Yhteystiedot

Omistaja:
Timo Väisänen
0405318090
tuliniementila@gmail.com
vaisanen.timo(at)outlook.com

lisäksi tilalla:
Helena Väisänen
0405728067
hellu.vaisanen(at)gmail.com

Mikko Väisänen
0400678067
vaisanen.mikkojuhani(at)gmail.com

Vuoristentie 13
74200 Vieremä

Uusimmat kuvat


2011

31.12.2011 UUDEN VUODENAATTONA

Vuosi on lopuillaan...mitäpä jäi tästä vuodesta mieleen? Valmistujaisia pidettiin kahdet, kun Helena sai merkonomin paperit tammikuussa ja Timo toukokuussa valmistui agrologi AMK:ksi.

Alku vuotta varjosti Hissun Ritun sairastuminen, oli pitkiä päiviä kun odotimme ja pelkäsimme, mitä viestejä kulloinkin tulee Hyvinkään hevossairaalasta. Onneksi Ritu pelastui, vaikka pohjakunnon luominen jäikin tekemättä, pitkän toipilasajan takia, niin hyvin tamma ajallisesti palasi tasolleen. Virvan ja Rytmin jännevammat vaativat myös pitkän hoito ajan ja pääsivät radoille vasta syksystä ja ihan hyvällä menestyksellä. Varsoja syntyi Rillalle tammvarsa Ariel (i. Villiari), Guerilalle tammavarsa Lacrosse ( i. Blue York Yankee), Kempille orivarsa Sweet Bounce samasta isästä, tämä varsa jouduttiin lopettamaan syksyllä kasvuhäiriön takia. Lisäksi Piirto teki orivarsan Hallin Jannen Hullumiehestä.

Navetalla tuntui usko omaan ammatitaitoon olevan koetuksella, sillä mitä mystisimpiä juttuja oli, ja Lauhaluoma vieraili enemmän kun teurasauto. Myös lehmämäärä tuntui supistuvan entisestään joten joutui ostamaan useita hiehoja.

Talvi oli kylmä ja pakkasta piisasi. Kevät tuli suhteelisen aikaisen ja peltotöihin päästi ajoissa, samoin sadonkorjuut olivat etuajassa. Kesä ja syksy olivat lämpimiä sekä aurinkoisia. Satoa tuli hyvin niin nurmesta kun viljastakin. Syksy oli pitkä ja sateita piisasi marras-joulukuussa, ihan vähän tuli jouluksi lunta.

Syksyllä saimme uuden perheenjäsenen Nemi-koiran, joka taitaa olla tällä hetkellä enemmän maalaiskoira kun kaupunkikoira!

23.12.2011 HYVÄÄ JOULUA!

pc220104_toivotus.png

17.12.2011 Virvalle V75-voitto Oulussavilllimiehen_tammakilpailu_2009_018.jpg

Hissun Virva voitti tänään V75-raveissa Oulussa, ohjissa oli Tuomas Pakkanen. Tamma jätti kanssakilpailijoitaan selvästi, kun takasuoralla kiersi kolmatta ja neljättä rataa johtoon, aika oli 27,4. Kakku kahvien paikka. Toivotaan terveyttä, että näitä ilon aiheita saadaan jatkossakin.

Joulu tulee, vesisateesta ja loskakelistä huolimatta. Joten lahjojen ostamista, leipomista, paistamista, joulukoristeita ja siivoamista, ei kuitenkaan liikaa, sillä joulu tulee vähemmälläkin hössöttämisellä.

08.12.2011 Joulu tulla jollottaa..

Ystäväni Eila muistutti, että kotisivuja ei ole aikoihin päivitetty, hupsista...niinpä näkyy menneen reilu kuukausi viime päivityksestä. Niinhän tuo aeka mennöö eekä mittäen sua aekaeseksi...

Sää on ollut lämmintä, vettä on satanut ja on ollut niin synkkää ja pimeää. Viikonloppuna satoi vähän lunta, joka tekee säästä jouluisemman tuntuisen, sillä joulu tulla jollottaa. Jouluakin pitäisi valmistella, taitaa jäädä allekirjoittaneelta viime tippaan. Lieneekö ikä, lumen puute vai jokin muu häiriö syynä, sillä minähän olen ollut ennen niin ajoissa joulun kanssa, marraskuussa jouluvalot ulos ja ikkunoihin (ja paljon), joululeivonnaiset ja ruuat pakastimeen valmiiksi heti joulukuun alussa,(paljon) tonttuja ja enkeleitä seinille sekä ikkunoihin, viimeistään itsenäisyyspäivänä. Nyt olen vain jöllöttänyt, vain piparit valmiina. Pitäisiköhän tässä huolestua: miten ehtii valmistaa joulua vai ennemmin siitä, miksi näin?

