Yhteystiedot

Omistaja:
Timo Väisänen
0405318090
tuliniementila@gmail.com
vaisanen.timo(at)outlook.com

lisäksi tilalla:
Helena Väisänen
0405728067
hellu.vaisanen(at)gmail.com

Mikko Väisänen
0400678067
vaisanen.mikkojuhani(at)gmail.com

Vuoristentie 13
74200 Vieremä

Uusimmat kuvat

2016

14.11.2016 Superkuu

Täysikuu ja huurteiset puut, tällaisessä postikorttimaisemassa mentiin aamulla navetalle.
Uutisissa puhuttiin, että nyt näkyy superkuu. Nyt lypsykahville tullessani eipä se enää näkynytkään, oli pilviverhon peitossa.
Isänpäivää juhlistettiin käymällä Puomilassa luonaalla, olipa Jaanalla taas pöytä koreana herkkuja monenlaista. Voi kun olisi voinut syödä varastoon. Piti ihan täydellä mahalla ottaa ruokalevot. Hautausmaalla käytiin viemässä kynttilät sekä minun että Mikon isän haudoille.
Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!

13.11.2016 Aamulypsyn mietteitä, isänpäivänä 2016

Tänään ajatuksissani isä.
Minun isäni Esko oli vaatimaton, joka ei koskaan halunnut nostaa itseään esille, mutta aina hymyilevänä ja positiivisena persoona hänet huomattiin ja muistetaan.
Isä halusi että ympärillä on ihmisiä, hän kävi kylässä ja tykkäsi että hänen luonaan kävi vieraita, myös tapahtumissa ja juhlissa hän halusi tavata ihmisiä. Hän oli sukulaisrakas, kävi sukukokouksissa niin Laitisen kuin Kumpulaisten.
Hän halusi että ympärillä on tasapainoinen elämä, ihmisten kesken olisi rauha ja harmonia, hän kärsi riidoista. Hän kantoi sydämessään läheistensä ja ystäviensä murheet. Hän oli aina valmis auttamaan ihmisiä.
Hän halusi pohtia asioita ja suuria päätöksiä tehdessä hän pelkäsi riskinottoa.
Isä oli erittäin lapsirakas, perheessä me lapset " tytöt" oltiin hänelle kaikki kaikessa, samoin sitten lastenlapset, mutta myös kaikki muutkin lapset, hän jaksoi aina leikitään ja pitää sylissä lapsia. Lapset pitivät hänestä ja kertoivat hänelle omia murheita, joita ei muille kiireisille aikuisille voinut kertoa.
Isä oli luonnossa ja metsässä kulkija, armottoman kova marjastaja. Ei ollut niin huonoa marjavuotta, ettei isä ei olisi marjoja löytänyt, vielä viimeisenä kesänäänkin hän poimi kaikki pakastimet täyteen marjoja, niitä lakkoja syötiin vielä parin vuoden päästäkin. Mankilanmäen metsät ja suot oli takuuvarma marjapaikka. Tämä synnyinseutu oli hänelle rakas, siellä oli marjat, löytyi kielot, siellä oli kyläilypaikkoja, sukulaisia ja ystäviä ja Mäkijärvessä paras uinti paikka. Ei tämä Vuoriskylä koskaan saavuttanut isälle sitä mitä kaikkea "mäestä" löytyi.
Isä lauloi usein, slaavilaisia kansanlauluja ja vanhoja iskelmiä. Minun lapsena ollessa hän usein lauloi meille laulua, joka muodostui minulle varsin enteelliseksi. "Sousin yksin järven poikki....siellä sua odottaa poika nuori sinisilmä hänkin yksin, tuulantei. .." Ja niinhän siinä kävin että järven poikki sousin ja elämän kumppani löytyi. Isällä oli hyvä sävelkorva, hän sähköharmonia vähän aikaa säveliä tapaillen soitti pian "metsässä ei liikahda lehtikään. .. "
Isä kuunteli aina metsäradiota. Yhä soi mielessä " Vielä niitä honka humisee. ...Vielä niitä löytyy reippaita poikia..." Ja toimittajan " hyvää iltaa metsien miehet". Silloin 60-luvulla kuunneltiin radiosta myös lista ohjelmaa, isän suosikki laulu oli Aikamiesten "Iltatuulen viesti", joka pysyi ja soi listalla vuodesta toiseen, varmaan kymmenen vuotta.
Isä kuoli reilut 19 vuotta sitten, 70 vuotiaan nuorekkaana ja omasta mielestään "terveenä poikana", kuten hän viimeistä kertaan lääkäristä tullessaan sanoi. Hänellä oli sairauksia, mutta koskaan hän ei halunnut tuoda niitä esille ja puhua niistä.

Tässä isääni muistellessani olen huomannut, että kuinka löydän useita samoja piirteitä myös itsestäni. Onkuitenkin yksi asia jonka olisin suonut periytyneen isältä, nimittäin hiukset. Isällä oli hiukset, jotka olivat aina kammatun ja siistin näköiset, vaikka ne olisi hionneet ja olleet päivän karvahatun alla. Minulla kun hiukset hapsottaa koko ajan, eikä ne pysy kauniisti kammattuina kun hiuslakan avulla.
Hyvää isäinpäivää isä sinne taivaankotiin!
Hyvää isäinpäivää kaikille iseille!

12.11.2016 Lauantaipäivä

Meni se lauantai päivä näinkin...uimahallilla, ei ole löydetty uintikaverin kanssa yhteistä iltaa, joka olisi käynyt molemmille, aamulla soiteltiin... no hitto miks ei ...sitten tänään... olipa mukavaa ja teki hyvää vesijuoksu, uiminen, maailman parannus ja päiväkahvi.... nyt jaksaa... ruokaa pöytään, raveja tv:stä, lypsylle ja sitten saunaan.
Valkoinen lumi valaissut muutaman päivän marraskuun pimeyttä... heti jouluinen tunnelma...

11.11.2016 Varsat tunnistettu

Tänään kävi Hevosjalostusliitosta Hannu tunnistamassa tänä vuonna syntyneet varsat. Hienosti kaikki antoivat ottaa verikokeet ja laittaa sirut. Pikku-Kalle ehti jo reilut viikko sitten lähteä uuteen kotiin Nurmekseen, kun Porokat kävivät tämän hakemassa. Onnea matkaan Kalle!

Kyllä on kiittämätön kissa tuo Paavo Lipponen, sille tuotiin eilen nenän eteen pussillinen kaloja, tämä hyväkäs käänsi päänsä pois niistä ja katsoi sen näköisen,että olisit tuonut pari lintua , minä en oli kalansyöjä. Aamulypsyllä se kulki maukuen perässä, välillä kävi heiluttelemassa tyhjää ruokakuppiaan, ei kelvannut kala vieläkään, asettui vasta kun sai napsujaan, syököön sitten niitä kuivia nappuloita, kun ei herkut kelpaa!!!

10.11.2016 Kotipäivä

Vaihteeksi ihan "kotipäivä", siivousta ja leipomista. Alkuviikko menikin liikekannalla, kolme kertaa Vieremällä, kolmesti Iisalmessa ja kerran Kuopiossa, mummun labra ja silmälääkäri samoilla reissulla kaupassa, minulla kampaamo ja harrastus piirit, puolison seurana kokous reissulla.
Voi tätä puhelimen orjuutta...sitten sen huomaa kun se ei toimi...kun ei riitä että sillä voi vain soittaa ja laittaa viestejä....sain yhden vanhemman varaluurin jumiin...ei kärsivällisyys riittänyt odottaa joulua ja joulupukkia, eihän sitä voinut edes olla varma tuoko pukki lahjoja miunulle, olenko ollut tarpeeksi kilttinä?... uusi puhelin ja sen käyttöönottaminen, oma operaationsa, että saa kaikki toiminnat ja ohjelmat asennettua...nyt saa kestää monta monta vuotta...

6.11.2016 Vanha palvelija

Nyt se sitten otti ja jätti minut, sanoi yhteistyön irti...nimittäin tuo minun vanha palvelija Nokian Lumia 😕... pitkään se temppuili, mutta sain vielä suostuteltua, mutta nyt ei aukea, ei ...
Joten jos en eilen vastannut puheluihin, whats up viesteihin tai tekstareihin, niin kyse oli tuosta irtisanoutumisesta, ei mistään muusta, ei...
Nyt se sitten iski ongelman... Tähän asti on tiennyt edes merkin, mistä valita, loput on ollut sitten omien intressien, mainosten, kaverien suositusten ja ammattitaitoisen myyjän tulosta. Nyt ei oo nokiaa, ei...
Windows käyttöjärjestelmäkin puhelimissa on kuulema vanhanaikainen, ei päivitetä, ei...
Vaatimuksiahan minulla on tuolle palvelijalle pitkä lista. .. Älyä olla pitää, ei kuitenkaan liikaa, että alkaa silmille hyppiä ja nolaa minut osaamattomaksi. Kamera siinä pitää olla hyvä, en jaksa raahata isoa digikameraa mukana, joten kännykkä on käden ulottuvilla. Kestävä pitää olla, ihan hepposia tahtovat olla, kun neljän vuoden jälkeen hajoavat. Nätti ja helposti käteensopiva. Lisäksi mieluummin sellainen joka ei katoaisi käsilaukku, osaisi mennä oikeaan lokeroon minun hehtaarilaukussani. Seuraisi minua huoneesta toiseen, olisi keittiössä silloin kun minäkin eikä soittelisi tuvassa, eikä myöskää piiloutuisi toimistopöydälle paperien alle tai keittiön pöydälle lehtien väliin. Kooltaan sen pitää olla sen verran pieni, että sitä saa tarvittaessa kuljetettua rintaliiveissä rintojen välissä, aina kun ei ole taskuja eikä laukkua käytössä. Eikä saa maksaa mansikoita eikä maltaita. Siis halpa, kestävä, moderni, joka tilanteessa toimiva, kaunis... Löytyyköhän minulle uutta palvelijaa vai ei....
Onneksi tämä entinen palvelija ei vienyt mennessään minulle tärkeitä juttuja, kuvia ja muita tallenteita, fiksuna emäntänä olin ne tallentanut pilveen. Jotain positiivista tai sitten ei...

5.11.2016 Hyvää pyhäinpäivää kaikille!

Hautausmaa kierros tehty Sukeva-Vieremä-Iisalmi, siellä sytytetty kynttilät poisnukkuneiden läheisten haudoille. Kotipihalla palaa kynttilät eläinystäviemme muistolle. Olipa kaunis sää, hyvin sai kynttilät sytytettyä, ei tuuli eikä sateet haitanneet.

3.11.2016 Järvi jäätyi

Vuoris-järvikin sai jääpeitteen. Nyt vain kunnon pakkasia, eikä tulisi paljon lunta, niin pääsisi jäälle...
Tänään Kuopiossa, mutta potilas joutui toimenpiteestä niin nopeaan, että kauppojen kiertely jäi vähiin. Eipä siinä tainnut vahinkoa tulla, löytyy niitä kauppoja täältä Vieremältä ja Iisalmesta.


31.10.2016 Oulun ravit

Naiskuoro peruuntui tältä illalta, joten pääsin lähtemään Oulun raveihin. Tällainen kiertopalkinto patsas matkustaa auton etupenkillä kohti Vieremää ja koristaa meidän kirjahyllyä seuraavan vuoden. Hissun Aarre voitti Muhos ajon ja toi ohjastajalleen Tuomakselle sadannen voiton tälle vuodelle.

30.10.2016 Aamulypsyn mietteitä...

Normaali aika, eikö siis puhuta enää talvi ajasta? Tunti enemmän käytettäväksi tälle päivälle, sen käytin nukkumalla tuntia pitempään. Ei nuo lehmä-rouvat olleet moksiskaan, ne varmaan on tottuneet vähän suurpiirteiseksi minun kanssani, on ravi- harrastus- pehtoorin yksinään lypsyllä päiviä yms, jolloin lypsetään hiukan aikaisemmin tai myöhemmin, ei siis olla "kaikki minuutilleen mimmejä". Minulle ei ole mitään vaikutusta kellon siirtelyllä, ehkä näin syksyllä saa tässä vaiheessa paremmin käännettyä yöunien määrää pidemmäksi, kesäaikaan kun tahtoo ne jäädä 5-6 tuntiin.


Voihan syyssade ja rönttäkeli sekä kaksi koiraa...ihan mahdoton yhtälö pitää lattiat puhtaana.


Halloween, en ole oikein päässyt sisälle tämän viettosta, mikä idea ja tarkoitus tässä on ja onko tässäkin jutussa kaupallisuus lyönyt oman leimansa? Kaikki nämä kauheudet... naamarit , -puvut ym. Kekri on perinteisesti ollut satokauden päätöksen juhla. Kekripukeista ja -möröistä perinnehistoria kertoo myös. No syyspimeys tarvitsee piristystä, vietetään sitten vaikka kekriä tai halloweeniä... toivotaan että ilman mitään lieveilmiöitä, pelle pelottelijoita...
Tuliniemen kalkkis pehtoori on taas aamulypsyllä pohtinut..
Hyvää sunnuntaita ja talvi aikaa kaikille!

27.10.2016 Tallin kuulumisia

Viikko on käynnistynyt mukavissa tunnelmissa, kun Aarre otti Iikan ohjastamana sunnuntaina Ylivieskassa tälle vuodelle jo seitsemännen voitonsa ajalla 27,9 ke. Tällä kertaa juoksu meni kuin unelma, kun Aarre pääsi tasaisesti etenemään toiseen ulos, ja loppusuoralla spurttaamaan sitten varmaan voittoon. Aivan toisenlainen oli tilanne toissa lauantaina Lahdessa, jolloin Aarre jäi vetämättömiin selkiin heti lähdössä, ja huolimatta loppusuoran tulisesta loppukiristä, niin se ei ehtinyt kuin kuudenneksi. Iikka jatkaakin sunnuntain ensikohtaamisen jälkeen Aarteen rattailla myös lauantaina Porissa, haastajadivisioona finaalissa. Nyt oli lähtörata-arvonnassa vaihteeksi tuuria, joten hyvällä mielellä lähdetään kisaamaan pitkän matkan päähän Satakuntaan. Tasainen lähtö on luvassa, ja mukana on pari hyvinkin tuttua kilpakumppania, mutta jos ruuna on yhtä hyvä kuin huoltotauon jälkeen starteissa niin eiköhän se pysty pärjäämään. Ylivieskan jälkeen ruuna on ollut lenkillä letkeän tuntuinen, ja tänään Paavo kävi vielä hieromassa sen. Porin jälkeen Aarteen urakka jatkuu heti maanantaina Oulussa Muhos-ajossa, ja tällöin rattailla onkin vakikuski Tuomas. Nyt vaan peukut pystyssä pitää jännittää näitä kahta starttia. Sitten alkaa varmaan olla pikku hiljaa Aarteen kilpailukausi tälle vuotta paketissa.

Timon kanssa olimme sunnuntaina vuorostaan navettavuorossa äidin ja isän ollessa raveissa, joten mietimme siinä lypsyn lomassa että onko mikään tallin hevosista voittanut yhden vuoden aikana enemmän kuin Aarre. Hepasta sitten tarkastimme, niin tätä ennen Rentulla oli voittojen määrissä ennätys, viisi voittoa vuonna 1996. Kun mukaan otetaan kaikki kasvatitkin, niin ainoastaan Hissun Tytöllä (8) ja Hissun Piirrolla (10) on vuoden aikana enemmän otettuja voittoja. Aika hurjaa kun ajattelee tämän kevään lähtökohtia ja fiiliksiä Aarteen kanssa!

Turbo ja Aarre kävivät viime viikolla Pohjois-Karjalassa Juuassa Niilolan Tilalla hoidettavina. Aarteelle käynti oli ensimmäinen, ja kuulemma oli löytynyt monta jumikohtaa. Turbolla käynti oli jo toinen. Turbo ja tällä hetkellä tallissamme hoidossa oleva Tulipallo kävivät lauantaina harjoitusraveissa Lapinlahden Nerkoolla harjoittelemassa raviuraa kolmevuotislähdössä. Turbo tosin otti liian monta laukkahyppyä ja tuli hylätyksi liioista laukoista, mutta ravatessaan se oli ravannut kuitenkin paremmin kuin aiemmin. Tulipallo oli hienosti toinen hyvällä ajalla 50,5. Tästä on hyvä jatkaa näiden kahden kanssa treenaamista. Kasvateista neljävuotias Hissun Mahti suoritti sunnuntaina koelähdön Lahdessa ajalla 40,6. Onnea kilpailuluvasta ja tsemppiä tuleviin kilpailuihin!

Eilen satoi ensilumi jo Vieremälle, eli talvi tulee kovaa vauhtia. Toinen merkki siitä on varsojen vieroitus, mikä aloitettiin tänään. Ensimmäisenä vanhimmat varsat eli Liisi ja Kalle joutuvat eroon Rillasta. Kalle ikävöi enemmän ottoäitiänsä, Rillaa, kuin Rillan oma varsa Liisi. Muut saavat vielä olla mamman poikia, mutta kyllä niilläkin on vieroitus edessä.

Mukavaa talven odotusta! Toivottavasti nopeasti tulisi pysyvä lumipeite!

-Tiina

27.10.2016 Kuopion raveissa

Torstai-iltana pistäydyttiin Kuopiossa raveissa ja samalla kertaa oli raviradalla hyvänolon messut. Porukkaa oli mukavasti liikkeellä ja messuillakin paljon näytteille asettajia. Ravit jäi tosin vähän huonolle seuraamiselle kun katseli messupöytiä ja jotain tarttui mukaankin . Miesväki pakeni heti tallialueen suojiin, ettei tarvitse kierrellä markkinoita, se on tuo puoliso niin huono ja kärsimätön shoppailija, että ei hän jaksa edes ruoka kaupassa kierrellä. No näinhän se meni hyvin.
Muistutuksena elämän katoavaisuudesta paloi raviradalla voittajakehän ympärillä ja tallialueella kynttilöitä sunnuntaina menehtyneen ravivalmentajan muistolle. Kaunista ja pysäyttävää oli katsoa kynttilöitä pimeässä illassa... yksi oli joukosta poistunut...

26.10.2016 Jälkiä lumessa

Tänä aamuna navetalle mennessä lumi narskui jalkojen alla ja tuntui valoisammalta ...jäi jäljet puhtaaseen lumeen, ihan kuin puhdas paperi, joka vähitellen alkoi täyttyä.... minun, Adan, Timon jäljet....nyt siellä useampia jälkiä, ei enää erota omia. No nythän kesänlapsi ihan yllättää... ylistää lumen tuloa!?


Eilen viimeiset hiehot navettaan, kun teurasauto haki kolme eläintä, niin saatiin kaikki sopimaan. On ollut hyvä syksy pitää porukkaa ulkona, ei ole laitumet porkkaantuneet, rehupaali ja vettä, mikä siellä on ollut tallustellessa.


Eilen sähköt kävi poissa useampaan otteeseen, joten kynttilöiden ja lyhtyjen valossa vietettiin iltaa. Saunottiin osan aikaa myös lyhdyn valossa...saunominen onnistuu kun saunassa on puukiuas ( meillä kaikissa saunoissa sellainen).


Minunkin auto sai talvirenkaat alleen, kun lumisade alkoi, ei kuulema vielä eilen pitänyt meillä sataa lunta, ( milloinka ne sääennustukset olisi kaikki tietänyt oikein?).
Pirteää keskiviikkoa kaikille, ajelkaa varovasti ettei ensilumi yllätä!

23.10.2016 Ylivieskan raveissa

Tänään taas ravit ja hevosia, tällä kertaan Ylivieskassa yhdessä Saran ja Mikon kanssa. Aarre juoksi hienosti voittoon, Nurmosen Ilkan ollessa tällä kertaa ohjissa. Kiitos Tiinalle iltalypsyn lomittamisesta ja tästä saamastani ravireissusta!
Tavattiin raveissa turun kunkkareissa tulleita tuttujamme, todettiin sään olleen silloin hiukan lämpöisämpi, kyllä kävi tuuli viuhakasti tänään pohjanmaan lakeuksilla... Monta vaatekertaa päällä, pipo päässä ja lapaset kädessä niin hyvin tarkeni...

22.10.2016 Nerkoon harjoitusraveissa

Tänään käytettiin kolmivuotiaita Turboa ja "Ullista" Nerkoolla harjoitusraveissa, hyvin molemmat hevoset menivät ja käyttäytyivät. Passaa niiden kanssa lähteä tässä isompiikiin karkeloihin.
Eilen saapui syyslomalainen tädin iloksi ja samoin tytär on viikonlopun vietossa. Nuorten energisten naisten kanssa on ehditty paljon, käytetty mummu kaupoilla, leivottu, siivottu autotalli, vaihdettu yhteen autoon renkaat, pidetty näytelypsy....
Rokkakattilakin ilmestyi pöytään, ihan yllätyksenä...huomenna herkutellaan...
Taitaa talvi tehdä tuloaan, kun luntakin on jossakin päin satanut... tulisikin lunta, toisi valoisuutta pimeään aikaan...
Leppoisaa lauantai-iltaa ja hyviä löylyjä!

20.10.2016 Siivouksen tunnelmia

Nyt on heiluttu pari päivää luutun kanssa ikkunoita, seiniä, kattoja ja lattioita... tampattu ja tuuletettu...pesty vuodevaatteet... tyytyväinen mieli... kuinkahan kauan järjestys säilyy... Kiitos taas siivousavusta 4H:n Riitta...
Pöydät...kukahan niihin kasaa tavaroita...ovat käden ulottuvilla, kaapeista niitä ei kuulema löydä...
Voisikohan jotain muuta olla muistopalkintoina kun pokaalit....kaksi kertaa vuodessa on niistä pölyt pyyhittävä... laitanko laatikkoon ja vien ullakolle, roskiin vai....
Vuosikymmeniä minä vaihdoin verhot 3-4 kertaa vuodessa...kesäverhot, talviverhot ,jouluverhot, nyt en viitsi kun kerran vuodessa, olenko tullut vanhaksi vai laiskistunut?
Muutamien huonekalujen siirtelyllä vaihtelua... miesväki ei ollenkaan innostu niiden kantelemisesta??? Onneksi on riskiä naisia!
Kuinkahan nuo meidän koirat tarkenee talvella, minä olen niistä harjannut karvoja monta isoa kasaa monena päivänä ja yhä niitä piisaa, pääasiassa ne on tuosta pirttikoira Nemistä ( sheltti), Ada on ulkona päivät ja asustelee rantatalolla, harvoin käy täällä sisällä.
Jokohan pian voisi etsiä sähkökyntteliköt pöydille? Kaamoksen karkoittamiseksi!

16.10.2016 Viikko paketissa

Näin on tämäkin viikko pian paketissa....
Poppaeukko ja kalevalaista jäsenkorjausta, Tuula ystävä päiväkahvilla, teatteriliput tilattu marraskuulle, myös ukot mukaan, kulttuurilla sivistämistä, tuleeko riemun kiljahduksia? Loman odotusta!


Toiset kulkeneet raveissa, mie ole ollut kotona 😞. Nuoriso Aarteen kanssa Lahdessa, pussissa, loppukiri kantoi kuudenneksi, matka loppui kesken. Kuopion raveissa puoliso edustushommissa ja kokouksessa....Mutta seuraaviin Kuopion raveihin lähen minä, jätän miehet ja hevoset kotiin!😉 Saas nähdä!


Tänään tavattu ihana pienimies, varpajaisissa kakun kera, voi kun toinen oli suloinen, nukahti syliini, en meinannut malttaa navetalle lähteä. Uusi sukulaispoika vanhempineen, niin ihana nuori perhe!


Navetalle vastassa syntymän ihme, Jätti ja sonnivasikka, jättikokoinen, sukuunsa tullut, virkeä ja hyväjuomainen.


Syksyn alakuloa pois... kynttilöitä ja kausivaloja... ystäviä ja kahvittelua...uutta elämää.

13.10.2016 Tallin kuulumisia

Paljon on ehtinyt näiden muutaman viikon aikana ja tunnelmat ovat vaihdelleet taas laidasta toiseen. Talli koki nimittäin ison takaiskun syyskuussa, kun lupaavan tuntuinen Hissun Marski jouduttiin lopettamaan Hyvinkään hevossairaalassa. Se alkoi yllättäen nuilottamaan keskiviikkona 13. päivä. ja eläinlääkäri kävi samana päivänä antamassa sille kipulääkettä. Tällöin oli mahaäänet olleet kunnossa. Aamulla vointi oli kuitenkin huonontunut, ja Marskille varattiin aika ensiksi Kiuruveden klinikalle. Sieltä lähdettiin kuitenkin viemään se Hyvinkäälle, mutta Marskin vointi oli mennyt jo niin huonoksi, ettei se enää päässyt autosta pois ja se jouduttiin lopettamaan. Ruumiinavauksessa paljastui hiekan syönti, mikä oli aiheuttanut suolistoon puhkeamista. Tämä tuli aikamoisena yllätyksenä, koska ainut poikkeavuus sen käytöksessä oli viime talvella esiintynyt kylkien pureskelu, mutta sen ajateltiin johtuvan orimaisuudesta. Mutta se ei ollut mitenkään laihtunut, oli syönyt hyvin ja se on ollut koko ajan virkeä, eikä tarhassakaan oltu huomattu mitään hiekan syöntiin viittaavaa. Harmitus on ollut tosi kova, etenkin kun tämä oli jo toinen yllättävä hevosen menetys vähälle aikaa.

Jotta ei mene ihan synkkiin asioihin, niin syyskuussa ollaan myös juhlittu. Isä täytti nyt pari viikkoa sitten 60-vuotta, minkä kunniaksi perheeen kanssa järjestettiin Vieremän Oriyhdistyksen paikallisraveihin 17. päivä syyskuuta pieni yllätys. Olimme järjestäneet onnittelutilaisuuden raveihin, missä oli mukana onnittelemassa paikallisia hevosjärjestöjen edustajia. Timon kanssa kuljetettiin Virva varsalomalta salaa paikalle, ja valjastettiin se kiesien eteen ja haettiin sillä sitten yllättynyt isä onniteltavaksi voittajakehään. Isä sai synttärilahjaksi loimen, johon painoin itse tekstin "Hissulaisia jo vuodesta 1983", ja Virva edusti hienosti loimi selässä. Virvan olisi kyllä tehnyt kovasti mieli päästä hieman juoksemaan muiden kanssa, eikä tuollaiset seremoniat olleet tamman mieleen. Tämän tekstin liitteenä on pari kuvaa tuohon isän muistamiseen liittyen, sekä hieman vanhempi kuva isästä ja Hillottaresta.

Ravirintamalla oman tallin tapahtumat ovat olleet Aarteen varassa. Marski ja Turbo olivat ilmoitetut paikallisraveihin, mutta tosissaankin Marski siis menehtyi paria päivää ennen starttia ja Turbolla jäi pois myös, koska sillä oli kaviossa paise. Aarteella meni puolestaan Oulussa 10. päivä syyskuuta startti 76-raveissa penkin alle eka kurvissa sattuneen kolarin takia. Eka töytäisyn se kesti mutta toisesta tuli laukka. Aarre osallistui myös oriyhdistyksen paikallisraveihin 17. päivä, missä kenkä irtosi loppusuoran ratkaisuhetkellä ja tuloksena oli hylky loppusuoran laukasta. Oulussa 19. päivä syyskuuta palattiin totoon, kun se sijoittui toiseksi ajalla 29,6. Tämän startin jälkeen ollaan ruunan kanssa pidetty pieni hoitotauko, ja nyt jatketaan lauantaina Lahdessa 76-raveissa. Aarre on ollut nyt tosi paljon virtaa täynnä lenkeillä, mutta ei vielä osaa sanoa että onko se hyvä vai huono merkki. Lauantaina ollaan sitten viisaampia.

Pamela kävi ja palasi kotiin Ypäjän huutokaupasta. Hinta ei noussut toivottuihin lukemiin ja kuitenkin kun on tietynlaista kasvattaja ylpeyttä, niin ihan puoli-ilmaiseksi ei haluttu myydä varsaa, vaan se huudettiin sisään. Pamela ollaan näillä näkymin jättämässä nyt sitten itselle, koska sen isoveljelle Marskille kävi niin kuin kävi.

Kasvattien kuulumisista sen verran, että Hissun Haaste osallistui eilen 12. päivä Kiuruveden orinäyttelyyn, missä se kantakirjattiin. Eikun tsemppiä myös sitten siitosurallekin :)
Hissun Sulo vastaavasti oli jouduttu lopettamaan viime viikolla. Osanotot kaviokaverin vihreimmille laitumille siirtymisen johdosta!

Tälläistä tällä kertaa tallin kuulumisissa. Vaikka Marskin ja Ritun kohtalot harmittavat, mutta koitetaan jatkaa tästä nauttien näteistä syyspäivistä. Toivottavasti on tulossa hyvä talvi kelien suhteen, kun on ollut nyt hieman ongelmia ajopaikkojen suhteen.

Mukavaa syksyn jatkoa kaikille!

-Tiina

13.10.2016  Onneksi maailmassa on niin paljon mukavia asioita ja ihania ihmisiä

Tänään piilolinssioptikolla, jee löytyi linssit joden kanssa ikänäkökin saadaan kuriin. Kyllä huokuttaa myös silmien laserleikkaus, mutta harkinnassa vielä....
Kaupungissa tapasin Sarin ja käytiin kahvilla Hillassa... maailma parani taas vähän ja ikää tuli lisää....
Illalla puolison kerhoillessa sain itseni tekemään kirjallisia töitä, joita en millään haluaisi enkä jaksaisi tehdä, jotka saavat minut samalla surulliseksi, masentuneeksi, vihaiseksi ja raivostuneeksi. Välillä itkin, kiroilin, nauroin.... Onneksi maailmassa on niin paljon mukavia asioita ja ihania ihmisiä, että jospa tästäkin ikävästä "paska hommasta" selviäisi ja saisi sen tehtyä.
Mukavia puheluita tänään... Eila... Sara...Tiina... kiva kuulla kuulumisia ja iloista ääntänne... jospa pian nähdäänkin!

12.10.2016 Niin on syksyn tuntua ilmassa ja niin pimeää...

Eilen pestiin vielä navettaa, lehmä rouvat ulkoilivat. Ammujen sisälle ottaminen oli sitten oma operaationsa, kun navetta pestyä ei tuntunut omalta eikä parsi tutulta. Kyllä taas paimenkoira Ada oli paikallaan ja jokainen löysi oman paikkansa.
Tänään kävimme seuraamassa Kiuruvedellä ori näyttelyitä, ihan mielenkiintoista oli seurata tätäkin arvostelua.
Pistäydyimme katsomassa myös terveyskeskuksessa potilasta, joka olikin jo kotiinlähdössä. Jospa kotoutuminen sujuisi nyt hyvin.
Aarteella lihashuoltopäivä kun Paavo kävi hieromassa hepan.
Niin on viikko jo mennyt keskiviikkoon ja hyvin on saanut kierrettyä syyssiivousten ja pihatöiden aloittamisen....

