kanssa, aamulla viiden jälkeen riekkumaan navetalle...no kesällä jaksaa...
Laitettu myös synttäreitä, tänään olisi tarkoitus juhlia mummon (anopin) pyöreitä vuosia perheen ja ystävien kesken. Lypsyllä listasin päähäni jo tehtävät, mitä pitää tehdä... jos lypsykahvin joisi ihan rauhassa ja sitte herättelisi apuvoimia ylös aamupalalle ja komentelisi töihin....

9.7.2015

Tänään Saran syntymäpäivänä on syntynyt vasikka, halvaantunut lehmä (onneksi näyttää selviävän), on ollut ukkosta (ja akkasta ja salamointia). Illan päätteeksi synttärisankarin kanssa syömässä ravintola Chaplinissa. Hyvä ruoka parempi mieli!

7.7.2015 Heinätöitä

Oli sen verran satamatta, että saatii osa heinistä kastumatta paaleihin, vielä on osa pystyssä ja osalla vielä lainehtii vesi. Joten vielä tarvittaisiin heinäpoutia!!!

5.7.2015 Vilkas viikonloppu

Vilkas viikonloppu: Perjantaina saimme herättäjäjuhla matkalaiset, ystävä perheen Lahdesta vieraaksemme ja Vieremällä oli myös ravit, jossa muu porukka oli työhommissa. Eilen miesväki Joensuussa Farmari näyttelyssä ja vieraamme herättäjäjuhlilla. Tänään Sotkamoon suuntasimme isommalla porukalla kun lähdin mummun kanssa mukaan. Ajatin Seppo ja  Kaija Jyrkän Jyrkän-kylän kautta Sotkamoon. Mikko ja Tiina suunnistivat  puolestaan raveihin Lahteen Virvan kanssa, tamma oli ollut vielä tukkoinen tauon jälkeen, positiivista ettei jalat olleet reagoineet. Timo oli päivällä niittänyt heiniä nurin, joten nyt peukut pystyyn ettei sada. Iltamassa Timo ja Sara lähtivät viemään Seriä ja Hilimaan taas Laukaaseen Vieskerin luo. Vieraamme lähtivät ajelemaan kotiinpäin, joten yhtäkkiä on niin hiljaista ja huomaan olevani yksin kotona!

3.7.2015 Säästä taas...

Kyllä noiden tv:n meterologien pitäisi ennustaa ja puhua säästä koko Suomen alueelle eikä vaan hehkuttaa Helsingin ja etelä-Suomen helteistä. Hei!!! Vielä täällä keskisessä ja pohjoisessa Suomessakin yritetään asua ja pidetään asuttuna! Pilvessä on ja lämpöä 16, lisäksi ilmapuntari näyttää sadetta. Mokomatkin pahanilman linnut sirkuttavat tuolla tv:ssä kuin peipposet, keikistelevät kuin västäräkit, raakkuvat kuin varikset.... Tämmöisiä sää ja lintuhavaintoja tälle aamulle...

2.7.2015 Farmarissa

Tämä päivä kierrettiin Farmari näyttelyssä Saran kanssa, myös Tiina liittyi seuraamme puolen päivän jälkeen. On katsottu lehmät, sonnit, siat, hevoset ja paimenkoirat ihan ajan kanssa. Markkinatori meni sitten juosten läpi eikä mitään tarttunut mukaan. Mukava päivä.

1.7.2015 Aamulypsyn mietteitä

Aamulypsyn mietteitä aamukahvilla kirjoitettuna...
Jäljet hiekassa, pikemminki sorkkien painautumia kurassa, täynnä vettä.
Positiivisuus. Keväällä ja talvella oli jos jonkinlaista positiivisuushaastetta, nyt ei näy? Onko positiivisuus huuhtoutunut sateen mukana? Hei yritetään löytää niitä positiivisia asioita vaikka taas hämärtyykin sadepilven noustessa...


Kiitollinen. Olen viime päivinä saanut nauttia ystävistäni. Maanantaina kävimme yhden ystävän kanssa päiväkahveilla ja tervehtimässä eläkkeelle jäänyttä ystäväämme, kuinka tyytyväinen hän olikaan työuran ollessa ohi ja oli aikaa itselle, kodille, perheelle, harrastuksille. Mikä kadehtittava olotila! Eilen sain kahdelta ystävältä puhelinsoiton ja yhden vieraaksi iltakahville. Mitä parasta vertaistukea ja maailman parantamista!


Muurinpohjaletut. Tänä kesänä on tullut paistettua muurinpohjalettuja, Eilen muistelin kuinka mummullani oli tapana paistaa aina kesäisin niitä kun oli vieraita tulossa, myös äitini, tätini ja serkkutyttö tekevät usein kanssa niin. Näin sitä näköjään jatkaa Pyöreenmäen mummun perinnettä ihan huomaamattaan.


Kesäkuu, minun kuukauteni oli ja meni. Synttärit, taas vuosi lisää niin muillekkin kesäkuulla syntyneille, ei uskoisi eikä tunnu ( onneksi) missään! Saatiin kylvöt ja rehut tehtyä. Suursiivosin. Kesätyttömme tuli luoksemme koko kesäksi ja pemolta oli työssäoppija, nuoria topakoita naisia, ihan itselläkin työteho nousi. Myös Tiinan ystävät jotka olivat vieraanamme toivat oman ilotuulahduksensa. Joten säästä huolimatta ihan hyvä kuukausi!


Heinäkuun alkaessa...heinäpuotia odotellaan, toivotaan, rukoillaan. Jos pystyisi pitämään muutaman päivän lomaakin, niin se riippuu niistä heinäpoudista... Kesäteattereita pitäisi ehtiä kiertää ainakin muutama ja paljon olisi muitakin tapahtumia... Huomenna lähden Farmariin ja raveja ainakin Vieremällä...


Nyt olen juonut pannullisen kahvia tätä sepustaessa ja kesätyttö saa sanoa, että ei ole taaskaan yhtään kahvia hänelle jäänyt. On näet yhtä kova kahvinjuoja ( vahvoo kahvia pitää olla meille) kun tätinsäkin, mutta eikös sitä sanotaankin, että lapsesta tulee puoliksi kummiinsa...

30.6.2015 Positiivisuutta kysyy...

Nyt ei enää jaksaa edes valittaa nimittäin tuosta säästä. Eikö meitä maaseudulta elantonsa repiviä ole jo tarpeeksi potkittu päähän joka puolelta, nyt vielä Luojakin rapsaattelloon sadetta niskaan, tulisikin vain omaan niskaan jättäisi pellot, laitumet ja tarhat väliin...

28.6.2015 Hissun Piirrolle varsa

"Joensuun Ellit" pääsivät kätilöiksi...aamuyöstä kello kolme syntyi tammavarsa Hissun Piirrolle, varsan isä on Vixen.

27.6.2015 Elämää ympärillä

Viikko juhannuksesta ja kesä odotuttaa edelleen.... Tällä viikolla on vieraanamme ollut Saran ystävä Elina Lahdesta, navetta ja tallitöitä opetettiin kovasti , aamulypsyllekin nousivat niin reippaana... Mira oli meillä työssäoppimassa viiden viikon ajan, kyllä nopeaan meni viikot ja sai eilen jakson loppuun. paljon oli apua topakasta harjoittelijasta. Nyt viikonloppuna saimme vieraita Joensuusta, Tiinan työkavereita, saa nähdä onko huomenna navetassa taas työhön tutustujia? Mukavaa kun on vieraita ja elämää ympärillä.