Navetalla on tehty todella töitä lehmien tiineeksi saamiseksi: on laitettu kierukoita, tukikierukoita, piikitetty, jälkihuuhdeltu, tehty tuplasiemennyksiä ja otettu progestrogeeni testejä. Mutta kun alkaa joku asia tökkimään niin se tökkii ja ei vaan tahdo jäädä kantavaksi vaan uusivat, uusivat...Onneksi ihan tyhjäksi (monen siemennyksen ja hoidon jälkeen) on jäänyt vain yksi. Energia-hieho loi kuudella kuukaudella vasikkansa, alkoi kuitenkin tuottamaan maitoa, joten litrasesta piti alkaa lypsämään, mutta ei taida jaksaa herua ja pitkä ois lypsykausi, sillä kantavaksi pitäisi saada kunhan edellisestä tiineydestä toipuu ja siihen uusi vasikka kasvattaa.

Tallin puolella Ritu järjesti yllätyksen: ettei olekkaan enää kantava (kuudessa viikossa oli vielä tiine), joten Ritun kilpailutus jatkuu. Onneksi Seri, Rilla ja Piirto ovat pitäneet sikiön sisällään. Jouduimme myös tekemään raskaan päätöksen kesällisen varsan Sweet Bouncen suhteen, sillä tämä alkoi kasvamaan syksyllä tosi rankasti, ettei nivelet pysyneet mukana, meni liikkuminen jäykäksi, joten varsa alkoi kärsiä, siksi päätös oli lopettaa "pomppu". Eläinlääkärin mukaan kyseessä oli jokin kasvuhäiriö eikä hevosesta olisi tullut koskaan kilpahevosta. Iloa tallilla ovat tuoneet Rillan Rytmin voitto isäinpäivänä Oulussa sekä Hissun Virvan hieno kakkossija Vermossa. Tosi mukava huomata, että näiden jännevikaisten pitkäjännitteinen hoito on tuonut tulosta ja nämä molemmat palasivat radoille entistä ehompana. Toivotaan, että terveyttä riittää!

Syksyn työkiireiden perinteinen katkaisu on Katinkullan lomaviikko. Kylläpä oli mukava uida, saunoa, lillua kylpylässä, keilata, kävellä hyvin hiekoitetuilla teillä sekä tietenkin levätä ja nukkua. Winter openissa kävimme katsomassa ja kuuntelemassa Juha Tapiota, Popedaa sekä (minun suosikkiani lapsuudesta saakka) iki-ihanaa Katri Helenaa. Hyvät olivat esiintyjät ja porukkaa paljon.

Meidän työvoima vahvistuksena on viime viikot ollut Tiina Rönkä, joka on tallillamme työssäoppimassa kuuden viikon ajan. Hyvin on Tiinalta sujunut työt meidän hevosten parissa.

 

05.11.2011 Lämmintä syksyä

Syksy on mennyt sään puolesta lämpöisissä merkeissä, tänäänkin +6 astetta, ei ole ollut kun muutamana aamuna vähän pakkasen puolella mittari. Joten kurakelejä on riittänyt.

Mikon polvi on parantunut ihan mukavasti, vielä on viikon verran sairaslomaa jäljellä. Tosi haasteellista oli pitää häntä pihassa, no kaksi päivää onnistuin siinä, mutta sitten oli kepit nurkassa ja ukko tallilla, kuulema polvi tarvitsee liikettä. Mikäs sen parempaa liikettä, kun hevosella ajo?

Syksyn kaamokseen on tuonut vaihtelua, minun Joensuun reissu tyttökavereiden kanssa sekä viime viikkoinen matka Rukalle Mikon, Tiinan ja Nemin kanssa, myös kummitytön Saran vierailu ja nyt saimme vieraaksemme "ruotsin serkun" Jacobin. Myös ravireissut ovat tuoneet vaihtelua ja iloa mm. Virvan voitto Jyväskylässä.

Navetalla on ollut normaalia arkea, pari uutta hiehoa ostettiin paikkaamaan lehmä poistoja ja usean vuoden kestänyttä sonnivasikkabuumia.

Tallilla Rillan varsaa Arielia on vieroitettu emästään, kyllä sitä muutaman päivän huudellaan toisilleen, mutta sitten tyydytään kohtaloonsa niin varsa kun emäkin.

Niin..olihan tilamme viime kuun Mtk:n nettisivujen kuukauden maatilana.

12.10.2011 Kuraa ja rapaa riittää

Sadetta on piisannut, joten kuraa ja rapaa riittää. Pienet karvatassut kantavat sitä sisälle, kun käyvät ulkona vähänkin pyörähtämässä, eikä aina ehdi suihkun kanssa väliin. Omien koirien Adan ja Terin lisäksi myös Nemi on mukana "kurankantotalkoissa".