10.10.2016 Maanantain menoja monia...

Maanantai menoja monia. Mummu labraan ja kaupoille piti jouduttaa heti aamusta, kylällä kakkukahveja tarjolla pankilla ja Tilkku Ilonassa. Kukkakauppasta kanervia, apteekissa pistäydyttiin ja kaupasta ruokaa. Mummu kotiin ja ostokset kaappeihin, sittempä takaisin kylille. Jalkahoito ja vyöhyketerapia, olipa rentouttavaa, nyt on jalat kepeät ja ruoto suorassa. Kotiin ruuanlaittoon ja navetta työt. Illalla laulamaan naiskuoroon. Joululauluja laulettiin, vähän on vielä joulufiilis hakusessa. Iltatarkilla ilmaa haistelin, tuleekohan pakkasyö, puolikuu ja tähtitaivas valaisivat . Päivä pulkassa, joten nukkumaan joutaa, aamulla uusi päivä ja uudet kujeet... hyvää yötä!

8.10.2016 Tyttöystävien päivä

Tämä päivä vietetty elämän tärkeiden ja arvokkaiden antiikin eli vanhojen ystävien seurassa. Ystävyytemme on alkanut Vieremän kk:n ala-asteelta tai ylä-asteelta "jokunen" vuosi sitten. Mukava päivä vietetty, lenkkeilyn, ruokailun ja saunomisen merkeissä. Kiitos ihanaiset super ystävät Tuovi, Taina, Terttu, Marja-Leena ja Sirpa!

7.10.2016 Vanha pari

Jokohan sitä ollaan vanha pariskunta, huomenna tulee 33- vuotta kun sanoimme " tahdon"? Aika on mennyt siivillä.... Mutta lukea osaa jo toista, ei sanoja aina tarvita kun tietää toisen mielialan.

5.10.2016 Mietteitä

Aurinkoista ja pirteää keskiviikkoa!
Paluu arkeen alkakoon...sairasloma, lomapäiviä ja pienet juhlat pidetty.


Viime päivien mietelauseita...Ikä on vaan numero... asenne ratkaisee minkä ikäiseksi tuntee itsensä... terveys ja omasta itsestä huolehtiminen on tärkeää ... Elä täysillä nauttien elämästä... No tuolle puolisolleni on näiden mottojen noudattaminen huomattavasti helpompaa, kun minulle.. Poden näet ikäkriisiä, nyt vielä stressaan vatsallakin, olen laiska liikkumaan, en muka ehdi, huono syömään vitamiinejä saati muita pillereitä, onneksi en tarvitse jatkuvaa lääkitystä ja kunniakseni pitää todeta että muistin ottaa kymmenen päivän antibiootti kuurin kolme kertaa päivässä ihan ajallaan. Ja olenhan minä aktiivinen harrastaja ja elämän pienistä hetkistä nauttija! Joten jos en ihan toivoton tapaus!


Tänä aamuna lenkkeilin vähän eri ympäristössä, vein aamulla auton huoltoon ja kävelin sieltä Marjahaan perältä kaupunkiin Kangaslammin ja Kihmulan kautta, ihailin lammen joutsenia, katsastin koulun rakennusta, muistelin Kihmulan aluetta, että lapsena ollessani Alli-tätini asuin siellä, en enää tunnistanut taloa, jossa hän asui, lieneekö enää pystyssäkään? Varmaan en kulkenut suorinta reittiä mutta perille pääsin... Kaupungissa tapasin Sarin, jolta sain kyydin takaisin auton luo, joten jäi pöllösenlahti katselematta...


Silmälääkärissäkin kävin ja voihan ikänäkö... lääkäri oli mukava nuorimies, joten ihan siinä silmät kirkastui!


Eilen alkoi karaokepiiri tälle syksylle, kesän aikana ei ole tullut laulettua, joten mukava oli laulella vaikka vähän kesäterässä olinkin!

3.10.2016 Shoppailemassa

Kaunis ruska ja aurinkoinen päivä jälleen Vuokatissa. Eilen tavattu Kainuun serkkuja. Tänään Tiinan kanssa Sotkamon kaupoissa, ei saatu synttärisankaria uudella vuosikymmenelläkään innostumaan kaupoissa kiertelystä. Tiina lähti iltamassa kohti joensuuta ja aamulla töihin, porukka pieneen loman loppua kohden. Kiitos Tiinalle kaikista järjestelyistä!

2.10.2016 Aurinkoinen päivä

Aurinkoinen päivä Vuokatissa. Aamulla osa porukasta lähti jo kotiin ja töiden ääreen. Kiitos Timo, Riitta ja Glenn mukavasta viikonlopusta! Kiitokset myös Marjalle ja Lassille vierailusta!

1.10.2016 Mikko 60-v

Tänään juhlan aika... pienesti pienessä piirissä, lapset ja sisarukset. Söimme Puomilan Jaanan laittakaa herkullista ruokaa ja päälle kakkukahvit, sitten ruuan sulattelua keilaamalla ja kylpylässä.

30.9.2016 Vuokatissa

Isän synttäriviikonloppu alkoi Vuokatti-vaaran valloituksella vesisateessa. -Tiina

29.9.2016 Hyvä mieli

Roosa nauha 🎀 ostettu. Paikallisen syöpäjärjestön aktiivi toimija kehotti ostamaan nauhan Tilkku Ilonasta, niin tuottoa jää myös oman paikkakunnan syöpäjärjestölle. No niinpä tein....


Tulehdusarvot tippuneet, joten oikeat lääkkeet ( ja sairaus) löytyivät, kuuria toki vielä viikko jäljellä. Täytyy vaan todeta, etten ole oikein kärsivällinen sairastaja, hermot menee kun katsoo kun työt kerääntyy entisestään.... Mutta kaikki aikanaan....
Mukavia puheluita ystäviltä, ihan sydäntä lämmittää....


Syysmyrsky tulossa, tuli uuniin ja kynttilöitä....

Henkilön Helena Väisänen kuva.

26.9.2016 Näinkö se menee...

Näinkö se menee että säästöjä syntyy.....Soitin lauantai heti aamusta Iisalmen polikkinikan päivystykseen, edellisenä yönä alkaneiden sairastumisen oireiden takia, jos ainakin labrakokeisiin pääsisi... sairaanhoitaja kirjasi oireita ja ilmoitti, että hän pyytää lääkäriä kirjoittamaan antibiootti kuurin, ( "ai se kuurin saanti on nykyään näin helppoa"). Iisalmesta piti vielä hakea lääkkeet iltapäivällä, kun resepti ei ehtinyt vieremän apteekin auki ollessa. Viikonlopun aikana olo ei parantunut kuurista huolimatta... Tänään aamulla soitto vieremän tk:lle ja pääsin labrakokeisiin ja lääkäriin. Lääkäri sanoi käteltyään ensimmäiseksi, että sinä taidat olla todella sairas, (" huh... en nyt itseäni ihan hirmu sairaaksi tuntenut toki sairas olin"). Tulehdusarvot huiteli todella korkealla ja labrakokeeet sekä tutkimukset osoittivat että minulla oli hoidettu ihan toista sairautta, kun mitä oli. Kaikkia luettelemiani oireita ei oltu kirjattu lauantaina oikein. Onneksi olen niin hyväkuntoinen, muuten olisi varmaan ollut edessä sairaalareissu. Nyt topakka lääkitys ja ekakontrolli jo keskiviikkona, jospa tämä tästä... Harmittaa vain ei näitä sairaspäiviä oikein toivoisi eikä omat työt kestäisi...

25.9.2016 Pamela kotona

Miehet kotiutuivat lauantain vastaisena yönä Ypäjän reissulta, Pamela mukana, hinta ei noussut toivomalle tasolle, joten ei ollut mielekästä päästää tammaa pilkkahintaan maailmalle, sen verran ammattiylpeyttä ja uskoa siihen heppaan on.


Eilinen päivä meni ihan "pipariksi" töiden suhteen, sillä minulle nousi kuume yöllä, minä harvoin kuumeilen, mutta nyt veti petiin monen peitteen alle, kun paleli niin vietävästi. Nyt on nukuttu varmaan viikon tarpeet.


Tänään on Kyrönniemessä konsertti, jossa Vornasen Juho laulaa Aapo I Piipon lauluja Anna Antikaisen säestämänä. Tulkaapa joukolla konserttiin klo.19. Kyrönniemen Musiikki-illat ry järjestää konsertin.

23.9.2016 Syyspäiväntasaus

Niin sitä nyt mennään kohden pimeää vuodenaikaa. Eilen oli syyspäiväntasaus. Vanhojen uskomusten mukaan ko päivänä revontulet tietäisin pakkasia, palokärjen ääntely kauniita talvipäiviä, myrskyt hyvää viljavuotta ja runsaslumista talvea. No ei näkynyt revontulia, ei myrskynnyt eikä kuulunut mitään palokärjestäkään, joten jäi nyt sääennustuksien tekeminen talvensäistä. Kyllä se kesä ja valoisuus taas meni nopeasti, kesän lapsi haikailee.... Täytyy alkaa viritellä kausivaloja ja lyhtyjä ulos, kynttilöitä joka pöydälle ja ikkunalle, niin eiköhän kaamos siitä mene ja kolmen kuukauden päästä joulu on jo tosi lähellä...


Miesväki vaihteeksi reissun päällä, Ypäjän varsahuutokaupassa. Menivät eilen jo Pirkkalaan yöksi, on tänään lyhyempi matka siirtyä ja joutuu ajoissa paikalle. Ovat reissussa myynti mielessä eivät siis ostamassa, mukana on vuosikas tamma Pamela. Oltiin jo jättämässä tammaa pois, sillä velipoika Marski menetettiin viime viikolla, eikä meille ole yhtään varsaa tästä emästä, mutta poisjäänistä olisi tullut sen verran kovat sanktiot, että pysyttiin mukana ja kaupantekoonhan sitä myös kasvatustoiminnalla tähdätään. Rillan Rytmi toivottavasti tekee tulevaisuudessa vielä usean varsan, nyt kantavana Vieskeristä. Suomenhevosia oli tosi vähän ilmoitettu mukaan, joten varmaan hyvät yksilöt pääsevät esille, mutta miten hinnat alkavat kehittyä, se on aina arvoitus. Pamela on kaunis, nopea ja hyväliikkeinen tamma, luonteeltaan kiltti ja hyvä käsitellä. Tästähän tuli ihan myynti puhe, olisikohan sittenkin pitänyt laittaa pehtoori kauppaamaan hevosta sinne? Illalla nähdää saako Pamela uuden kodin vai tuleeko takaisin?


Pitäisi löytää taas se puutarhuri minänsä ja tehdä jotain noille puille, pensaille ja kukkapenkeille, se vaan on minun kohdallani jossakin syvällä sen löytäminen... Ja kaupassakin pitäisi käydä, kunhan semmari käy ja saadaan lehmä siemennetty, uuni lämmitettävä ja ruokaa sinne, joten saa nähdä kerkiikö tänään sitä lusmua puutarhuria edes töihin herättelemään?


Hyvää ja pirteää syyspäivää kaikille!

20.9.2016 Laulamaan

Syksyn merkki tämäkin. Naiskuoron harjoitukset alkoivat. Olipa mukava laulaa, vaikka lähtiessä tuntui että stemmat on unohtunut ja ääni on ihan kesäterässä, sieltä ne jostain muistin sopukoista löytyivät ja äänikin alkoi kulkemaan.


Aarre eilen startilla Oulussa, toinen sija tuomisina.


Tuo parempi puoliskoni oli viritellyt tulet leivinuuniin jo aamusta minun navetalla ollessani, joten nyt on lämmitä tuvassa ja ruokaa kypsymään sinne.


Sumun hälvetessä, aurinko tulee esiin, joten kaunis syyspäivä tulossa. Ihanaa päivää kaikille!

18.9.2016 Paikallisravit

Niin on Vieremän raviradan kaikki ravit ravattu tälle vuotta, kun eilen saatiin Vieremän Oriyhdistyksen paikallisravit pidettyä. Illalla otettiin vielä ravien jälkilöylyt Gasthaus Puomilassa ja syötiin Jaanan tekemää herkullista ruokaa.


Mikolle suunniteltu yllätys onnistui täydellisesti. Kiitos Tiinalle, joka teki suuren työn järjestelyissä sekä kaikille heille, jotka monen eri tavoin osallistuivat näihin synttärionnittelu etkoihin.


Marskin kohtaloonkin saatiin uutta tietoa, oli syönyt hiekkaa, joka oli aiheuttanut paksusuolessa repeämisen. Hiekkaa oli runsaasti, joten sitä oli jatkunut jo jonkin aikaa. Ihan yllätys, ei oltu huomattu moista tapaa, eikä mitään oireita hiekan syömisestä ollut, ( ripulia, laihtumisen, huonoa karvapeitettä, haluttomuutta jne.). Tarhassa oli kaveri, heiniä saivat useasti päivässä.....Täysin kunnossa ja virkeä ennen keskiviikko iltaa ja vajaaseen vuorokauteen meni niin huonoon kuntoon ettei leikkausta voitu enää tehdä...ehkä lisä tutkimukset tuovat vielä selvyyttä. Toisaalta helpotti tieto, ettei kyseessä ole mikään bakteeri, virus tai joku muu mahdollisesti tarttuva tauti.


Viikonlopun oli vieraanamme ja raveissa apuna kummityttäremme Hanne. Olipa mukava jutella ja touhuta yhdessä ihan ajan kanssa eikä pikavierailulla kuten monesti tapaamisemme ovat.


Kiitollisin mielin, joskin vielä myös hiukan surullisin ja harmitellen, kohti uutta viikkoa. Ihania ihmisiä tavattu tai oltu muuten yhteydessä, juteltu, jaettu surua ja iloja! Iso kiitos!

16.9.2016 Surua...

Eilinen näytti taas elämän vaihtelevuutta, aurinkoa ja kohta myrskysi,
Torstai toivoa täynnä sanotaan, väliin oli kyllä epätoivoa.
Päivän suunnitelmat ja aikataulut vaihtui. Ilta toi suru-uutisen, Marski on poissa.
Keskiviikko iltana pientä nuilotusta,ei ruoka maistu, eläinlääkärin hoidon jälkeen virkistyi.
Aamulla taas sairaanoloinen, kiuruveden klinikalta ensiapua, mutta jatkohoitoon Hyvinkäälle.
Luulin jo että eläinsairaalan Ylä-Savoon saamisen myötä nämä pitkät sairaalamatkat loppuisi.
Eikö Ylä-Savon, Kiuruveden vetovoima riitä houkuttelemaan kovia ammattilaisia, oliko paikka sittenkin väärä?
Kaikki tehtii mitä voitiin viivyttelemättä, mutta ei auttanut....
Mysteeriö, kysymyksiä jäi ilmaa, toivottavasti tutkimukset tuovat lisäselvyyttä Marskin kohtaloon.
Ei auta jäädä "tuleen makaamaan", surun valtaa.
Elämä jatkuu, vastoinkäymisistä huolimatta, se on tätä yrittämisen ihanuutta!

Uudet haasteet ja tehtävät odottavat, ensimmäisenä Vieremän Oriyhdistyksen paikallisravit.
Monta hommaa vielä tekemättä, elintarvikkeiden ja työntekijöiden hommaaminen,
70 sämpylän voiteleminen ja täyttäminen, käsiohjelmien noutaminen ja jakaminen,
sponsorien laskuttaminen, valjaskatosten jakaminen ym ym.
Jostakin syystä tämä tapahtuman "hermokeskus" näyttää keskittyneen tänne Tuliniemeen.
Täällä taitaa asua talkoot työlle vihkiytyneitä ihmisiä, jotka eivät osaa sanoa "ei".
Onneksi vielä löytyy muitakin talkoohenkisiä, joiden kanssa yhdessä on mukava tehdä töitä ravien onnistumiseksi.

Tervetuloa vain kaikki huomenna lauantaina 17.9 klo.13 Ylä-Savon hippokselle Vieremän Oriyhdistyksen paikallisraveihin!

14.9.2016 Kumpparikävelyllä

Niin on kumpparikävely kävelty tältä vuodelta. Kävelijöitä oli taas paljon, olinkohan kuulevinani että luku olisi ollut n. 250. Kiitos vieremäläisille yrittäjile , kyläraitille ja muille toimijoille, jotka vuodesta toiseen ovat tämän ilmaisen tapahtuman naisille järjestäneet. Kyllä joukkotapahtumissa on voimaa ja saa energiaa itselleenkin. Mukava on nähdä tuttuja ja vaihtaa kuulumisia kävellessä tai kahvikupposen äärellä. Yhdeksännen kerran jo käveltiin näissä merkeissä, itse olen ollut mukana viidesti, (ainakin viisi mitallia löytyi). Piti ihan kalentereista tarkistaa, miksi neljä kertaa on jäänyt väliin, pari kertaa olin antibiootti kuurilla ja muutamana vuonna elin sellaista opiskelu-luottamustoimi rumbaa, ( oli se aikaa, mukavaa mutta kuluttavaa laillaan) ettei aika riittänyt lähtemään kumpparoimaan. Sää suosi tapahtumaa tänä vuonna, oli mukava kävellä kauniissa aurinkoisessa syysillassa. Laura veti mukavan alkulämmittelyn ja karaokepiirin miehet lauloivat meille komeasti! ISO KIITOS KAIKILLE!

13.9.2016  Se on syksy

Kyllä nopeasti ovat nuo illat pimenneet, kyllä se on syksy... kesänlapsi kaipailee kesää 😢.
Illalla uimahallilta kotiin ajellessa, tuli taas mieleen heijastimen tärkeys, myös taajama alueella. Täytyy itsekin tarkistaa löytyykö ne joka takista!
Onhan syksyssä omat hyvät puolensa, alkaa harrastuspiirit, pääsee ainakin laulamaan. Lauluharrastukset jatkuu, mieli tekisi ottaa myös muitakin harrastuspiirejä, kun aika antaisi myöten. Ääni on kyllä ihan kesäterässä, ei lähde kirkas sopraano ollenkaan, käheää ääntä ennemminkin. Nämä kosteat kelit, niin on home itiöitä ilmassa, myös viljan pölyt tuntuvat kurkussa ja äänessä, onneksi astma pysynyt kurissa, eikä ole tarvinnut turvautua kortisoniin.
Usvan takaa alkaa näkyä aurinkoa....Ihanaa päivää kaikille, nautitaan kauniista syksystä (myös me kesänlapset)!

12.9.2016 Uusi pankki

Eilen sain vasta tehtyä netissä nettipankki sopimukset uuteen Osuuspankki, kai tällekin siirrolle oli hyvät syyt, mutta lisätöitä ja uusien numeroiden muistamista tuli: uudet tilinumerot, pankkikortin tunnusluvut, nettipankin käyttäjätunnukset, salasanat.... Itselläni on vielä sormimuisti näppäimistöllä, niin saa nähdä kuinka kauan menee, että uudet on muistissa? Minulle olisi passannut pysyä "koivulehti pankissakin"!
Uusi viikko näyttää alkavan aurinkoisena, toivotaan aurinkoista viikkoa ja mieltä kaikille!

11.9.2016 Ei menny kun strömsöössä

Syksyn kosteus tuntuu huoneilmassa, kun lämmitys ei ole vielä päällä koko ajan. Leivinuuni lämpiämään, lämpöä tupaan ja uunin lämmössä ruokaa tuli useaksi päiväksi.

Nuoriväki oli raveissa Oulussa, joten pehtoorilla lypsyvuoro. Raveissa ei mennyt kuin strömsöössä, kaveri tuli laukkaavalla hevosella kaksi kertaan Aarteen kylkeen, pää ei ollut kääntynyt katsomaan takaan tulevia, eikä ollut auttanut ohjastajan huutelut. Ensimmäisestä kerrasta olisi vielä selvitty, mutta toinen vei jo askeleet laukalle ja kärki karkasi, sai vielä porukan kiinni, mutta ei siinä enää ehdi eikä pykälää löydy loppukiriin. Ei paljon meitä lohduta, että kaveri sai kahden viikon kilpailukiellon. No tämä on sitä raviurheilua!

Eiliselle päivälle olisi ollut tarjolla monenmoista menovinkkiä ja kutsua, valoshowta, konserttia, uimahallia...en vaan muka ehtinyt lähteä minnekään... Suamattomuuttani?

10.9.2016 Tallin kuulumisia

Syyskuu, ja tallilla aletaan palata pikku hiljaa takaisin arkeen kesän jäljiltä. Orivarsat, Feeniks ja Fade to black eli Musti tulivat omilta orilaitumilta kuun vaihteessa kovasti kasvaneina ja miehistyneinä. Torstaina omalta kesälomalta takaisin kotitallin pihapiirin tulivat Jade ja Ieva. Vielä tosin omaa laidunkautta jatkavat Piirto ja Palotuli Riitalehdossa, sekä järven takana Rilla varsojen, Liisin ja orpo-Kallen, kanssa. Mutta vähitellen talvea ja pihattoa varten tammalauma alkaa kerääntyä yhteen ja muutenkin alkaa hevosten tarhakavereiden haku. Virva joutui surukseen Aarteesta erilleen, ja sai vastaavasti vahdittavakseen kaksivuotiaat Pamelan ja Ievan, kun Aarre sai Mustin varjokseen.

Tänä vuonna meiltäkin osallistuu Ypäjän huutokauppaan varsa, Pamela. Toivottavasti tämä kuvassa oleva, hyvin ihmisrakas, liinakkotamma pääsisi hyvään kotiin. Oon yrittäny pariinkin kertaan ottaa siitä kuvaa, mutta se on ollut hankalaa, koska se seuraa koko ajan ja haluisi mieluummin rapsutuksia kuin poseerata. Joku saisi siitä mukavan, hyväliikkeisen varsan itselleen :)

Ravirintamalla Aarteen lisäksi ainoastaan Katti on käynny radalla kilpailemassa. Viime kerralla Oulussa elokuussa sillä oli käsijarru päällä, kun rata ei sopinut yhtään ruunalle. Katsotaan sitten talvikeleillä uudelleen. Aarre juoksee vastaavasti tänään Oulussa nousija- vastaan haastajadivisioonafinaalissa. Ainakin tällä kertaan ei pitäisi sataa, mikä olisi plussaa. Kova tehtävä on kuitenkintakamatkalta ehtiä muita kovia vastaan kisaamaan kärkisijoista.

Ensi viikolla lauantaina olisi virallinen kesäkauden lopetus, kun on Vieremän Oriyhdistyksen paikallisravit. Toivottavasti saavat ravit kasaan, ja erityisesti kolmevuotiaiden lähdön. Siellä nimittäin olisi tarkoitus kilpailla meidän kolmevuotiailla orivarsoilla.

Oikein mukavaa syksyn jatkoa kaikille!

-Tiina

9.9.2016 Joensuussa

Vuorokauden vierailu tyttären luona Joensuussa yhdessä Aino-tätin kanssa. Sopivasti sattui sinne markkinat ja torilla oli porukkaa, taitokortteli, kauppoja ja taidenäyttely kierretty. Kävelty joenrantaa ja Linnunlahden maisemissa. Illalla tapasin myös ystävän, jonka opiskelut olivat tuoneet taas joenkaupunkiin. Kotiintuliaisina karjalanpiirakoita...

8.9.2016 Viljat laarissa

Eilenkin oli juhlan aika, kun käytiin onnittelemassa 70-vuotiasta, lohisoppa oli hyvää ja mukava oli tavata sukulaisia sekä tuttavia. Kiitos päivänsankarille mukavasta iltapäivästä!


Viljat alkaa olla laarissa. Heiniä varmaan vielä joutuu paalaamaan, samoin oljet on keräämättä , joten ei vielä kaikkea satoa ole korjattu tältä kesältä.


Säät ovat olleet mielenkiintoisia, tuntuu kuin kesä ja syksy vääntäisivät kättä.Toivotaan, että tänäänkin pilvien takaa työntyisi vielä aurinko esiin. Mukavaa päivää kaikille!

7.9.2016 Suomenhevosen päivä

Eilen liehui suomenlippu, oli se aiheuttanut hämmennystä, että mitähän ne nyt juhlivat, kaikki ei olleet tiedostaneet suomenhevosen päivää. Vähän se miesväkikin nikotteli vastaan, että pitääkö laittaa lippu vai ei....minä sanoin, että jos yksi Suomen suurimmista suomenhevoskasvattajista ei liputa niin kukas sitten.


Paljon tarinoita ja muisteluita hevosista oli lehdissä sekä sosiaalisessa mediassa. Minulla ei lapsuudesta ole kovin paljon muistoja hevosista, koska kotonani ei ollut mitään eläimiä, sitten aikuisiältä sitäkin enemmän. Ukillani oli hevonen ja aina kun hän osti uuden hevosen, niin otettiin valokuva uudesta hevosesta ja ukista. Muistoissani hevonen oli työhommissa heinäpellolta, mutta hevoskyydistä Pyöreenmäestä ei ole muistoja. Sen sijaan lapsuuden Mankilanmäestä, kun "Kumpu-ukki" ( Kumpulaisen Jussi, oli isän eno) käytti meitä joulujuhlassa Palosenmäen koululla, tulo matkalla reki kaatui ja lennettiin lumihankeen.
Eilen laitoin sivulleni vanhankuvan vuodelta 92, jossa oli Hillotar on varsansa Hissun Myyn kanssa. Hillotar (eli Hissu joksi häntä kutsuttiin),oli ainut hevonen Tuliniemessä silloin, kun me aloitimme Mikon kanssa tilanpidon, joten tamma on meidän sh-kasvatustoiminnan kantaemä. Tämä oli hevonen joka opetti minut varsakätilöksi, hän näytti selkeesti milloin varsoo, antoi auttaa ja olla katsomassa tapahtuman, mutta varsoi lähes aina silloin kun Mikko oli poissa joko kokouksessa tai raveissa. Eräs varsominen on jäänyt erityisesti mieleen, kun Hissun viereisessä karsinassa asui V.T Renttu, jolla oli tapana kopsutella jalalla karsinnan oveen, muistuttaakseen, että heiniä heti, hänellä on nälkä (aina). Hissulle tällainen elämöinti ei varsominen aikana sopinut, hän käveli avoimelle karsinnan ovelle, katsoi siitä tuimasti Renttuun ja luimisti korviaan. Renttu meni karsinan perimmäiseen nurkkaan ja oli ihan hiljaa, vielä monta tuntia varsomisen jälkeenkin, ei tullut edes syömään heiniään, vasta kun Mikko tuli kotiin, Renttukin vapautui akkojen komentelusta. Se oli sitä auktoriteettia.


Eilen miesväki kävi Juukassa parin hevosen kanssa Niilolan tilan hevosten hyvinvointikeskuksessa, tykkäsivät siellä olleen osaavaa palvelua hevosten lihashuollossa, varmaan käytämme toistenkin.

4.9.2016 Äet pärjää?

Tyttäreni hätäili, kuinka pärjään yksin viikonloppuna, kun hän ei ole minulla mörönsyöttinä ... hyvin meni.. ei näkynyt mörköjä, vaikka perjantai iltana ulkona pimeässä revontulia tuijottelin ja hyvin nukutti...eläimet hoidettu ja kaikki kunnossa, kiitos Ursulalle avusta... kaurat puitu ja jyvät suojassa, kun lainasin miesväkeä avuksi... kirjanpidon sain melkein ajantasalle... Orvokki ystävän kanssa eilen uimahallilla, olipa mukava pitkästä aikaan nähdä ja haastella... vieraitakin pistäytyi...ei siis tarvinnut itsekseen mööröttää... Äeti pärjäs! Mutta kiitos Tiinalle huolenpidosta!

3.9.2016 Kirjanpitoa, kyykäärme ja revontulet...

Miesväki perinteisesti Vermon derby -raveissa. Minä käytin aikani ( kun ei tarvinnut laittaa ruokaa koko ajan) järjestelmällä kuitit mappeihin ja kirjaamalla niitä kirjanpitoon ( kaksi kuukautta jo tehty). Tänään urakka jatkuu... On tainnut kirjanpitäjä pitää rokulia viime aikoina!


Huh...kaveri soitti, että oli nähnyt tiellä kyykäärmeen vajaan kilometrin päästä meiltä. Täällä ei niitä ole ennen tavattu... ei kiva, jos ne ovat levittäytyneet nyt meidän nurkillekin.


Olipa illalla yhdentoista jälkeen mahtavat revontulet, piti ihan käydä ulkona niitä ihailemassa. Jos joku olisi nähnyt, luulisi varmaan, että aave seisoo siellä Tuliniemen pihalla, kun pitkä vaalea yöpaita päällä seisoin katselemassa taivaalle. Kylmä vaan tarttui, että sai nukkumaan ruetessa etsiä villasukat jalkoihin ja lisäpeitettä päälle. Mutta hienot olivat Taivaan tulet!


Aurinko alkaa pilkistämään usvan hälvetessä, joten aurinkoista päivää ja mieltä kaikille!

31.8.2016 Pojat kotiin...

Vielä tuli kaunis ilta saunoa rannalla.... Vesi on kyllä jo viileää..
Yksi syksyn merkki lisää...oripojat kotiutuivat kesälaitumilta, Feeniks tänään Viitaalta ja Musti perjantaina Sukevalta.

30.8.2016 Kaalilaatikkoa...

Nyt on kaalilaatikkoa, kun koko ison kaalin silppusin ja laitoin lisukkeineen uuniin. Miesväki jo katsoi kauhistuneena, että joutuvat syömään koko viikon sitä... jos nyt parina päivänä...laitoin suurimman osan rasioihin ja pakastimeen... syömme sitä sitten talvella...
Aurinko näyttäytyy usvaisen aamun jälkeen, rehun paalausta kuivaheinä aloilta ja jos puimaankin pääsisi... Pitänee minun tehdä "heinätöitä" leikkaamalla nurmikko.

28.8.2016 Kesäteatteria

Vielä on kesää jäljellä ja kesäteatteria....Tänään Kyrönniemessä katsomassa Lumikkia ja älykääpiöitä. Ei ollut tosi pitkätkalsarit eikä villapaita yhtään liikaa. Kiitos kahvi- ja teatteriseurasta Tuovi ja Marjaleena!!

27.8.2016 Rovanniemellä

Kiuruveden paikallisravit Ylä-Savon hippoksella tältä päivältä meni perutuksi. ... lomapäivän kunniaksi piti kuitenkin päästä raveihin, joten suunnaksi Rovaniemi. Vettä tuli ja tuuli tuiversi, mutta kumpparit, lämmin ja sadettapitävä vaatetus, niin johan pärjäsi. Ja ainahan raveissa on mukavaa, satoi tai paistoi, kun mukaan vaan pääsee lähtemään.. Aarre ei välttämättä pidä sadekelistä, mutta kunniakas neljäs sija, niin tyytyväinen saa olla...

26.8.2016 Kaunis ilta

Olisipa tänä iltana ollut hyvä sää pitää rannalla vaikka venetsialaiset, oli niin kaunis ja tyyni ilta, jäi vaan kynttilät ottamatta mukaan... Vieläkö huomenna onnistuisi...

25.8.2016 Uimassa

Olipa rauhallista uimahallilla tänä iltana, hyvin sovittiin uimaan ja vesijuoksemaan sekä lillumaan poreissa. Meinasi uinti kaveriin iskeä väsymys työpäivän jälkeen ja minäkin meinasin hyytyä lypsyltä tultuani, mutta yhteisen tsemppauksen jälkeen lähdimme...Ja olipa niin rentouttavaa ja piristävää, kannatti lähteä! ...Kiitos Marjaleena!