23.7.2015 Rehut siilossa

Olikin jo muutama päivä mukavata säätä, nyt tulee vettä ihan maahan saakka... Eilen saatiin rehut siiloon, muutama kuorma jäi sateeseen, odottaa nyt paalausta. Tänään oli siis joutilas päivä nauttia Torpantytössä jalkahoidosta ja ottaa ruokalevotkin.

21.6.2015 30-vuotta sitten

Kolmekymmentä vuotta sitten oli juhannusaatto, silloin syntyi perheemme esikoinen Tiina klo.11.27, kävin silloin aamulla vielä hakemassa puoli kuuden aikaan lehmät laitumelta navettaan ja aloittelin lypsytöitä kaverina, puoli kahdeksan maissa lähdettiin kohti Kuopiota, joten ei siinä pitkään ehditty Kys:n synnytyssalissa olla kun tyttö syntyi. Vauvoja syntyi sinä juhannuksena Kuopiossa liukuhihnalta 56 lasta. Sää oli aurinkoinen,pihlajat ja syreenit aloittelivat juuri kukkintaansa, rehua ei oltu vielä tehty (olivat tehneet sen meidän sairaalassa olo aikana). Tiina kulki pienestä pitäen mukana töissä navetalla ja tallilla.

20.6.2015 Juhannus

Tänä juhannuksena olen saanut tavata ja touhuta ihanien nuorten ihmisten kanssa. Tuulan, Elisan, Saran ja Tiinan kanssa leivoimme, laitomme ruokia Tiinan juhannus synttäreille. Teho viisikko! Tuula kunnostautui muurinpohjalettujen paistajana. Juhlavieraat olivat mukana Vieremän juhannusraveissa, jossa tangokuningas lauloi Tiinalle onnittelulaulun. Ravien jälkeen juhlat jatkui ja juhannukokkokin poltettiiin.Tänä aamuna oli minulla aamulypsyllä innokkaita apulaisia, joille Tiina opetti lypsämistä. Olen ylpeä, että tyttäreni ei häpeä juuriaan ja maalaisuuttaan, vaikka on jo kymmenen vuotta asunut Joensuussa, opiskellut yliopistossa, mutta aina kotona käydessään on valmis lähtemään navetta ja talli töihin sekä haluaa esitellä kaupunkilaisille ystävilleen lehmiä ja hevosia sekä maatilan töitä. Tosi mukavia, asioista kiinnostuneita, ennakkoluulottomia vieraita.

17.6.2015

Ettäs tiedätte!

16.6.2015 Valitusvirsi

Tämä sää ihan ottaa päähän, suututtaa ja vois käyttee jo pahempiakin ilmaisuja...ei pääse rehuntekkoon, ei uimaan, ei tarkene istua terassilla, kukatkin nuokkuvat kylmissään, lehmät eivät näytä kiimojaan, eikä tammat tule kantaviksi, saapi ajella niiden kanssa ristiinrastiin, viljat ei kasva, ihan tässä positiivinenkin ihminen masentuu, hellemekko ja shortsit jäävät kaappiin, toppatakki ja villasukat taitaa olla kesän kovin juttu. Minä olen lopettanut koko säätiedotusten seuraamisen, kun ei mitään toivoa ole kesästä...

14.6.2015 Rippijuhlia

Tänään on ollut nuorten ihania juhlia, ensiksi käytiin Oonan rippikahveilla, sitten Iisalmen kirkkoon konfirmaatio jumalanpalvelukseen siunaan kummityttöämme Hannea ja sitten hänen juhliinsa. Onnea ja siunausta kaikille tämän päivän rippilapsille!

13.6.2015 Joko kesä?

Eilen illalla oli niin kaunis ilta, järvi niin tyyni, tarkeni jopa saunan päälle istuskella rantatuvan terassilla. Tänään ollaan taas tämän kesän tyypillisessä pilvisessä välillä sateisessa säässä. Illalla oli turvallista paistaa muurinpohjalettuja, kun palomies oli tulta pitämässä. Vieraita ollut Hämeestä ja Iisalmesta, joten mukavia rupattelu hetkiä vietetty.

11.6.2015 Uintisäätä kiitos!

Uimahalli menee kuukaudeksi kiinni, eikä järvessä tarkene vielä uida, hyvä kun kastautumaan. Joten saisi tulla se helleaalto, intiaanikesä ja oekeet kesän ilimat!!! 

7.6.2015 On tämä kesää!!!

Tänään yrittänyt tehdä tähän alkukesään kuuluvia töitä: paistanut muurinpohjalettuja (fleecetakki päällä ja villasukat jalassa), käynyt puutarhalla ostamassa kesäkukkia ja vieneyt kukkia haudoille, vaikka aamulla tuntui, että lämmittelen uunin ja menen peitteen sisään nukkumaan ja nousen vasta kun KESÄ ja kesänsää

6.6.2015 Toppatakki päällä

Toppatakki päällä tehty ulkohommia, ajettu nurmikkoa ja kukkapenkkiä rapsutettu. Ei auta vielä laittaa toppatakkia kovin kauas, ei tiedä vaikka juhannus raveissa tarvitaan, ei eilen illallakaan olisi ollut ollenkaa liikaa. On tämä kesää!

5.6.2015 Tangon tahtiin... välillä mollissa

Tangon tahtiin siivottiin siihen saakka kun ruuanlaittaja päätti että hommat luonnistuu paremmin popin tahtiin. Välillä piti käydä potilasta navetassa hoitamassa, lehmälläkin on umpisuoli, nyt taistelu laantunut ja huomenna viimeinen kyyti Honkajoelle. Elämä näyttää ja antaa monenlaista väliin iloa ja väliin murheita, Yrittämisen ihanuus koettelee nuortayrittäjää. Samoin on vaihtelevaa ollut sääkin tänään: on tullut vettä rankasti, aurinko paistanut, sateenkaaren upeat värit loistaneet taivaalla ja tuuli tuivertanut väliin. Mutta kylmää on...

4.6.2015 Ei kannata suunnitella...

Tänään on taas tullut todistettua, ettei kannata suunnitella töitään etukäteen. Luulin pitäväni tänään tiukan suursiivouspäivän: keskittyväni vain pesemään ikkunat, seinät, katot, lattiat...no eipä mennyt kun strömsöössä. Aamulla poltin roskia ja savua jäi leijalemaan vielä kun laskimme lehmiä laitumelle ja osa lehmistä pelkäsi sitä niin paljon, että ottivat vauhdin aivan toiseen suuntaan aitojen läpi, siinä niitä kaatosateessa rauhoittelit ja ajelit takaisin navettaan, korjailit aitoja. Päivällä yritimme uudestaan viedä niitä laitumelle ja muut saatiinkin, paitsi yksi, joka oli edelleenkin ihan paniikissa, eikä minnekkään navetan edestä suostunut menemään. Yksi lehmä poti puolestaan syömättömyyttä ja oli alilämpöinen, eläinlääkärin kanssa sitä hoideltiin tovi ja muutenkin on sitä pitänyt tarkkailla. Vielä kun Mikko toi klinikalta Virvan uutiset, niin...on tullut tälle päivälle kiroiltua, itkettyä, kiukuteltua, naurettua, huudettua, siivottuakin vähän, onneksi on ollut apukäsiäkin auttamassa. Illalla sai nollattua ajatuksiaan, kun kuunneltiin karaokepiirin kanssa meidän uutta tango-cd:tä. Huomenna uusi päivä ja huomenna siivotaankin , hoidetaan lehmiä ja hevosia sitten tangon tahtiin...ollaan kiltisti, eikä kiroilla....