Viime viikolla pesimme navetan ja lehmien laidunkausi päättyi, samoin hiehot otettiin navettaan. Kyllä meni hiehojen navettaan otto laitumelta hienosti, kiitos Adan! On todella suuri apu paimenkoirasta, kun muistelee entistä aikaa jolloin sai jahdata tunti tolkulla elukoita laitumelta ja viimeistään navetan ovella sai joku paniikin ja lähti aidat ryskyen kohti vapautta, kauheaa aikaa...Kiitos paimenkoirien, homma pelaa.

Mikko oli tänään polven tähystysleikkauksessa, takaristisiteen repeämä korjattiin. Jospa polvi tulisi kuntoon, koko kesä on mennyt kivusta kärsiessä.

Raviradoilta on tuonut iloa Hissun Katti viime viikolla Oulun ravien kolmossijallaan sekä Hissun Virva Oulun voitollaan tällä viikolla. Myös Hissun Ritun hyvä aika 24.9 Jyväskylässä lauantaina oli myönteinen asia, vaikkei kärkeen piisannutkaan, mutta ottaen huomioon Ritun pitkä tauko ja vaikeudet terveydentilassa, niin tulokseen voi olla enemmän kun tyytyväinen.

29.09.2011 Sateista ja märkää..

Nyt on saatu vettä, joten laitumet ja tarhat alkavat paikkapaikoin liiskautua ihan kuravelliksi, pakkasöitä ei ole vielä ollut joten nurmialat ovat kasvaneet ja syömistä pelloilla vielä olisi. Lehmät ovat käyneet vielä päivisin ulkona, samoin hevoset ovat vielä laitumilla, joten tamma-ja varsapihattoa ei olla vielä täytetty.

Alustavia laskelmia tulevaa spv:ta (sitten joskus) tehty Pro-Agrian neuvojan Laajalahden Kyöstin kanssa. Laskelmat vakuuttivat tässä vaiheessa sen, ettei yhtymää tehdä, vaan kaupat toteutetaan kun allekirjoittanut pääsee uinuvalle. Minulle koko tämä prosessi on aiheuttanut "ikäkriisin", sillä viiteenkympiin on vielä pitkä aika ja normaalissa työelämässä ollaan siinä iässä parhaassa työiässä, mutta maataloudessa kokee olevansa "kehäraakki" ja yrityksen kehityksen este. Itsestään sana "uinuva eläke" on sanana ihan kauhistuttava, jokin elämänmyönteisempi ja reippaampi sana toisi asian ihan toiseen valoon. Jospa tässä olisi hyvääkin, että olemme asian kanssa näin ajoissa liikkeellä, saa paneutua ja miettiä asioita rauhassa. Minullakin on nyt useampi vuosi aikaa mieltää asia ja hyväksyä se. Vai pitäisikö jäädä pitämään komentoa Niskavuoren Loviisan malliin?! Jos ei nyt sentään!

Ypäjän hevoshuutokaupassa myytiin vuosikasvarsa Sweet Toula, toivotaan onnea ja menestystä uudelle omistajalle Tuulan kanssa raviradoille. Huutokaupassa näkyi hevostalouden lama: hinnat jäi alhaisiksi, harva myyjä sai kulujaan pois (astutusmaksuja, varsamaksuja, hoitokuluja, yms.) lv-varsoja runsaasti tarjolla ja paljon jäi varsoja myymättä. Joten voimme sanoa olevamme onnekkaita, että saimme varsan myytyä, vaikkakin hinta ei ollut korkea, mutta onneksi tämän varsan kohdalla kulutkin olivat pienet.

Tänä kesänä on ravirintamalla ollut hiljaisempaa ja voittoja ei ole tullut, joten maanantainen Hissun Virvan voitto Jyväskylässä tuntui tosi hienolta. Virvalla oli takanaan vuoden takainen loukkaantuminen ja hevosta on hoidettu pitkäjänteisesti ajan kanssa: levolla ja ultrauksella sitten vesitreenillä ja uittamisella. Toivotaan terveyttä, että hevosen pystyy näyttämään kykynsä.

07.09.2011 Syksyä kohden!

Syksyn värit valtaavat, joten syksyssä ollaan. Joten navetan pesua ja pihattojen tyhjennystä, puita varastoon, hevosten keräilyä kesalaitumilta lähemmäksi pihaan. Kesä oli tuottoisa, saimme hyvät sadot sekä viljasta että nurmesta. Myös aurinkoa saimme, joten jospa sen turvin jaksamme kohden pimeää vuodenaikaa. Syksy tuo sitten myös harrastusten alkamisen, joten uiminen ja vesijumppa ovat olleet pari viikkkoa ohjelmassa.