Eilen etsiskelin tabletilta leipomisvinkkejä ja sain myös vinkkejä täältäkin, mitäpä minä sitten leivoinkaan? Pitsapannaria, oli niin hyvää, että kolme pellillistä on sitä mennyt. Makeampana tarjottavana perinteistä mamman marjapiirakkaa sekä toista mustikkapiirakkaa piti tehdä ihan jo nimen takia, Helenan mustikkapiirakka, joten kahdet kokouskahvit saatiin tarjottua ja piirakkaa myös pakastimeen. Olisi leipominen niin mukavaa, mutta... pullahiiri ja kilot!
Kiitos päivästä tästä, hyvää yötä, kauniita unia ja oman kullan kuvia!

24.8.2016 Sääennustuksia kytätään taas

Taas alettu sääennustuksien kyttääminen, rehunteko ja puinti säitä odotellaan, maalausurakkaakin olisi.... Kovin vaan on vettä tullut vaikka aurinkoa ennustukset luvanneet... Ihmettelin viikonloppuna miksi minun tabletti näyttää ihan erilaisia ennustuksia ja lämpölukemia kun mitä miehet kännyköistä ja tietokoneelta katsovat... . Hupsista minä katselin Turun sääennustuksia, oli jäänyt asetukset kunkkari viikonlopun jäljiltä sinne, lämpimämpää olisi siellä ollut....


Mukavia ja positiivia asioita sekä kohtaamisia....potilas sairaalassa oli vieraillessamme jo paremmassa kunnossa ja iloisella mielellä... Onnistunut poikiminen Jäähileellä, vaikka iso vasikka... Seri on kantava, joten kaikki viisi tammaa nyt kantavia. Sädettäkin päästiin siementämään vaikka ulkoiset merkit oli varsin huomaamattomat, maanantaina iltapäivällä eläinlääkäri tutki tamman ja yllätys, sehän oli kiirellä siemennettävä, onneksi Camrin aamulla otettuja siemenannoksia oli vielä jäljelle, joten navigaattorin osoite, Mersun nokka kohti Hammaslahtea ( sijaitsee Joensuun takana) ja reipas tallipoika Mikko matkaan, illalla yhdeksän jälkeen eläinlääkäri ja tamma siemennetty, toivottavasti ensi kesänä saadaan sitten Säteellekkin kesävarsa heinäkuussa, eli kuudes varsa vuodelle 2017 (jos Ritu olisi saanut elää niin lukumäärä olisi ollut mahdollisesti 7 ).


Tänään pitäisi leipoa, on kahdelle illalle tiedossa kokouksia täällä meillä, tänään lomarenkaan ja huomenna Vieremän oriyhdistys, joten kokouskahvia ja pullapuolta menee....Mitähän sitä leipoisi?

20.8.2016 Iltalennolla

Iltalennolla.... Ei suinkaan vaan rannalla saunomassa ja uimassakin kävin, eikä kukaan ampunut minua sorsana. Ei kyllä näkynyt sorsiakaan meidän niemessä. Ada lähti kotiin kun jostakin kuului ampumista, paimenkoira ei ole metsästyskoira. Nemi tosin on siellä missä on ruokaa...

Perjantai-ilta ja Oulun ravit, eli pehtoorilla vapaata/pinnannut lypsyltä!

19.8.2016 Torstain tohinoita

Illalla ihailin täyttäkuuta ja kuunsiltaa järven päällä, aamulla olikin vesisade...
Eilisen torstain tohinoita Tuliniemessä: siivousta ja pullan tuoksua, 4H:n Riitta, mummu kylälle ja pois, kalevalaista jäsenkorjausta ja maailman parannusta, "poppaeukko" Tuula, sonnivasikan jalka poikki ja lopetus, naapurin Lassi, hevosauto ruostesuojattu, pikkuserkku Juha, sairaalassa vierailu ja kovin siellä koettelee, lääkkeitä ja hoitoa, talkoot Ylä-Savon hippoksella, yhteistyöllä ravikesä pidetty, iilimato hoitoja, uusi-vanha hoitomuoto, päivittäiset työt siinä sivussa... onko maalaiselämä tylsää ja yksitoikkoista? Kiitos eilisestä päivästä kaikille!
Tänään uusi päivä ja uudet kujeet! Pirteää perjantaita kaikille!

18.8.2016 Vielä on kesää jäljellä...

Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä.... tätä Manban biisin toivetta vielä elättelen. Ainakin eilen illalla oli kaunis ilta, saunottiin rannalla. Mutta vesi oli jo viilentynyt..

17.8.2016 Festareilla

Eilen illalla sitä oltiin festareilla.
Kun ystävä piti festaritunnelmissa viisikymppis etkot.
Ei tarvinnut näillä festareilla kurassa tarpoa,
kun oli isoteltta ja lattialla persialaismatot ( ei kuitenkaan lentävät matot).
Pöytä oli korreena syötävää, suolasta makkeeta,
juotavaa löytyi pehmeästä kirpeään,marskinjuomasta kahviin.
Esiintyjä joukko taattua ja tuttua laatua.
Laulu raikui, väliin myös nauru ja soitto soi.
Kilpailutkin pidettiin,
kun nännikummeja pönttöön heitettiin.
Taitolaji oli tämäkin, eikä mikään helppo juttu.
Ei paljon apua ollut vaikka joka päivä nännikummeja käsittelee.
Tunnelma oli lämmin, ei haitannut syysmyrskyt eikä sade.
Mukava oli ilta ystävien kera, yhteisen harrastuksen parissa
Raili ystävää festareilla juhlistaa.
Syksyllä laulut jatkuu, silloin arkisemmissa merkeissä,
mutta mukava harrastus hyvässä porukassa, sehän on aina yhtä juhlaa!!!
Kiitokset illan emännälle ja kaikille mukana olleille!
Terveiset myös heille jotka mukaan ei päässeet!
Nähdään taas ja mukavaa päivän jatkoo!

16.8.2016 Uuni lämpiämään

Niin sateista ja syksyistä...joka syksyinen haaste, ensimmäinen leivinuunin lämmitys kesän jälkeen. Varusteet: hiustenkuivaaja, kasa savon sanomia, aikaa ja kärsivällisyyttä sekä kymmeniä neuvoja puolisolta, kuinka homma pitää tehdä! Ihan kunniakkaasti onnistui, vain kerran tupsautti vähän savua sisään...nyt tuntuu jo lämpöä ja kosteus huoneilmasta on poissa.


Marjapuskia tyhjensi eilen, mustaherukat ja karviaiset on kerätty, odottavat pakastimessa mehustamista. Punaherukat vielä odottaa poimimista, saa nähdä ehtiikö linnut vai minä ensiksi?

15.8.2016 Hyvän mielen hevonen

Eilen Kuopion raviradalla " Hyvän mielen hevonen" tapahtumassa. Laaja kavalkadi hevosista ja niiden eri käyttötarkoituksista, tarvikkeista, palveluista yms. Paljon oli porukkaa, etenkin lapsiperheitä runsaasti. Lapset keppihevosineen, vähän vanhemmat ponien kanssa touhuamassa ja ohjastamassa niitä, sekä ratsu ja ravitalleilla mukana työskentelemässä siinä hevostalouden tulevaisuuden toivot.


Sää osoitti taas vaihtelevaisuutensa, olin varustautunut aamulla kylmään ja sateiseen säähän: mm. pitkät kalsarit, fleecetakki, kumikengät ja sadetakki ....aurinko paistoi ...parempi näin päin ...paitsi aurinkolasit oli jäänyt kotiin.


Illalla vielä lypsytöiden jälkeen pikavisiitti Vuorelassa.


Hyvää mieltä mukaan kaikille tähän viikkoon ( myös ilman hevostakin)!

14.8.2016 Pieni apulainen

llalla vieraana kaksi pientä ystävää vanhempiensa kanssa. Iltatarkilla oli mukana topakka apulainen, kyllä sai lehmät rehua ja hevoset heiniä nuoren eläintenhoitajan toimesta. Oli sitä mieltä, että voitaisiin samalla lypsääkin, sovittiin että jätetään aamuun kun lehmien pitää nukkua nyt.

13.8.2016 Aarteen mukana Ylivieskassa (Tiina)

Surusta huolimatta on vaan jatkettava. Ollaan Aarteen kanssa Ylivieskassa raveissa. Vettä sataa koko ajan, varikko lainehtii, joten kumpparit ja sadetakki ovat ehdottomia varusteita. Lämmityksen jälkeen pitää tehdä kengitysmuutoksia, kun ruuna ei saanut pitoa radasta. Nyt on hokkikenkä takana. Toivottavasti kaikki menee startissa hyvin :)...

Neljäs sija, lopussa puolsi aika paljon ulos, muttei kuitenkaan viime vuosien tapaan. Jospa ensi viikolla pääsisivät jossakin käymään kiitoa laskemassa niin päästäisiin jatkamaan parin viikon päästä kilpailemista. .

-Tiina

13.8.2016 Sateisena lauantaina

Tänään olen saanut olla ihan itsekseen, nuori isäntä lähti pelaamaan sählyä Sonkajärvelle ja Tiina lähti noiden "eläkeläistallipoikien" kanssa Ylivieskan raveihin. Kurja keli sielläkin, Aarteella hieman ongelmia pidon kanssa, urheasti juoksi neljänneksi.


Sade esti marjapuskiin menon, vaikka en sokerista olekaan... Saa nähdä karistaako sade nyt marjat... no ei voi mitään, ei vaan ole ehtinyt sinne aiemmin...


Kynttilä on palanut tänään sisällä koko päivän Ritun muistoksi ja ulkona jo useana päivänä, itkukin väliin tulee meille, perheen itkijänaisille. Mummoni aikanaan sanoi, että karvajalkojen perään ei toinna itkeä, mutta ....Ritu oli suuripersoona ja läheinen minulle sekä etenkin Tiinalle. Onneksi pikku-Kalle voi hyvin Rillan imettäessä ja hoitaessa tätä, muiden mamma tammojen ja varsa kavereiden seurassa. Kyllä hän välillä näyttää katsellaan etsivän äitiään. Kiitos vain kaikille myötäelämisestä!

10.8.2016 Surua ja kyyneliä

Tänään kyynelien ja surun päivä, meidän rakas Hissun Ritu on poissa. Sai aamulla paksusuolen kiertymän/ähkyn, eikä lääkityksestä ollut apua, joten jouduimme tekemään raskaan, mutta oikean päätöksen, että lopetetaan kovien kipujen vuoksi.
Ritu oli Tiinan hevonen, sai tämän lakkiaislahjaksi. Monta yhteistä ilon hetkeä on koettu, kuvassa Rovaniemen v75 voitto. Kerran Ritu jo taisteli hengestään parin viikon ajan vuonna 2011, jolloin kaasuähky leikattiin Hyvinkään eläinsairaalassa. Ritu teki kaksi hienoa varsaa Feeniksin ja Kallen, joka jäi nyt orpona mummu Rillan hoitoon.Kiitos Ritu, sinä olit niin ihana, omapäinen, kaunis ja niin prinsessa! Säilyt aina sydämissämme !

9.8.2016 Tiistai aamun mietteitä...

Aamu alkoi syntymän ihmeellä, lehmävasikalla. Pirteä lapsi, joi hyvin. Ja äiti ja lapsi voivat hyvin molemmat! Kyllä oli taas niin ruskea vasikka, ei valkoista täplääkään. Minne on hävinneet perinteiset ay:n värit, valkoinen-ruskea?


Puretun piirongin sisältö odottaa tsekkaamista, mitähän muistoja sieltä löytyy ja kuinka paljon krääsää, mitä on heittänyt sinne piiloon, pois silmistä?
Kyllä taas tympäisee näiden jonniinjoutavien paperien ja lausuntojen pyörittäminen ym.ym. Merkonomi-minä kateissa?Pitäisi alkaa myös naputella koneelle ja maksaa kertyneet laskutkin ... nuori-isäntä antaa pian potkut laiskalle kirjanpitäjälle?


Eilen kävin kasvohoidossa Aijan hellässä huomassa. Toiveekkaana katsoin aamulla peilistä, onko rypyt yhtään vähentyneet? Totesin, että on tietenkin ja kaiiki mitkä näkyvät ovat naururyppyjä?


Taitaa alkaa satamaan...olen jättänyt säätiedotusten seuraamisen heti kun saatiin heinät koottua, joten en tiedä onko tulossa kuuroja vai ihan isokin saderintama...toivotaan että pieni sadekuuro vain!!!
Illalla olisi kesän viimeinen lauluiltakin montulla jos vaikka sinne ehtisin?
Mukavaa ja toimeliasta (ainakin itselleni toivon) tiistaita kaikille!

8.8.2016 Muisteluita

Kunkkari muisteluita vietetty eilen ja tänä iltana, kun pistäytyi ystäviä kylässä.

7.8.2016 Kuinka kootaan Ikean mööbelit?

Kyllä täytyy todeta, että on tuo tyttäremme hyvä lukemaan ja ymmärtämään ohjekirjoja sekä kokoamaan kalusteita, jopa ikean! Ei ole mennyt akateeminen koulutus hukkaan.

6.8.2016 Äiti-tytär päivä

Äiti-tytär päivä..hevosautolla etelään päin...ei olla menossa Tampereelle raveihin eikä olla tammoja viemässä sulhasiin...ei edes hevosia kyydissä ....vaan....Kuopioon.... Ikeaan...jostakin syystä ei ollut miesväki innostunut lähtemään mukaan... Saa nähdä mitä löydetään.... ei ainakaan tila lopu ihan heti kesken.

6.8.2016 Vieremän ravikesä 2016 ohi!

Syksyn merkkejä tämäkin...Vieremän ravikesä päättyi eilen perjantaina. Ravit vietiin läpi kauniissa aurinkoisessa säässä, kuten kaikki ravit tälle kesälle. Vielä on luvassa paikallisraveja: Kiuruveden Hys:n 27.8.2016 klo.12 ja Vieremän Oriyhdistyksen 17.9.2016 klo.13
Oltiinkin raveissa ihan katsojana, sillä hevosia ei ollut mukana. Nuoriso oli toki sielllä töissä kuten Mikkokin, mutta me Nemin kanssa oltiin ihan vapaalla. Olipa mukava tavata ystäviä ja tuttuja, muutama sellainenkin joiden kanssa ei oltu tavattu moneen vuoteen. Kunkkareita oli seurattu ja onnitteluita saatiin. Tuntui erittäin hyvältä kun menestykset oli huomattu ja sitä arvostettiin, etenkin kun on saanut tuntea myös kiusantekoa.

5.8.2016 Karavaanari

Eilen katsomassa Mansikkaniemellä Karavaanarit...huumoria, soljuvaa kieltä, hyvät roolisuoritukset, musiikki svengasi, mutta...jäi mielestäni edellisen vuoden kaappa-auto esityksen varjoon? Kiva ilta sateesta huolimatta, nauraa sai ihan mahan kipeäksi ja seura tyttöystävien kesken mitä parhainta. Kiitos Sirpa, Marjaleena, Taina ja Pauliina!

4.8.2016 Usvainen aamu

Usvainen oli aamu tänään navetalle mennessä,nyt alkaa jo kirkastua. Vaikka ei haluaisi tunnustaa, mutta syksyn tuntua ilmassa. Ei...kesä älä vielä mene pois!!!!
Eilen oli päiväkahvi vieraanamme Vieremän kunnan edustajia, tutustumassa hevostalouteen ja kiittämässä Vieremän näkyvillä pitämisestä viime viikonloppuna Turussa sekä muutenkin ravi maailmassa. Mukava yllätys oli tämä vierailu.


Illalla kävi Tuula ystäväni laittamassa tämän eukon jäsenet kohdilleen ja lihasjumit pehmentämässä. Huh, huh, kyllä ihan puukolla veteli, ennen kun jumit laukesi. Kaasujalan epäili olleen raskas, eihän minulla, en ole saanut ylinopeus sakkojakaan vähään aikaan! Esittivät Mikon kanssa, että pitäisi ajaa vakkarilla, viime viikonloppuna oli vain perin hankalaa käyttää sitä, kun ajoi melkein koko ajan jonossa, jossa välillä mentiin 60 ja väliin 120.


Kurkku meinaa olla kipeänä ja kamfertippa pullo oli tyhjä, lieneekö joku kaatanut sen vai käyttänyt sen? Tuo nuoriso kun naureskelee tälle minun tropille. Pitänee lähteä apteekkiin hakemaan tätä pyöreenmäen mummunkin käyttämää lääkettä! Kyllä se kurkku siitä selkenee...

3.8.2016 Keskiviikko aamun ajatuksia

Kyllä pitää tunnustaa, että matkaväsymys iski, ei sitä ennen... Maanantai mentiin vielä viikonlopun energialla, tavaroita purkaessa, pyykkiä pestessä, hevosautoa puhdistaessa, väliin kaupungissa ja kampaamossa....Mutta eilinen päivä menikin "puolivaloilla". Puolipäivää tein kauppaan lähtöä, kaupasta jäi osa tarvittavista tuotteista ostamatta. Illalla meinasin leipoa mustikkapiirakkaa, mutta viimeiset kananmunat oli lettutaikinassa. Muurinpohjalettujen paistaminen tökki, tuli ei syttynyt, kosteat puut, taikina oli sen verran ohutta, että meinasi reunat palaa...Kaikki päivänrutiini työt tuli kuitenkin tehtyä, joku homma nytkähti toivottavasti eteenkinpäin. Mustikat tuli suoraan pakastimeen, kiitos ystävän, joka muistaa sopivalla hetkellä minut ...KIITOS!


Kova homma oli nuorella isännälläkin, maanantai iltana kotiutui Turusta ja heti aamulla Laukaan klinikalle Säteen kanssa. Kilometrejä 1700 ajella muutaman päivän aikana asuntovaunu tai hevoskoppi perässä. Säde poloiselta kun oli silmä puhki, mysteeriö, mikä siihen on osunut, mutta niin vain kuvat näytti. Meinasi olla tiukkaa löytää paikka ja lääkäri, mikä operaation suorittaa, ei onnistunut Kiuruveden eläinsairaalassa eikä muutamassa muussakaan paikassa, mutta Laukaan eläinsairaala ja Olli Kauko, takuuvarma paikka ja palvelija! Paranemista Säteellä, että pääsee pian "sulhasiin". Elämä onnistuu yksisilmäisenäkin! Mutta niin vain on nähty kuinka välillä on tuuria ja väliin taas tulee vastoinkäymisiä, sitähän se elämä on... mutta vastoinkäymisten myötä osaa nauttia onnistumista ja ne hyvät hetket antavat voimaa niihin elämän hankaluuksiin... Kyllä on taas blondi filosofinoinut tälle aamulle ihan tarpeeksi.


Aurinkoista päivää kaikille!

1.8.2016 Muistorikkaita päiviä

Muistorikas kunkkari viikonloppu takana. Niin vain pehtoorikin pääsi Turkuun, kyllä siellä tosiaan oli tunnelmaa, ei sitä varmaan olisi tv:n kautta aistinut niin konkreettisesti kun paikanpäällä. Kiitos kaikille, jotka edesauttoivat minun mukaan pääsemistä!
Oli meillä paikalla niin loistotiimi niin hevosten kanssa touhuamassa kuin kannustusjoukoissakin. Majapaikka oli rauhallinen maalaistalli aurajoen rannalla, siellä laitumella Aarre ja Virva käyskentelivät kotoisasti yhdessä. Pihapiirissä majottui toistakymmentä hevosten taustajoukkoihin kuuluvaa ihmistä, joten ravi ja retkitunnelmaa piisasi.

Aarteen viikonloppu meni täydellisesti, kun voitot tuli molemmilta päiviltä. Hieno fiilis oli olla porukalla voittajaringissä, kukkia ja pokaaleita vastaanottamassa, kannustusjoukkojen hurratessa.


Virvakin paransi startti startilta, lauantaina tamma ei oikein antanut itsestään kaikkea, huuteli matkakaverinsa Aarteen perään ja poltti turhaan itseään siinä. Sunnuntaina oli jo rauhallisempi. ensinmäisellä matkalla jäi vähän pussiin sammuvan taakse, mutta oli päätös matkalla 3100 hienosti kolmas, lopetti siis hienosti uransa tammahuipulla kuningatarkilpailun pitkältä matkalla. Tamma jää nyt varsalomalle. Virva sai sunnuntaina varsin arvovaltaisen tsemppauksen, kun presidentti Niinistö kulki varikolla ja pysähtyi Virvan luona, toivotti onnea kilpailuun ja nosti peukkua! Meidän paikan päällä olleet mediavastaavat Tiina ja Sara eivät edes kuvaa älynneet ottaa! Enkä minä edes ollut paikalla!


On ollut mielenkiintoista seurata kuinka tiineys on muuttanut Virvaa. Tämä kun on ollut aina tallin "kovin jätkä", joka ei pienistä hätkähdä, on ollut itsenäinen oman minänsä tietävä, on kaikkien kaveri, mutta ei erityisemmin ole kenenkään perään kaipaillut ja huudellut. Nyt tämä huutelee ja hätäili tarhakaverinsa Aarteen perään. Raskaushormoonit jyllää...
Kaunis kiitos kaikille kannustuksista, onnitteluista ja myötäelämisestä Turun kuninkuusravien tiimoilta! Toivotaan, että joskus vielä pääsemme uudestaankin kunkkari kilpailuihin osallistumaan... Ja ravejahan piisaa....kannustetaan ja iloitaan menestyksestä myös niissä niin iltaraveissa kuin suurkilpaiuissakin,

31.7.2016 Ihana viikonloppu, ISO KIITOS!!!

Iso kiitos kaikille, niin paikallaolijoille kuin hengessä mukana olleille! Virva huipensi uransa kuningatarkisan päätösmatkan kolmanteen sijaan, mikä sai ainakin osan meistä taustajoukoista kiljumaan ja itkemään ilosta. Kokonaiskisassa jäätiin kahdeksanneksi, mutta avausmatkaa lukuunottamatta suorituksiin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Tämä kisa oli täydellinen päätös tälle luvulle, ja nyt tamma pääsee nauttimaan loppukesästä rauhassa laitumella ja opettelemaan uutta uraansa.

Aarre oli kieltämättä meidän tämän viikonlopun aarre. Ensinnäkin niin hienosti onnistui kuskin ajolinjat molempina päivinä, ja toisekseen hevonen oli ihan yksinkertaisesti jäätävän hyvä starteissaan. Mahtavaa oli kyllä päästä Aarteen kanssa voittajakehään molempina päivinä, ja tänään tosi ihanaa oli nähdä että kannustusjoukkoakin oli jäänyt paikalle, vaikka muuten katsomo olikin hiljentynyt kruunajaisten jälkeen.

Vaikka Aarre voitti Vermon kunkkareiden nimikkolähdön, niin ihmeellisesti edes loimessa ei mainittu koko kuninkuusraveja, vaan ainoastaan lähdön toinen sponsori. Kun Ritu voitti Oulussa 2010 Tampereen kuninkuusravien nimikkolähdön niin se sai sentään loimen jossa oli kunkkareiden nimi ja logo. Ruiskumestari sai Mikkelissä loimen lisäksi vielä Kuopion kunkkareiden oheistuotteita monta kangaskassia, joissa oli paitoja, nalleja kunkkarilogolla yms. Olikohan Vermolla ravitorilla mitään kunkkarikrääsää myynnissä kuin t-paitoja? Vaikka onhan heillä aikaa petrata, mutta mun mielestä verrattuna esim. Joensuun tai Kuopion kunkkareiden esittelyyn Vermon esittäytyminen tänään seuraavana kuninkuusravipaikkakuntana oli aika välinpitämättömän tuntuinen. Toivottavasti siellä saadaan kaikesta huolimatta järjestettyä ensi vuonna mukavat kunkkarit :)

Kaiken kaikkiaan oli hienoa päästä ekaa kertaa oman kasvatin/omistaman/valmentaman hevosen kanssa tutustumaan itse kuninkuuskilpailuun. Nyt voidaan vaan jäädä toivomaan ja odottamaan että joko meidän omista tämän hetkisistä varsoista tai sitten edes kasvateista pääsisi mukaan kisaan.

Kiitos vielä kaikille kannustuksesta, onnitteluista ja myötäelämisestä, sekä unohtamatta niitä, jotka ovat pitäneet Vuorisilla farmia pystyssä.

-Tiina

31.7.2016 Sunnuntain tunnelmia

VIRVA: Maililla oltiin kahdeksas, jäätiin saammuvan hevosen taakse harmnittavasti, joten saumoja olisi ollut parempaankin, kokonaiskisassa yhdeksäntenä, mutta lähdetään taistelee vielä pitkälle matkalle.

Virva sai myös tsemppaukset Suomen tasavallan presidentiltä, Sauli Niinistöltä, joka kävi varikolla katsomassa hevosia.

Kengät lähti ja kohta luvassa näillä näkymin uran viimeinen startti. Onhan se hieno päättää ura tälläisessä tapahtumassa ja lähdössä!

Virva huipensi uransa kuningatarkisan päätösmatkan kolmanteen sijaan, mikä sai ainakin osan meistä taustajoukoista kiljumaan ja itkemään ilosta.

Aarre: Toinen voitto tälle viikonlopullle! Vaikka ravien viimeinen lähtö, niin kanuustujoukko paikalla! Hieno tunnelma!!!

30.7.2016 Ekamatka takana

Eka matka takana, hieman jäätiin johtavista, mutta kuskin mukaan ei ollut voinut vaan laskea kun meinasi haparoida. Huomenna muutetaan hieman kengitystä ja taitaa myös kenkiäkin tippua :) Hyvällä fiiliksellä huomiseen tästä päivästä huolimatta!

- Tiina

30.7.2016 Aarre voitti!

29.7.2016 Turussa ollaan ja Virvalla on nälkä, kuten yleensä

29.7.2016 Kannustusjoukot Turussa jo valmiina!

28.7.2016 Matkalla Turkuun

Hevoset ja miehet matkalla Turkuun, mukaan Pöljältä vielä Tuomas parin hevosen kanssa. Turvallista ja onnekasta matkaa! Pehtoori jäi vilkuttamaan ja huokaisee ennen lypsyä. Päivä mennyt hevosautoa pakatessa ja varusteita kasatessa, mitä säätä on luvattu? Hae, vie ja tuo! Onko mukana.? Missä on...? Väliin yrittänyt siivotakin.

27.7.2016 Savolaistamma juoksee kuningatarkisassa salamatkustaja kyydissään SS-juttu

Vieremäläisen Mikko Väisäsen sitkeys palkittiin, kun Hissun Virva valittiin viikonloppuna ajettavaan Turun kuningatarkilpailuun.

12-vuotias Hissun Virva on kuulunut koko ikänsä suomenhevostammojen parhaimmistoon, mutta loukkaantumiset ovat estäneet sen osallistumisen aikaisempina vuosina kauden päätapahtumaan.

– Kolme kertaa ollaan aikaisemmin yritetty, mutta hankoside- ja jännevaivat ovat estäneet ilmoittautumisen. Lähimpänä oltiin kaksi vuotta sitten, kun hevonen loukkaantui ilmoittautumista edeltävänä päivänä. Se söi miestä. Tuntui, että onko tässä mitään järkeä, Väisänen kertoo.

Kuningatarkilpailu voi jäädä Hissun Virvan viimeiseksi mahdollisuudeksi kuningatarkilpailussa ja jopa koko uran viimeiseksi kilpailuksi.

– Virva on siemennetty Liisingillä ja todettu kantavaksi. On hyvin mahdollista, että tamma siirtyy Turun jälkeen siitokseen.

27.7.2016 Hissun Virva tekee Väisästen unelmista totta IS-juttu

Pääsy Kuninkuusravien pääkilpailuun on hevoskasvattajan suuri unelma, mutta vaikka kuinka töitä tekisi, niin sinne pääsevät vain harvat ja valitut.

Vieremäläinen Mikko Väisänen on kasvattanut hevosia jo useamman vuosikymmenen, kunnes tänä vuonna ensi kertaa oman kasvatin tie viimein aukeni Turussa viikonloppuna järjestettävien Kuninkuusravien kuningatar-kilpailuun.

Väisäsen tallin huippuperiyttäjän Rentukkaan viimeinen varsa Hissun Virva valittiin tämän kertaisten kuningatar-kanditaattien joukon vanhimpana 12-vuotiaana mukaan tammojen pääkilpailuun.

– Kasvateistamme Hissun Piirto ja Hissun Vili ilmoitettiin aikaisemmin mukaan, mutta Vili pääsi ainoastaan ensimmäiselle varasijalle. Nyt kun tänne asti on Virvan kanssa päästy, niin lippu korkealla Turkuun lähdemme, Mikko Väisänen ja nykyään tilan isäntänä toimiva Mikon poika Timo Väisänen iloitsevat.

Hissun Virva on aina tiedetty pystyvänä hevosena aina Suomen tammaeliittiin saakka, mutta vaikeuksia on uralle mahtunut paljon.

– Sanotaanko, että riittävästi on tämän hevosen kanssa vaikeuksia ollut, mutta ei kuitenkaan mitään sellaista vammaa, mikä olisi katkaissut sen kilpailu-uran.

– Hevonen oli aikaisemmin Tampereella Hannu Korven valmennuksessa, ja silloin sattuneen jännevamman jälkeen eläinlääkäri Kimmo Elfving antoi huonot ennusteet kilpailu-uran jatkamiselle.

– Minä uskoin kuitenkin Virvan palaavan vielä takaisin. Se on hieno hevonen, joka on kuntoutunut aina hyvin loukkaantumisten jälkeenkin. Sillä on kultainen pää, ja se on aina valmis suorituksiin, Mikko Väisänen totesi tamman vahvuuksista.

Ensikertalaisen kanssa Väisäset lähtevät Turkuun nöyrin mielin.                                              

– Otetaan se, mikä meille annetaan. Tärkeintä on, että tamma tekee hyvät suoritukset, säilyy terveenä ja sillä voidaan ajaa kaikki kolme matkaa.

– Onhan tämä meille sellainen opintomatkakin oman hevosen kanssa. Lähdetään nyt haistelemaan sitä kuninkuusravitunnelmaa oman hevosen kanssa, ja haetaan kokemuksia, jos saataisiin vielä joskus tulevaisuudessa joku muukin kasvattimme kisaan mukaan, Väisäset tuumivat.

Kuninkuusraviviikonloppu voi jäädä joka tapauksessa Hissun Virvan viimeiseksi esiintymiseksi kilparadoilla. Tamma on ollut jo parisen kuukautta tiineenä Liisingistä, ja odottaa ensimmäistä varsaansa.

– Olisihan siinä vielä parisen kuukautta mahdollista ajaa kuninkuusravien jälkeen, mutta en usko, että sillä enää tänä vuonna ajetaan. Katsotaan nyt, että saadaanko se ensi vuonna kantavaksi? Jos ei, niin sitten voidaan sitä liikutella ja katsoa jatkuuko kilpailu-ura enää?

– Kun tiineys on jo tuolla asteella, niin tammat yleensä vain parantavat suorituksiaan. Veren määrä lisääntyy ja samalla hapenottokyky parantuu. Valomerkki muun muassa taisi voittaa kuningatar-tittelinsä, kun oli kantavana.

Viimeistelyt ovat sujuneet Hissun Virvalla niin hyvin kuin vain mahdollista.

– Sitä on hoideltu, uiteltu ja holkkyytetty. Maanantaina Paavo Karvonen kävi sen vielä hieromassa. Paavo lähtee Jyväskylästä mukaan myös Turkuun viikonlopuksi.

Väisäset ovat päässeet kokemaan jo Kuninkuusravihuumaa ennen varsinaista tapahtumaa.

– On ollut mukavaa aikaa valinnan jälkeen. Paljon olemme saaneet kannustusta, ja ihmiset ovat eläneet mukana. On siinä matkalla ollut myös kivenheittäjiä, mutta toivotaan heillekin kaikkea parasta.