4.6.2015 Kesätyttö tuli, myös kesä säät takaisin!

Maanantaina tuli meille kesä, (vaikka sää ei ihan siltä tuntunutkaan) sillä meidän lomatyttömme saapui muuttolinnun lailla ilahduttamaan kesäämme ja avuksemme töihin. Eilen suursiivosimme hänelle ihan oman huoneen ja illalla kävimme vielä kuntoilemassa uimahallilla.

Vuosikkaat oripojat lähtivät kesälomalle Sukevalle, orilaitumelle. Siitä se kesä ja laidunkausi alkaa eläimillekkin, lehmät laskettiin ulos jo viime viikolla. Jospa tästä sääkin alkaisi olla kesäisempi, ei enää tätä sadetta, AURINKOA, KIITOS!!!!

3.6.2015 Tallin kuulumisia Tiinan kirjoittamana

Kesäkuuta elellään, mutta vielä ei olla päästy nauttimaan kesäisistä lämpötiloista. Tallin hevosten lukumäärä on kuitenkin kasvanut, minkä olettekin varmaan huomanneet kuvista, joita olen tänne laittanut. Suomenhevosten varsat saivat tänä vuonna nimensä Jaakko Tepon biisien mukaan: Hilima, Ieva ja Pamela. Musiikillisen teeman mukaisesti nimettiin myös Jaden orivarsa, kun sen nimeksi tuli Fade To Black. Kuka tietää ilman googlen apua, minkä bändin biisi on kyseessä?

Hissun Virvan kanssa on tullut takapakkia viime kuulumisten jälkeen. Sillä havaittiin viime viikolla jalassa turvotusta ja tänään klinikalla oli löytynyt hankositeestä pieni vaurio, mikä vaatii reilun kuukauden tauon. Tarkoituksena on nyt astuttaa tamma, ja mahdollisesti kilpailla sitten jokusen kerran syyspuolella, mikäli muuta ongelmaa ei ilmene. Kesän kilpailut menevät siis tälläkin kertaa meiltä ohitse.

Mutta onneksi joku hevonen palaa myös sairastauolta kilpailemaan. Hissun Katti starttaa toisen kerran viime vuoden loukkaantumisen jälkeen Vieremän raveissa perjantaina 5. päivä. Se kilpaili toukokuussa Ritun ja Ruiskumestarin kanssa Iisalmen hevosystäväinseuran järjestämissä paikallisraveissa sijoittuen toiseksi. Perjantain raveissa on mukana myös Hissun Säde. Vieremän avausraveissa kenkien riisuminen ei auttanut sen raviongelmiin, vaan ravi hajosi vielä pahemmin. Tällä kertaa Säde on tuntunut hiiteillä paremmalta, mutta perjantaina nähdään mitä loikkaa se menee. Hissun Aarre puolestaan palaa radoille ensi viikon tiistaina, 9. päivä tunnelmallisissa Lieksan raveissa. Se on viimeksi kilpaillut viime kesänä Vieremän viimeisissä raveissa.

Kesään kuuluu olennaisesti varsojen saamisen lisäksi tammojen astutuspuuhat. Tällä hetkellä neljä tammaa on ollut astutettavana: Hissun Rilla Liisingillä, Hissun Ritu Koivikon Kallella (tilausvarsa), Hissun Seri Vieskerillä ja Lacrosse Mr Pine Chipillä. Toivottavasti tulevat kantavaksi, eikä tarvitsisi montaa kertaa uusia. Ensi kesänä syntyykin mahdollisesti monta varsaa, sillä Rillan Rytmi, Hissun Säde ja Hissun Virva astutetaan myös. Valitettavasti Joensuussa sijaitseva tietotoimisto ei tiedä vielä näiden tammojen sulhasvalintoja Hymiö wink

Yksi merkki kesästä ovat myös orilaitumet. Vuosikkaat orivarsat eli Feeniks ja Sisu pääsivät tiistaina Sukevalle melskaamaan muiden ikäistensä orivarsojen kanssa. Ensi viikolla 2-vuotiaat Marski ja Turbo lähtevät vuorostaan omalle poikaleirille Iisalmen Viitaalle. Katsotaan millaisia villihevosia saadaan takaisin talliin syksyllä.

30.5.2015 Kesä!!!

Kesä ja rantasauna !!! Talviturkki jätetty rentukoiden kukkiessa. Kiviä kerätty tänäänkin, en jaksanut lähteä lakkiaisjuhliinkaan, mutta täällä niemellä saunominen, uiminen ja kodassa grillaaminen, kyllä tästä nyt elpyy niin ruumis kuin sielukin.

29.5.2015 Varsoja syntyi

Nyt alkoivat tammat urakoimaan... yöllä syntyi Rillan Rytmille tammavarsa Fransista.

Sweet Jade seurasi Rytmin yöllistä esimerkkiä ja varsoi puolestaan aamulypsyn aikaan orivarsan Mr Pine Chip:stä, joten saatiin tasoitusta kolmen tammavarsan putkeen, sillä nyt tuli musta orioika.

Olipa tänään kaunis kesäpäivä. Pieniä varsavauvoja on pitänyt ihastella, voi mahdoton kun ne olivat iltamassa virkeitä ei meinannut karsina riittä kun juostiin. Kylvötyöt saatiin tehtyä. Kiviä kerättiin, miesväki lähti hakemaan Seriä ja Hilimaa Laukaasta. Minä kävin uuden lähihoitajan valmistujais juhlissa, ihanaa nuoruutta, elämä ja sen tuomat haasteet edessä. No kyllä sitä näkyy haasteita riittävän vanhemmallakin iällä, jos ottaisi ensinmäiseksi tavoitteeksi, mennä nukkumaan ja nukkua kunnon yö unet, ilman katkoksia!

28.5.2015 Peltotöiden aikaan

Nyt Tuliniemen pehtoori on pinnannut peltotöistä ja aitojen teosta, on keskittynyt sisäkön hommien paikkailuun, joka on siivotessa työntänyt kaiken ylimääräisen kaappeihin piiloon, väliin on pitänyt olla keittäjänä, tallityttönä ja karjakkona. Seuraavaksi pitäisi laittaa kirjanpitäjän sekainen pöytä papereineen kuntoon, on nekin jääneet vähän huonolle hoidolle kun on pitänyt olla raksalla apupoikana. Puutarhuri on tältä tilalta ollut poissa töistä jo monta vuotta, eikä pehtoorikaan tunne yhtään viherpeukalon syyhyämistä. Mitä tehdä esimerkiksi villintyneelle juolaheinäiselle perennapenkille? Kätilön hommiakin on tiedossa tulevina viikkoina, pakastimeen katsoessa huomasin, että leipurinkin paikalla pitäisi piipahtaa. Tilan isäntä tuli juuri kylvämästä ja sanoi huomenna olevan edessä kivien keruuta, joten pehtoori menee sitten pellolle!

27.5.2015 Kesän ensinmäiset muurinpohjaletut

Kysyin perheen miesväeltä, pitäisiköhän jatkaa kaappien siivousta vai pestä lettumökki ja letturauta. Molemmat olivat viimeisen vaihtoehdon kannalla. Eivät kyllä luvanneet siivota kaappeja, mutta topakasti hakivat ja pienivät letunpaisto puita sekä hakivat maitoa tankista. Kesän ensimmäiset letut paistettu ja jälestä syöty reilu litran taikina, muutama lettu jäi paistajalle ja koirille.