Tammoista kaikki neljä saatiin kantaviksi (kun nyt pysyisivätkin), lämminverisiä ei tänä kesänä astutettukaan, sillä lv-varsoilla ei ole kysyntää. Guerilla ja Sweet Chili Kemp varsoineen (Lacrosse ja Bounce) kotiutuiva kesälaitumilta Riitalehdosta alkuviikolla. Sulo ja Ritu säikäyttivät meidät pari viikkoa sitten; sairastumalla molemmat samana päivänä toinen ähkyyn ja toinen lievään lannehalvaukseen. Onneksi molemmat selvisivät.

Navetan puolelle syntynyt edelleen sonnivasikoita ja ISOJA, ihan kauhistuttaa nuo poikimiset nykyisin! Tella poikimisen jälkeen Lauhaluomalle, joten ei tullut vielä toista satatonnaria meidän karjaan. Onneksi teki lehmävasikan.

Iloa ja vipinää on tuonut pienikoiruus Nemi, joka kotiutui todella hyvin. Tämän suuria idoleita on Ada ja Teri, joiden perässä juoksee, riippuu karvoissa, leikkii ja riehuu, oikea ikiliikkuja! No tämän viikkoa olemme sitten saaneet ikävöidä tätä riiviötä, sillä he Tiinan kanssa lähtivät Joensuuhun opiskelemaan kaupunkilaiselämää, olikin Nemistä tulossa villi ja vapaa maalaiskoira!

17.08.2011 Uusi perheenjäsenp8170261.jpg

Tänään meille muutti uusi perheenjäsen shetlanninlammaskoira Nemi. Tosin Nemin ihan virallinen osoite ei ole täällä, sillä tämä muuttaa Tiinan luo Pohjois-Karjalaan, Joensuuhun. Ihana pieni piipertäjä. Hyvin ovat meidän omat koirat Ada ja Teri ottaneet kaverin vastaan.

15.08.2011 Kylläpä tämä kesä etenee nopeaan

Huh huh, kylläpä tämä kesä laukkaa nopeaan ja työt sen mukana. Heinätöiden jälkeen kävimme perinteisellä lomareissulla St Michel-raveissa (ilman hevosia, siis lomaa). Sen jälkeen urakoitiin halkoja pinoon. Miehet kävivät kuninkuusraveissa Tampereella. Rehun toinen sato koottiin heti elokuuna alussa, jonka jälkeen olikin jo puinnin aika. Nyt on jyvät kuivattuna siilossa. Kiirettä on pitänyt tänä kesänä töiden kanssa, ei huokaisu aikaa ole jäänyt, jospa nyt? Satoa on lähtenyt niin nurmesta kun viljastakin hyvin.

Navetan puolella vierailee Lauhaluoman auto useammin kun teurasauto, joten alkaa jo todella huolestuttaa tämä huono tuuri. Ensikot tulevat todella huonosti kantaviksi tai luovat varhaisessa vaiheessa. Työmotivaatiota kysyy!

Tallilla Serillä oli varhaisluominen, joten siemennyksiä sai jatkaa eikä varmuutta, onko kantava vielä ole, samoin ei Ritunkaan kohdalla.

07.07.2011 Heinäpoutia ja heinätöitä,huh hellettä

Juhannus meni välillä sadetta pitäessä. Aattona selkeni sopivasti juhannusraveihin, jotka saatiin viettää kauniissa kesäillassa. Batery ja Jade menivät opetuslähdöt läpi hyväksytysti, mutta Katilla oli juhannuspomppu-fiilis.

Heti juhannuksen jälkeen alkoi heinätyöt, kaikkiaan kymmenen hehtaaria on nyt koottuna joko suurpaaleissa tai navetan ylisillä ja latokuivurissa, helteiset säät auttoivat heinän kuivumista ja lisäsivät heinämiesten/naisten hikeä.

Navetalla huonoa tuuria taas: Viola teki jättisuuren kuolleen lehmävasikan (i. A. Tosikko) juuri ennen juhannusta ja poikimista avustettiin kuudestamiehin. Lehmä ei alkanut syömään, tuli kuume ja vatsahaava, joten se piti lopettaa. Unikko odottelee teuraskyytiä, kun sai ärhäkän uteretulehduksen ja maito hävisi. Alkaa mennä pian usko omaan työhönsä ja osaamiseensa.

Tammat (Seri, Piirto ja Rilla) ovat Ritua vaille kantavia.