– Fanipaitoja ja -hattuja olemme painaneet Turkua varten. Mukavasti Turkuun on porukkaa lähdössä, ja jokunen kuninkuusravien ensikertalainenkin meitä kannustamaan, Mikko ja Timo Väisänen tietävät.

Hissun Virva

12-vuotias suomenhevostamma

Omistaja: Juha Vidgrén ja Mikko Väisänen, Vieremä

Kasvattaja: Mikko Väisänen, Vieremä

Valmentaja: Mikko Väisänen, Vieremä

Ohjastaja: Tuomas Pakkanen, Siilinjärvi

Hoitaja: Tiina Väisänen

26.7.2016 Neljä yötä....

Neljä yötä enää itse h-hetkeen!

Valmistautuminen viikonloppua varten jatkui tänään helteisessä säässä, mutta Virva pääsi vilvoittelemaan ja uimaan Vuorisjärveen. Varmaan oli tällä uintireissulla veden lämpötila korkein, mitä se on ollut koko kesänä. Virva kävi uimassa ihan normaaliin tapaansa pitkän uintilenkin. Viikonlopun kovaan urakkaan valmistautuminen on siis hyvällä tollalla.

Virvan ei tarvitse lähteä Turkuun yksin, vaan mukaan lähtee sen tarhatoveri Aarre. Sen viimeistely startti Joensuussa lauantaina meni hieman penkin alle, kun ruuna lähti kampeamaan laukanneen toverin perään ulkoradoille Tuomaksen vastustuksesta huolimatta. Vaikka alkukiihdytys menikin hieman pitkäksi kuskin yrittäessä keulapaikkaa, niin tästäkin huolimatta hevonen ei ollut startista tullessa väsynyt ja palautui hyvin. Eli ihan hyvällä mielellä lähdetään Turkuun Aarteenkin kanssa. Aarre kilpailee lauantaina kolmannessa lähdössä ja sunnuntaina ravien viimeisessä lähdössä. Saamme olla paikalla siis koko raviviikonlopun :)

Sunnuntaina viimeinen lähtö on perinteiseen tapaan seuraavien kuninkuusravien viettopaikan nimikkolähtö, jonka voittamisesta on meidän tallilla tullut jo perinne. Oulussa Ritu voitti nimittäin Tampereen kuninkuusravien lähdön ja pari vuotta myöhemmin Mikkelissä Ruiskumestari Kuopion kuninkuusravien lähdön. Katsotaan jatkaako Aarre tätä "perinnettä".

Kuninkuusraveihin valmistautumisen ohella kiirettä on riittänyt myös muiden hevosten kanssa. Säde loukkasi silmänsä ja sitä odottaa leikkaus ensi viikolla. Tammojen tiineystarkastuksessa Rytmi onneksi todettiin kantavaksi, mutta Ritu ei ollut toiseenkaan siemennykseen tarttunut, joten sen kanssa pitäisi huomenna aamulla tehdä kyläily Laukaaseen Vieskerin luokse. Toivottavasti nyt tärppäisi. Lisäksi hevosten lukumäärä kasvoi perjantaina, kun meillä aikoinaan syntynyt Tulipallo tuli isän treenattavaksi.

Kieltämättä jännitys kasvaa nyt päivä päivältä. Minä olen koittanut täällä Joensuussa malttaa olla kiltisti töissä ja samalla hieman järjestellä viikonloppua varten kannustuspaitoja ja lippiksiä. Majoituskuviotkin alkavat seljetä, niin hevosten kuin meidän muidenkin osalta. Hevoset ja perheen miehet lähtevätkin tien päälle jo ylihuomenna torstaina,mutta me muut tullaan perästä perjantaina, kunhan pääsen ensiksi töistä lähtemään. Bussilipunkin olen saanut ostettua,vaikka hieman nämä kesäaikataulut sotkeekin kulkuyhteyksiä täältä periferiasta.

Kiitos kaikille kaikesta tsempistä ja kannustuksesta, mitä perheemme on saanut kuluneen viikon aikana. Se, että pääsemme osallistumaan omalla kasvatilla tälläiseen legendaariseen kisaan, on meille suuri juttu. Jännitetään yhdessä vielä nämä muutamat päivät, ja kannustetaan sitten hissulaisia, niin Virvaa kuin Aarrettakin, hyviin suorituksiin viikonloppuna.

Tälläisin tunnelmin, kuuman, trooppisen yön hämyssä kuulumisia kirjoitteli Tiina

26.7.2016 Oi ihana kesä

Oi ihana kesäilta, järvi ja rantasauna. Tämä on ihan parasta.
Vesi on nyt niin lämmintä, uimassa tulee käytyä ilman saunaakin. Navetta töiden jälkeenkin pulahdin uimassa ennen kun lähdin laulamaan montulle, oli ensimmäinen kerta tälle kesälle, kun ehdin lauluiltoihin. Mukava oli laulaa ja nähdä tuttuja.


Kunkkarivalmisteluja on tehty, majapaikat etsitty, hevoset on hierottu ja tänään uitettu. Tiina hoitanut puolestaan Joensuusta käsin fani-juttuja. Virvan osaomistaja on käynyt tsemppaamassa hevostaan parina päivänä. Puheluita lehdistä ja onnentoivotuksia reissuun hevosihmisiltä. Kyllä on ihan oma lukunsa nämä kuninkuusravit, ei muissa suurkilpailuissa näin paljon ole ollut huomiota ja media hässäkkää.

25.7.2016 Matkalla Turkuun

Virvalla oli tänään lihashuoltopäivä, kun Paavo kävi hieromassa tamman. Torstaina alkaa matka jo kohti Turkua.

-Tiina

25.7.2016 Voihan mummo

Voihan mummo, että olikin mummossa menoa ja meininkiä, nimittäin näytelmässä Kiuruveden kesäteatterissa. Aurinkoisena kesäpäivänä oli taas mukava vierailla Eerolassa, on siellä niin hulppeat puitteet katsoa esityksiä. Monta tuttua ja ystävää tapasin tälläkin reissulla, ihania tapaamisia!


Voihan mummo, illalla vierailtiin sairaalassa katsomassa anoppia. Pitkä parantelu edessä. Olisi nuo entiset vaivat riittäneet.


Niin vaan makkaavan kissakin suuhun lentää ruokaa... Ystävä tarjosi, että olisi lakkoja myytävänä. Ei tarvinnut lähteä suolle tarpomaan eikä edes torille, vaan sain tätä herkkua ihan ohikulku matkalla, siivottuna, suoraan pakastimeen. Kiitos!!!


Aurinkoista viikkoa kaikille!

24.7.2016 Syksyinen fiilis

Ihan tuli syksyinen fiilis...saattelin kesätyttömme junalle eilen. Ihania hetkiä taas vietimme kesän aikana ja paljon oli apua töissä tästä kummityttärestämme. Ensi viikonloppuna Turussa vielä vahvistaa työporukkaa hevosten parissa sitten alkaa keskittyminen opiskeluun lukion toisella.


Eilen ystävä välitti mansikoita. Ah..maukkaita olivat nämä marjat Kainuusta, Vuokatin vaarojen kupeilla kasvaneet herkut.


Törmäsin eilen myös ystävään, jonka kanssa yhdessä Kaprakassa kuntoutettiin astmaa reilut kymmenen vuotta sitten. Paljon ehdittiin puhua ja kuulumisia vaihtaa puolessakin tunnissa. Tehokas on tämä nainen puhumaan ja kerkeevä on muutenkin touhuamaan, ihan tunsin toiseksi jääväni kaikesta tuosta tehokkuudesta. Ihana oli nähdä muutaman vuoden jälkeen ja lupailimme toisillemme, että tiiviimmin täytyy yhteyttä pitää ja tavata useammin kuin 2-4 vuoden välein.


Kyllä noiden hevosten ajatukset on välillä niin arvaamattoman. Aarre eilen Joensuun raveissa oli kilpakumppaniaan lähtenyt seuraamaan, tämän laukattua ja siirryttyä ulkoradoille. Sinne ulkoradalle oli Aarrekin alkanut väkisin kammeta, vaikka ohjastaja yritti kuinka sitä omalla radalla pitää, rinnalla oli muitakin ja loppusuora edessä. Mikä lie " tätä kaveria seurataan" fiilis ollut mietteissä, lie jostain kuullut että hevonen oli ennakkosuosikki? Vauhdikas juoksu toivottavasti herkisti sopivasti ensi viikonlopun startteihin ja jospa keskittyminenkin olisi sitten vain omaan juoksuun. Pitää varmaan alkaa hevoskuiskaajaksi...

23.7.2016 Syvä huokaus

Kiitollinen ja syvä huokaus, heinät paaleissa. Eilen aamulla tuntui toivottomalta, sadetta luvassakin ennustettua aikaisemmin, konerikkoa... mutta niin vaan asiat järjestyi, kiitos Lassille joka eilen paalasi hevosille heinät!


Eilen vilkas päivä, ravivieraita hevosia ja ihmisiä, Savon Sanomien toimittaja, hevosurheilun kuvaaja. En edes laskuissa pysynyt, kun aamulla tallissa oli ylimääräinen hevonenkin. Oli kuulema ihan päälähdön osallistujia, ( ei kylläkään hevonen itse sitä kertonut vaikka sitä kyselin, että kukas se sinä oot?).


Vieremän raveissa illalla taas tunnelmaa, hyviä hevosia, paljon tavattu tuttuja, Lappalaisen Mikan johdolla viihdyttävät yleisöä Jaska Mäkynen ja Heli Pakarinen ja sää suosi!

21.7.2016 Rehut siilossa

Tuorerehu siilossa ja peitelty, viimeisiä kääritään paaleihin. Vielä kun poutaa pitäisi, kuivaaheinää niitettynä. Kovin vaan sateella pelottelee. Pysyisi nyt poissa ainakin koljonvirran kohdalta pari päivää.

Kunkkari reissun suunnittelua, hevoselle yöpaikkaa ja muillekkin. Toimittajia soittanut ja muitakin puheluita runsain mitoin. Minä luulin kotiin jääväni, pitäväni kotikatsomoa täällä. Yleinen mielipide kuuluu, että ei tunnelmaa aisti tv:stä ja ainutkertainen on tilaisuus on käsillä. Ala vaan järjestää itselles sijaista, mutta pehtoori kun on niin korvaamaton, ainakin itse luuloo niin. Kaksi koiraa, lehmät ja hevoset, iltatarkit, eläinten ja talon vahtiminen, ihan minä sekoan huolesta. Lypsytyöt hoidossa, nuori isäntä järjestänyt sen jo ajoissa. Saa nähdä nähdäänkö pehtoori Turussa?

Tänä ilta cd-levyn julkkarit yhdessä karaokepiirin ystävien kanssa. Mukavasti meni ilta haastellessa ja laulelmia kuunnellessa. Kotonakin laitoin cd:n kuulumaan, nuoret naiset arvioivat biisit liian vanhoiksi ja lähtivät saunaa lämmittämään.

21.7.2016 Tallin kuulumisia-Tiina

Nyt on aika pökertynyt olo, kun Virva on todellakin mukana kuningatarkisassa. Kaikkien niiden lukuisten jalkaongelmien jälkeen jo se, että ollaan lähdössä kuninkuusraveihin, tuntuu jo voitolta. Isä ja Virva ovat kyllä sitkeä parivaljakko. Ei voi muuta kuin ihailla. Mutta niinhän sitä sanotaan että hyvät palaavat takaisin. Hienoa on kyllä päästä mukaan kisaan! Nyt voidaan alkaa suunnittelemaan matkaa Turkuun. Virva kun näköjään halusi lähteä mahdollisimman kauaksi kuninkuusraveihin... :)

Raveissa on muutenkin tapahtunut ja tapahtuu: Aarre jatkaa lauantaina Joensuussa 76-raveissa. Luvassa on tällä kertaa tosi kova vastus, etenkin kun joudutaan niukasti paalun voittosumman ylityksen takia starttaamaan 20 metrin takamatkalta. Samoissa raveissa muuten ratkeaa Virvan lähtörata avausmatkalle sekä mailille. Aarre ilmoitetaan myös Turkuun ja näin ollen tarhakaverit pääsevät yhdessä kilpareissulle.

Aarteen isoveli, Katti, palasi pitkän tauon jälkeen radalle tiistaina Lieksassa, missä se juoksi ehjän juoksun sijoittuen neljänneksi. Katsotaan kuinka jalat tulevat kestämään kilpailemista, mutta hyvillä fiiliksillä eteenpäin. Samoissa raveissa juoksi myös Säde, jolla kisa tuhraantui taas laukkaan, kuten 9. päivä Pihtiputaalla. Sillä on takajalassa sen verran rakennevikaa, ettei se näköjään kestä kilpailemista. Seuraavaksi Säde astutetaankin, ja ehkä se pärjää tulevissa tehtävissä paremmin kuin radoilla.

Varsat kasvavat kovaa vauhtia, ja ovat kovia hoidatuttamaan itseänsä. Paitsi ehkä nuorimmat oripojat, Ryti ja Sepe. Kantavaksi Virvan lisäksi on todettu tällä hetkellä ainoastaan Piirto ja Rilla. Ritu ja Rytmi sekä Seri siemennettiin pari viikkoa sitten, joten niitä ei ole vielä tarkistettu. Toivottavasti tulisivat kantavaksi, niin varsomiset eivät menisi ensi kesänä myöhäiseksi.

Heinäntekoa on jo aloitettu, mutta sateisen heinäkuu alun takia se on ollut nyt keskeytyksissä. Toivottavasti nyt päästäisiin vihdoin nauttimaan heinäpoudista, niin saataisiin vielä heinää irtona ja paaleina. Perjantaina ravataankin Vieremällä yhdet kesän pääravit, Einari Vidgrenin muistoajo. Tällä kertaa oman tallin hevosia ei ole mukana raveissa, mutta hissulaisia edustavat Sulo ja Helmi. Tervetuloa paikalle!

Oikein ihanaa naisten viikkoa kaikille!

Kunkkaritunnelmissa Tiina

20.7.2016 Siellä se nimi on

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13669640_1042777405792070_1099141495218311345_n.jpg?oh=4febf5cb5cc876b7068e69309e81031b&oe=58583D4F

20.7.2016 Kerro tarina...

Kerro tarina, käskee facebook. No kerrotaan...
Tiistaina navetassa siivousta, lehmät parsiinsa rehuja vedelleet,
käytäville sorkista kantautunutta kuraa ja hiekkaa, kovin on sadekuurot kastelleet.
Sai käyttää kovasti harjaa ja vettä, ennenkuin sai siistiä jälkeä.
Taistelua saa käydä kärpäsiä vastaan, kun navetan ja tallin valloittaa meinaavat.
Myrkkyä suihkuttaa ja paperiansoja virittää.
Taitaa taistelua olla muillakin, kaupan hyllyt tyhjänä myrkyistä.

Tallipojat raveissa Lieksan illassa, Hissun Katti pitkältä sairastaolta palasi,
neljäs sija tyydyttää tuloksena.
Hissun Säteellä edessä uran muutos, ei toivottua tulosta radalla,
vaikka nopeutta olis, niin rakennevika vaivaa ja mennään laukalle.
Siirtyy siitokseen, sulhasen etsintää, niin vuoden päästä varsa syntyy.

Minä käväisin kesäteatterissa Koljonvirralla, Aatamin puvussa ja Eevankin oli näytelmä.
Kyllä siellä nakunakin juostiin, letkeä oli tuttu juoni, mielenkiintoisesti ohjattu roolit ja käänteet.
Laulut mukavasti svengasi ja haitari soi kauniisti.
Mukava oli ilta ja seura. Kiitos vaan Sari, Jaana, Salli ja Marjaleena!

Tänään rehua ajetaan siiloon, illalla jo nuori isäntä valmiiksi niitti.
Jännitetään kunkkarivalintoja, pääseekö Virva kuningatar taistoon.
Hyvältä on tuntunut kannustus, kun ihmiset on peukkuja pitäneet, aidosti mukana hengessä eläneet.
No onhan sitä kiviäkin tiellemme laitettu.
Oli tulos mikä vaan, niin ylpeä olen tästä hepasta sekä noista meidän miehistä, eivät ole heittäneet pyyhettä kehään heistä kukaan vaikka Virvan uralla on vastoinkäymisiä ollutkin.

Aurinkoista keskiviikkoa kaikille!

19.7.2016 Rääppijäisissä

Eilen rippijuhlien rääpijäisissä, samalla tapasin kummityttöni, joka oli tullut Dubain lämmöstä tänne Suomen vaihtelevaa säähän, vaikka on hän varmaan "lentoemona" tottunut säähän kun säähän ympäri maailmaa lennellessä. Mukava kahvihetki suvun naisten kesken (osan heistä) ... Onnea ja siunausta elämään rippilapselle Annulle, ihana tyttö!


Juhlien jälkeen uimahallille. Päätettiin uinti kaverin kanssa, että heti kun uimahalli avaa ovensa kesätauon jälkeen, niin silloin alkaa, ainakin kerran viikossa vesijuoksemaan ja uimaan....viime viikko jäi heti väliin...mutta nyt on aloitettu..

18.7.2016 Viikon alkaessa

Mukava oli päivä Mikkelin raveissa ja hyvin Virva juoksi, ollen kovassa tammatähdikössä neljäs, ennätys ajallaan 22,7, nousukunto jatkuu astutustaon jälkeen...katsotaan riittääkö se kuningatarkilpailun valitsijoille? Kaikki hyvin tammalla, virkeä ja jalat kunnossa. On se vaan ihmetamma, kaikista loukkaantumisista johtuen, sitä on treenattu ja laiteltu tosi varovasti, mutta niin vaan ennätykset paukkuu ja tiineys on tehnyt hevoselle vaan hyvää.
Kotimatkalla kävimme porukalla syömässä Ferdandossa, hyvä, idyllinen ruokapaikka Mikkelissä, jossa tulee poikettua usein ravireissulla. Iisalmen Sanomien toimittajakin soitteli ja kyseli kuulumisia, oli laittanut lehteenkin, että Mikko ja Tuomas söivät pihviä, vaikka söivätkin lohta😉...


Kyllä on taas viikko mennyt nopeaan ja meidän ruotsinvieraat lähtevät...ei onneksi nyt tule niin pitkää taukoa ( vuosi) jälleen näkemiselle, sillä sovittuja tapaamisia on jo tiedossa syksyn ja talven aikana. Vilja-tyttö piti kovasti eläimistä, pian varmaan saa Timo-kummi eläintenhoitajan avuksi...


Rehuntekoa suunnitelmissa tällä viikolla ja loput kuivaheinät pitäisi saada myös koottua. Säidenhaltia kun pysyisi nyt suotuisana👍...


Aurinkoista viikkoa kaikille, pitäkää huolta ja rakastakaa kanssaihmisiänne! On niin murheellista tämä vihan ilmapiiri niin maailmalla kuin pienemissäkin piireissä ...

17.7.2016 St Michel-ravit

Reilut kaksikymmentä vuotta on st' michel-ravit kuuluneet kesään ja lomaan, tänä vuonna en lomittajaa onnistunut saamaan, joten luulin Mikkelin jäävän väliin, mutta täältä tullaan... pääsen aistimaan Mikkelin ravi tunnelmaa kuitenkin sunnuntaina. Annoin nuorelle isännälle vapaa aamun lypsyltä ja puolestani sain vapaata iltalypsyltä... Annun rippijuhlat jää väliin, mutta perheen nuoret naiset tiina kummina ja sara edustaa perhettämme mummun kanssa, pitää käydä sitten vaikka rääpijäisissä. Onnea ja siunausta Annulle! Ja kiitos Timo, Tiina ja Sara pehtoorin vapaapäivästä!

16.7.2016 Savusaunan ihanuutta

Kyllä nyt pitää ihan hehkuttaa, tuota savusaunan ihanuutta. Ei kyllä mistään niin lempeitä ja hyviä löylyjä saa, vaikka meilläkin hyviä puulämmitteisiä saunoja onkin, oli taas nämä savusaunan löylyt vertaansa vailla. Ei kuitenkaan taida meillä olla tarpeeksi aikaa sellaisen lämmittämiseen, joten ei meidän niemelle sellaista toinna rakentaa. Onneksi ystäväperheeltä sellainen löytyy ja niinpä vihjeen myötä kutsuimme itsemme sinne kylään. Saa nähdä, onko tulevaisuudessa savusauna ruotsinmaalla, Tukholman lähellä eräällä rannalla lämpiämässä?
Vielä kun nokipannukahvit kahvit muurinpohjalettujen kera nautittiin ja makkarat käristettiin, sadekuurotkin pysyivät poissa, niin olipa nautinnollinen ilta . Iso kiitos Ranelle, Heinille ja Hannelle!

Ja niitä lettuja pitää vielä kehua, oli ne niin maukkaita, ohuita ja pitsisiä. Kyllä tämä nuorinainen taitaa lettumestarin taidon. Jos että usko, niin käykääpä maistamassa Iisalmen torilla, silloin kun kolmen nuoren lukiolaistytön yritys Kastehelmi on siellä lettuja paistamassa ja kahvia myymässä. Ihana nähdä tällaisia yritteliäitä nuori!
Itse taistelin alkukesällä lettuja paistaessa, kun ei ne meinanneet ollenkaan onnistua, vaan reppeilivät kääntäessä. Isäntä siinä tuskailuani seuratessa, käski vaihtaa jauhoja, puhui ohran sitkoluvusta ja viime kesän huonosta laadusta. Muistin tyttöjen yrityksen saaneen Kinnusen myllystä sponsorointia ja sitten Mustosen kaupasta niiden jauhoja löysin. Ja....johan alkoi onnistua. Kyllä tuon puolison neuvoja kannattaa joskus kuunnella!


Tästä vesisateesta minä en tykkää, enkä kärpäsistä, jotka suorastaan hyökkäävät kimppuuni tässä navettakamppeissa aamupuuroa syödessä ja kahvia juodessa yritän kirjoittaa aamulypsyn mietteitä tabletilla.


Mukavaa lauantaita kaikille ja makoisia löylyjä lauantaisaunassa, vaikka ne ei savusaunan löylyjä olisikaan, mutta aina ne sauna ja sen löylyt oman rentouttavan vaikutuksen tekevät.

15.7.2016 Torstain ajatuksia

Torstaina toiveikkaana heti aamusta mansikoita metsästämään,
mummu jo hättäili, että niitä ilman jäädään.
Torilla jo vastaantulija kantoivat laatikoita ja kojulla jonot,
saatiinpa kumminkin, vaikka "mansikoita " maksoivatkin.
Torilta mukaan vielä uusia perunoita ja lämmintä savulohta,
kylläpä taas nälkä siirtyy vähäks aikoo.

Mieli taas maassa kaikesta vihanpidosta ja selekäänpuukottamisesta,
ei kai sitä pitäisi näin raskaasti ottoon ja tuntea asioita henkilökohtaisesti.
Mutta minkäs luonteelles teet, raahoo ja rakkautta kaikille haluat,
ommoo perhettä, hevosia, lehmiä ja työtäsi niiden parissa rakastat,
niin kyllä ne pistot sydämessä asti tuntuu, kun sitä muut noin aliarvostaa.
Ystävä sanoi että älä murehdi, kyllä tämä tästä ja lupasi ohikulkiessa kahvilla käydä.

Onneksi ystävistä löytyy monenmoista "hemmoo", joilta saa apua ja neuvoo.
Löytyy poppaeukosta pappiin, tuomarista varmaan juomariinkin.
Pitää vain asiat hoitoon ja ajatukset tästä nollata.
Nauttia ihanista asioista ja ihmistä ympärillä, kiitollinen olla niistä ja heistä.
Jätteen huolet Taivaan Isän hoitoon ja rukoilla kaikille raahoo ja rakkautta.

Illalla matka kävi vielä korpiteatteriin, kahtomaan näytelmää kuka kumma kuuluisuus.
Matkaseurana oli Tuula ja paikalle tulivat myös Heli ja Heikki Suonenjoelta.
Porukalla oltiin katsomassa kuinka Armi-ystävämme valloittaa teatterilavalla.
Hauska oli näytelmä ja ystävämme varsin viettelevä poliisi, lieneekö ollut ihan luonnerooli? 😉
Teatterin jälkeen vielä Armin luona piipahdettiin, uskallettiin vaikka vastassa oli susikoira Roi.
Jumisten teitä ajellessa Tuula löysi sukujuuriaan
ja huomasi suurimman osan näyttelijöistä olevan heimoaan.
Antoisa oli ilta ystävien seurassa, paljon näkyi muitakin tuttuja.

Runoisasti soljuen kulki näin torstain muistot, jääden muistoihin eilisen!
Aamu usvan takaa alkaa aurinkokin pilkistämään, tuoden valoa ja kirkkautta.
Ihanaa perjantaita kaikille, pitäkää huolta ja rakastakaa kanssaihmisiänne!

12.7.2016 Odotettuja vieraita

Saimme ihania ja odotettuja vieraita, kun Vilja-tyttö (pian 2-v) saapui lomalle yhdessä isänsä, mummunsa ja ukkinsa kanssa. On ehditty jo etsiä lelut, tutkia Hellun kaapit, saunottu rannalla ja uinti, paistettu makkaraa...
Muutenkin ihania ihmisiä kohdattu joko kasvotusten, puhelimitse tai sähköisen median kautta. Ei minusta kuulema saa negatiivista mööröttäjää, on kuulema sen verran positiivisesti rokotettu ja hymy perintönä saatu 😊. Paha saa aina palkkansa sanoi ystävä ja toisen neuvo oli nauttia kaikista niistä hyvistä hetkistä ja ihmisistä joita minulla ympärillä on runsaasti, ihana perhe ja iso ystäväpiiri. Senhän mie teenkin, vaikka hetkellisesti sapen saa kiehumaan nuo "myrkynkeittäjät"😈 jotka eivät seiso sanojensa takana ja sabotoivat toisten tekemää työtä.
Mansikat olivat tänään kaupungista loppu, ei löytynyt torilta eikä kaupoista. Olisikohan eilisellä uutisoinnilla ollut osuutta, että ihmiset pinkaisivat heti aamusta liikkeelle, etteivät jää ilman mansikoita🍓. Jospa niitä vielä saisi!

12.7.2016 Liian sinisilmäinen

Taidan olla liian sinisilmäinen, kun uskon ihmisistä hyvää ja keskustelevaan yhteistyöhön? Ei voi näköjään luottaa miehen/naisen sanaan! Pahalta tuntuu...oon varmaan liian kiltti ja hyvätahtoinen.... surulliseksi vetää mielen... Pitäneekö alkaa ilkeäksi, pahasisuiseksi, etsiä joka asiasta ja ihmisestä negatiivista.... ei vaan ole ominaista Hellua?

11.7.2016 Liikkeellä pitää...

Kyllä nuo hevoset pitävät liikkeellä, reilu viikko: Lahti, 3* Laukaa, 3*Kiuruvesi, Kaustinen ja Pihtipudas. Onneksi on useampi henkilö lähtemään vuorostaan tien päälle. Toivotaan, että tuleva viikko on hiukan rauhallisempi!

10.7.2016 Pihtiputaan mummoja katsomassa?

Täällä tänään... Aurinko paistaa.. Pehtoori vuorostaan taas tien päällä kera Säteen ja " tallipoikien". Pihtiputaan mummoja ei näkynyt, mutta Hiekan hippos oli kaunis idyllinen kesärata. Säteellä oli virtaa liikaa ja laukka tuli ensimmäiseen kurviin. Mutta mukavaa ravi tunnelmaa kauniissa säässä, joten ihan lomasta kävi. Kiitos Tiinan joka jäi iltalypsylle puolestani! Jäin tuossa miettimään, kuka tv:ssä puhuikaan niistä Pihtiputaan mummoista ja missä ohjelmassa? Hämärä muistikuva on että näyttelijä Risto Kaskilahti ja joku kisailuohjelma.

9.7.2016 Hoppee ei ole häppee...

Hyvä päivä Kaustisilla raveissa sekä Virva että Aarre olivat lähdöissään kakkosia! Nyt pehtoori joutaa lypsylle!

9.7.2016 Mä vihkosen luin...

Eilen toi posti vihkosen johon oli koottu maatalouden lomituksissa tapahtuneita muutoksia ja ohjeita kuinka toimia kussakin tilanteessa. Ajattelin sen lukaista läpi että jos sitä sitten jotain muistaisi kun asiat on ajankohtaisia. Hyvä ja selkeä vihkonen oli, kiitos kokoajille!
Ajatuksia:, toivoa pittää, että sairastuessaan pysyy ensimmäisen päivän järissään ja sen verran virkeänä, että saapi heti kaikki byrokratian koukerot ja paperit tehtyä oikein ja oikeassa järjestyksessä, vasta sen jälkeen voi keskittyä parantumiseen. Jospa sitä pysyisi terveenä!
Harmittavasti opiskeluihin ei enää saa sijaisapua. Itse olen käyttänyt tätä palvelua aikanaan paljon, on käyty maka ( maatilojen kannattavuuskoulutus), laatu, maaseudun naisten yrittäjä ja liiketalouden koulutukset, opiskeltu kursseilla verotusta, kirjanpito, atk:ta, metsätaloutta, peltoviljelyä ym.ym. Ilman lomittajaa, ei kaikki tämä olisi onnistunut. No minä en enää tarvitse opiskella, mutta moni nuoriyrittäjä varmaan haluaisi pitää yllä omaa ammattitaitoaan opiskelemalla uutta.
Täytyy kuitenkin olla tyytyväinen, että lomituspalvelut säilyivät ja toivoa että näin olisi jatkossakin. Vielä kun itse älyäisi ottaa loman lomana eikä pyörisi kotona lomallakin jottain puuhastelemassa.

8.7.2016 Sateet riittää, KIITOS!

Kyllä kiitos vesisateet riittäisi jo, on kyllä ollut vetisiä kuuroja, ukkonenkin on jyrissyt vaikka ei tällä alueelle ihan päälle ole tullutkaan. Eilen ajattelin siivouspäivän vaihteluksi, että juommepa päiväkahvit rantatuvan terassilla kun aurinko paistoi niin lämpimästi. Sain juuri katettua pöydän kun alkoi satamaan, mutta sovimme katoksen alla juomaan kahvit, sadetta kuunnellen ja katsellen.


Näkyy meidän tammat päättäneet, että tällä viikolla käydään aamukahvilla Laukaassa Ahokkaan tallilla, sillä tänään lähti sinne sulhasiin Rillan Rytmi Ryti-varsansa kanssa. Nuori isäntä lähti vuorostaan tien päälle ja aikoi selvitä reissusta yksin, onneksi perillä on tallilla henkilökuntaa apuna.


Päivän ohjelmaan pitänee ihan ottaa kaupassa käynti, olen viikon sitä laistanut ja turvautunut pakastimen antimiin, mutta nyt näyttää jo navetta puolella olen sen verran tarpeita että on Vieremän kylälle lähdettävä katsomaan, joko koulukeskuksen yksi siipi on maantasalla? Pitää ottaa samalla mummukin mukaan, joka jo hätäili koskahan pääsisi kauppaan. Näkyy vaan sieltä pakastimen uumenista löytyvän valmiita ruokia ja vielä marjojakin, joten hyvin on ruokaa saatu.