26.5.2015 Aurinko paistaa...

Tänään ihana aurinkoinen päivä. Ihan olen uudesti syntynyt ja yhtä aurinkoa on tämä kesänlapsi.
Kaupunkipäivä:
Kävin hammaslääkärissä, kyllä säännöllinen, vuosittainen kutsu tarkastukseen on hyvä, valitettavasti se sotessa ei onnistu. Viime keväänä kyllästyin, kun olin yli puoli vuotta odottanut kutsua terveyskeskuksen hammashoitoon, kun oli useammasta hampaasta lohjennut paikka ja tilasin ajan yksityiseltä puolelta, siinä sitten tuli useampikin käynti ennen kuin saatiin purukalusto kuntoon, sillä edellisestä tarkastuksesta oli kulunut reilut kolme vuotta. Nyt kävin vuositarkastuksessa samalla hammaslääkärillä ja selvisin yhdellä käynnillä, (yksi reikä).
Samalla kävin tapaamassa nuoruudessa samassa pihapiirissä asunutta ystävääni ja hänen perhettään sekä katsomassa heidän uutta taloa( ovat kuulema asuneet jo yli viisi vuotta siellä). Olipa mukava nähdä ja vaihtaa kuulumisia.
Vielä kun sisällytin kaupunkireissuuni uimahallilla tunnin vesijuoksun ja kävin kaupassa, niin ohjelma oli tehokas.

25.5.2015 Hamsteri

Kyllä sitä on varsinainen hamstraaja...olen siivonnut monta päivää kaappeja, saanut vasta tuvan ja keittiön kaapit jonkinlaiseen järjestykseen, tavaraa on lähtenyt roskiin ja kierrätykseen. Yksistään ruoka ja leivontaohje lehtisiä oli laatikollinen, kaikki meni roskiin, nykyään jos ohjetta tarvitsee niin etsii netistä ja katsoo tabletista. keitto ja leivontakirjat jäi kuitenkin vielä kaappiin.

24.5.2015 Urpon päivä

Myrskyn jälkeen, tulee poutasää...
Aggregaatti osoitti jälleen tarpeellisuutensa, meillä sähköt poissa kahteen otteeseen eilen, juuri lypsyaikaan sekä myöhemmin illalla.
Ei vielä tarvitse vaihtaa toppatakkia toppiin, ei edes verkkaritakkiin. Eikös se vanhankansan sanonta puhu Urpon ja helluntain kylmistä jotka enteilisi lämmintä kesää! Minä en kesänlapsena vielä suostu uskomaan mihinkään ennustettuun viileään kesään, vaan uskon, toivon ja rukoilen lämmintä oikeaa kesää!!! Joten jospa vanhan sanonta tietäisi paremmin kun nuo tieteelliset ennustukset! Urpolla turkki päällä, niin kesällä paidatta!!!

23.5.2015 Kuopion 76-raveissa

Kuopion raveissa paistaa aurinko. Hissun Luna oli täällä varsansa Ievan kanssa näytillä. Ievaa alkoi jo ravit väsyttää, Luna sen sijaan katselee tarkkaan. Paljon on ollut varsalla katsojia ja emä on saanut voikukkia syödäkseen.

22.5.2015 Luotuja kulkemaan

Onpa liikuttu meidän huusollissa viimeinen vuorokausi hevosten parissa. Eilen vietiin Mikon kanssa Seri varsoineen Laukaaseen sulhasiin. Timo vei aamulla Lacrossen ja Rillan astutettavaksi Windcape:n oriasemalle, toi samalla Ritun sieltä pois. Päivällä miehet talkoissa Kuopion raviradalla. Illalla Iisalmen hevosystäväseuran paikallisravit, jossa olin minä talkootöissä, lisäksi oli mukana kolme hevosta ( samassa lähdössä, saivat lähdön ajettua). Hissun Katti tuli sairastauolta ja oli toinen, Ruiskumestarilla oli käsijarru hirttänyt ja Ritu päätti mennä puolestaan mennä peitsiä. Huomenna Kuopioon raveihin, ei ole hevosia startilla, mutta Luna lähtee Ieva-varsansa kanssa näytille katsomoalueen näytös aitaukseen, joten kai sinne pitää jonkun lähteä vahdiksi, joten talkootyö jatkuu. Kai tämä on elämäntapa ja talkootyötähän tehdään muidenkin harrastusten parissa ja mukavaahan se on toimia ja viedä asioita näin eteenpäin. Välillä vain tuntuu, että ollaanko tässä ainuat joutilaat vai olisikohan ollut joutilaampiakin?

21.5.2015 Laukaassa

Hiliman ja Serin kanssa Vieskerin luona kylässä. Virkeä 26-vuotias oripoika ja morsiammia riittää. Tytöt jäivät sinne kyläilemään, me lähettiin kotiinpäin ajelemaan. Aamulla vietävä Lacrosse ja Rilla sulhasiin. Ei ole täälläkään päin päästy vielä peltotöihin, märkää on.

16.5.2015 Tutustumaan

Hissun Hilima emänsä Hissun Serin (oikealla] ja Hissun Ieva Emänsä Hissun Lunan kanssa pääsivät tänään tutustumaan toisiinsa ja vihreää nurmea maistelemaan.

13.5.2015 Sataa ja sataa ja sataaa...

13.päivä ei kuitenkaan perjantai...olen möllöttänyt koko päivän kotona, mittään en ole saanut ylimääräistä aikaiseksi, vettä sataa, en tykkee ollenkaan, ihan masentaa ja suututtaa tälläinen sää, on niin märkää, hevosten tarhat ja pellot. Leivinuunin lämmitin kun tuntui niin kolleelta sisälläkin.

Timo kävi Marskin ja Feeniksen kanssa Kiuruveden varsanäyttelyissä, hyvin oli pojat käyttäytyneet, 2- palkinnon olivat molemmat saaneet.

Mikko meni puolestaan Virvan ja Tuomaksen kanssa katsomassa Vermon rankkasateita ja kuravelli rataa, oli kyllä ollut surkee rata ja sää. Eikä mennyt juoksunkulkukaan kun strömsöössä, laukkakin tuli ihan yllättäen, olisiko tullut kuraa silmille? Mutta hevonen oli muuten hyvä, jalat alla ja kaikki ok, virtaa oli ollut vielä startin jälkeen. Joten se oli opintomatka piäkirkolle tällä kertaa, toivotaan parempaa tuuria seuraan kertaan ja turvallista kotimatkaa.

Ja tämä vesisade saisi jo loppua....

12.5.2015 Pääskysestä ei päivääkään

Joka keväiset " vuokraneuvottelut" pääskysten kanssa alkaneet, hiukan on erimielisyyksiä, minne he saavat majoittua...Ja todennäköisesti jotkut heista onnistuvat taas tekemään pesänsä johonkin, minne en sitä haluisi... On niillä mitä erikoisempia pesäpaikkoja mm. navetalla kaiuttimen päälle ( taisivat olla musiikin ystäviä tai halusivat kuulla uutisista, mitä maailmalla tapahtuu !

10.5.2015 Äitienpäivä

Tänään molempien mummojen ja lapsien kanssa syötiin yhteinen äitienpäivä lounas ja juotiin kakkukahvit rantatuvalla.

9.5.2015 90-vuotis juhlissa

Tänään juhlittiin 90sta pirteää ja aina niin iloista Irja-tätiä. Kyllä on haastetta meille nuoremmille olla yhtä reipas ja kova liikkumaan kun tämä päivän synttärisankari.

8.5.2015 Sinne meni, toivottavasti eivät eksy taivaisiin...

Sinne meni eu-tukihakemukset, toivottavasti eivät eksy taivaisiin...