23.06.2011Sweet Chili Kemp varsoi orivarsan

p6230022.jpgTänä aamuna Sweet Chili Kemp järjesti yllätyksen varsomalla pari viikkoa etuajassa ilman suurempia ennakkomerkkejä. Tänä keväänä muut "mammat" ovat odotuttaneet ja valvottaneet viikko tolkulla varsomistaan, muuta tämä rouva varsoi ihan "luonnon helmassa" itsekseen Rillan Rytmin ollessa kätilönä. Komea ja iso ori-poika Blue York Yankee:sta.

Tämän viikon maanantaina kävimme Mikon kanssa Hyvinkäällä Mikon kokoustaessa hevosjalostuksen tiimoilta ja samalla tutustuttiin Hyvinkään hevossairaalaan, kiitollisilla mielin katsoimme paikkaa, muistaen Ritun tammikuisen ähkyn ja siitä pelastumisen ko. paikassa.

HYVÄÄ JUHANNUSTA KAIKILLE! Toivotaan, että sääennuste ei pidä paikkaansa vaan aurinko paistaisi...

 

17.06.2011 Rehuntekoa ja tammojen siemennyksiä/astutuksia sekä uusi valiojuoksija

Sää viileni tuntuvasti tälle viikolle. Rehua teimme maanantain ja tiistain, mukavasti lähti satoa.

Tammojen siemennykset ja astutukset jatkuvat. Rilla ja Ritu eivät tärpänneet ensimmäiseen kiimaan, joten niiden kanssa on jatkettu, sulhasina I.P Lento ja Cameron. Hissun Piirtoa siemennettiin Einomiehellä ja Hissun Seriä Vieskerillä.

Tämä viikko toi uuden valiojuoksijan, kun Timon ja Fire-tallin omistama Ruiskumestari saavutti Vermossa ajan 24.8, ollen kolmas Tavaststjernan muistoajossa.

10.06.2011 Hissun Katista tähtijuoksija

Helteistä säätä on tällä viikolla ollut ja vesi järvessä todella lämmintä. Hevosia on lähtenyt kesälaitumille: oripojat orilaitumelle Laukkumäelle sekä tammoja järven taakse Yläpihan pellolle, Riitalehtoon sekä Koljonvirralle. Kauniissa ja helteisessä säässä ajettiin myös Vieremän ravit, siellä saavutti Hissun Katti tähtijuoksijan rajan. Onnea!

30.05.2011 Toukokuun lopun tapahtumia

001.jpgTimo valmistui agrologiksi  AMK (hevostalouden suuntautumisvaihtoehto) Savonian Amk:n Iisalmen yksiköstä 27.5.2011. Niin on neljän vuoden opinnot takana. Valmistumista juhlistettiin lauantaina kahvitellen kummeja, ystäviä ja sukulaisia.

Hissun Ritu oli astutettavana Cameronilla Jäppilässä. Virva oli huhti-toukokuun uintitreenissä/kuntoutuksessa Rautiaisessa Kangasalassa ja kotiutui sieltä toissa päivänä. Hyvää oli tehnyt vesikuntoutus ja tästä on hyvä jatkaa treeniä kotosallakin.

Timon osaomistama hevonen Ruiskumestari saavutti tähtijuoksijan ajan Vermossa 25.5.

Tänään laitettiin lehmät laitumelle, kepeästi nousi jalat niiden kirmaillessa ja tunnin päästä ne jo huutelivat veräjällä. Niinhän se on joka kesä.

19.05.2011 Guerilla varsoi tammavarsan

guerillan_varsa_6.jpg

Aamulla noustiin "kukon laulun" aikaan, sillä Guerilla varsoi aamulla tammavarsan, jonka isä on Blue York Yankee. Virkeä tyttö tämä "Lacrosse" varsa on.

Tampereen seudulta kuului puolesta kuului ikäviä uutisia, sillä siellä "liisattuna" oleva tammamme Hissun Roosa oli tehnyt kuoleen tammavarsan Turon Lopista.

Uusia varsojakin on laitettu tilaukseen: Rilla siemennettiin I.P Lennolla.

18.5.2011 Lehtijuttu ja suursiivousta

Tämän päivä Savon Sanomissa oli juttu meidän tilamme kasvatustoiminnasta: "Samaa sukua 36 vuotta", Mikko Väisäsellä on omakasvatteja neljässä polvessa", "Suvun perintöä", "Kova usko tulevaan" ja" Hissun Ritu tallin tähti", siinä otsikoita lehti jutusta.

Joka keväinen suursiivous on myös lähipäivien ohjelmassa. Kuinka paljon tavaraa sitä on taas kertynyt kaappeihin ja ne on niin sekaisin...ikkunat pestyä näyttää kevätkin ihan erilaiselta, koiran karvat ja talven pölyt pois siten mattojen ja verhojen vaihdolla tulee uusi ilme kotiin. Joten reippaasti vaan siivous-projektiin...