6.7.2016 Ja maantie kutsuu...

Ja taas maantie kutsuu... Ritun ryökäle kun meinoo kulkee sulhasissa ihan kokorahan edestä ja iltapäivällä olisi Virvalla "hammaslääkärin" tarkastus Kiuruvedellä. Tällä kertaa tien päälle Laukaaseen laitettiin "tallipojat" ja pehtoori jäi nuorenisännnän kanssa kotitöille. Kyllähän minä tykkeen olla tienpäällä ja ajaa autolla, nehän on ihan lomapäiviä minulle kun maisemat vaihtuu. Mutta välillä pitää tehdä noita pehtorin "rästitöitä". Tämän firman sihteeri kun on näköjään pitänyt rokulia, lienee pitänyt "pekkasia" tai ollut peräti vuorotteluvapaalla, sen verran kaaosta toimistotöissä. Joten pehtoori jatkaa karjatöiden jälkeen merkonomi minänsä etsimistä. Olen aikanaan saanut kiitosta ihan "virkamies tasolta", kuinka minulla on paperit järjestyksessä, nyt vaan on ote päässyt vähän lipsumaan. Joten enpä leivokaan tänäkään sadepäivänä, ruuan laitossakin taidan verottaa pakastimen antimia tai sitten otetaan vain " käestä kakkua", kuten mummu aikanaan sanoi!

5.7.2016 Sadepäivä

Sade...heti tuntuu niin syksyiseltä.... EI...nyt on kesä... Positiivisesti ajatellen, tänään on hyvä päivä tehdä toimistotöitä, lämmittää uuni, leipoa, laittaa ruokaa, lähteä kauppaan, alennusmyyntiin yms. Eli ei siis vedetä peittoa korville ja painuta unille, joka olisi kyllä houkutteleva vaihtoehto, ottaa viime viikon univelkoja takaisin. Vaihtoehtoja löytyy, saa nähdä mikä niistä toteutuu....

4.7.2016 Ja taas mennään...

Käytiin kotona nukkumassa viitisen tuntia ja menoksi....Sateista viitostietä taas eteläänpäin, tällä kertaa kohti Laukaata Vieskeriä tervehtimään kera Mikon ja Nemi koiran sekä Ritun ja Kallen. Varsa matkustaa topakasti jo kolmatta reissua emänsä mukana.


Virva juoksi eilen ennätyksensä 23,7 vaikka loppusuoralla taipuikin johtavan rinnalta seitsemänneksi tosi tasaisessa lähdössä. Kuukauden tiinehtymis tauko takana, katsotaan ensi lauantaina sitten Kaustisilla, kuinka pyörä pyörii...


Ollaankin seuraava viikko omalla porukalla ja työvahvuudella, sillä kesätyttömme Sara lähti eilen välillä käymään kotona ja tapaamaan kavereitaan. Eikä ole nyt harjoittelijoita eikä lomalaisia, joten saisi nuo tammat suosiolla tulla kantavaksi, eikä kyläillä useamman kerran sulhasissa,'varsallisen tamman mukaan kun on mukavampi olla kaksi käyttäjää. Onneksi osa hoituu lähemmillä oriasemilla Kiuruvedellä ja Iisalmessa tai kotona siemennyksinä. Mutta tuo Ritun ja Rytmin tämän kesän sulhon luona pitää käydä kylässä. Sadepäivähän tuo on joutilas päivä ajella, voihan sitä viettää laatuaikaa puolison kanssa näinkin.

3.7.2016 Hiljainen on kylätie...

Hiljainen on viitostie. Aurinkoisesta Savosta lähdetty kohti Lahtea ( toivottavasti sielläkin aurinko paistaa, sääennustuksista huolimatta) kera Virvan, Mikon ja Saran, myös ohjastaja muistettiin poimia kyytiin. Tiina vapautti äitin ravireissulle, jääden eläinten ja talonvahdiksi, odottelemaan eläinlääkäriä tammoja tarkastamaan ym.


Heinät koottu illalla. Timo vielä yöllä urakoimassa naapurin pellolla ja lähtee muutaman tunnin nukkumisen jälkeen vielä jatkamaan, toivottavasti saavat heinät turvaan sateelta.


Illalla piti laistaa Sari ystävän 50:s etkot, kun tuo ennustus sateesta alkoi uhkaavasti lähestyä sunnuntaille. Jopa tälläinen juhlaihminenkin joutuu joskus laistamaan ja laittamaan tärkeysjärjestykseen asioita, tällä kertaa kuivat heinät. Harmittaa, olisin ollut niin mielelläni juhlistamassa Saria ja näkemässä tuttuja.


Perjantaina sää suosi taas Vieremän raveja. Hyvä ilta oli meilläkin kun Aarre voitti lähtönsä, saaden lisäksi myös lähdön sponsorin lahjoittamat Troyn hiittikärryt.


Rantatuvan terassi sai kaiteet ja hyvin ehdimme vetää lautoihin pohjamaalit.

30.6.2016 Saetta, pootoo, ukkosta...

Saetta, pootoo, ukkosta.... Sitäpä just on ollut tänään. Onneksi tälle alueelle eivät kovat kuurot ole ulottuneet, lähinnä kuurojen "helmat" ovat vähän sataneet, alle millin näytti mittari. Mutta kovasti säikyttelee heinien takia. On tämä taas...


Kummitätin luona kahvilla, kolme sisarusta muistelee, kolme teiniä ihan pitkästyneen näköisenä, minulle osa tuttuja juttuja osa uusia...


Maalia kuluu ja laudat saa valkoisen pinnan...

29.6.2016 Heinää nurin...

Kyllä se sade silloin osaa tulla, kun ei olisi tarvinnut, eli ennustukset muuttuivat maanantai iltana, että yöllä alkaakin sade, joten kiireellä keräämään mattoja, niitä on nyt kuivateltu terasseilla, lettumökissä, hallilla ym katoksen alla, meinaa kädet olla välillä maitohapoilla kun isoja mattoja nostellut ja kannellut. Suurin osa jo kuivana ja rullalla, muutama vielä pyöriteltävänä.


Eilen vähän huokaisin, aikaa itselle ja kävin kasvohoidossa, olipa ihana, kiitos Aijalle! Samalla reissulla torilta uusia perunoita ja mansikoita. Nam...olipa hyviä...


Tänään kaadettu heiniä, joten nyt saisi olla satamatta muutaman päivää, että Tuliniemen hevoset saisi hyvää heiniä ensi talveksi, jäi vielä pystyynkin...


Mukavia vieraita päivällä, kun Terttu tyttöineen kävi katsomassa hevosia. Taisi Liisi-varsa hoidattaa ja saada kaksi ihailijaa itselleen. Illalla kävi hevosia katselemassa ja kahvilla sitten hevosmiehiä. Ei päivä mennyt ihan hevosten katseluksi ja kahvitteluksi, sillä me Saran kanssa aloimme terassin kaidelautojen maalausurakan.


Kaunis ilta joten päivä on hyvä lopettaa rannalla saunomiseen ja uintiin Vuorisjärvessä.

27.6.2016 Matot pesuun

Aurinkoinen päivä, lempeä kesäinen tuuli, siis hyvä päivä pestä mattoja. Painepesuri ja mäntysuopaa, viisitoista mattoa nyt kuivamassa ( olipa minulla paljon likaisia mattoja ja ne oli ihan oikeesti likaisia)... Nyt ei vesisadetta, että kuivuvat ulkona... Sen verran tuli työtapaturmaa, että niska punoittaa aurinkovoiteesta huolimatta.

27.6.2016  Sää on rikki ja heinäpoutia odotellaan!!!

Yritin katsoa sääennustetta tabletilta, näyttöön tuli teksti "sää on nyt rikki, yritä hetken päästä uudestaa". No sitä se on ollut viimeiset ajat, kaikki meteorologit ennusteineen,sama kun olisi laskenut päivänkakkarasta: saetta, pootoo, ukkosta... Niitä heinäpoutia kun on kyttäilty, viime viikolle vaihtui sateenmahdollisuus muutaman tunnin sisällä, milloin piti sataa keskiviikkona välillä torstaina tai perjantaina, mutta ihan varmaa oli että lauantaina sataa ja paljon. Se paljon oli muutama pisara täällä meillä, pystyi ihan hiekalta laskemaan mihin oli pisara tullut. Jos olisi viime viikolla pelannut riskillä ja vähät välittänyt ennustuksista, olisi juhannuksena kerätty huippuhyvä kuivaheinä. Nyt kyttäily vaan jatkuu "sen rikki menneen sään" kanssa... ja hermoja kysyy... taidan lähteä etsimään päiväkakkaroita!


Viime yön unet jäi katkonaisiksi, eikä se johtunut helteestä, eikä kuumista aalloista, puolison kuorsaamisesta tms., ja minähän omaan vielä hyvät unenlahjatkin....vaan meidän tammat varsoineen olivat lähteneet laitumelta karkuteilleen. Kiitos naapurin Jennille, joka valppaana tyttönä oli huomannut, että vastarannan hevostrafiikki on vähän tavanomaisesta poikeavaa ja ilmoitti meille siitä. Onneksi nuo meidän hissulaiset ymmärtävät ruuan päälle (kuten emäntäkin) ja jauhosankoa seuraten suoritettiin "kokoontumisajo" ja porukka palautui takaisin laitumelle. Lienevätkö jotain säikähtäneet vai muuten mennyt juoksukirmailut pitkäksi,eli langan läpi.... eivät kertoneet... Aitojen tarkistaminen ja korjaaminen, sitten unia jatkamaan...


Aurinkoista viikkoa kaikille ja heinäpoutia!!!

26.6.2016 Häissä

Tänään Kyrönniemessä häissä, ts. häänäytelmää katsomassa. Tulipa samalla tutuksi vanhaa hääperinnettä. Hyvä esitys, maukas hääateria ja lopuksi konsertti romanttisia slaavilaisia säveliä.

25.6.2016 SavonSanomien juttua Vieremän raveista

Vieremän juhannusravit ovat hevosmies Tuomas Pakkasen kesän yksi suurimmista kohokohdista.
Nykyään Siilinjärvellä vaikuttava ohjastaja ja valmentaja on lähtöisin Kiuruvedeltä ja tuntenut Vieremän aina kotiradakseen.

–  Vieremän juhannusraveissa on käyty pikkupojasta lähtien. Vieremän kesä ja juhannusravit ovat ehdottomat ykköset. Paljon parempaa kuin uudet Härmän juhannusravit. Täällä on aina paljon porukkaa ja tunnelma kohdillaan, Tuomas Pakkanen nauroi Vieremän illassa.

Pakkasen hymy oli Vieremällä erityisen herkässä miehen kiidättäessä monivuotisen yhteistyökumppaninsa Mikko Väisäsen Hissun Aarteen illan ylivoimaisimpaan voittoon nelituhatpäisen kotiyleisön hurratessa aidan varressa.
  – Äänestäjä pääsi yllättämään takasuoran kovalla spurtilla. Hissun Aarre ei pystynyt vastaamaan niin kovalla rytminvaihdoksella, Pakkanen kertoo ja jatkaa:
–  Äänestäjän jalat menivät kuitenkin kaarteessa solmuun ja pääsimme uudelleen keulaan. Sen jälkeen oli helppoa.

Vieremän perinteiset juhannusravit ja -juhlat keräsivät raviradalle nelisen tuhatta henkeä. Ilmassa oli tuttuun tapaan riemukasta juhannustunnelmaa. Ihmiset viihtyivät totoa pelaten ja Janne Tulkkia sekä Tarja Lunnasta kuunnellen. Solistit saivat yleisön tanssijalat liikkeelle.

Kaviouralla nähtiin kovia kirikamppailuja ja Vieremän pitkä loppusuora aiheutti vaikeuksia monelle suosikillekin. Yleisöön kuului runsaasti lapsiperheitä, joiden iloksi raviradalla oli kasvomaalausta, pellejä ja ilmapalloeläimiä.

Vieremän juhannustapahtuma vetää osallistujia puoleensa laajalla säteellä, ja useille heistä se on muodostunut perinteiseksi osaksi juhannuksen viettoa. Monet toivottelivat toisilleen, että ensi kerralla tavataan jälleen.

25.6.2016 Juhannus

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13439122_1027573050645839_4425460042077921142_n.jpg?oh=4dc377482ec93c08f71e57d33b4d1a30&oe=58044E26

Juhannusyön värimaailmaa. Juhannusaatto meni perinteisesti, muurinpohjaletut paistettu, ravivieraita kahviteltu ennen ja jälkeen ravien. Vieremän perinteiset juhannusravit, paljon väkeä, Hissun Aarre voitti. Rantasauna, vasta ja kokko. Itikoita. Grillissä herkkusieniä ja pihviä. Salaattia. Se on juhannus...

23.6.2016 Aktiviisuusranneke

Nyt sitten alettiin mittaamaan Hellun aktiivisuutta, sain synttärilahjaksi aktiivisuusrannekkeen. Joten nyt on juostu muutama päivä rannekkeen tahtiin, että askeleita tulisi tarpeeksi. Nuoriso oli asettanut äidille tavoitteeksi 10000 askelta, hyvin on se täyttynyt, ihan ilman lenkillä käyntiäkin, työhommissa, välille 11000-15000. Lieneekö tavoite oikean suuntainen? En ole ehtinyt tutustua ohjeisiin? Näkyy siinä muitakin toimintoja olevan.


Kyllähän sitä aktiivisuutta on vuosien saatossa mitattu jos jonkinlaisilla mittareilla. Lapsena, kuinka aktiivinen olit koulussa ja teit läksyjä. Nuorena lisäksi olitko aktiivinen, että sait kesätöitä. Maataloudessa mittareina, aktiivisuus tilan laajentaminen, rakentaminen, lisäpeltoa, karjanjalostus. Jossakin elämänvaiheessa aktiivisuus näkyi auton mittarissa kilometreinä, kun kuskasi lapsia harrastuksiin, siinä samalla lasten aktiivisuus. Jossakin välissä aktiivisuus näkyi montako kokousta viikossa, kuukaudessa oli. Välillä kuinka paljon ja mitä ehti opiskella töiden ohessa. Mitä ehtii harrastaa... Viime vuosina on tuntunut, että aktiivinen on saanut olla että on kunnialla selvinnyt omista töistään ja kaikista vaatimuksista siihen liittyen.
Itse olen varmaan noissa mittareissa ollut 50-110% välillä. No nyt mitataan askeleita, ettei eukko jää ihan laakereille lepäilemään!

23.6.2016 Juhannusraveihin kaikki!

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13533200_1026695027400308_3515603860079038103_n.jpg?oh=4337cfc29315f23e38ac51dbc54f4e03&oe=580C2185

22.6.2016 Shoppailua?

Tänään tyttärien Tiinan ja Saran kanssa vietettiin yhteinen Kuopio päivä, shoppailtiin, käytiin kahvilla ja syömässä. Ostokset jäivät vähiin, vaikka hyvin saatiin päivä kulumaan siellä. Ikeasta olisi löytynyt ostettavaa, mutta eivät olisi mahtuneet tuohon pikkumersuun, ois pitänyt lähteä hevosautolla niinku Mikko käski😉. Mukava oli päivä!

20.6.2016 Iltakahvi vieraita

Tänään sain iltakahvi vieraaksi karaokepiiriläisiä, samalla kuunneltiin uuden cd:n laulujamme hyvin kriittisesti. Aina se oma laulu ja ääni kuulostaa ihan hirveältä! Mukava ilta!

19.6.2016 Sateinen sunnuntai

Sateinen päivä, hyvä päivä leipoa.

Aamulypsyn jälkeen katsoin eiliset ohjelmat: ravikunkun ja tangomarkkinoiden karsinnat tallenteena, kun illalla jäi katsomatta meidän ollessa viisikymppisillä. Tosin raveja tuli jo eilen katsottua osittain tototv:stä ja loppuja tuloksia vilkaisin netistä. Myös tangomarkkinoiden tuloksia ei tarvinnut enää jännittää katsoessa, kun eilisten juhlien solisti Juha Vartiainen kertoi ne illan kuluessa lähes realiajassa hänelle tulleiden viestien mukaan. Onpa mukava katsoa nyt tulevat Tangomarkkinat, kun on tuttuja kilpailussa mukana , hyvä Mika ja Virpi! Nyt kun saan leipomukset pois uunista, voisin ottaa vaikka päiväunet... ei enää jaksa muutaman tunnin yöunilla tai sitten se on tämä sadepäivä joka väsyttää ;-) ! Mukavaa oli juhlissa, kiva oli paikkana myös Haapaniemen matkailu ( en ole ennen käynytkään siellä).


Isännät tutkailevat kilvan sääennustuksia, koska pääsisi hevosille kuivaheinän tekoon. Kovin ne heittelee puolelta toiseen ja eroavuuksia ilmatieteenlaitoksen ja forecan välillä on. Tiedäpä siinä koska sataa ja koska on poutaa. Vähintään se neljän päivän sateeton jakso olisi tilauksessa!

17.6.2016 Vuosi lisää

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12734286_1162032583831749_5692641823693662917_n.png?oh=4e3d33aa9c6243ab705f988e10853bdd&oe=580DD4CB

15.6.2016 Rantasauna ilta

Kaunis ilta saunoa rannalla. Suomen kesä kauneimmillaan. Toivottavasti näitä olisi useita vielä tälle kesälle. Myös koirat nauttivat rannalla olosta, vaikka eivät saunaan ja uimaan tulekaan, kuten Teri ja Muru tekivät.

14.6.2016 Kukkia

Nyt ei tarvitse enää tulla hallaöitä, kesäkukat istutettu. Viikon verran niitä jo pyörittelin lettumökissä ennen kun sain ne paikoilleen, sateen, kylmien öiden takia tai sitten saamattomuuttani? Haudoille vein jo viime viikolla kukat, tänään kävin katsomassa,hyvin olivat kestäneet "yöpakkasia" ja kovia sateita.

13.6.2016 Hissun Aarre

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13433241_10153706167725893_2780712370904108332_o.jpg

Maanantaina Joensuun reissun tuloksena tuli voitto. Tänä vuonna Aarre on juossut aika hyvällä statistiikalla hpl-1-2-3-2-1. Tästä on hyvä jatkaa juhannuksena Vieremällä! -Tiina

13.6.2016 Toiset luotuja kulkemaan...

"On toiset luotuja kulkemaan, on toiset liikkeellä luonnostaa..." Näin on voinut tänään laulella Tuliniemessä kun menemistä on piisannut. Puoli kuudelta aamulla tamman ja varsan kanssa Laukaaseen, sitten toisella autolla toisen tamman kanssa puoli yhdeksään Windcape:n oriasemalle. Iltapäivällä Timo ja Sara Joensuuhun raveihin Hissun Aarteen kanssa, Tiina lähti sinne myös viemään ja opastamaan työkavereitaan raviurheilun saloihin. Hienosti meni Aarteella, kun voitto tuli! (kuva tototv:sta kuvattu)
Väliin on hoidettu lehmien siemennys ja poikimahalvaus. Ja lisäksi ehdin pitää hiukan "lomapäivääkin" , aikaa itselle, ryhtiä tavoitteisiin ja hiuksiin kaupunkipäivän merkeissä. Aurinkokin ollut ilona ja ihana pienet varsat kirmailevat! 

13.6.2016 Tallin kuulumisia

Kesän kiireisintä aikaa on eletty ja kiireet vielä jatkuvat. Viimeiset tammat ovat varsoneet, astutuspuuhat ovat alkaneet, hevosia on viety kesälaitumille ja tottakai käyty vielä raveissa. Eli ihan perinteiset jokavuotiset kesäkiireet :)

Aarre on jatkanut hienoja esityksiä viime päivityksen jälkeen. Vieremän avausraveissa se sijoittui toiseksi, Oulussa 23. toukokuuta Josveisin selästä kolmanneksi uudella ennätyksellä 24,6 aly ja Mikkelissä 5. kesäkuuta sijoitus oli toinen kymmenyksen ennätystä hitaammalla ajalla. Tänään suuntana on Joensuu, ja siellä kilpaillaan viimeisessä lähdössä. Toivottavasti yhtä hyvä meno jatkuisi vielä sielläkin.

Virva starttasi Vieremän historiallisissa, ensimmäisissä 76-raveissa. Siellä startti meni piloille loppusuoralla laukkaan varmalta toiselta sijalta. Tamma ilmoitettiin eiliseen Helätin-ajoon, mutta se jätettiin pois, koska se todettiin kattavaksi. Nyt pidetään taukoa muutama viikko, jotta alkio kiinnittyisi ja alkaisi kehittymään. Säde on jatkanut entistä meininkiä, eli laukkoja tulee, etenkin loppumatkasta. Näin kävi niin Vieremän ekoissa raveissa 13. päivä toukokuuta kuin myös Iisalmen hevosystäväseuran paikallisraveissa 10. päivä kesäkuuta. Samoissa raveissa opetuslähdön hyväksytysti kävivät suorittamassa 3-vuotiaat oripojat, Marski ja Turbo. Ne pääsivät tämän suorituksen jälkeen kesälaitumelle muutamaksi viikoksi, rinnepellolle kiipeilemään ja ruohoa syömään.

Tämän kesän varsomiset sujuivat siis hyvin, kun Rillan ja Ritun lisäksi Lacrosse varsoi orivarsan Mr Pine Chipistä, ja Vieskeristä orivarsat tekivät Rillan Rytmi ja Hissun Seri. Rytmin varsan nimeksi ollaan mietitty Rytiä ja Serin Sepiä. Astutukset ovat myös käynnistyneet, ja tammoille on sulhaset valittu melkein kaikille . Rilla on siemennetty Suivikkaalla, Ritu Vieskerillä, ja Virva Liisingillä. Seri astutetaan Vaelluksella ja Rytmin sulhanen on vielä auki. Lämminveriset jätetään tänä vuonna tyhjiksi. Rilla on ollut Liisin kanssa esillä, kun ne olivat ensiksi Vieremän 76-raveissa ja sitten Kuopion Stakes-raveissa yleisön rapsuteltavana. Etenkin Liisi taisi nauttia näistä tapahtumista, sillä se meni välillä aidan viereen oikein kerjäämään rapsutuksia.

Edellisten kesien varsat ovat myös lähteneet kesälaitumille. Ensimmäisenä lähti Fade to black eli tuttavallisemmin Musti vuosikkaiden orilaitumelle toukokuun viimeisenä sunnuntaina, ja vuotta vanhempi Feeniks lähti 6. päivä kesäkuuta omalle orilaitumelle. Viime kesäiset tammavarsat, Pamela ja Palotuli lähtivät eilen laiduntamaan ja ikätoveri Ieva lähtee tällä viikolla Jaden kanssa toiseen paikkaan kesälomaa viettämään. Viime kesän varsoista Hilima on myyty ja se lähti uuteen kotiinsa Jyväskylään 28. päivä toukokuuta.

Tässä taitaa olla tiivistetysti tallin tapahtumat viimeisen kuukauden ajalta. Toivottavasti toukokuun lämpötilat tulisivat takaisin...
Oikein ihanaa kesän jatkoa säistä huolimatta!

-Tiina

12.6.2016 Pienenä tyttönä...

Tänään sain Päivi serkulta kuvan, jota en ole aiemmin nähnytkään. Helluhan se siinä Pyöreenmäen mummun karjakkona! Ja ihana suomenkarja vasikka, niitä minulla ei täällä olekaan.

12.6.2016 Minne tuuli kuljettikaan tänään?

Sunnuntai ajelulla Saran ja Tiinan kanssa. Tarkoitus oli mennä laulamaan ravikaraoken karsintoihin Ylivieskan raviradalle. Kilpailun järjestäjä Hevosurheilu lehti oli luonut Facebookin sivuillaan siitä tapahtuman ja ilmoitti kilpailun alkavan klo.11...mutta eipä ollutkaan, soitto Keskisen raviradan toimitusjohtajalle selvisi että ne alkavat vasta klo.21. Ei oikein toimi tiedotus meidän johtavalla hevoslehdellä ei netissä eikä lehdessä, sillä mitään muuta mainintaa ei löydetty mistään, kun tämä facebookissa ollut. Ei löytynyt kyllä mitään tietoja Keskisen raviradan nettisivuiltakaan, eikä ohjelmalehtisestäkään. Pitäköönpä kilpailunsa! Me käytiin sitten katsomassa Kalajoen kesää ja Ylivieskan Kärkkäisellä ostoksilla. Ei jääty raveihinkaan, sillä Hissun Virva jätettiin pois, kun tämä todettiin onnellisesti kantavaksi, eikä näin alku tiinehtymisen aikaan riskeerata. Joten katsotaanpa kotona ravit ja lauletaan myös.

11.6.2016 Pikku Myyn mietteitä

11.6.2016 Hissun Serille orivarsa

Varsomiset tälle vuodelle onnellisesti ohi! Varsa 5/5 näki päivänvalon kahden aikaan yöllä. Hissun Serille syntyi orivarsa Vieskeristä. Kovin on poika valtaista tämän vuoden saldo, aluksi Rillalle tamma Liisingistä, sittenpä Ritulle ori Koivikon Kallesta, Lacrosselle ori Mr pine chip:stä, Rytmille ori Vieskeristä ja Serille ori Vieskeristä.

10.6.2016 Sadetta mä kuuntelen

"Sadetta mä kuuntelen, joka yltyy vain...", tämä vanha biisi tuli mieleen, kun yöllä kuuntelin sateen ääniä. Vettä on tullut, kiitos ihan riittävästi!!!


Rehut saatiin tehtyä onneksi ennen sateita, vaikka vastustusta oli koneiden remontin myötä.


Lienen varsin sapekas ihminen... jos minun sappeen uskoo, aikanaan se tuli sappikiviä täyteen ihan muutamassa kuukaudessa, tuoden kivuliaat sappikohtaukset ( jopa minun kipukynnykselle, joka on korkea), vielä leikkauksen jälkeenkin se kipuili, kun yksi kivi oli jäänyt kuljeskelemaan tiehyeeseen. Monta vuotta on mennyt ihan oireettomasti, pientä närästystä vain silloin tällöin. Jokin aika sitten leikkaus arpeen tuli tyrä, joka on kasvanut. Pitäisi kait olla nostamatta, riuhtomatta, kantamatta, heittäydyttävä vain hipsuttelemaan sisätöihin, ei taida vain onnistua... Nyt se on muutaman kerra jo kipuillutkin, pitäneekö antaa leikata se pois, kosmeettinen haitta ei minua olisi häirinnyt, sillä "yks kolo kommeessa"... mutta jos se alkaa muuten häiritä. Ei vaan nyt oikein pystyisi toipilaaksi ryhtymään, kun on muitakin leikkauspotilaita tulossa. Joten kyllä nyt sapettaa...


Tiistai-iltana olipa mukavaa olla Kuopiossa raveissa, kun oli niin paljon porukkaa paikalla, kyllä se on yleisö joka tekee tunnelman raveihin! Pohjois-savon hevosenomistajat oli tuonut paikalle oheistoimintaa, oli näytillä kanoja, kukko, vuohia, vasikka sekä meidän Rilla tamma Liisi-varsansa kanssa, oli myös keppihevos rata, sekä ponilla ajeluttamista.Kuopion ravirata oli markkinoinut raveja etenkin lapsiperheille. Väheksymättä ollenkaa peleihin ja pelaajiin panostamista, mutta markkinointi uusiin asiakkaisiin on tervetullutta, vaikka he eivät nyt pelirahoja heti tuokkaan, mutta kyllä he raviradan muita palveluja käyttävät ja ennenkaikkea tätä kautta saadaan raviurheilua tutuksi, sekä kävijöitä raveihin!
Tänään Iisalmen Hevosystäväinseuran paikallisraveihin Ylä-Savon hippokselle!

9.6.2016 Orivarsa Rillan Rytmille

Tuliniemen varsakevät 2016 jatkuu... Varsa 4/5 syntyi viime yönä. Orivarsa Rillan Rytmille, isä Viesker

6.6.2016 Kylmää...

Päivittelyn aihe ykkönen: Kylläpä meni kylmäksi tuo sää, toppatakki päälle! Reilun viikon helteiden jälkeen etenkin eilinen kylmä viima tuntui ihan "luissa ja ytimissä", hurrrr...
Luulin, että tämä viikko on rauhallinen "huokaisu viikko", peltotöiden ja viime viikkoisen suursiivousten jälkeen, mutta eipä näin mennytkään vaan rehuteko alkoi eilen. Aikaisessa ollaan tänä vuonna, minun täällä Tuliniemessä ollessani on aikasin rehunteon aloitus ajankohta ollut 6.6, vuónna1984, nyt siis laitettiin päivällä paremmaksi.


Aarre kävi eilen sunnuntaina startilla Mikkelissä, ollen toinen J-P Kauhasen ollessa ohjissa, hyvällä ajalla 24,8.


Talli kuulumisia: Tammojen astutuskausi on käynnissä ja aamulla todettiin jo ensinmäinen jo kantavaksikin, Hissun Piirto odottelee siis ensi keväälle varsaa Vaelluksesta. Hissun Rillaa siemennetään tänään Suivikkaalta, kunhan "lähetys" saapuu bussilla Kangasniemeltä. Tällä viikolla varmaan jo Hissun Ritun kanssa "keikalle" Laukaaseen vanhaherra Vieskerin luo. Hissun Virvan tiinehtyminen tarkastetaan loppuviikosta. Joten iltaisin saa tehdä työnjakoa kuka startaa minnekkin suuntaan seuraavana aamuna ja kuka navetalle. Lämminveri tammat varmaan jätetään tyhjiksi, sillä puolella ei varsoilla ole kysyntää. Vielä kaksi rouvaa odottelee varsojen syntymistäkin tälle keväälle, Rillan Rytmi ja Hissun Seri. Hissun Feeniks lähti tänään orilaitumelle Viitaalle. Iisalmen HYS:n paikallisraveissa perjantaina 10.6, aloittelevat kolmivuotiaat pojat Hissun Marski ja Hissun Turbo raviuraa, startilla myös Hissun Säde.


Viime viikolla piipahdimme Mikon kanssa Helsingissä hautajaisissa, tilaisuus oli hyvin lämminhenkinen muisteluineen ja itkuineen sekä nauruineen. Matkalla näki kaunista Suomen luontoa ja kesää, emme ajaneet perinteistä reittiä vitostietä vaan läntisempiä reittejä, menimme Pieksänmäki-Kangasniemi kautta ja tulimme Toivakan kautta.


Eilen pyrähti "muuttolinnun" tavoin kesätyttömme Sara luoksemme kesätöihin. Tiinakin lomailee täällä hevosten ja lehmien parissa poissa Joensuun kaupungin vilskeestä. Työssä oppijamme Anu on puolestaan tänään viimeistä työpäivää, ihanaa aikaa on ollut työskenellä hänen kanssaan. Saimme myös vieraaksemme Tuulan Peppi-koiran kanssa, joten Nemilläkin on ollut kaveri kylässä, Ada ilmaisi heti, ettei hänellä ole aikaa leikkiä pientenkoirien kanssa ja hän on saanut olla rauhassa. Oma hiearkiansa koirillakin.


Siinäpä tilannekatsaus ettäs tiedätte, Tuliniemessä siis kaikki hyvin, hissutellen tai sitten mennään eikä vaan meinata, tilanteen mukaan tai kuka mitenkin sen ottaa!

3.6.2016 Hyvää matkaa

Tänään laskin auringonkukan ystävän arkulle, joka oli niin aurinkoinen ja säilytti elämänsä loppuun asti elämän myönteisyytensä. Hyvää matkaa...