7.5.2015 Torstai toivoa täynnä

Torstai toivoa täynnä, niinkö lienee...Viljelysuunnitelma ja eu-hakemukset tehty yhdessä Timon kanssa, meinasi jäädä viime tippaan, kun oli kaikkee muuta touhua, muuttamisen monet kuviot, talkoita raviradalla, laulamista, kokouksia, lietteenajoa jne, joten yhteisen ajan löytyminen meinasi olla tiukassa.Meinasi olla muutenkin minulle niin takkuista, kun en ehtinyt käymään missään koulutus ja neuvonta tilaisuudessa, saati sitten lukea mitään ammattilehdistä yms., mutta onneksi nuori-isäntä oli pehtoori raasua viisaampi ja virkeämpi, niin saatiin valmista. Jos vielä aamulla vilkaisisi "uusilla silmillä" lävitse ennen lähettämistä.


Mukava ilta karaoke konsertissa kuitenkin toi ansaittua vaihtelua, oli ihana laulaa porukalla, väkeä oli tullut mukavasti kuuntelemaan, tapasin monia tuttuja ja ystäviä, tuottoa tuli mukavasti Sotkanhelmen vanhuksille, KAUNIS KIITOS KAIKILLE!

6.5.2015 Organisointia vaatii...

Organisointia ja reippaita askelia tarvittiin tänä iltana, miehet olivat Kuopiossa Hevosjalostusliiton vuosikokouksessa ja minun piti joutua konsertin kenraaliharjoituksiin, lehmät oli lypsettävä ensiksi, vähän myöhästyin, mutta ehdin...

5.5.2015 Kuu-tyttö Luna varsoi täydenkuun loistaessa.

Tiistai aamuna klo.2.15 syntyi tammavarsa Hissun Lunalle, isä Vixen.

2.5.2015 Ostoksilla

Tänään vietetty äiti-tytär aikaa, valittu verhoja parhaasta verhokaupasta eli Tilkku-Ilonasta. Käytiin kaupungissa ostoksilla, olipa hyvä reissu, kun olin laittanut viimeksi autoa tankatessani pankkikortin takin taskuun ja tietenkään ei juuri se takki sattunut nyt päälle, joten shoppailtiin Tiinan piikkiin

1.5.2015 Rantasaunaan...

Se on sitten minunkin osalta kesäkausi avattu, kun saunoimme ensimmäistä kertaa tänä vuonna rantasaunalla., nuoriso oli jo viime viikonloppuna saunonut ja uinut niemellä, järvi ei minua vielä houkutellut pulahtamaan, myös kylmä tuuli vei intoa mennä järveen. Onneksi saunassa oli hyvät löylyt ja kodassa oli lämmin grillata makkarat.

30.4.2014 Kuva arvoitus

Mikä vuodenaika on nyt?

28.4.2015 Onko järkee vai ei?

Onko näissä eu-tarkastuksissa mitään järkee tai edes mitään logiikkaa? Talvella kävi kaksi ihmistä katsomassa löytyykö meiltä kaksi suomenhevostammaa, tänään yksi ajeli kuopiosta katsomassa onko yhdellä eläimellä merkit korvassa. Sanoin molemmilla kerroilla, että katsokaa nyt samalla koko karja, korvamerkit sekä tarvittavat paperit, mutta ei. Ja kummallakin kertaa jatkoivat matkaa jonnekkin muualle kun vieremälle. Jos minulla olisi koulutusta ja järkee tarpeeksiin niin alkaisin eu-tarkastajaksi, mukava olisi ajella autolla ympäriinsä. Mutta taitaa olla että minulta puuttuu just tuo ( eu-)järki on vain tuota mualaisjärkee...Lieneekö heillä jokin satelliitti valvonta vai onko minuun asennettu tutka, kun he tietävät tulla tarkastamaan aina kun minä olen lomalta palaamassa, viime keväänä sain ilmoituksen Pariisin lentokentälle, talvella Katinkultaan ja nyt olin juuri palannut Tallinnasta. Paluu arkeen kerta jysäyksellä, vajaa vuorokausi ennakkoilmoituksesta.

Rantatuvan terassilta katsottuna. Järvi suurimmaksi osaksi vapaa jäistä. Erikoista tässä keväässä, isommista järvistä jäät lähteneet jo viime viikolla, meidän pikku järvessä vähän vieläkin....

27.4.2015 Lehmävasikoita

Meillä on usean vuoden ollut syntyneet vasikat pääasiassa sonneja, taas on pitänyt ostaa lehmäsiä, tänään Timo haki kaksi Runnilta ja noin kuukausi sitten yhden Nissilästä. Toivotaan, että tuuri kääntyisi!

25.4.2015 Tallinnan keväässä

Mikon kokousmatkalla Tallinnassa, mukaan pääsi myös avec.  Aurinko paistaa Tallinnassa ja tuulikin oli eilisestä tyyntynyt. Miesten kokoustaessa, me naiset avasimme terassi kauden vanhan kaupungin torilla.Tärkeä huomio, ei pitäisi ottaa suhteellisen uusia nahka kenkiä jalkaan, jos kävelee paljon, ( huh meinaa olla kantapäät rakoilla  olisi pitänyt ottaa ne kaikkein kuluneimmat ja käytetyimmät kengät!!!!

24.4.2015 Uutta elämää

Uutta elämää syntyi Tuliniemen talliin yhden aikoihin perjantai yönä. Tammavarsa Hissun Serille. Isänä Viesker.

22.4.2015 Tänään keskiviikkona

 1. Kanneltu huonekaluja paikasta a paikkaan b, siirrelty kohteen a huonekaluja huoneesta toiseen. ( joka huone on ihan sekaisin). Ihan riski akka olen kantamaan. 2. Kekseliäisyyttä tarvittiin, että saatiin sänky ja sohva parvelle, kun portaat oli kapeat. Naruilla nostettiin kaiteen yli. 3. Kansalaisopiston kevät iltamat, laulamassa sekä naiskuorossa että karaoke piirin kanssa.

20.4.2015 Maanantaina positiviisia ajatuksia

Maanantain positiiviset: 1. Vieraita, talvella harjoittelemassa ( työssä oppimassa) olleet Sara ja Pinja kävivät tervehtimässä meitä. 2. Iltapäivän päänsärky lakkasi ja pääsin kuoroon laulamaan 3. Pohjois-Savo sai hyviä kansanedustajia.

19.4.2015 Sunnuntain päiväkatsaus

Tänään sunnuntaina:
1. Äänioikeus käytetty, kohta jännittämään.
2. Sain pestyä ikkunat uudelta puolelta. Tavaroitakin siirrelty sinne jo jonkinverran. Saa nähdä meneekö sinne jo tälle illalle nukkujakin. Sitten ollaan isännän kanssa kahden isossa talossa, sitten joskus me muutetaan sinne, sitä ennen pitäisi tehdä inventaario tämän tavara paljouden kanssa.
3. AURINKO ja ensi viikoksi lupasi lämmintä, sitä odotellessa!!!

18.4.2015 Yksin kotona

Huomasinpa olevani yksin kotona, miesväki lähti toinen kokoustamaan Lahteen, toinen sählyturnaukseen (voi arvata kumpi meni kumpaan?) Mitähän tekisi että mainittaisi tai mistähän reunasta aloittaisi purkamaan töitään?