16.05.2011 Hissun Piirolle orivarsa

piirron_varsa_3.jpgHissun Piirto varsoi orivarsan, jonka isä on Hullumies. Iso ja jämäkkä poika tämä uusi "mestari".

Tänään oli myös tamma-ja varsanäyttelyt Ylä-Savon hippoksella. Meiltä oli mukana Hissun Säde, joka palkittiin 2- palkinnolla. Hyvin osasi tämä kaksivuotias neiti käyttäytyä esiteltäessä.

Tänään on Suomessa tietenkin hehkutettu jääkiekon maailmanmestaruutta, tosi jännittäviä otteluita saimme jännätä viimeisen kahden viikon aikana ja tulos oli tosi upea.

15.05.2011 Peltotyöt tehty

Tänä vuonna ei kyllä sade häirinnyt peltotöitä, joten ne menivät varsin jouhevasti. Enempi taitaa pöly haitata, ainakin minulla meinaa olla nenä tukossa ja hengitys tiukoilla.

Hevosjalostusliiton kokouksessa 6.5. sai Hissun Ritu Savon Sanomien varsa-kasvattaja palkinnon, joka myönnetään parhaalle Pohjoissavolaiselle kantakirjatulle tammalle.

02.05.2011 Toukokuun alkaessa

Huh, kylmäksi meni sää, tuuli käy luihin ja ytimiin, luntakin saataa viskellä. Se siitä lämpöisestä säästä. : (

Vapun aattona olivat Mikko ja Timo Helsingissä Finlandia-raveissa ja Hevosenomistajien vuosikokouksessa. Vappuna olin Vieremän seurakunnan 90-vuotis juhlassa, jossa sain pronsisen ansiomerkin.

Timolla alkaa olla koulupäivät vähissä, torstaina oli opinnäyte työn esittäminen aiheesta: "Ravikilpailusarjojen hakukoneen suunnittelu", hyvin meni ja kiitoksia tuli niin arvioijilta kuin työn tilaajalta Suomen hippokselta.

27.04.2011 Jää lähtivätp4270001.jpg

Niin on pääsiäinen vietetty. Sää oli kaunis ja lämmintä lähes 20 astetta. Rantasauna siivottiin talven jälkeen ja päästiin saunomaan rannalle, nuoriso myös kävi kastautumassa porevedessä jäiden seassa, huh, huh. Kiirastorstai-iltana oli oriyhdistyksen vuosikokous, joissa palkittiin meidän hevosista Hissun Ritu, Ruiskumestari, Miss Defar ja Hissun Seri. Varsan uudet omistajat Salmelat kävivät katsomassa pikkuneitiä, samalla mietimme yhdessä nimeä, Hissun Ariel tuli naisten päätöksellä nimeksi.Perjantaina olimme Kuopion raveissa, siellä Sweet Chilli boy meni varsin mukavasti, ollen viides hyvällä ajalla 18.9. Timo kävi lauantaina Mikkelin raveissa katsomassa osaomistamansa Ruiskumestarin voittojuoksun.

Tänään lähtivät Vuorisesta jäät, eipä ole monesti huhtikuussa lähteneetkään. Pihamaata olen rapsutellut pikkuhiljaan.

EU-tukihakemukset lähtivät tänään sähköisesti eteenpäin, joten se urakka on tällä erää ohi.

19.04.2011 Pääsiäisviikkop4190154__kopio.jpg

Pääsiäinen onkin tänä vuona myöhään viikkoa ennen vappua. Aurinkoisia, mutta tuulisia päiviä, joten lumia on enää rippeet jäljellä.

Pikkuneitiä on käytetty ulkona päivittäin ulko ilmaa haistelemassa, vauhtia piisaa, katsottavaa olisi paljon ja mielellään kuljetaan omia teitään eikä vaan emän kupeella. Voi kun pian alkaisi nurmi kasvamaan ja pääsi laitumelle kirmaamaan, vauhdikkaita tilanteita luvassa ja emälle hätäilyä, missä lapsi taas menee..

Navetalla on kahdella lehmällä ollut mystinen sairaus poikimisen aikana, halvausoireita, täysi syömättömyys ja Lauhaluoman autoon. Kyllä tämä on taas..

 

13.04.2011 Rillalle tammavarsap4130140.jpg

Hissun Rilla varsoi aamulla tammavarsan Villi- Arista. Rilla jatkaa sukua, sillä kaikki neljä varsaa ovat olleet tammoja. Nyt täytyy miettiä nimeä uudelle tulokkaalle, Hissun...