1.6.2016 Kesäkuu alkaa

Viime päivät siivottu kaappeja.... Seuraavat huomiot tehty: 1. Kukahan ne sotkee? 2. Kukahan sinne kerää ihan tarpeetonta roinaa? 3. Kukahan on kulkenut muovikuppi, kynttilä yms. kutsuja ja sortunut ostoksille? 4. Miksi minulla ei ole muka mitään päällepantavaa, vaikka vaatekaapit on täynnä? 5. Onkohan joku valinnut helpoimman tavan siivota, työntänyt ylimääräisiä tavaroita piiloon kaappiin? Ja loputon lista jatkuisi.... Pitäisikö parantaa tapojaan?

Näitä kielo kuvia näkyy nyt olevan paljon liikkeellä täällä. Kielo on minun lempikukka, en ole vaan niitä poiminut pitkään aikaan,'täällä Vuorisilla niitä ei kasva, lapsena asuessamme Mankilanmäessä, niitä oli kaikkialla. Kukkivat minun syntymäpäiväni aikaan joten niitä oli minun synttäri kahvipöydässä. Kaunis kukka ja tuoksu....vaikka myrkyllisiä ovatkin. Tämän muistelun kera haluan toivottaa kaikille ihanaa kesäkuuta!

30.5.2016 Viikon alkaessa

Musti (Fade to black) lähti eilen Sukevalle Arton orilaitumelle ( poikaleirille) neljän muun vuosikkaan oripojan kanssa. Pienen kirmailun jälkeen, hyvin maistui tuore vihreä ruoho.


Minä kävin eilen katsomassa Paisuvan tuajamateatterin esityksen,Kuin tuhka tuuleen. Viihdyttävää kappale, joka mielestäni jäi kuitenkin aiempien heidän esittämien näytelmien varjoon. Hyvät näyttelijä suoritukset, paikka heijasteli aitoa maatalous seuran talon tunnelmaa ja palvelu pelasi erinomaisesti.


Meidän talo hiljeni kun tytöt lähtivät eilen, aherrettuaan lauantaina pitkän illan töissä Vieremän 76-raveissa. Sara pakertamaan vielä koeviikkoa Lahteen ja Tiina aloittelemaan lomaansa Helsingissä ja Tallinnassa, ennen Tuliniemen "työlomaa". Kuitenkin molemmat halusivat tulla antamaan oman työpanoksensa ravien eteen, vaikka monen sadan kilometrin kulkemista vaatikin. Anu tuli Pemolta työssäoppimis- jaksolle loppuviikosta ja pääsi hänkin heti myös työhommiin raveihin, Liisin ja Rillan kanssa. Juhannusraveja odotellessa!
Aurinkoista viikkoa kaikille!

28.5.2016 Vieremän ensinmäiset 76-ravit

Vieremän ensimmäiset 76-ravit onnellisesti ohi. Sää suosi ja väkeä oli mukavasti.

Meidän tallin Hissun Virva teki hyvän juoksun, joka päättyi valitettavasti loppusuoran laukkaan, kun voitosta ajettiin... Seuraava jännitys on, jäikö hevonen kantavaksi viime viikon siemennyksestä....

Varsa Hissun Liisi käyttäytyi mallikkaasti kun oli emänsä Hissun Rillan kanssa näytillä Pohjois-Savon hevosenomistajien pisteellä. Paljon oli tapputtelijoita.

27.5.2016 Aurinkoa!!!

Taisi Urpo jäädä turkkeineen useammaksi päiväksi tänne, kyllä nyt "urponkylmät" piisaa...huomenna Vieremän 76-ravit sekä erä-ja matkailumarkkinat , aurinkoa!!!!

Tänään talkoo-ilta...kaikki alkaa olla valmista....

26.5.2016 Kesän riemua

Kesä, riemua ja vapaus... Tosin ammulit juoksivat kertaalleen laitumen läpi ja olisivat sitten jo pois tulossa. Rauhoittuivat he sitten syömään, mutta varmaan parin tunnin päästä huutelevat jo veräjällä että navettaan pitäisi jo päästä.

24.5.2016 Ehtiikö vai ei?

Tänään tuntui niin kesältä, mitä tuonee huominen Urpon päivä tullessaan?
Ei ne vielä loppuneet ne kivet, kannot ja juurakot pellolta, olin ajatellut pitää "sisäkkö päivää" ja katsastaa vaatekaapit, jotka ovat kun räjähdyksen jäljiltä. Sain just yhden kaapin tyhjennettyä, kun käsky kävi pehtoorille pellolle, sisätyöt jäi odottelemaan joutilaampia aikoja. Aurinkoa , pölyä ja hikeä pintaan sain pellolla kyykkiessä...


Lupaus- hiehokin poiki käynnistyspiikin avittamana, viikon jo kantoi yli. Iso oli lehmävasikka. Äiti-ammu ei halunnut hoitaa lastaan, mutta onneksi aina karjasta löytyy varaäitejä, jotka nuolee ja hoivaa vastasyntyneen. Hyvä oli vasikka juomaan, kun ensin oli juotu makuulta, sitten seisten sekä kokeiltu kaikki sisältä väliltä, ternimaitoa oli minunkin päällä.


Taas oli kuukausi vierähtänyt ja piti tehdä mittalypsykin, siinä vielä pyörähti hevosilla hierojakin, niin tuntui ettei tästä tänä iltana ehdi karaokepiiriin kanssa laulamaan. No seitsemän maissa minä sinne jouduin. Ääni oli käheänä peltotöiden pölystä, vaan niin sitä vain cd:lle laulaa luikautettiin. Ei se omasta mielestä ollut ihan nappisuoritus, mutta toiset sanoivat sen ihan hyvin menneen. Sittenpähän kuulee...

23.5.2016 Kesän maisemaa

Joutessani istahdinpa ( vaikka ei joutaisi istuskelemaan) rantatuvan terassille, katselemaan  maisemaa: järvi, alkavan kesän vihreys, tuomet kukkii, pellot kylvetty, uusi kasvukausi alkamassa..... Itse rantatuvan asukas Timo on raveissa Oulussa Hissun Aarteen kanssa. Hienosti meni juoksu kovien kilpakumppanien joukossa, tuli kolmanneksi ja ennätys 24,6 samalla alittui valiojuoksian aika. Ei olisi syksyllä uskonut, että tällä hepalla pääse radalle ja mennään noita aikoja. Sitkeästi on Mikko istunut kärryillä ja reessä, halusi antaa vielä tilaisuuden näyttää, kun hevonen nuorena näytti että vauhtivaroja löytyy.... Kävelytys pitkiä lenkkiä, hankitreeniä, kiitolaukkaa, hierontaa ja Kangasalan klinikka. Toivotaan että suunta olisi nyt oikea.

21.5.2016 Aikainen lintu...

Aurinkoista lauantaita kaikille! Kyllä oli taas kaunis aamu, navettatöille mennessä piti ihan pysähtyä ihailemaan: Järvi peilityyni, tämä vihreys, auringon noustessa, linnut laulaa, käki kukkuu. Se on ihan oma tunnelmansa tuo aikaisen aamun hetki, ei voi sanoin kuvata eikä valokuvakaan tallenna. Toki aamuherätys olisi tänä aamuna voinut olla tuonnempana, niin makeasti nukutti vielä kellon soidessa. On venähtänyt työpäivät viime aikoina pitkiksi ja roppakin tuntuu väsähtäneeltä. No aikainen lintu madon nappaa....ainakin kokee kauniita aamunhetkiä....

Kivien lisäksi ollaan kerätty juurakoita, oksia, kantoja uudismaalta. Ihmettelin kun eräässä kohden oli valtavasti kiviä, kuulema siinä oli ollut pellon reuna, johon oli kipattu aiemmin kiviä. Eli minä jo toiseen kertaan keräsin niitä samoja kiviä. Pitäisi sitä sen verran ajatella, että miettii mihin tyhjentää kuorman, että voisiko siihen tehdä joskus mahdollisesti, kenties peltoa, mutta ei miesten logiikka siihen varmaan riitä! Sen verran aurinko porotti eilen, että niska punoitti. Joten jos väriä kaipaa auringosta niin multapellolle, siihen vielä hien ja pölyn yhteisvaikutus....


Perennapenkille annettu ensiapua ja uhkailua, että jos ei tuostaan somene, niin ensi kesänä siinä kasvaa nurmi. On kaivettu, vaihdettu multaa, revitty ja kitketty juuria, jaettu ja pienennetty, huh huh viherpeukaloani ei kuitenkaan löytynyt, vaikka sitä muiden töiden ohella yritinkin etsiä?

Sitä minun puoliskoani ( sitä parempaa) on taas liikuttaneet luottamustoimet ( hevoset), on ollut kokouksia ja seminaareja. Eilen hän lähti kohti Lahtea. On se hyvä, kun hän jaksaa olla edelleen innostunut niistä ihan sataprosenttisesti. Minä kun itse olen luottamushommissa: intoa 110%, menoa ja meininkiä, sitten kun alkaa urautua ja tuntuu ettei minulla mitään uutta annettavaa, niin minä jään pois, minusta siihenkin työhön pitää olla paloa. Mikolla on luottamustoimiin tasainen palo kun taas minulla roihuaa, hiipuu, kunnes taas saa syttyjä ja taas mennään... Tällä hetkellä hiipumista, ehkä uusia juttuja taas joskus tai sitten paluuta vanhoihin uusin tuulin? Väliin ihmettelee kuinka sitä joskus on ehtinyt ja jaksanut, oli vuosia kun oli omien töitten lisäksi opiskelu, luottamustoimia osuuskaupassa, seurakunnassa, muutama järjestö ja paloa riitti...onkohan minusta tullut vanha.... Vai keräänkö voimia....

18.5.2016 Kesän ja vapauden riemua

Hissun Rilla ja varsansa Liisi sekä Hissun Ritu ja varsansa Kalle ensimmäistä kertaa vihreällä isolla laitumella. Kaksi erilaista äitiä: Rilla kuuden äitinä ei paljon stressannut varsasta, Liisi sai kaikessa rauhassa kirmailla ympäriinsä vähän sivusilmällä vain vilkuili perään. Mutta Ritu kahden lapsen äitinä oli ihan toisenlainen, lapsen olisi pitänyt seistä vierellä, mutta Kallehan halusi kokeilla kirmailua ja silloin emälle tuli kiire perään. Kyllä sai nauraa näille ihanille vauvoille ja heidän äideilleen.

17.5.2016 Tänään tiistaina

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13256098_1005738692829275_3885075394986857203_n.jpg?oh=df6a669742862dbbaa3d649ae42d8dfa&oe=585D53BD

Pikku-Villekin kävi tänään ulkoilemassa emänsä kanssa. Nimen keksimiselle on ollut kuumalinja akselilla Vieremä-Joensuu-Lahti, tällä hetkellä näyttäisi yksimielisyyttä olevan nimelle Wildest dreams, Kysymys: mistähän tuli tämä nimi? Villeksi kotona kutsutaan.


Niitä kiviähän sitä kerättiin tänäänkin ja saatiin urakka tehtyä.


Kyllä nuo koneet on toimiessaan töitä helpottavia, mutta silloin kun ne takkuaa, ovat ne "paholaisen keksintöjä". Meidän ruokinta-automaatti on jekkuillut monta päivää, välillä kulkee ja toimii, mutta suurimmaksi osaksi ei. On tehty ja kokeiltu, mitä on osattu, mutta ei... Huoltomiestä ei saatu eilen puhelimeen, tänään vastasi, huomenna tulee tutkailemaan. Minä sain tyhjennettyä " ohjauskapulan" tiedostotkin joten jouduin naputtelemaan kaikkien eläinten tiedot sinne uudestaan, onneksi ei ole kahtasataa eläintä kun kuudessakymmenessäkin oli naputtelua. Aikaa on taas mennyt ihan turhaan työhön ja niitä ärräpäitä muutama....tai vähän enemmänkin, ei niinkään nuorella isännällä, mutta se pehtoori pirhana...


Hammaslääkärissäkin kävin tänään Hammaspaikassa vuositarkastuksessa ja reikiä nolla, lieneeköhän milloinkaan ollut sama tulos minulla? Kyllä vuosittainen tarkastus on hyvä kun se toimii, valitettavasti näin ei yleisellä puolella ollut, kun paikanlohkeamisen korjaamista joutui odottamaan toista vuotta, toivottavasti siihen on saatu edes hiukan parannusta. No minulla on hyvä hammaslääkäri nyt ja palvelu pelaa, joten en vaihda takaisin...


Laulamassa kävin illalla. Miehet oli puolestaan hiitillä kolmen hevosen voimin raviradalla, Hissun Katti kokeilemassa onko kunto löytynyt sairasloman jälkeen sekä kolmivuotiaat oripojat kävivät ravaamassa radalla ja lukemassa samalla mainosaitoja, oli ne kuulema ihan asiallisesti menneet.


Niin on tämäkin tiistai taputeltu ja maate joutaa....

16.5.2016 Kevään töitä, kivienkeräys

Nyt päästiinkin sitten siihen kaikkien innokkaasti odottamaan työhön...nimittäin pellolle kivien keruuseen.
Kylvöt saatiin lähes tehtyä lauantai sunnuntai välisenä yönä ennen sateita kun miehet urakoivat neljään aamulla, Tiina lämmitti heille saunaa euroviisujen jälkeen. Ja arvatkaapas mitä tämä pehtoori teki, mie nukuin!


Sunnuntain sadepäivä meni sitten hissukseen kun porukka otti päiväunia ja minullakin oli aikaa laittaa ruokaa ihan kunnolla jälkiruuan kera, paistaa vohveleita ja pestä pyykkiä. Kävin minä hetken ihmettelemässä sen ikuisuusprojektin äärelläkin ( perennapenkin siis), ei tullut ahaa elämystä eikä merkittävää tulosta.


Tänään piti neuvotella tämän aamuisen ensisynnyttäjän kanssa lapsen imetyksen tärkeydestä, hän kun meinasi, että kipeää tekee kun varsa imee, kyllä hän muuten hoitaa, mutta ei imetä. No neuvottelu toi tulosta, nyt siellä varsa imee tyytyväisenä emäänsä.


Tuula kävi tänään myös laittamassa tämän eukon ojennukseen ja rangan suoraan. Niin hyvinpä nousi kivet traktorin peräkärryyn!


Nyt ei enää edes ajatukset kulje jouhevasti, niin joutaa maaten, keräämään voimia huomiseen....kiviä, kiviä....näen varmaan untakin niistä .... kuulema meidän pelloilla ei ole edes paljon niitä...
ihan tarpeeksi asti kerätä....

16.5.2016 Lacroselle orivarsa

Aamulla syntynyt uusi elämä, ori-varsa Lacrosselle, isä Mr Pine Chip. Eli 3/5 varsasta nähnyt päivänvalon, kesäkuun alussa vielä Hissun Seri ja Rillan Rytmi.

14.5.2016 Lauantain touhuja tänään

Eilen avattiin ravikausi Vieremällä tälle kesälle. Meiltä oli startilla Aarre, joka oli toinen kovassa lähdössä (ylisarjassa) sekä Säde joka sortui laukalle kesken nousun viimeisessä kaarteessa, hiukan häirittynä. Mukavasti oli porukkaa kauden avajaisraveissa.

Voi tuota meidän Ritua, se kun teki varsomistaan viikon ja valutteli elintärkeät maitopisarat, eipä ollut varsalle tärkeitä vastaaineita enää maidossa, joten varsalle piti antaa vasta-aine plasmaa. Onneksi tutkitutettiin maito, niin ei pääse tulemaan ikäviä yllätyksiä. Ylimääräistä työtä vain tuli, eilen jäi ensinmäiset ravilähdöt näkemättä, kun piti olla pikavuorolla vastassa plasmapakettia, tänään minä käydä hurautin Kuopiossa kahvikupin juomassa ja takaisin.


Yritin tänään etsiä kadonnutta viherpeukaloa tuolta ikuisuusprojektista perennapenkistä, mutta ei löydy, olen puutarhaimmeisenä suvun mustalammas (varmaan muutenkin), serkkutytöt esittelee kukkaloistoa, tädeistä ja äidistäni puhumattakaan. Sain minä kaivettua reunuskivet ylös osittain maan sisältä, sitte piti tulla pitämään tuumaustauko kahvikupin ääreen. Lyönkö nurmelle koko penkin vai alanko tehdä uusia perustuksi. Taitas olla parasta ruiskuttaa siihen roundruppia ja istuttaa siihen helppohoitoisia pensaita. Taidankin lähteä kantelemaan hevosille heiniä ja jakamaan lehmille aiv:tä, lisäksi lehmien ruokinta-automaattikin on temppuilullut, saattaa joutua jakamaan väkirehut ja viljatkin käsin. Joten viherpeukalon etsiminen jääköön...


Pitää kuulostella koska sen saunan lämmittää, milloin nuo miehet joutuu pellolta, on kuulemma lauantai ja sauna ilta... Jospa ei alkaisi satamaan, niin saisivat kylvettyä nuo jo muokatut pellot.

13.5.2016 Koivikon Kallen terveiset (facebook sivuilta)

Kiitos kaikille eilisestä! Olin todella yllättynyt miten tieto ensimmäisen jälkeläiseni syntymästä tavoitti koko valtakunnan heti aamusta Lippujen salkoon nosto tuntui jopa liioittelulta Hymiö wink, mutta kyllä tässä isälläkin on vahva tunne että Pikku-Kallesta saattaapi tulla vaikka kuningas tai vastaava suurorhi Hymiö smile

Hissulaiset eivät tunnetusti hissuttele ( https://www.facebook.com/hissulaiset ) ja niinpä Pikku-Kallekin on jo tänään käynyt ulkoilemassa emänsä Hissun Ritun hellässä huomassa 😍

Ravihommistakin sen verran, että viime starttiin intoiltiin liian aikaisin sairastelun jälkeen..lopputulemana entistä kipeämpänä ja reilu kuukauden pakollinen paussi 😞 Kassellaan juhannuksen alla kisakuntoa 👍

Mutta ilon kautta, nyt tauolla voi tuoreena isänä vietellä railakkaat varp..kaviokkaat Hymiö angel Mukavaa kesän alkua kaikille ja käykäähän raveissa

T: KK = Happy Daddy12.5.2016 Tallin kuulumisia

Kuvassa Hissun Rilla ja Hissun Liisi

Huomenna starttaa kotiradallakin ravikausi. Tallista raveihin osallistuvat Aarre ja Säde, jotka ovat olleet viime treeneissä hyvän tuntuisia. Sääennustuksetkin näyttävät aurinkoista, vaikka ei taida iha niin lämmintä olla kuin viikko sitten. Toivotaan että kumpainenkin tekisi ehjän juoksun, eivätkä sortuisi väärällä askellajille.

Keskiviikkona Vieremän radalla oli tamma- ja varsanäyttely, missä Ieva edusti tänä vuonna tallia. Tuloksena oli kolmospalkinto.

Tosissaankin kaksi varsaa on syntynyt viikon välein. Rillan tammavarsa syntyi helatorstaina pienellä avustuksella. Ritun suhteen meidän monen yön vahtiminen huipentui tänä aamuna, kun se varsoi orivarsan. Vaikka pihatossa on valvontakamera, niin tamma halusi hieman yksityisyyttä ja varsoi heinäpaalin luo, kameran ulottumattomissa. Mokoma Ritun varsa on tilausvarsa ja sen omistajia kävivät jo katsomassa uutta tulokasta. Ensimmäiset astutuspuuhatkin ovat alkaneet. Tämähän alkaa tuntua kesältä.

-Tiina

12.5.2016 Orivarsa Hissun Ritulle

Vuoden 2016 varsa nro 2/5 syntyi auringon noustessa tänä aamuna. Orivarsa emä Hissun Ritu ja isä Koivikon Kalle.

"Pikku Kallea" alkaa jo väsyttää tämä poseraaminen. Hissun Kalle tulee pojalle nimeksi. Osa omistajista (on tilausvarsa) kävi katsomassa varsaa iltamassa, kun Porokan perhe kävi varpajaisissa/rotinoilla.

11.5.2016 Tamma-ja varsanäyttelyt

Tänään talkoohommissa tamma ja varsanäyttelyissä, aamulla kotona jo sämpylöiden täyttäminen, sitten yhdeksäksi raviradalle sämpylöiden, pullien makkaroiden kanssa. Kahvien keittämistä ja myymistä, siinäpä päivä menikin mukavasti. Talliltamme oli näyttelyissä mukana Hissun Ieva, sai kolmos palkinnon.

10.5.2016 Mukavaa oli...

Mukava ilta, oli karaoke piirin konsertti, ainakin meillä laulajilla oli mukavaa, lieneekö sitten yleisöllä ollut?

9.5.2016 Työ haittaa harrastuksia

Viimeinen kokoontuminen tälle keväälle naiskuoron kanssa. Mukava oli laulaa ja syksyllä jatketaan... olisi ollut toinenkin lauluharrastus samalle illalle, mutta lehmät on lypsettävä ja kuoro, joten olen hiukan pihalla tulevista jutuista, kuten aina...työ haittaa harrastuksia, parempi kuitenkin näinpäin.... olisi ollut talkootkin raviradalla, miesväki oli siellä, perjantaina sitten ravikauden avaus Ylä-Savon hippoksella, sitä ennen vielä tamma ja varsanäyttelyt keskiviikkona.

8.5.2016 Äitienpäivä

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille, toivottelen vielä näin sunnuntai iltana. Kuvassa minun lapset silloin pieninä ja äitikin hiukan nuorempana. Vaikka olen saanut lapseni nuorena, olen nauttinut äitinä olosta. Siinä he on kasvaneet töiden ohessa, töitä olen yrittänyt opettaa heitä tekemään ja arvostamaan sitä, mitä sitten ikinä tekevätkin. Myös eläinten ja maaseudun kunnioittamista. Kasvattajana lienen ollut enemmänkin tiukka kun lepsu. Harrastuksiin olen ohjannut ja olen niihin kuljettanut, vaikka se vaati välillä organisointia omien töiden kanssa. Musiikki, urheilu ja tietenkin hevoset. Hevosimmeisiä heistä taisi tulla molemmista, saankohan minä hippokselta kasvattajapalkinnon😉? Toisella kulkee musiikki vielä harrastuksena ja toisella urheilu, joten ei liene äidin lypsyn keskeytykset ja autolla ajamat kilometrit olleet turhia?Kiitos Tiina ja Timo, on ilo olla äitinne!

Aurinkoista sunnuntaita vietetty perinteisesti, käyty onnittelemassa molempien äitejä ( mummoja) sekä äitienpäivälounaalla Puomilassa.


Aamulla saimme muistutuksen elämän katoavaisuudesta, kun saimme tiedon Silja ystävämme nukkuneen pois sairauden murtamana. Valoissa, elämänmyönteinen loppuun saakka, luontoa rakastava ja todella hieno ihminen. Olen iloinen että elämänpolkumme kohtasivat ja sain tutustua häneen!

6.5.2016 Täälläkö tylsää?

Kuka väittää, että maalla ei tapahdu mitään ja täällä on tylsää? Eilinen päivä lopetettiin tamman varsomisella ja tämä päivä aloitettiin lehmän poikimisella. Hyvä kun nukkua ehdittiin.
Tänään pehtoori sai vapautuksen lautojen sahaus urakasta, kun Tiina oli lautatyttönä, joten pääsin laitattamaan hiuksiani ojennukseen.
On taas niitä aikoja vuodesta, jolloin kaipaisi talouteen kotiapulaista ja puutarhuria. Ruokaa on laitettu "lennossa", joten keittiö sen näköinen ja hiekkaa lattioilla, kiitos kahden koiran. Pihatöissä intoni laantuu siinä vaiheessa kun katsoo juolaheinäistä villinä rehottavaa perenapenkkiä. Mitähän sille tekisi ja millä aikaa? Nimimerkki ei viherpeukaloa.
Talviturkki jätetty eilen. Ei ihan jääkylmää mutta kylmää, ei uimisesta voi puhua, kastauduttu ja muutama uintiveto.

5.5.2016 Hissun Rillalle tammavarsa

Vanha rouva Rilla aloitti varsomiset tälle vuodelle. Syntyi tammavarsa Liisingistä helatorstai iltana klo.22.30.

5.5.2016 Helatorstain touhuja

Timon ja Pakkasen Tuomaksen omistama Miss Defar voitti tänään Kokkolassa. Yhdeksän vuotias tamma jaksaa väliin yllättää, vaikka suunnitelmissa on jo siirtyä siitokseen.


Tämän päivän työvälineinä on ollut mm. maakaira ja sanko, harava ja tulitikut, varpuvispilä ja lasta, eli maanäytteitä otettiin vuokrapelloilta, pihamaan haravointia ja pellonreunoja kulotusta. Kesän ensimmäiset muurinpohjaletut paistettu, kun Tiina pesi lettumökin ja samalla puutarha kalusteet. Aurinko paistaa niin kauniisti että täytyy lähteä lypsykahvit juotuani niemelle rantasaunan lämmitykseen ja rapsuttamaan pihaa siellä. Uskaltaakohan kukaan jo jättää talviturkin?

5.5.2016 Helatorstai aamun mietteitä

Heleää helatorstaita kaikille! On tulossa taas aurinkoinen päivä ! Kevään pakolliset aromit täyttävät näinä päivinä tienoot, eli lieterallit käynnissä joka puolella, meilläkin jatkuu vielä tänään...
Eilinen päivä meni eu asioita tutkaillessa proagrian neuvojan kanssa: täydentäviä ehtoja, eläinten hyvinvointi asiat, kertausta ja varmistusta, että ikäkriisissä kamppailevan pehtoorin päässä on asiat ajantasalla, nuorelle isännällehän nämä oli tuttuja juttuja (no kertaus ihan hyvä hänellekkin, kun kohta kohdalta asiat käydään läpi). Pehtoori totesi olevan eu-asioissa ihan ajantasalla, ettäs tiedätte kaikki minua eläkkeelle joutavana pitävät!!! Samalla käynnillä päivitettiin eläinten ruokintaa.
Iltapäivällä hurautin käydä pikaisesti vielä Vuorelassa.
Illalla naapureita kahvilla, olipa mukava nähdä ja jutella ihan kasvotusten, kun monesti sitä vaan kohdatessa morjestaa korkeintaan muutaman sanan vaihtaa. Kyllä tämä kyläily kulttuuri on niin hävinnyt, harmi. Paraskin hehkuttamaan kyläilyn puolesta, minulla on rästissä ainakin kolmet varpajaiset ja kymmenkunta paikkaa jossa olen luvannut käydä. Ja mihin minä vetoan, kun en ole käynnyt....ei ole aikaa... Pitää yrittää parantaa tapojaan tässäkin asiassa!

4.5.2016 Iskeekö ikäkriisi?

Luin äsken täältä facebookista muistoja tältä päivältä... v.2011 oli iskenyt ikäkriisi kun olin ollut ensinmäisessä spv: n suunnittelutilaisuudessa. Tunsin olevani este nuorelle yrittäjälle, mietin jo tuliko tehtyä lapset liian nuorena? No aikamoista ikäkriisiä siinä muutama vuosi käytiinkin, kun kaksi miestä huusollissa odotti että äiti vanhenisi ja päästäisi tekemään tilakaupat. Nyt olen puolisentoista vuotta ollut pehtoorin roolissa, nohevana työntekijänä. Ja nyt....koen ikäkriisiä harrastusten parissa, pöljien työaikojeni takia...naiskuorossa kyseltiin, että koska sinä jäät eläkkeelle, niin saataisiin kuoron alkamisaika aikaisemmaksi! No ei taideta ihan heti minua eläkkeelle päästää ja voinhan minä jäädä vielä senkin jälkeen "Niskavuoren Loviisaksi"! Tai sitten ihmisten pitää alkaa odottaa, että Tuliniemessä luovutaan lehmistä! Vai pitäneekö minun luopua harrastuksestani?

Kyllä on tuolla kahvilla orjuttava vaikutus, illalla jäi lypsykahvi juomatta, kun piti kiitää harrastuksiin, enkä myöhemmin illallakaan viitsinyt sitä itselleni enää tiputtaa. Nyt on aamu kärsitty päänsärystä, täytyy tankata ylimääräinen kahvikupillinen jos se tästä ilman pilleriä tokenisi! Kofeinisti!

Aurinkoista keskiviikkoa kaikille!

3.5.2016 Tekniikka avuksi

Miesväki hevosjalostusliiton kokouksessa Kuopiossa tänään. Minulle jäi iltahommat. Lypsyn jälkeen navetalta tuoksuen kiireellä laulun harjoituksiin. Tallilla odotellaan edelleen varsomisia, antaa tämä ensisynnyttäjä Lacrosse odotuttaa, ehtivätkö vanhat tekijät Ritu ja Rilla varsomaan aiemmin. Tänä iltana tekniikan avulla seurattiin tallin tapahtumia Joensuusta käsin, kun tämä minun vanha Lumia ja Windows käyttöjärjestelmä ei valvontakameran kanssa toimi, muiden kännykkään kamerankuva saadaan, joten Tiina iltahommanaan seurasi tallia ja viestitteli minulle kuulumisia. Ei kuitenkaan vielä....

1.5.2016 Aarre voitti Joensuussa

Ihan hyvä reissu hevosilla Joensuuhun, Hissun Aarre voitti ja Hissun Virva oli neljäs kovassa tammalähdössä. On varmaan huomattavasti lyhyempi kotimatka miehillä tänään . ( kuva toto-tv:stä kuvattu)

Aarteen kanssa saatiin viimein onnistuminen Joensuussa. Tuloksena oli voitto ajalla 29, 1 ke. Tästä on hyvä jatkaa ruunan kanssa.
Virva oli neljäs uransa toiseksi kovemmalla ajalla 24,6 ake, mikä on tosi hyvin siihen nähden kuinka vähän sillä on ajettu kovempaa.
Mukavat, aurinkoiset vappuravit takana. Toivottavasti Vieremän ekoissa raveissa olisi yhtä hyvä ilma kuin tänään oli...

- Tiina

1.5.2016 Tallin kuulumisia

Tänä vuonna vappua vietetäänkin Joensuun vappuraveissa, vaikka itse oonkin opiskeluajoista saakka aika usein sinne päätynyt... Mukana kilpailemassa ovat Aarre, jota ohjastaa tällä kertaa Juke, sekä hyvän tauolta paluu-startin tehnyt Virva, joka saa kyytiin tutun kuskin, Tuomaksen. Virva juokseekin ensimmäistä kertaa uransa aikana Joensuussa. Tuuria matkaan kummallekin!

Ylivieskassa viime viikon sunnuntaina Virva teki tosi hyvän juoksun vaikka sijoittuikin kuudenneksi. Aika oli kuitenkin tosi hyvä. Alussa se antoi tosi paljon etua ja sai sen jälkeen tasaisen juoksun toisella radalla, mutta kärkisijat olivat jo karanneet. Säde vastaavasti hieman puutui alkupuolikkaan revitykseen ja otti laukkoja. Säteellä meinasi tällä viikolla olla ähkyäkin, mutta onneksi siitä selvittiin kunnialla.

Vielä ei ole varsoja syntynyt, mutta Lacrosse alkaa olla lähellä varsomista. Toivottavasti tällä ensisynnyttäjällä kaikki menisi hyvin ja syntyisi terve varsa.

Mukavaa kevään jatkoa ja kahden viikon päästä päästäänkin jo aloittamaan ravikesää Vieremän avausravien myötä.