16.4.2015 Itkuksi menee...

Pyöreenmäen mummu sanoi aikanaan, ettei karvajalkojen perään toinna itkeä. Kyllä en taaskaan mummuni ohjetta ole pystynyt noudattamaan, kyllä kun on kyse hevos- tai koira-ystävästä niin itkuksi menee...Kyllä minä ymmärrän ja olen sitä mieltä että lopetus on monesti palvelus tälle eläinystävälle, ettei tämän tarvitse kärsiä. Lähinnä sitä itkee ikävää ja etenkin nyt Bateryn kohdalla huonoa tuuria, kuinka sillä olisi voinut olla vielä paljon näytettävää ja annettavaa radoilla. Mutta tätähän se on eläinten kanssa on... Mutta jokainen on oman persoonansa ja jättää oman tyhjän paikkansa.

15.4.2015 suru-uutisia

Päivä toi suru-uutisen. Meidän rakas pikkuruuna Batery piti lopettaa leikkauksen jälkeen. Monta ilon hetkeä toi meille. Batery oli Timon valmennusprojekti ja kuvassa Timo ohjissa 3.3.13 Mikkelin voittojuoksussa. Hyvää matkaa sinne hevostentaivaaseen sinulle ystävä!

14.4.2015 Klinikkalla

Batery tänään klinikalla Kuopiossa, eipä ollut hyviä uutisia... Vuohisen yläpuolella sääriluussa murtuma, huomenna Laukaaseen leikkaukseen. Toivotaan, että pikkuruuna siitä paranee ja pääsisi vielä radoille.

Miesväki kävi samalla tutustumassa Alapitkällä iilimato hoitoon. Mikko oli kokeillut hoitoa ensiksi omaan polveensa ennen kun hevosten jalkoihin uskaltaa laittaa. Nyt katsotaan kuinka polvi vetriää....

12.4.2014 Vuokatti tarjosi parastaan... ja Virva voitti Jyväskylässä

Vuokatin viikonloppu oli sitä minä tarvitsinkin, aurinkoa, ulkoilua ja liikuntaa, lisäksi hyvää ruokaa ja ystävien seuraa. On mennyt talvi ettei ole ulkoilemaan ja liikkumaan ehtinyt, myös yhteydenpito ystäviinkin on jäänyt vähiin. Katinkullan sviitti ja kylpylä oli luxusta. Vuokatinhovin lounaspöytä, kainuulaista maukasta lähiruokaa, voin suositella! Kiitos tästä, ystävät Sirpa ja Marjaleena sekä perheen miesväki jotka hoitivat pehtorin työt. Nyt arkeen ja lypsylle!

Hissun Virva voitti Jyväskylässä, Suomi kuntoon eli Keskustan lähdön! Uskomaton tamma!

11.4.2015 Energiaa Vuokatin auringosta

Aurinkoa, ulkoilua, kävely kilometrejä lähes viisitoista. Saunottu savusaunassa, höyrysaunassa, luolasaunassa, normisaunassa, poreita, palju, kylmäallas, uintia... Maisteltu Vuokatin viinejä. Hyvää seuraa ja maailman parannusta! Naisenergiaa!

10.4.2015 Tyttökavereiden viikonloppu

Pehtoori vaihtanut maisemaa, luvassa rentouttava viikonloppu tyttökavereiden kanssa. Lenkillä käytiin ja syömässä. Nyt huoneistossa sauna ja poreallas odottaa kylpijöitä.

6.4.2015 Pääsiäinen kohta vietetty...

Pääsiäispyhät vietetty ja nyt on niin hiljaista, sillä Tiina ja Sara lähtivät äsken, rantatuvan siivous eteni ja kaappejakin täytettiin, kun "tehotytöt" oli remmissä mukana. Tänä iltana olisin joutanut lähtemään konserttiin tai messuun, niin olisin saanut pääsiäistunnelmaa, mutta ei löytynyt täältä tai lähi alueelta mitään, joten istuin tietokoneelle maksamaan laskuja ja väliin katsoin tv:stä Jyväskylän raveja. Menee se ilta näinkin!

4.4.2015 Saunomassa uudessa saunassa

Rantatuvan saunassa saunottiin tänään ensimmäistä kertaa. Hyvät oli löylyt. Suihkukaappiin ei ollut vielä yhdistetty vettä, niinpä juostiin kotitalon suihkuun. Mutta piti vaan päästä uudistamaan uusi sauna. Päivällä huonekaluja etsimässä, ei ehditty käymään kun yhdessä kaupassa, hyvin löytyi kaikki tarvittava sieltäkin.

2.4.2015 Päiväkatsaus

1. Pitkästä aikaan uimassa ja vesijuoksemassa, kyllä tuo vesi on muutenkin minun juttu, nyt vaan odottelemaan, koska jäät lähtevät järvestä ja pääsee ihailemaan välillä tyyntä ja välillä myrskyisää järvenpintaa ( järven rannalla asujan luontaisetu) ja uimaan, kunhan vesi hiukan lämpiää ( minua ei siis olla saatu avantoon, vaikka lähipiirissä sen puolesta hehkutetaankin) 2. Vanhapalvelija maasturi kotiutui huollosta ja meni katsastuksesta läpi. Ja pienellä ranskalaisella lainapirssilläkin pysyin tiellä, vaikka kelit oli jäätä, lunta, vettä, sohjoa... 3. Siivous tehty ja pullat paistettu. Kiitos Vieremän 4H siivouspalvelun avusta! Tälläisen laiskan emännän pelastus käyttää kerran kuussa heidän palvelua, ettei huusolli ihan räjähdä käsiin. 4. Kummityttö Sara saapui ilahduttamaan meidän pääsiäistä.5. Vieremän Oriyhdistyksen vuosikokous ja saunailta, mukava ilta hevosimmeisten seurassa.

30.3.2015 Päiväkatsaus

 1.Kuorojen konsertti Vieremän kirkossa, olipa mukava laulaa. Ihanaa, että saimme syksyllä huippu vetäjän meidänkin naiskuorolle. 2. Vesipisteet asennettu rantatuvalle, alkaisi se tilattu suihkukaappi tulla! 3. Yksi hankala luottamustoimi perheessämme vähempänä, jospa tästä stressi helpottaisi koko porukalta. Minun tekemäni tilit ja tilinpäätös oli saanut jopa kiitosta.

29.3.2015 Positiivisuutta...

Niitä positiivisia asioita piti llaittaa 1. Rakennustyöt loppusuoralla, rantatupa/rantatalo/rantamökki (nimi vielä hakusessa) alkaa olla valmis, suihkukaappin asennus, joitakin lvi-töitä, parven lattioiden käsittely ja jalkalistat, siivous....joten vielä pakerretaan. 2. Rakennuksella on ollut ammattinsa osaavat työntekijät ja huumorin kukka on kukkinut töitä tehdessä. 3. Talkoilla on tehty paljon, on saatu ystäviä kiire apuun ja oma perhe on venynyt, Tiinakin on melkein joka viikonloppu tullut Joensuusta maalaamaan, kantamaan tavaroita, siivoamaan ym. Itsekkin huomaan, että aikaa on mennyt raksalla, on niin sekainen huusolli,pullaa ei ole pakastimessa, työpöytä sekaisin ja paperien peitossa, uimassa, lenkillä, konserteissa, teatterissa, kylässä ei ole ehtinyt käymään.

Tänään Palmusunnuntaina  alkoi kesäaika,( kesä tulee, pitkä kuuma kesä ,toivottavasti) ja lyhyemmästä yöstä ja unesta huolimatta ehdin messuun Vieremän kirkkoon sekä Maarit-ystävän läksiäiskahville. Illalla pikkuneidin Elsan kaksivuotis synttäreillä. Mukava oli seurata Elsan ja Kertun touhuja ja leikkejä.