11.04.2011 Lumet saaneet kyytiä.

On lumet hävinneet viimeisen viikon aikana, hurraaa...Varma kevään merkki, kun eläimet alkavat vaihtaa karvaa. Sisällä on seinien vierillä ja matoilla alkanut olla mustia karvatupsuja viime viikkoina. Harjauksen tuloksen on ulkona aikamoinen kasa, ja koirat näyttävät siisteimmiltä ja jopa laihemmilta. Toivottavasti pölypussikin täyttyisi nyt hitaammin.

Kulttuuria on harrastettu, teatterissa on käyty katsomassa Himmeli-teatterin: Tummuvat pokaalit, Kyrönniemen teatterin: Kolme sisarta sekä Kuopion kaupunginteatterin: Kilpakosijat. Vuosikokouksia on myös käyty: Pohjois-Savon hevosenomistajien kokouksessa oli luennoimassa ravivalmentaja Teemu Okkolin. Ylä-Savon hippoksen kokouksessa palkittiin Hissun Ritu parhaana yläsavolaisena vanhempana tammana.

06.04.2010 Huhtikuussa, hanget humahtaa...

Sanonta näyttää pitävän paikkansa, sillä viime päivien sateet ja lämpimät päivät ovat vieneet hankia. Toinen kevään merkkikin tekee tuloaan, nimittäin varsomiset, Rilla kasvattelee tissejään, joten jospa tässä pian päästään pikkuvarsan varpajaisia viettämään.

Huhtikuun pakollinen, tärkeä kuvio on eu-tukihakemusten täyttäminen, mutta ensiksi pitäisi saada tehtyä viljely ja lannoitesuunnitelmat myös viime vuotinen peltokirjanpito pitää vielä tarkastaa. Mutta, miksi tämä tökkii...olisi mukavampi kulkea kumpparit jalassa vesilätäköissä ja tehdä puroja...Ryhdistäydy Hellu ja tee työsi, äläkä haihahtele!!!

21.03.2011 Kevättä kohden...

Tänään on kevätpäiväntasaus, joten kevättä ja kesää kohden mennään, ihanaa. Joutsenet lensivät eilen etsien sulia vesiä ja aurinkoisella säällä on aistittavissa kevään tuntua.

Minäkin höyrähdin eilen facebookin käyttäjäksi, olin lykännyt sitä, vedoten opiskelu ja luottamustoimi kiireisiin yms. Olen vain tosi arka kyselemään kavereita, mutta onneksi niitä näkyy kertyvän. Tänään vaihdoin facebookissa kuulumisia kummityttöni Helin kanssa, joka asuu Dubaissa, joten positiivinen seikka löytyi tästäkin mediasta.

10.03.2011 Maaliskuun myrskyä

Maaliskuun myrskyä kuunnellessa, on hyvää aikaa kirjoitella kuulumisia tännekkin. Flunssa vaati kuurin, ennen kun päästi otteestaan, olipa todella kunnon "räkätauti". Siitä selvittyämme sairastimme vielä vatsataudinkin, joten on tässä nyt sairastettu Mikon kanssa monen vuoden edestä.

Karjapuolella on ollut suunnitelman tekoa monen päivän edestä. Vuokko Pietikäinen-Kauppinen kävi tekemässä viime viikolla jalostussuunitelman. Eilen pähkäiltiin Tanjamaarit Nurmisen kanssa terveydenhuoltosuunnitelmaa ja tänään katsottiin maitotilaneuvojien Pirkko Kauppisen ja Venla Mönkkösen kanssa viime vuoden karjantalouden tuotosta ja tulosta numeroiden valossa. Vielä kun saisi karjanhoitajien motivaation nousemaan suunnitelmien toteuttamiseen. Ainahan sitä saa uutta uskoa ja intoa, kun käy asioita läpi asiantuntijoiden kanssa. Kesää kohdenhan sitä mennään, joten tälläinen talvihorroksessa olijakin alkaa saada uutta virtaa kevätauringosta!

talvi_2010_010.jpg

Sari Höglund on ollut suorittamassa seitsemän viikon työssäoppimis-jaksoaan tallillamme jo kolmisen viikkoa, joten hevosilla on ollut liikuttajia, kun Timokin on ollut tämän viikon hiihtolomalla, onhan noita ajettavia hevosiakin viisitoista ja ensi viikolla kun Ritua saa alkaa ajella niin kuusitoista. Mammatammat kasvattelevat vatsojaan, toivottavasti myös varsoja siellä eikä vaan heinämahaa, ensi kuulla pitäisi ensinmäisen varsan syntyä.

20.02.2010 Kyllä nämä pakkaset jo riittäisi!!!p1050040.jpg

Kova on ollut talvi, säiden puolesta. Pakkasta ja lunta on piisannut. Viime viikolla oli aamuisin lähes -40 astetta, eikä päivälläkään laskenut alle -30. Kyllä tälläinen "kesänlapsi" on saanut niin tarpeeksi tästä pakkasessa kärvistelystä ja astma asettaa myös oman rajoituksensa näillä keleillä. Kyllä minä odotan jo kevättä ja ennen kaikkea kesää!!!