- Tiina

1.5.2016 Aurinkoista vappua!

Aurinkoista vappua kaikille! Ensinmäistä kertaa tälle keväälle sain navetalle mennessä katsella aivan tyyntä ja jäätöntä järvenpintaa (lienee niitä jään hipluja vielä siellä niemen kärjessä rantasaunan rannassa), auringon noustessa, kaunista... aamuvirkkujen etuoikeus! Eikä tarvinnut tänä vappuaamuna edes toppatakkia!

Vappu menee työ hommissa, miesväki lähtee iltapäivällä Joensuun raveihin, siellä meidän "Joensuun Elli" ja "etä tallimestari" Tiina varmaan odotteleekin, että pääsee haistelemaan hevosen tuoksua ja pääsee touhuamaan niiden kanssa. Äiti jää navetalle ja tallille sekä jännäämään television ääreen, kuten usein muuloinkin vuosien saatossa. Onneksi ei tarvitse enää lähteä raveja katsomaan muualle, kuten silloin V.T Rentun aikoina, kun käytiin katsomassa niitä Vieremän yrittäjätalon kioskilla. Ne oli mielenkiintoisia aikoja ja juttuja, mitä siellä kuuli. ;-) Siellä olisi ollut Suomen parhaat ohjastajat ja valmentajat, nämä pelimiehet! Kaikki eivät aluksi tunnistaneet kuka olen ja laukoi kommentteja kuinka Väisänen on valinnut milloin väärän kuskin, milloin ilmoittanut ihan väärään sarjaan ym ym., toiset yrittivät hiljentää puhujaa, " tuo on sitä v.t rentun porukkaa". Menestyksen tullessa joku tuli onnittelemaan, toinen taas puhisi kun ei oltu annettu vihjettä... Ei kyllä enää ole Vieremällä paikkaakaan, minne kokoonnuttaisiin raveja katsomaan. Menipä taas muistelujen puolelle heti aamusta!

30.4.2016 Vapun aatto

Kuinka tästä nyt uimaan pääse, kun tuuli toi loput jäät just meidän saunan rantaan?

Kaunis sää ratkaisi vapunaaton suunnitelmat, kauniita iltoja ei pidä hukata vaan rannalle on päästävä, joten iltalypsyn jälkeen rantasauna pesemään. Nyt sauna jo lämpiää ja kodassa tuli, joten pääsee makkarat paistamaan, miten käynee talviturkin jättämisen kanssa?

29.4.2016 Navetassa kasvaminen suojaa...

Uutinen Länsi-Savo lehdessä "Navetassa kasvaminen suojaa diabetekselta ja allergioilta. Suomessa, Venäjän Karjalassa ja Virossa asuvia lapsia koskeva tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan varhaislapsuuden suolistomikrobistolla on merkittävä rooli immuunivälitteisten sairauksien, kuten tyypin 1 diabeteksen ja allergioiden, kehittymisessä.– On tiedetty jo pitkään, että maatilan lapsilla on vähemmän allergioita kuin lapsilla keskimäärin. Varhainen altistuminen tietyille mikro-organismeille näyttää hyödyttävän immuunijärjestelmää, kertoo tohtorikoulutettava Tommi Vatanen Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselta ja Broad-instituutista Cambridgesta."

Ei siis tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, että on lapset vauvana nukutettu vaunuissa navetalla ja myöhemmin niitä pitänyt karsinoissa sekä vasikka että hevosten, väliin ne on syöneet mullinherkkua. Leikkineet myös hevosten laitumilla, heinäladossa, traktorissa.... On ne nähneet poikimiset, varsomiset, lehmien ja hevosten sairastumiset, hoitamiset ja lopettamisetkin. Terveinä ovat pysyneet eikä he traumoja ole luultavasti saaneet vaikka elämää ja kuolemaa näkivätkin. Muistan vaan kuinka jotkut kauhistelivat kun me pidettiin lapset töissä mukana etenkin kun he pyörivät hevosten joukossa.

27.4.2016 Arviointia

Tänään opiskelemassa eu-asiaa ja yllättäen jouduin myös näytön arvijoijaksi toiselle kouluttajista. No olen minä tottunut arvijoija, vuodesta 1986 alkaen harjoittelijoita ja työssäoppijoita on tilallamme ollut, joten useamman arvioinnin harjoittelu/työssäoppimis jaksosta ja näytöistä olen vuosien saatossa antanut. Pitäisi tässä ihan laske montako opiskelijaa on tilallamme käynyt, pikainen arvio n. 40, muistaakohan edes kaikkia? Itsekkin oli opiskelujeni myötä näyttöjä antamassa ja arvioitavana jokunen vuosi sitten.

26.4.2016 Sateinen tiistai

Aamulla oli märkä vasikka vastassa kun menimme lypsylle, Lyly hieho oli pyöräyttänyt sen vähän ennen meidän tuloa. Lehmävasikka saatiin vielä, Nyyti. Toimistohommia ja kesän suunnittelua... ei mitään loma juttuja vaan viljelysuunnitelman tekoa. Nuori isäntä kävi vielä iltamassa opiskelemassa eu asioita, pehtoori oli puolestaan vain laulelemassa. Pitäneekö huomenna pehtoorin mennä vuorostaan kuuntelemaan, kun Vieremällä olisi vielä koulutusta tarjolla. Mitä uutta se eu on nyt keksinyt talonpojan töiden ja byrokratian lisäämiseksi. Pysyisi itsekkin jollakin lailla ajantasalla tässä eu-viidakossa tai sitten menee entisestään sekaisia...

25.4.2016 Varsomisia odotellessa

24.4.2016 "Tallipojat" Ylivieskaan

Viime maanantaina Oulun raveissa oli haastattelija Lauri kysellyt Mikolta, kun Timon osaomistama Miss Defar juoksee seuraavassa lähdössä, niin Mikko on tullut jännittämään hevosta, johon Mikko oli vastannut, että eläkeukko joutaa. Tänään lähetettiin sitten Ylivieskaan hevosten kanssa kaksi eläkeläis tallipoikaa, joista toinen vielä ohjastikin, Virvalla kohtuullinen kuudes sija pitkältä tauolta kovassa lähdössä, Säde puolestaan väsyi loppumatkasta ja ravi katosi.

Pehtoori on tässä odotellut pääseekö kätilön hommiin, sillä Lyly-hiehon näyttää hiukan jo olevan "poikimakippee", myös tallin puolella Lacrossen varsomisen aika pitäisi olla lähellä, mutta näistä ensikertalaisista ei aina tiedä kuinka pitkään odotuttavat

23.4.2016 Merkonomi naisten ilta

Eilen illalla tavattu ystäviä, tällä kertaa " merkonomi naisia", joiden kanssa pakerrettiin liiketalouden opintoja. Uudessa italialais ravintolassa käytiin syömässä, voin lämpimästi suositella kaikille uusia tuulia, etenkään jos ei halua syödä perunaa joka aterialla. Viihtyisä paikka, hyvä palvelu ja ruoka. Mukava oli vaihtaa kuulumisia, syödä kaikessa rauhassa, katsella kaupungin iltaelämää baarakieroksella, laulaa.. kiitos ihanaiset, niin yritysjohtajat kun pehtooritkin kivasta illasta!

22.4.2016 Kevät keikkuen tulevi

" Kevät keikkuen tulevi" sanonta tuli mieleen aamulla katsellessa navetan ikkunasta leijailevia lumihiutaleita, onneksi ei enemmälti tullut, kuten tv: n mukaan Leppävirralla näyttää olevan. Nyt paistaa aurinko, mutta kylmää on...


Mittalypsy näytteinneen tehty, näytteet pakattu.Maitomäärien kirjaaminen tietokoneelle. Ruokinnnan suunnittelu ja tietojen naputtelu ruokinta-automaattille...... sitten olisi sekin operaatio kuukaudeksi tehty.


Eilen kävi Savonian opiskelijoita tilavierailulla, miesväen toimiessa esittelijöinä, pehtoori ulkoisti itsensä pois tästä hommasta, minä kun puhun liikaa ja perusteellisesti, välillä toisten päälle. Minä puolestaan siivosin, huh sitä hiekan määrää, mitä lattioilla oli...
Illalla uintireissulla kävin myös kaupassa. Vastustin kauppojen aukiolo aikojen pidentämistä, etten minä enää klo 21: n jälkeen käy kaupassa, nyt olen pari kertaa ollut ostoksilla vielä silloin. Mutta jouluna ja pääsiäisenä en käy kaupassa!


Maatalouspolitiikkasta en jaksa enkä viitsi edes kirjoittaa...... valehteleminen on vaan niin syvältä, aliarvioimista ja suorastaan halventamista vai pitäisikö tässäkin yhteydessä käyttää tätä "muotiverbiä" halpuuttaminen. Eli maatalousministeri halpuutti maanviljelijät!
Aurinkoista mieltä ja ihanaa perjantaipäivään kaikille!

20.4.2016 Tallin kuulumisia

Kevät on hyvässä mallissa ja kesää kohdin mennään kovaa tahtia. Päivien valoistuttua myös tallin kiireetkin ovat kasvaneet, kun varsomiset lähestyvät, vuosikkaita varsoja aletaan opettamaan ajolle ja kilpahevosetkin ovat palanneet radoille treeni/sairastauoiltansa.

Tallin elokuussa alkaneen kilpatauon päätti helmikuussa Säde, joka kilpaili Leppävirran jääraveissa sijoittuen toiseksi. Kuopiossa 17.3 startti meni piloille lähtölaukkaan, ja Tuomaksen ajamana totosijoitus suli loppusuoran laukkaan 4. päivä huhtikuuta Kaustisella. Seuraavaksi Säde lähteekin raveihin tarhakaverinsa Virvan kanssa tämän viikon sunnuntaina Ylivieskaan. Ravi on pysynyt nyt paremmin kasassa, ja Kaustisen laukkakin johtui maitohapoista ja kovien hiittien puutteesta. Katsotaan miten Ylivieskassa sujuu, ja pysyisikö tamma koko matkan tällä kertaa ravilla.

Virva tosissaankin tekee paluun radoille sunnuntaina heinäkuun loukkaantumisen jälkeen. Tämän kevään päätavoite on kuitenkin saada tamma kantavaksi Liisingillä, joten startti ajetaan enemmän kokeilumielessä. Virvaa on koko talven liikuteltu säännöllisesti ja hiitillä se on käynny Aarteen kanssa. Jännä nähdä, kuinka tamma pärjää kovassa seurassa sunnuntaina, reagoiko jalka millään tavalla startin jälkeen ja saadaanko tämä hankala kiimainen tamma kantavaksi kevään aikana.

Aarre palasi kilparadoille viime viikon sunnuntaina Joensuussa Timon ohjastama. Sillä startti meni piloille lähtölaukkaan, joka meni pitkäksi. Timon mukaan ruuna oli lähdössä liian paineissaan, että se lähti väkisin laukalle yrittäessään ampaista muiden perään takamatkalta. Timo ajoi kuitenkin maaliin asti, ja positiivista startissa oli se, ettei se puoltanut niin pahasti kuin viime vuonna teki. Toivottavasti Aarre pääsisi näyttämään kapasiteettinsa, eikä oikean takajalan ongelmat haittaisivat kilpailemista.

Kaksivuotiaat oripojat Marski ja Turbo ovat olleet talven säännöllisellä treenillä, ja opetuslähtökin alkaa olla kohta ajankohtainen, etenkin Marskilla. Se on mennyt jo pidempään vaadittavia vauhteja, mutta pieniä raviongelmia on nyt viime aikoina ollut ja se kävikin tänään niiden johdosta Kangasalan klinikalla Pursiaisen luona. Katsotaan milloin päästään opetuslähtö Marskin kanssa suorittamaan. Myös kaksivuotias Feeniks on treenannut mukavasti, vaikka välillä treenilenkillä meinaa varsaa vielä lapsettaa, etenkin kiiltävien postilaatikoiden ohittaminen oli ylivoimaisen hankalaa.

Varsomiset lähestyvät kovaa vauhtia. Ensimmäisenä pitäisi varsoa Lacrosse, jonka laskettu ajankohta pitäisi olla parin päivän päästä, mutta näyttää siltä että hieman yli menee lasketusta ajasta. Toukokuun alussa varsomisvuorossa ovat Ritu ja Rilla, ja kesäkuun alussa Rytmi ja Seri. Toivottavasti kaikilla menisivät varsomiset hyvin, ja varsat olisivat terveitä. Laittelen sivuille kuvia näistä uusista hissulaisista, kun ne syntyvät.

Oikein mukavaa kevään jatkoa kaikille!

-Tiina

20.4.2016 ...niin se nuoruus hupenee...

Utuinen aamu. Pehtoori viikonlopun lomailleena on saanut nyt lypsää yksikseen, onneksi voi komentaa tuon vanhanisännän/ tallipojan kaveriksi. Eilen illalla lähdin aiemmin lypsylle, että ehdin laulamaan, kun sekin aloitti poikkeuksellisesti aiemmin. Navetalta tuoksahtaen kiirehdin paikalle, vaikka kymmenen minuuttia lisä myöhästymistä, niin olisin ehtinyt juosta suihkun läpi ja pestä hiukset. Sitä kuitenkin ajattelee, ettei yhden erilaisten työn aikojen takia tarvitsi koko porukan kärsiä. Nuorta isäntää on työllistänyt ravit, eu-koulutus ja tänään Marskin kanssa klinikkareissu Kangasalaan. Soitteli äsken, että Kuopion seudulla on satanut 5-10 senttiä lunta ja liikenne matelee, mitä lienee keli Keski-Suomessa ja Hämeessä?


Kun katsoo edellisten vuosien päivityksiä
, mtäitä edellisenä vuosina on tähän aikaan tapahtunut, monena päivänä on ollut varsojen kuvia. Tänä vuonna ei ole vielä varsomisia ollut, vaikka viisi tammaa vatsojaan kasvattelee, muustakin syystä kun heinästä. Tässä kuussa pitäisi Lacrossen varsoa, toiset menee sitten touko-kesäkuuulle.


Tälle päivälle... ternivasikoiden lähettäminen maailmalle, mummun käyttäminen labrassa ja kaupassa, hevosilla käy hieroja...niin se tämäkin päivä menee ettei tahdo mukana pysyä, "siinä se nuoruus hupenee?....."

18.4.2016 Maanantain kevätsade

Kevätsateinen maanantai päivä, aamupäivän utu järven yllä. Sadekin tuo kevättä, lumi ja routa sulaa, vaikka hiekkatiet, pihat, tarhat niin märkiä..


Tänään navetalle muutti kaksi uutta asukasta Lumo ja Lyly, uutta verta karjaan Hernejärveltä. Todettiin tänään eläinlääkärin tehdessä tiineystarkastuksia, että uhkailu on tehonnut. Hempukalle ja Hallayölle asetettiin ukaasi helmikuussa, tämä on viimeinen siemennys, jos ei tulla kantaviksi nyt niin uusi osoite on Atria. Molemmat rouvat olivat kantavia, samoin kaksi hiehoa.


Tänään kävin vuositarkastuksella lääkärillä, vaikka hupsista meni reilusti yli vuosi edellisestä, kun en muistanut tilata aikaa. Astma todella hyvin hallinnassa, pef-puhallukset huipputasoa, viisitoista vuotta työperäisestä astma diagnoosista ja viimeiset vuodet on ollut oireeton lähes ilman lääkkeitä. Sukurasitteiden takia seurataan aina minulla verenpainetta ja diabetestä, mutta molemmat jättäneet ainakin toistaiseksi minut rauhaan, vaikka tälläinen "pullero" olenkin. Työterveyshoitaja komensi minut seuraamaan paineita, kun sai hiukan kohonneen lukeman vuoden lopulla, mutta kotimittaukset pysyivät ihan rajojen sisällä, mutta ihan alhaisimmat lukemat sai lääkäri tänään, joten en siis jännitä lääkärissä käyntiä. Muutenkin kyselin ja sain selvyyttä moneen terveyteeni liittyvään ja mieltä askarruttaneeseen asiaan. Joten todella hyvin on "omalääkärini" hoitanut minun astmaani ja terveyttäni vuosikymmenien ajan! Joten minähän tunne vieläkin terveemmäksi itseni nyt kun aamulla!

17.4.2016 Paluu arkeen...

Paluu arkeen, lehmät lypsetty, nuori isäntä Joensuussa raveissa, joten pehtoori töihin!

Mukava ja virkistävä viikonloppu vietetty tyttökavereiden kanssa liikunnan ja ulkoilun merkeissä, vielä tänäänkin lenkkeiltiin aamupäivä. Ei hyydytty illallakaan saunan jälkeen vaan käytiin syömässä ja sen jälkeen laulamassa karokebileissä, ei vaan ollut minun vakio kappaleita (Katri Helenaa, Anne Mattilaa) ohjelmistossa mutta jotain sentään löytyi. Kovin vaan kovalla soi musiikkitaustat oli hankala laulaa kun musiikki puuroutui, joutui sulkemaan kädellä toisen korvan, että sai taustoista selvää. Olisi saanut olla kuulokkeet korvilla istuessa ja kuunnellessa musiikkia siellä, mutta kai se kuuluu tämän päivän yökerho kulttuuriin, että musiikin pitää soida ja kovaa.... täti-ikäinen on puhunut!

16.4.2016 Aurinkoa...ylös, ulos ja lenkille!

Vuokatti hellinnyt auringolla meitä taas. On ulkoiltu ja lenkkeilty tänään reilut kymmenen kilometriä, nautittu herkullinen keittolounas urheiluopistolla, käyty kylpylässä, uitu, istuttu jos jonkinlaisessa saunassa, paras oli savusauna ja ulkopalju. Ei ole nämä naiset laakereilla levänneet tällä lomalla, mitähän vielä ehditään vai tuleeko väsymys?

15.4.2016 Menoksi...

Aurinkoista pakkasaamua (-7,3) ystävät! Tänään pitää mennä eikä meinata...villakoirat kuriin, ruokia valmiiksi viikonlopulle, eläinlääkäri päivä: tiineystarkastuksia navetalla ja tallilla kiimatarkailuja, sitten pikaisesti laukkujen pakkaamista... Tuo puolisko lähtee Helsinkiin kokoustamaan, parantamaan hevosenomistajien asioita (tiedä häntä kuinka paranee) ukkoporukalla, kun taas minä suunnistaan toiseen suuntaan eli pohjoiseen päin, Vuokattiin tyttökavereiden kanssa, jotka tarttuivat mukaani peruskoulu ajoilta, luvassa liikuntaa, ulkoilua ja maailman parantamista ( se kyllä paranee jos ei kaikkien ja ihan koko maailma, niin meidän ainakin ;-)). Joten nuori isäntä saapi pärjätä ilman asiantuntevaa pehtooria ja tallipoikaa...Olen kyllä hommannut aputyövoimaa, kun tulee työssäoppija pemolta ja tallimestari Joensuusta.

14.4.2016 Suviöitä?

Vanhan kansan viisauksia....Suviöistä ja suvipäivistä.....eli onko nyt luvassa yhdeksän viikon kylmäkausi kun viime yöt on olleet kylmiä, jospa ensiviikon suviyöt olisi lämpimämpiä, että tulisi hyvä marjavuosi ja heinävuosi! Äsken luin että joku ennuste lupasi lämmintä kevättä ja alkukesää.... Mitä tässä uskoa? Minä odotan ainakin aurinkoa, lämpöä ja kunnon pitkää kesää ( olikohan se enää kenellekään yllätys?)!!!

"Suviyöt ja suvipäivä
Vanha kansa on sanonut huhtikuun 14. päivää »suvipäiväksi» eli vuoden ensimmäiseksi kesäpäiväksi ja kolmea sitä edeltävää yötä »suviöiksi». Nimitykset kertovat vanhasta pohjoismaisesta vuoden kahtiajaosta kesän ja talven välillä. Riimukalentereissa on huhtikuun 14. päivän kohdalla puu ylenevin oksin kesän merkiksi, ja vastaavasti lokakuun 14. päivä alenevin oksin talven alkamisen merkiksi. Nämä puoliskot jaettiin vielä 13 viikon pituisiin neljänneksiin.
Jos suviyöt ovat kylmiä, niin kylmä öitä on tiedossa vielä yhdeksän viikkoa tai neljänkymmenen päivän ajan. Erityisen suotuisana merkkinä pidettiin koko yön kestävää lauhaa säätä. Samaan tapaan ajateltiin, että jos suvipäivänä on kylmää, niin tulee myöhäinen kevät.
Suviöiksi saatettiin kutsua myös kolmea Markun päivää (25.4.) edeltävää yötä. Näistä öistä sanottiin, että jos ensimmäinen yö on kylmä, tulee huono marjavuosi. Jos toinen on kylmä, tulee huono heinävuosi. Jos kolmas on kylmä, tulee huono viljavuosi. Öiden nimet ovatkin marjayö, heinäyö ja viljayö.
Suvipäivänä kalojen uskottiin vilkastuvan ja kurkien saapuvan viimeistään soille. Suvipäivänä varis munii ensimmäisen munansa ja metson soidin alkaa. Ihmisillä oli tapana tehdä suvipäivänä taikoja lisäravintoa antavien linnunmunien löytämiseksi. Pojilla oli myös tapana kysellä tytöiltä kesän aloittavaa suviryyppyä.
Suvipäivänä valmistauduttiin karjan uloslaskuun. Satakunnan ja Varsinais-Suomen kylissä paimenet nousivat varhain ja kiipesivät mäille ja kallioille, joiden laella he soittivat leppätorvia ja pukinsarvia neljään ilmansuuntaan. Näin paimenet »soittivat suden suun kiinni», jotta karjalle ei tulisi kesällä vahinkoa. Muun väen piti herätä ennen soittoa ja ehtiä syömään edes vähän »linnunpalaa», muuten heille olisi tiedossa kuivuutta tai muuta pahaa kesälle."

13.4.2016 Muistelua

Onpa ollut mukava kuunnella muistoja Tuliniemestä (Väisälästä) "silloin ennen vanhaan", Mikon kaksi serkkupoikaa piipahti kylässä. On tehty heinää, kalastettu, oltu Kalle-ukilla soutajana verkoilla, muisteltu kuinka Elma-mummu pesi keittiön lattian joka päivä (on nykyinen emäntä laiskempi tai enhän minä olekkaan enää emäntä vaan pehtoori!), ajettu vanhoilla traktoreilla, hevosia ym ym...

Hauska tarina aikojen takaa, kun aikanaan traktori oli mennyt rikki juuri heinän kokoamisen aikaan ja oltiin otettu siihen hommaan Jorkku-niminen tamma, pari päivää oli hevonen heinäkuun helteessä työssä ollut. Kolmantena päivänä sitä ei oltu löydetty metsälaitumelta mistään, vaikka sitä oltiin monesta miehin etsitty. Vasta kun oltiin saatu traktori lainaan ja heinän kokoaminen oli jatkunut, oli tamma ilmestynyt portille katsomaan kuinka homma etenee...

Tässä kuva Tuliniemestä ajalta, jonne muistelut ajoittui...

11.4.2016 Harakanpesä

Ollaan seurattu viikon ajan kun harakka pariskunta on rakentanut pesää pihakoivuun. Varikset meinasivat väliin tulla asunnon valtaajiksi, mutta saivat lähdön. Toivottavasti tuo rakennelma kestää Tuliniemen tuulet!
Minulla on hiukset kuulema välillä kuin harakanpesä, joo kyllä tuo rakennelma muistuttaa minun hiustyyliä aamuisin tai navettamyssyn alta paljastuessaan. 😊
Keväistä viikkoa kaikille!

9.4.2016 Kivi kiveltä

Kivi kiveltä rakennettu Kuopion tuomiokirkkoa ja käyty sen historiaa läpi näytelmän muodossa yhdessä kahden ystävän kanssa, jotka tarttuivat mukaani osuuskaupan luottamustoimissa ollessani. Sen verran tavoillemme uskollisia oltiin, että ei osattu mennä muualle kun fransmanniin syömään, niinkuin kokousten jälkeen ennenkin tehtiin. Kiitos Helille ja Armille mukavasta iltapäivästä, olipas mukava nähdä ja vaihtaa kuulumisia!

8.4.2016 Märkää on...

Kyllä on märkää, pihat, tiet on sellaista lillua, että kumpparit jalassa saa ropsutella...onneksi pikitielle on vajaa kilometri, vaikka eilen illalla oli vettä pikitielläkin ajourissa runsaasti, että sai varovasti ajella ettei joudu vesiliiroon.


Eilen hyvää palvelua soten ohjurista ja sairaalan päivystyksessä, jospa mummun asioita sai hiukan eteenpäin nytkähdettyä. Paperihommia vielä vaatii. Kiitos myös tädillleni, joka on jakanut vastuutani, pehmittänyt "maaperää" vastaanottavammaksi, auttanut paljolti kuljetuksista ja puhelin rumbasta.

6.4.2016 Aurinkoa vesisateessa

Sateinen aamu ns.keväinen sade, josta jopa minä "auringonlapsi" tykkään. Tallustella kumpparit jalassa sateessa, mutta Nemi-koira ei, tämä "hienohelma" kun ei halua tassujaan kastella. Toinen koira Ada taas juoksee surutta kurassa ja on myös sen näköinenkin.


Auringosta....Kun olin lapsin ja nuorin kutsui eräs vanhus minua auringoksi, silloin se minua ärsytti, kun ajattelin, että naama on pyöreä kun aurinko ja hymy kun " hangonkeksillä". Nyt ajattelen auringon, positiivista energiaa tuovaksi. Toivottavasti olisin sitä edelleen, enkä "myrskynmerkki"!

5.4.2016 Päivän pohdintoja itsekkyydestä

Aamuyön mietteitä. Juuri kun on mielestään saanut oman ajankäytön jonkinlaiseen hallintaan ja tasapainoon, niin kuuleekin että olen erään sektorin "jättänyt suorastaan heitteille", vaikka mielestäni olen siinäkin toiminut niin paljon kun aika on sallinnut ja joustanut tilanteiden mukaan. Voi kun olisi lisätunteja vuorokaudessa, työaika näkyvissä, kaksi vapaapäivää viikossa, niin olisiko vähän helpompaa... Saanko olla itsekäs ja olenko itsekäs, jos haluan panostaa myös parisuhteeseen, ystäviini ja harrastuksiini, tehdä työni mahdollisimman hyvin?
Velvollisuus, täytyy, sinun tehtäväsi on.... just nyt en tiedä mihin asti pystyn venymään vai onko vaihdettava tärkeysjärjestystä ja olla olematta itsekäs?

Olen oppinut sanomaan ei ja harrastukset (laulaminen) ja ystävät on minulle henkireikä sekä puoliso ja lapset ovat minulle ykkössijalla , mutta tämä asia ns. kirjoittamaton velvollisuus ja olen sen mielestäni hoitanut kohtuullisesti ja oman työni sekä ajankäytön huomioonottaen hyvin, mutta aina voi olla näköjään eri tulkintoja...

Illasta mietteet jo selkeämpiä. Muutaman ystävän kanssa taas parannettu maailmaa. Itsekkyyttä opetellessa täytyy kestää myös arvostelua, olen välillä vähän herkkänahkainen ja liian kiltti.

4.4.2016 Aurinkoa!

Aurinkoinen pakkasaamu, hanki houkuttaisi lähtemään liikkeelle, mutta taita aamupäivä mennä lehmien jalostuksen parissa.
Sunnuntai aamun lenkkeily aurinkoisella jäällä oli niin piristävä.
Eilen naisporukalla elvytettiin kyläilyperinnettä käymällä vierailulla ystäväperheen luona, olipa mukava vaihtaa kuulumisia, muistella menneitä ja parantaa maailmaa.
Illalla soi vielä blues.... tädin kanssa kuuntelemassa Blues pelimanneja Kyrönniemessä. Olipa letkeää ja mukaansa tempaavaa musiikkia, jalka vippasi musiikin tahdissa koko illan.

3.4.2016 Aurinko paistaa

Ihana aurinkoinen sää. Lenkillä järven jäällä. Oli muitakin lenkkeilijöitä sekä koiria ja hevosia. Rantasauna odottaa kylpijöitä... Tiina koskahan päästään pesemään kesäsauna?

Olipa illalla (ainakin n.22.30 aikoihin) mahtavat revotulet, loimusivat vihertävänä ympäri taivasta ja humisivat ( vai millä sitä ääntä oikein kuvaisi?)

2.4.2016 Mikä käryää

Minulla on vähän liiankin tarkka hajuaisti, minulta salaa ei tupakoida eikä kaljotella, välillä etsitään mikä lattiakaivo tai viemäri päästää hajua, mistä savun haju tulee...(pelkään tulipaloja)
Eilen illalla nukkumaan ruetessa tunsin tervaspuun savunhajua, ajattelin että matalapaineella se on tupsahtanut ulkoa kun pannuhuoneessa oli pidetty tulta. Mutta kun haju vain voimistui, kävin koko talon läpi mistä se tulee, kävin nuuhkuttelemassa ulkonakin, mutta ei vaan löytynyt syytä mistään, vain makkarissa se käry tuntui. Herätin Mikonkin etsimään syytä, tuuletin huonetta, manasin palovaroittimet jotka vain vilkkuvat, vaikka jossakin käryää. Sanoin, etten pysty nukkumaan ennenkun tiedän mistä haju tulee. Mikko sanoi lopulta, että tämä on ihankuin tervan hajua, että katsoppa se koira, ettei syy löydy sieltä.... Ja BINGO, Nemillä oli tervaa turkissa, oli ollut mukana tallilla illastamassa hevosia, Timo oli aiemmin illalla kengittänyt hevosia ja laittanut tervaa kavion pohjiin, siitä oli tullut räiskeitä tallin käytävälle, josta koira oli sitä saanut turkkiinsa. Nemin peti on lattialla meidän sängyn vieressä minun puolellani. Ei siis tulipaloa... mutta koiran minä pesin silloin yöllä, mutta vieläkin se haisee tervalle. Kolmisen tuntia siinä meni pois yöunista, joten aamulla käänsin vasta kylkeä kun kello herätti viiden jälkeen.

1.4.2016 Keväänmerkki

1.4.2016 Aprillipäivän ajatuksia

Mitähän tuo merkitsee vai oliko aprilli juttuja minun viime öinen unenikin? Ajoin viime yönä linja-autoa ja ihan kylmiltäni pääsin vuorolinjalle, ei mitään traagista siinä tapahtunut, ajelin vain, ei tarvinnut edes peruuttaa.....Pitänee etsiä unikirja oliko kyseessä ennenuni ja mitä se ennustaa? Parasta minun pysyä kuitenkin pienempien autojen ratin takana!

Hauskoja aprillijuttuja oli: Kyläraitti avaa kesäkauden Epuilla ja Siltsulla, Ponsse haki savusaunan lämmittäjää, poliisit alkavat valvoa pöntöissä, koirat etsivät verottajalle veronkiertäjiä, koirista aletaan koota dna näytteitä, jotta saadaan kakkaajat kiinni ja Selänne ostaa IPK:n yms.

31.3.2016 Telepatiaa

Telepatiaa, ajatusten lukemista, johdatusta...millä nimellä sitä kutsuukaan. Aamulla ajattelin erästä ystävää, jolle pitää soittaa heti aamusta ja puhelin soi juuri tämä ystäväni soitti. Näin on käynyt usein monen ystäväni kanssa, että ajatuksemme kohtaavat. Eilen mummun luona diakonissa esitti että lauletaan virsi, alkaen etsiä sitä ja esitti virttä 105, saman aikaisesti toisessa virsikirjassa oli sama virsi etsittynä. Virsi ei ole edes tutuimuimpia, vaikka vuodenaikaan sopiikin.
"Aurinkomme ylösnousi,
paistaa voittovuorella.
Lämmin valo sieltä loistaa,
surut, murheet hajottaa...."