 Iloista sunnuntaita ja kesäaikaa kaikille!

22.3.2015 Kylä elää

Ei tämä meidän Vuorisen kylä ole mikään hiljainen peräkylä, koko viikonlopun järven ympärillä ollut toimintaa ja menoa. Meidän rannalla asennettiin keittiönkaappeja paikoilleen, vastarannalle tuli muuttokuorma ja uusia kyläläisiä, järven pohjoispäässä päristeltiin motocrossin sm-kilpailua. Liikennettä ja väkeä on kulkenut niin autoilla, moottorikelkoilla, mönkijöillä kuin kävellenkin.

Käytiin illalla katsomassa "Sulhaseni Ernest" näytelmä sekä syömässä Ravintola Raatihuoneella. "Ernesti" ei ollut mikään suuri teatteri elämys, toki hyvin tehtyä peruskamaa. Raatihuoneella oli tosi hyvä ruoka ja idyllinen paikka, suosittelen! Toki käykään teatteri esityskin katsomassa, minä olen tullut niin krantuksi, että haen elämyksiä, sanomaa, josta saa ajateltavaa tai sitten niin hulvatonta menoa, että tulee itsellekkiin sellainen.

20.3.2015 Palkittuja

Eilisen illan Ylä-Savon hippoksen vuosikokouksen tuomiset. Vuoden 2014 Ylä-Savon paras: vanhempi sh-tamma Hissun Virva ja lv-ori/ ruuna Batery. Mukava saada välillä lautasia pokaalien sijaan, (pullavadit tai tarjottimet?).

19.3.2015 Terveydenhoitosuunnitelma

Tänään päivitetty nautakarjan terveydenhoito suunnitelma, pitäisiköhän meidän ihmistenkin etenkin pehtoorinkin alkaa päivittää omaansa?

17.3.2015 Laminaattia ja kaakelia

Aurinkoinen näkymä rantatuvan ikkunasta. Kaappeja ja portaita yläkertaan odotellaan loppuviikosta. Nyt laminaatit ja kaakelit lattioissa.

16.3.2014 Batery Oulussa

Batery teki tänään urhean juoksun 3000:lla, ollen toinen Oulun iltaraveissa.

14.3.2015 Nyt voi tuulettaa

Nyt voin tuulettaa, olen saanut tämän kaiken hässäkän keskellä tehtyä kahden maatalousyrityksen verokirjanpidon veroilmoituksineen sekä kolmen järjestön tilit viime vuodelta. Päivällä urakoin Tiinan kanssa rakennuksella neljä tuntia parven kaiteita ja saunan lauteita maalaten. Aina kun oikein pääsee vauhtiin, niin kutsuu navetta työt tai loppuu maali. Jäi kyllä hankijaiset ja ulkoilu väliin, mutta jospa sitä joskus olisi aikaa...

8.3.2015 Yksi vähemmän

Sunnuntain urakka: Kyrönniemen pianoillat ry: n tilit tehty, vielä yhden järjestön tilit odottaa...huh, huh....Aamupäivästä kävin kyllä maalaamassakin.

7.3.2015 Mallorcalla

Pistäydyttiin Mallorcalla, siis Kiuruvedellä, Jaakko Tepon vitsit ja laulut jo monesti kuullut ja kuluneet, kepeää, hyvin esitettyä teatteria.

6.3.2015 Hän vain maalaa...

Eilen pitkästä aikaan uimahallilla vesijuoksemassa, tätä minä olen kaivannut, voi kun saisi otettua aikaa tälle enemmän. Illat on mennyt maalatessa rakennuksella, suorastaan terapeuttista navettatöiden, ruuanlaiton ja kirjapitotöiden välissä, tosin kaksi järjestöä odottaa, että rahastonhoitajan saisi tehtyä tilit viime vuodelta, mutta hän vaan maalaa...

1.3.2015 Siveltimet heiluu..

Viikonloppuna taas siveltimet heiluneet. Hirret ja paneelit saaneet vaaleaa sävyä. Kyllä tulosta syntyy kun on porukkaa, hiihtolomalainen Sara joutui jo tänään jättämään maalaamisen ja matkustamaan koulutyöhön. Tiina urakoi iltaan saakka ja lähtee aamulla vasta ajelemaan Joensuuhun työn ääreen.

26.2.2015 Sinne lähti veroilmoitus

Sinne lähti veroilmoitukset verottajalle, eikä juuttunut bittiavaruuteen...Proagrian neuvoja kävi katsomassa ja neuvomassa spv:n tuomat kiemurat. Nyt tulostin raksuttaa päiväkirja, pääkirjaa...

Illalla käytiin Tuovi-ystävän luona kahveilla. Oli pöytä niin koreana, että keilatessa pyörin melkein keilapallon lailla, mutta lopussa aloin jo vertyä ja sihti alkoi löytyä...

25.2.2015 Välillä rankkaakin

Tänään osallistuin tosi rankkaan tilaisuuteen, jossa tuntui, että valhe ja viha peittvät oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden. Yritin parhaani olemalla positiivinen, mutta en tuntenut oikein onnistuvani. Takki tuntuu tyhjältä, mutta onneksi on ystäviä! .Kiitos kaikille positiivista ajatuksista, energiasta, rukouksista, puheluista... kylläpä oli rutistus mennä tilanteeseen positiivisuutta välittäen, en tiedä olisiko ollut helpompaa olemalla vihan ja agressiivisen mielen vallassa? Mutta se ei olisi luontaista Hellua? Vai pitäisikö alkaa kasvattaa kuorta ja alkaa olla "niskavillat pystyssä".

24.2.2015 Niin vain laulettiin ilta Virtaa ja välillä myös Lailaa...

Tänään karaokepiirin kanssa lauluilta Gasthaus Puomilassa Olavi Virran ja Laila Kinnusen laulujen tahdissa.

22.2.2015 Viikonlopun urakkaa

Viikonlopun urakka: Hirsien ja paneeleiden käsittely. Sara, Timo ja Tiina ahersivat yläkerran parven seinien ja katon parissa. Minä pensselöin saunaa...tummaharmaa värimaailma. Välillä vieraita Hämeestä, näyte-mittalypsy, kirjanpito töitä, laskiaispullia ja runebergintorttuja (vähän myöhässä tuli tehtyä nämä herkut).

20.2.2015 Taistelu flunssaa vastaan..

Taistelu flunssaa vastaan, tasapelissä ollaan, saa nähdä onko tämä vain viivytystaistelua vai huomaako tauti, että vastassa on niin sitkeä akka, että jättää minut rauhaan. Parasta olisi, sillä minun oma lääkärikin jätti meidän kylän, eikä hänelle Iisalmesta tahdo saada aikoja. Joten kuumaa juomaa ja olemassa olevat lääkkeet esiin, mitä muuta? Ystäviltä sain facebookissa neuvoja: kamfer-tippoja, vitamiiniä, Panadolia ja Buranaa ....Taisto jatkukoon...

14.2.2015 Kotona taas...

Kotona taas, " sorvin äärellä" eli lypsylle... Mukavaa oli Katinkullassa, ulkoiltu, uitu, luettu kirjoja, käyty laulamassa karaokea ja ennen kaikkea levätty. Yhteenkään viralliseen sähköpostiin en vastannut, eikä yhtään mappia ollut mukana, eikä lehmiä ja hevosia vain Nemi-koira, lenkkikaverina. Kotona olivat lehmät ja hevoset hoidettu. Ruokaakin olivat saaneet tehtyä ja rakennus oli edistynyt En siis olekkaan korvaamaton! Kiitos!!!