Alku kuusta olimme Katinkullassa sekä Raision-risteilyllä, lisäksi Mikko oli jalostuspäivillä Tampereella. Minä olen väsännyt veroilmoitusta kokoon, mutta jotenkin nihkeästi on valmistunut, johtuneeko flunssasta vai pakkasen tuomasta lisätyöstä ja stressistä? Nyt onneksi alkaa olla paperit valmiina lähettämistä vaille.

Hissun Ritu on toipunut hyvin, Tanjamaarit kävi viime tiistaina tekemässä jälkitarkastuksen: haava oli parantunut hyvin, vatsan äänet normaalit ja labrakokeet olivat ihan ok, veriarvot ovat vielä hiukan alakantissa, mutta ottaen huomioon sairauden ja hoidot niin mitään hälyyttävää ei ole. Nyt Ritu on ollut jo pari tuntia päivässä ulkona tarhassa. Samalla kertaa kävimme Tanjamaaritin kanssa läpi kahden hevosen sudenhampaat ja varsan influenssapiikityksen sekä navetan puolella neljän hiehon kiimaongelmat, yhden syömättömyyden, utareen verenpurkauman sekä kuusi tiineystarkastusta, joten olimme keränneet yhdelle käyntikerralle listan töitä.

Saarasen Paula on ollut tilallamme työssäoppimassa vuoden alusta saakka ja perjantaina oli jäähyväisten aika. Kiitos Paulalle ihanasta seitsemästä viikosta, oli mukava tutustua sinun valoisaan persoonaasi ja työskennellä kanssasi. Hoidit hevoset todella hyvin, etenkin nyt Ritua, mutta erityisesti Ada-koira kaipaa kaveriaan!

30.01.2011 Hissun Ritu kotiin

Viimeiset kaksi viikkoa olemme eläneet jännityksessä ja pelossa Ritun paranemisen suhteen. Monesti sai teroittaa itselleen "odota parasta, äläkä pelkää pahinta". Olihan sairaus vakava ja ennusteet paranemisesta 50/50 ja toipumisessa tuli välillä lääkärin ennustamia takapakkejakin. Tänä aamuna viiden aikoihin "tyttö" kotiutui tuulen ja tuiskun saattelemana, sillä Mikko ja Tuomas sekä Hissun Katti kiersivät Hyvinkään eläinsairaalan kautta palatessaan Seinäjoen V75-raveista. Vielä menee aikaa toipumiseen ja tarvitsee tarkkaa hoitoa.

15.1.2011 Hissun Ritu leikattiin yöllä

Hissun Ritu sai eilen iltapäivällä ähkyn oireita, jotka eivät helpottaneet kotona eläinlääkärin hoidosta huolimatta, joten jouduttiin lähtemään kohden Hyvinkään hevossairaalaa. Siellä todettiin, että kyseessä on kaasuähky, joka ei alkanut helpottamaan muilla hoidoilla vaan vaati leikkaushoidon. Onneksi tauti ei ollut ehtinyt niin pahaksi että olisi suolta jouduttu poistamaan. Hyvin on alkanut toipumaan, mutta seuraavat päivät saattavat tuoda vielä komplikaatioita. Mutta toivotaan parasta!!!

11.1.2011 Ohi on, vihdoinkin!

p1120090.jpgTässä se nyt on. Liiketalouden opintojeni lopputulos, merkonomin tutkinnon todistus. Reilun kolmen vuoden työn tulos. Taaksepäin katsottuna aika on mennyt nopeasti, paljon on ollut "mutkia matkassa", mutta päälimmäisenä on kuitenkin onnistumisen tunne. Suuri kiitos kuuluu tästä perheelleni, opiskelutovereilleni, kaikille niille, jotka arvioivat näyttöjäni ja heille, jotka kannustivat ja antoivat neuvoja. ISO KIITOS JA HALI heille kaikille ihanille ihmisille!

2.1.2011

talvi_2010_015.jpgHyvää alkanutta vuotta 2011!

" Edessä sata ovea ja tuhat tietä. Valitse sydämelläsi, punnitse tunteella, käytä hivenen järkeä. Ovet on tehty avattavaksi, tiet tallattavaksi, elämä elettäväksi. Jos erehdyt, uskalla itkeä, uskalla nauraa, uskalla muuttaa suuntaa. Ei mikään kasva ilman vettä, ei ihminen kypsy ilman kyyneleittä. Mutta silti odota parasta, äläkä pelkää pahinta."

Siinäpä ajateltavaa ja ohjetta tälle vuodelle meille kaikille!