11.2.2015 Naapurissa kahvilla

Ei tule Vieremällä käytyä naapurissa iltakahvilla, mutta tavattiinpa nyt täällä Vuokatissa ja käytiin kylässä.

10.2.2015 Laatuaikaa

Pehtoori vaihtanut taas maisemaa, aamulenkillä käyty Katinkullan poluilla. Kirjanpito hommat tehty, jahka saisi nyt niitä proagrian ihmisiä kiinni niin saisi sovittua ajan veroilmoituksen loppuunsaattamiseksi. Kiitos Lassille, Pekalle, Timolle, Markolle, Jarille, Jannelle ym, ym....kun antoivat minulle vapaata, vaikka rakennuksellakin on täysi tohina päällä.Jospa tässä saisi hiukan laskettua enimpiä höyryjä pois, kyllä on viime päivinä ottanut päähän kaiken maailman valehtelijat, kiusantekijät ja takinkääntäjät. Nyt laatuaikaa...

8.2.2015 Myrskyää..

Kyllä nämä säät vaihtelee, illalla iltatarkille navettaan ja tallille mennessä ihailin upeita revontulia ja kaunista tähtitaivasta. Aamulla olikin sitten tuulta ja tuiskua, tuntuu vaan koko ajan yltyvän. No myrskyn jälkeen tulee poutasää...sitä odotellessa.

7.2.2015 Takka lämpiää..

Takka valmis ja lämpiää..

5.2.2015 Kotona taas

Kotosuomessa ollaan. Helsingissä sataa lunta. Matka kotiin alkanut. Laivalla oli tunnelmaa: Marita Taavitsainen, Kolme Ruusua ja Tuure Kilpeläinen olivat esiintymässä.

4.2.2015

Päivä Tukholmassa, tavattu ihana Vilja-tyttönen äitinsä Saran kanssa sekä Riitta-mummo.

3.2.2015 Matkalla Tukholmaan

Sinne jäi ne tekemättömät työt, mukaan eivät lähteneet, vielä kun saisi ajatukset niistä pois. Olisi ollut muutama tunti lisää aikaa niin olisi tullut vero kirjanpito valmiiksi. Miesväki oli sitä mieltä vielä on aikoo...joten joudetaan Mikon kanssa lähtemään ja Tuliniemi pärjää ilman pehtooria muutaman päivän. Joten bussilla kohti Helsinkiä ja laivalla Tukholmaan.

1.2.2015 Helmikuussa helpottaa vai helpottaako

Hiukan helpottaa...toisen yrityksen ( Timon) kirjanpito valmis ja verotiedot viilausta vaille valmis:-) . Sitten seuraavien mappien kimppuun, tarkistaa vielä kirjatut kuitit, ettei ole tullut virheitä ( monesti ihan turhaa työtä, mutta...), ajopäiväkirjan teko, päivärahat ym. Tänään syötiin jämäruokia, ettei mennyt aikaa ruuanlaittoon ja Timo antoi vapautuksen iltalypsyltäkin, joten sain istua rauhassa työpöydän ääressä... tosin lumihommia piti päivällä käydä tekemässä, sillä tuntui että kohta ei ovet aukene, kyllä riittäisi lumi jo tälle talvelle.

31.1.2015 Viikkokatsaus

Kyllä nuo viikot menee vauhdilla ja tuntuu ettei mitään saa aikaiseksi...tällä viikolla tehty kirjanpitoa,eikä ole vieläkään valmis, käyty talkootöissä Kyrönniemen pianoillassa sekä hoidettu ko.järjestön raha-asioita, sairastettu kuumetta ja vatsainfluenssa, lunta on tullut ja jäin henkilöautolla kiinni kun väistin aura-autoa vähän liian reunaan, sitten päätin ajaa loppuviikon maasturilla, lisäksi on pyörinyt kirvesmiehiä, kalustesuunnitelija, sähkömies, hevostietokeskuksen varsatutkimuksen tekijä, joten laitettu ruokaa ja kahvia, välillä leipomista ja siivoamista sekä lypsyä, onneksi on navetalla ja tallilla ollut apuna reippaat työssäoppijat pemolta Sara ja Pinja....omaa aikaa jalkahoidossa ja karaokessa. Voi kun saisi tehdä yhden homman kerrallaan loppuun asti, eikä koko ajan hypätä hommasta toiseen....mutta taitaa olla turha toive tässä ammatissa? Rantatuvalla jo kaakeleita seinässä ja uunikin pystyssä. No siinäpä tuli viikkokatsaus...

26.1.2015

Erehdyin katselemaan vanhoja kalentereita, olen monena vuonna tällä aikaan jo tehnyt veroilmoituksen, mutta nyt olen saanut jus ja just kuitit kirjattua, onkohan minusta tulossa vanha vai olenko laiskotellut? Ehkä hiukan lisähommaa tähän kirjanpitoon on tuonut tuo spv. Onneksi aiottiin kutsua asiantuntijaa apuun, etten ihan sotkeennu, kun tuon tilakaupan myötä on monta koukeroa otettava huomioon. Kun nyt saisi kaikki paperit ja pöydän järjestykseen niin ilkiäisi vieraita ihmisiä kutsua. Onhan tässä vielä onneksi aikaa....veropäiväkin on vasta loppuviikolla!

24.1.2015 Rautakaupassa

Tänään kaakeleita, laminaatteja,... Monenlaista tarjolla, mutta yksimielisyys löytyi. Suuri kiitos veljekset Heiskasen Paula-myyjälle opastuksesta ja suunnittelu avusta!

17.1.2015 Kuopioon...

Kuopiossa supernaiset koolla. Kahvilla aloitettiin, sitten kaupungille, teatteriin...Teatteri esitys Helene S oli vaikuttava esitys, elämän tapahtumien kirjo, siinä oli taas hyvä pohja meidän maailman parannukselle. Sitten Kreetalle, siis ravintola Kreetassa söimme illalla maukkaan aterian. Kiitos taas sielunsiskot mukavasta viikonlopusta!

15.1.2015 Lahdessa

Mikolla kokous Lahdessa, lähdin kaveriksi ajamaan. Kiitos Saralle ja Elinalle kahvi ja raviseurasta!

10.1.2015 Rakennuksella

Uuni odottaa pystytystä ja pystyttäjää. Ei taida meidän taidot riittää!

Valoa terassilla. Sähkömies iloitsee...

6.1.2015 Joulunpyhät ohi...

Joulun pyhät on nyt pidetty, tosin kuusi ja jouluvalot vielä on torstain viikkosiivoukseen asti. Joululomalainen Sara saateltiin junalle iltapäivällä, nopeasti meni taas reilut kaksiviikkoa reippaan apulaisen kanssa. Pyhinä oli vieraita ja arkipäivinä on rakennettu. Rantamökilta näkyy jo valoa, väliseiniä ja piissi on muurattu.

4.1.2015

Kuopion raveissa ihan katsojana, samalla saateltiin Tiina Joensuun bussille. Yllättävästi Iisalmesta Joensuuhun suora bussivuoro ei kulkenutkaan tänään.

1.1.2015 Hyvää uutta vuotta 2015

Tänä iltana,
uuden vuoden kynnyksellä,
kuiskasin pienen toiveen:
Anna ystävälleni kaikkea hyvää tulevaan vuoteen!
Anna tähti oppaaksi eteenpäin johdattamaan,
kuu tietä valaisemaan ja aurinko lämpöä antamaan.
Anna iloa päiviin, anna uskoa ihmeisiin, anna enkeleitä rinnalle kulkemaan.
Hyvää uutta vuotta!