29.3.2016 Arjen alkaessa

Aurinkoista huomenta kaikille. Näkymä aamukahvipöydästä , kun aurinko alkoi punaisena nousta( ei väri tullut kuvaan oikein).
Kesäaikaan siirrytty kivuttomasti sekä lehmät että lypsäjät.
Talot hiljenivät kun tytöt lähtivät, Heli Dubaihin ja sieltä lentelemään ympäri maailmaa, Sara Lahteen pakertamaan lukio opiskelujen parissa ja Tiina Joensuuhun työn ääreen. Nemi-koirakin nukkuu nyt ihan väsyneenä, kun viikonloppuna oli niin paljon ihmisiä hoitamassa ja seurattavana. Mukava pääsiäinen oli!

28.3.2016 Toisen pääsiäissunnuntai aamun mietteitä

Olipa hiukan pimeämpää navetalle mennessä tänä aamuna viiden jälkeen ( eilen aamulla mentiin vielä talviajan mukaan ja siirrettiin kellot vasta aamulypsyn jälkeen). Pian se valo lisääntyy...
Eilen juhlittiin 80-vuotis synttäreitä lähisukulaisten kanssa Puomilassa. Olipa mukava nähdä tätejä ja serkkuja perheineen. Syötiin Jaanan herkkuja, laulettiin yhdessä ja Sara lauloi yksin Tiinan säestäessä kanteleella, kuultiin runoja ja kronikoita. Suvun tarinankertojat pääsivät vauhtiin muisteluissaan, että minun piti jo rueta vauhdittamaan esitystä, että ehditään iltalypsylle. Vaikeita ja minulle uusia lauluja oli päivänsankari valinnut mm. Novgorodin ruusu, no pienen harjoittelun jälkeen sain sen eilen aloitettua ja mummot osasivat sen laulaa.
Lauloin minä yhden "renkutuksenkin", minne tuuli tytön kuljettaa, vaikka päivänsankari oli kieltänyt renkutukset. Tähän renkutusten laulamiseen liittyy tarina: Silloin lapsuudessani kuunneltiin paljon radiota ja minulle jäi kuulemani laulut helposti mieleen, joita sitten rallattelin sopivissa ja sopimattomissa tilanteissa. Lauloin mm. Pyöreenmäen mummulassa kahvipöydässä Sukevan kirkkoherra Rajamäelle, Martti Innasen laulun "Elsa olet kohtalonlapsi" ja sain mummultani nuhdesaarnan: "mikähän tuosta tytöstä tulee kun se laulaa vain noita kaiken maailman renkutuksia, äitinsä lauloi tuon ikäisenä siioninvirsiä". No tytöstä ontullut, mitä on tullut? Minä muistan jopa tuon tapauksen, olin 3-4 vuotias silloin ja pappi kehui minun laulua, että minulla on hyvä sävelkorva. Laulelin mummulle uhalla näitä renkutuksia, että sain sen motkottamaan, vaikka olinkin mummun tyttö ja karjakko, kun kuljin tämän mukana navetalla. Joten ei ole tyttö aikojen saatossa muuttunut, uhalla laulaa vieläkin renkutuksia ;-) .....

27.3.2016 Aamulypsyn mietteitä pääsiäisaamuna

Illalla juuri nukkumaan mennessä kuulin uutisista, että Ylivieskan kirkko palaa. Tuli surullinen olo, jotain arvokasta ja korvaamatonta menetettiin. En ole käynyt koskaan ko.kirkossa, nähnyt sen ohikulkiessa, sieltä joenrannalta. Minulla on tapana aina bongata kirkot eri paikkakunnilta ohi ajaessa ja jos olen vierailemassa jossakin uudessa paikassa niin käyn tutustumassa mielelläni kirkkoihin. Niissä on aina oma tunnelmansa ja jokainen on omanlaisensa taideteos. Yksi mieleenpainuvimmista kirkkoon tutustumisista on ollut Riikasta, olin tyttökavereiden kanssa ns. nelivitossynttäri matkalla, juuri ennen matkaa kuulin ystävämme menehtyneen äkillisesti, iältään hän oli ikäisemme. Kirkossa oli silloin urkukonsertti, sytytin kynttilän perheystävämme muistolle ja istuimme kuuntelemaan musiikkia. Oli kokemus, mitä en voin sanoin kuvata.
Surullisemmaksi uutisen palosta teki se, että palo on tahallaan sytytetty. Voi tätä vihan määrää ja mitä kaikkea ihmiset vihoissaan tekevät, suurista pahoista teoista pieniin kiusantekoihin. Eikö vihaa pystytä koskaan voittamaan? Yltiöpositiivisen ihmisen toiveajattelua!
Eräs ystäväni kertoi kuinka raskasta on kun hänen läheisensä persoonallisuus muuttunut sairastumisen myötä, hänen olevan välillä aggressiivinen ja suhtautuvan kaikkiin asioihin negatiivisesti, eikä tunne enää iloa. Kunpa Luoja varjelisi minua tuollaisilta sairauksilta, olisin ennemminkin "huruakka", joka panisi kaikki sekaisin, kun negatiivista ilmapiiriä tuova persoona. Sairaudet on asioita jolle emme voi mitään, mutta tämän muun vihan ilmapiirin muuttamiseksi toivottavasti jotain?
Synkkiä ajatuksiapa mietin, mutta tuokoon päivä kaikille iloa ja rakkautta ! Ja kesäaika alkoi, kesä tulee....

25.3.2016 Pitkäperjantai

Pitkäperjantai aamu valkeni pienessä lumisateessa. On katalaa tuo lumi tuossa jäätikön päällä, saa tosi varovasti kulkea, ettei "pyllähdä nurin". Jospa se lumi alkaisi tarttua kiinni siihen ja pehmentäisi jäätiköt!


Vieraita ilonamme, eilen tuli kummityttö Sara Lahdesta, oi niin ruskettuneena Sri Lankan auringosta sekä tytär Tiina Joensuun lumien keskeltä. Tänään tulee toinen kummityttö Heli Dubaista vai missä lienee sitten viimeksi lennelleenkään? Onpa mukava nähdä pitkästä aikaan!


Miehet olivat illalla perinteisessä kiirastorstain tapahtumassa eli Vieremän Oriyhdistyksen kokouksessa ja saunaillassa. Minun piti jättää väliin, kävin junalla tätintyttöä vastassa ja kaupassa samalla. En meinaa pitkäperjantaina kaupassa käydä, joten ei minun takia ainakaan olisi tarvinnut niitä auki pitää!

22.3.2016 Pakkas-aamun mietteitä

Aurinkoinen aamu, pakkasta reilu kaksikymmentä. Aamulla päätti Katinkulta-lehmä vihdoinkin poikia, viime viikolla eläinlääkärin kanssa arviointiin sen olevan ensinmäinen kolmesta poikivasta, no reilusti viimeisenä poiki. Ei näiden kanssa mene ihan oppikirjan mukaan. Ei ainakaan tämän lehmän, se nimittäin on melkein vuoden lypsänyt vaikkei ollut kertaakaan poikinut, oli se kantava kolmessa kuukaudessa, sitten se kuudessa kuukaudessa alkoi kasvattaa utareita ja tiputtaa maitoa, joten aloimme lypsämään sitä. Eläinlääkäri tarkisti vasikan tilaa ja yllätys, yllätys lehmä olikin tyhjä, eikä mitään luomista olla havaittu, silloin kun aloitti maidon tuotannon eikä aiemmin, mysteeriö? Kuusikko sonnivasikoita kasvaa ja odottelee karsinoissaan pääsyä uusiin koteihin, saa siinä muutaman maitolitran juottaa ennenkun porukka on maailmalla.


Eilen opettelin "ulkoläksyä", kun kuoron lauluja piti opetella ulkoa, "Kipakan akan kehtolaulu", olipa siinä ovelia lauserakenteita ja sanakäänteitä, kyllä monet naurut saatiin, kun kaikki sanat tuli, mutta eri järjestyksessä, ei oikein onnistu kuorossa, että lauletaan eri sanoilla. Muut laulut on ehkä tutumpia ja helpompia.


Luin aamunlehdestä, että kesällä minun synttäreiden kunniaksi tulee Eput Iisalmeen, seuraavana iltana voi sitte jatkaa vielä Siltsun tahtiin... Jollei sitten ole rehunteko!

Käytiin koirien Adan ja Nemin kanssa jäällä kävellessä ja katsomassa jäärataa, jossa kisailivat viime viikonloppuna moottoripyörillä suomenmestaruuksista. Aurinko , ihan lämmitti ! Nyt ehtii hiukan huokaista ennen navetta töitä, saakin yksin suoriutua niistä tänä iltana, nuorella isännällä ravien toimihenkilöiden koulutus Kuopiossa. Illalla pitäisi joutua vielä laulamaan.

20.3.2016 Aurinkoinen sunnuntai

Aurinkoinen sunnuntai. Nemin kanssa kuntoilua päivällä, hyvin alkaa kipsissä ollutta jalkaa käyttää ja lihakset vahvistuneet. Illalla käytiin 11-vuotis synttäreillä, olipa päivänsankari venähtänyt isoksi pojaksi, sitten viime näkemän. Kyllä se aika rientää....

19.3.2016 Hankiaiset...?

Eilen aamulla lähdettiin Nemin kanssa hangelle kävelemään, mutta ei se kunnolla kestänytkään, joten lenkkeiltiin tiellä. Sivutiet ovat ihan jäässä, joten nastalenkkarit oli taas ihan tarpeen, tosin pikitie oli ihan sula, siellä nastat rapsoivat ihan turhaan. Olen yrittänyt ehtiä käymään Nemin kanssa lenkillä ( vähän huonolla menestyksellä ), jotta tämän kipsissä olleen jalan lihakset palautuisivat ja alkaisi käyttää tätä normaalisti. Tällä hetkellä muuten käyttää, mutta kun pitää mennä kovaa, silloin pompitaan kolmella jalalla. Kylläpä oli kylmä tuuli, ihan sai huppua vetää pipon päälle ja kasvojen suojaksi.


Navetan "vauvalassa" maitoa lämmiteltävä tutisankkoihin ja juottamista ihan liukuhihnalla, jollekkin isolle yksikölle tämä on ihan joka päiväistä. Katinkullan vasikka vielä odotuttaa itseään. Lehmävasikkaa odotellaan, sonnibuumin jatkoksi toivoisi jo tuurin vaihtuvan.


Illalla olimme musiikkimatkalla sketseillä höystettynä Iisalmen kulttuuri keskuksella, mahtavaa musiikin iloittelua Toni Metsäkedon, Maria Lundin ja Pirjo Pylvävänäisen toimesta heitä johti kapellimestari Maija Ruuskanen. Olipa raikas, hauska ja yllätyksellinen esitys, ei mitään vakavaa ja perinteistä. Harmittavan vähän vain oli katsojia. Kiitos "laulu ystäville" seurasta!

17.3.2016 Navettaa ja järjestötyötä välillä

Aamulla navetalla oli taas uusi vasikka vastassa, vuorokauden sisällä kolme poikimista, vielä yhtä odotellaan, sitten olisi vähäksi aikaan taukoa. Sonni-poikia kaikki, olisi saanut olla joukossa lehmäsiäkin.
Kaksi kokousta ja kahden tilinpäätöksen esittely, tiukkaa taloutta järjestöissäkin, perää rahakirstun vartija, olo ihan "stubbimainen". Joten päivä meni navetta töiden lisäksi vapaaehtoisien luottamustoimien hoitamisiin.

16.3.2016 Ei ehdi ei...

Tänään taas päivä, että olisi kaivannut talouteen emännöitsijää, joka laittaisi ruokaa ja siivoaisi edes hiukan. Yritin vanhemmalle isännälle ehdottaa tätä hommaa, mutta hän keittää vain kahvia, pöytään pullaa ja leipää sen kera. Navetalla kätilön hommia kahteen otteeseen ja pienien vasikoiden juottamista, eläinlääkärin kanssa nupotuksia, tiineystarkastuksia, kuumeisen utaretulehdus potilaan hoitoa, väliin toimistohommia ja mummun asioiden hoitoa. Aurinko paistoi, mutta ulos lenkille ei ehtinyt tänäänkään...jospa huomenna...

14.3.2016 Uusi viikko, uudet kujeet

Uusi viikko, uudet kujeet" luki ensinmäisenä kun avasin tabletin aamulla. Niin mitähän uusi kujeita sitä pitäisi keksiä? Tahtoo pyöriä samaa kaavaa nämä päivät ja viikot. Lieneekö kujeita ollut Nemi-koiralla yöllä mielessä, kun kolmesti herätti minut ( ei saanut Mikkoa hereille), ei ollut jano, ( nälkähän tällä koiralla on aina), ulos ei suostunut yksin menemään, vasta kun minä lähdin rapulle seisomaan niin pikaisen lenkki kävin. Nyt on nukkunut kuulema koko aamun ihan rauhassa, kun sai minut hereille ja navettaan. Koiran sielunelämä tutuksi?

Ihmeellinen vaikutus tuolla valolla, pimeään aikaan tuntui ettei viitsi minnekään lähteä iltalypsyn jälkeen, nuokkui telkkarin ääressä, häthätään puoli yhdeksän uutiset jaksoi katsoa, tarvitsi 8-9 tunnin yöunet. Nyt lähtee jo liikkeelle hanakammin illastakin ja kesällä tuntuu untakin tarvitsevan paljon vähemmän keskimäärin 5 tuntia.


Harjoittelija kysyi aamulla lypsyllä, että suututko sinä Hellu koskaan, kun sinä olet niin herttainen aina. Vastasin kyllä osaavani suuttua, en kovin helposti mutta se on räjähdys sitten. Kivalta kuitenkin tuntui kun olin antanut työssäkin ollessani itsestäni tämän kuvan ihmiselle joka "ummikkona" opiskelee maataloutta, olisihan se vaikutelma voinut olla äksy, väsynyt, turhautunut...


Hyvää viikkoa kaikille ja uusia kujeita!

12.3.2016 Traktorin jylinää ja navetan tuoksua

No eilen ne traktorin sitten jylisivät Helsingin ja muidenkin kaupunkien keskustoihin. Kiitos kaikille teille jotka olitte mukana, me täällä olimme hengessä mukana. Mediasta seuratessani jäi päivästä positiivinen vaikutelma, tukea ja ymmärrystä tuli, tekoja odotellaan, toivottavasti ei jää vain sanan helinäksi. Mutta Mavilta olisi odottanut edes jonkinlaista pahoittelua ja anteeksipyyntöä, vaikkei se niitä, jotka todellisessa ahdingossa on, olisi paljon helpottanut, mutta hyviin tapoihin kuuluu pyytää virheitä anteeksi (ainakin minut on niin opetettu). No "täti" sai lähteä uusiin hommiin..
Äsken katselin eiliseen liittyviä julkaisuja ja kuvia tapahtumista. Kuvista heijastuu järjestys, traktorin suorissa jonoissa ja riveissä (no sehän me osataan, jämptisti kaikki ja ajallaan, lainkuuliaisesti), eikä mitään överiksi mennyttä riehumista ja kaaosta. Silmiini jäi myös Runnin Kartanonmäen päiväkodin laittama kuva, jossa pienet pojat ja tytöt olivat lähdössä omalle traktorimarssilleen omine lelutraktoreineen, kuvatekstissä kerrottiin, kuinka samalla oli puhuttu suomalaisesta ruuasta ja miksi näitä tarktorimarsseja oli nyt järjestetty! Kiitos henkilökunnalle tästä hienosta oivalluksesta!


Illalla kävin uimassa ystäväni ja meidän harjoitteli tytön kanssa. Tämä matkalla nuuhkutteli hiuksiaan, että nämä tuoksuu ihan lehmälle. Ystäväni sanoi, että ei hän haista, mutta hän on tottunut navetanhajuun miehensä työn vuoksi. Olisihan se ollut päivään liittyen: navetanhajuiset terveiset kanssa ihmisille. No ennen altaaseen menoa me käytiin suihkussa ja pestiin hiukset kuten uimahallin ohje vaatiin, joten emme toivottavasti tuonneet terveisiä lehmiltä! Muita tuoksuja siellä välillä tulee vastaan: rouvien hiuslakka (kaikkia ei hiusten pesuohje koske tai edes myssyn käyttö?) ja eräällä kerralla oli mieshenkilö lorannut mennen- partavettä ihan reilunlaisesti, ihan sain hengenahdistuksia kun ohitimme (eikä ne johtunut komeasta miehestä), en ole tuoksuallergikko, joten miedot tuoksut on ihan ok. Ja käytänhän itsekkin hajuvettä. Pyrin myös "kylille" lähtiessäni käymään suihkussa ja vaihtamaan vaatteet, etten kanna työni tuoksuja mukana. Vaikka välillä joutuu kiireellä piipahtamaan asioilla ja lähtemään ilman suihkua liikenteeseen, silloin varoittelen ja pyytelen anteeksi, että nyt mie saatan haista navetalle. Eihän se eläimistä tarttuva haju ole niin voimakas, ellei se ole "sitä ihteään" eli paskaa, vaan navetassa tarttuu eniten aiv:n pistävä haju.

Nuori-isäntä oli eilen Pakkasen kaverina Bodenissa raveissa, (ei siis hänkään ollut marseilla). Porukan hevonen Miss Defar oli neljäs ja Tuomaksen oma hevonen toinen. Kovaa hommaa se on tuo raviurheilu, eilen aamupäivästä lähtivät ja tänä aamuna takaisin, moni ohjastajista jatkoi melkein suoraan vielä Kouvolaan raveihin.


Usvaisesta aamusta huolimatta aurinkoista lauantaita kaikille! (Ja navetan ja tallin tuoksuiset terveiset!)

10.3.2016 Aamulypsyltä terveisiä

Eilen siirreltiin navetalla nuorenkarjan paikkoja, aamulla on sitten kuullut valituskonsertin, etenkin Miisa ja Maisa neitien toimesta. Muutokset ärsyttävät heitäkin. Samanlaisia mielenilmaisuja saa kun jättää vasikoita pois maidolta. He vielä kohdistavat huutonsa minulle, joka heitä juotan, muut saavat liikua vapaasti, mutta kun näkevät minut niin silloin.... Monesti nämä huutamiset loppuvat parissa päivässä, mutta sitkeimmät sissit saattavat jatkaa viikonkin. Tälläisiä terveisiä aamulypsyltä tänä torstaina!

9.3.2016 Aamulypsyn mietteitä

Luin muutama päivää sitten, kuinka maitotilojen emäntien jossakin somekeskusteluryhmässä monet äidin eivät halua lapsiensa jatkavan maatalous yrittäjinä, tätä helvettiä, kuten joku asiaa kuvaa. Meillä asia ei enää ole ajankohtainen, sillä tilalla on nuori-isäntä jatkamassa. Nykyään se ei ole itsestäänselvyys, että ihan kasvatetaan joku lapsista jatkamaan tilanpitoa. Minulle ei ole ollut koskaan pakkomiellettä siitä, päinvastoin kyselin pojaltakin moneenkertaan, että oletko varma että haluat, helpommallakin työllä leipänsä hankkii. Sen minä olen halunnut lapsilleni opettaa, että he arvostaisivat sitä työtä mitä täällä maaseudulla tehdään, vaikka muulta alalta leipänsä hankisivatkin ja etteivät he häpeäisi juuriaan, "maalaisuuttaan ". Ovat varmaan molemmat lapsina ja nuorina joutuneet tekemään töitä monia ikätovereitaan enemmän, mutta toisaalta olen kannustanut panostamaan kouluun ja opiskeluun sekä ovat he saaneet kyllä harrastaakin omia juttuja. Harrastukset vaativat tietysti meidän vanhempien tukea ainakin kuljettamisessa, parhaina päivinä taisin ajaa kylällä neljäkin kertaa ja joskus joutui keskeyttämään lypsynkin, kun yksin oli hommissa, se oli sitä aikaa, toivottavasti kantoi hedelmää. En varmaan ole ihan paras esimerkin antaja ollut maatalousyrittäjänä, en ole perinteinen emäntätyyppi, olen laiska karjaimmeinen, en ole panostanut alkionsiirtoihin ja jalostukseen, olen välillä ollut jarrumiehenä uudistuksille, tykkäsin opiskella, kävin kursseilla ja koulutuksissa, etenkin atk:ta, yrittäjyyttä ja liiketaloutta, istuin tietokoneen ja papereiden äärellä, hevoset on sydäntäni lähellä, harrastukset ja luottamustoimet lisänä. Mutta se on ollut minun tapani toimia, joku joskus sanoikin, että me olemme luoneet MIkon kanssa omannäköisemme tilan ja TImo luonee oman näköisensä, toivottavasti ilman yhteiskunnan, ympäristön ja meidän luomia paineita, mutta tarvitaessa meidän tukemana. (Näillä kirjoituksilla on ihan liian hieno otsikko taitaisi olla parempi Hellun höpinöitä ;-) !)

8.3.2016 Aamulypsyn mietteitä

Tiedän, että kahdessa järjestössä naiset johtokunnissa "repivät hiuksiaan", kun heillä on niin mahdoton rahastonhoitaja. Tämä kun kieltäytyy ennen helmikuun loppu edes puhumasta edellisen vuoden tilien tekemisestä ja sen jälkeen vetkuttelee kaikkea muuta. En ole tässä mustamaalaamassa ketään vierasta vaan omaa persoonaani. Olen viikon ajan yrittänyt taluttaa itseäni tuohon tietokoneen ääreen. Hyvin olen saanut kierrettyä. Navetalla on kierretty kolmen eri tädin kanssa, koirien kanssa klinikoilla, uimahallilla käyty, katsottu tototv:stä raveja ja yleareenasta hömppä sarjoja. Yksi ilta innostuin leipomaan, vaikka se ei kohdallani ole hyvä idea, sillä tykkään leipomisen lisäksi syödä niitä leipomuksiani ja minuun ne kaikki kalorit iskevät moninkertaisesti. Toki olen vannoutunut voin ja kerman käyttäjä leipoessa ja ruuan laitossa. Pitäisi varmaan pitää ohjeena niin kuin Vilkkumaan biisissä Kristiina, " älä syö mitään jos syöt niin syö pahaa...". Kohtuullisesti selvisin leipomisen tuomista kiusauksista, kun laitoin ne pakastimeen. Kerran olin jo viime viikolla tietokoneella, mutta meninkin pikaisesti tutustumaan uuteen maatalouden laskentakeskuksen ja proagrian Minun maatilani- ohjelmaan, joka korvaa Ammu-ohjelma ensi vuonna. Siinähän se ilta meni, mutta päätimme ottaa sen heti käyttöön. Eilen vihdoinkin sain jo aloitettua toisen järjestön tilit, mutta uni voitti heinäkuussa... Jospa se aloittamisen vaikeuksien jälkeen nyt alkaa sujua....

4.3.2016 Kuopio päivä

Tänään Nemin kanssa vielä Kuopiossa eläinlääkäri keskuksella, ydinnaula piti ottaa pois jalasta, mutta olikin tarttunut niin tiukkaan ettei sitä saatu pois, joten se jää siihen.
Aamulla kyselin miehiltä milloin on maasturin ja hevoskopin katsastukset, samalla tuli mieleen koskas se minun auto pitää katsastaa... Apua se olisi pitänyt katsastaa jo muutama kuukausi sitten ja sillä ollaan sinä aikana ajettu ympäri suomea, muutkin kun minä, mutta rouva olisi maksanut sakot. Iisalmessa en mennessä ehtinyt katsastuttaa, joten Kuopiossa koira klinikalle ja heti ensimmäiselle katsastus asemalle! Nyt laitan muistutuksen tulevaa varten!!! Tiinan kanssa vietettiin Kuopio päivää myös Matkuksessa shoppailun merkeissä.

3.3.2016 Seuraava potilas

Seuraava leikkauspotilas... Adalta poistettiin tänään rasvapatti rintalastasta. Ehtii toipua ennen kesän paimennuksia. Nyt ollaan vielä vähän pökkerössä. Myös Tiina on saikulla poskiontelon tulehduksen takia ja tuli tänne sairastamaan.

2.3.2016 Voi ne lomapäivät näinkin viettää?

Nuori-isäntä tehokkaana sopi omille lomapäivilleen, eiliselle maitotilaneuvojan käynnin sekä lomatoimen tekemän työolosuhde kartoituksen ja tälle päivälle eläinlääkärin päivittämään eläinten terveydenhoito suunnitelmaa. Joten on kaksi päivää tutkailtu lehmiä (ja vähän hevosiakin) ja navettaa. Nyt ollaan taas vähän viisaampia omista tekemisistään ja tekemättä jättämisistään. Ihan antoisia päiviä!

1.3.2016 Lehmän hermot

Maaliskuun alkaessa pähkäilyä.... Sanotaan, että meillä maaseudun ihmisillä on "lehmän hermot", mutta on niitä nyt koeteltu, Putinin Venäjän toimet pudottivat maidosta maksettavaa hintaa, kaupat halpuuttivat hintoja, kuka lienee maksumies? Luojamies koetteli sadekesällä, syksyn aikana käytiin kiivasta keskustelua valtion vaadituista säästötoimista, jossa vastakkain asetettiin voimakkaasti koko kansakuntaa ja ainahan maaseutu on ensimmäisenä tapetilla. Säästöt toi heikennyksi myös maatalouteen. Kova vääntö lomituksista saatiin kohtuullisesti torjuttua. Sittenpä tuo mavi, joka vaatii meiltä että meillä on kaikki aikataulussa, eläimillä korvamerkit korvissa, pellot ja karsinat mitoissaan, sadat paperit talletettu ym. Ei auta vedota atk:n pettämiseen eikä työvoima pulaan, mutta he pystyvät tämän tekemään, vaikeuttamaan ja viemään jopa pohjan pois monelta maatalouden yrittäjän yrittämiseltä ja elämiseltä, siirtämällä tukien maksua ihan kohtuuttomasti. Olisi odottanut, että nyt olisi meidän etujärjestö Mtk ja maatalousministeri ärähtänyt ja kovaa, kyllä muiden etujärjestöjen pomot ovat pysäyttäneet Suomen. Ainoat kannanotot mitkä on mediassa ylittäneet uutiskynnyksen on Pohjois-Savon keskustan piiritoimikunnan sekä kokoomuksen Susanna Kosken vaateet mavin virkamiesten erottamiseksi. Saa nähdä kuinka paljon lehmän hermojen pitää vielä kestää...

Täsä vielä lehmänhermoista....

28.2.2016 Kyllä näillä eväillä taas jaksaa

Mukava lauantai takana, kyllä näillä eväillä taas jaksaa....
Tyttöjen päivä, olipa oli taas ihana nähdä heitä kaikkia. Tuovilla oli kahvipöytä korreena odottamassa ja sauna kuumana, joten kahviteltuamme, me kylvettiin ihan pitkän kaavan mukaan. Talon isäntä oli paennut hyvissä ajoin naislauman vierailua, pelkäsi kai joutuvansa selän pesuun? Anne-tytär viihdytti meitä kitaran soitollaan. Ennen teatteria kävimme syömässä Chapliinissa, herkullinen oli kanasalaatti ( ei auta kovin raskaasti syödä ennen teatteria, että ei ala nukuttamaan) ja pihvit kuuluivat olevan myös maukkaita. Esitys Kulkurin valssi: Jorma Uotisen sanoin," ei huono", tuttu tarina, hyvin esitetyt laulut, vanhan kokeneen näyttelijä kaartin lisäksi uusiakin kasvoja. Illan päätteeksi kävimme laulamassa muutaman karaokebiisin. Kotiin tuhkimon tavoin puolenyön aikoihin, ettei muutu aamuksi kärttyisäksi akaksi. Kiitos päivästä ihanaiset! Kyllä taas jaksaa....


Säde oli Leppävirran jääraveissa lähdössään toinen, myöntätunto laukasta ja kärryjen hakkauksiin jäämisestä huolimatta. Joten toiveikkana vielä, jaksaa uskoa...


Kahdeksasluokkalaiset möivät eilen rokkaa Puomilassa, olipa topakoita nuoria, kyllä rahastus ja rokka astiat täyttyivät niin nopsaan ja iloisesti palvellen. Hyvillä mielin lähti sieltä täyden astian ja tuoreen rieskan kanssa, tuhtia evästä ravireissulta palaajille. Oli jäänyt vielä minullekkin tälle päivälle, kyllä sillä taas jaksaa....

27.2.2016 Lauantain mietteitä

Miesväki lähti Leppävirralle perinteisiin jääraveihin, Hissun Säteen kanssa. Minulla säpäkkä aamupäivä, navetta ja tallitöiden lopettelu, päivärehut lehmille ja heinät hevosille tarhoihin, Puomilasta pitää hakea mykyrokkaa ja sitten Vieremän kautta Iisalmeen kahdeksitoista, kerättävä kyytiin pari naisimmeistä ja sitten .... viettämään "tyttöjen päivää" kera ystävien, joiden kanssa ystävyys on säilynyt peruskoulun yläasteelta ja Tuovin kanssa ihan ykkösluokasta saakka.

26.2.2016 Aamulypsyn mietteitä

Muutaman viikon hautumassa olleet veroilmoitukset ym. tarvittavat ilmoitukset tarkastettiin ja annettiin loppusilaus proagrian neuvojan kanssa. Sinne ne lähtivät eilen bittitaivaan kautta, ei siis enään Kustin tarvinnut polkea tämän postin perille saattamiseksi. Kyllä vain joutui toteamaan, että nuorella isännällä on ollut haasteellisempaa aloittaa yrittäjänä, kun meillä oli aikanaan. Tai sitten minä en muista millaista se oli( Mikko väittää niin...).


Päivitin joku ilta sitten myös näitä tilan kotisivuja, kun oli jääneet jotkut osiot ihan alkuperäiseen tekstiin (v.2008), vielä jäi muutama sivu saattaa ajantasalle. Niin se aika menee ja uutta historiaa syntyy...


Eilen syntyi Lilian-hieholle lehmävasikka, suunnittelin nimeksi Natalie, mutta ensinmäisen juottokerran jälkeen oli vaihtamassa sen Nipoksi, oli sen verran hankala saada imemään, nyt aamulla jo imut löytyi. Lilian puolestaan oli emänä sitä lajia, että viekää pois tuo lapsi, en halua nähdä sitä, minä pelkään sitä ja lypsämistä jännitetään niin ettei maito lähde, sai rapsutella, syöttää rehua, laulella sille, että sai maidon lähtemään.


Alkuviikosta oli varsoilla "neuvolapäivä", kun ne saivat rokotukset. Olivat reippaita tyttöjä ja poika, kukaan ei edes huomannut pistämistä. Samalla tehtiin navetalla tiineystarkastuksia. Muutama kuukausi sitten "tuuletettiin", kuinka hyvin kaikki ovat näyttäneet kiimat ja tulleet kantaviksi. Lieneekö nyt iskenyt kevätväsymys joihinkin ammuihin, kun ei hormoonit hyrree?


Eilen illalla ystävän kanssa uimahallilla vesijuoksemassa, kylläpä oli väljää, saatiin kävellä rinnakkain ja juorruta ihan rauhassa.

24.2.2016 Matin päivänä

Eilen aikaa itselle, jalkahoito ja vyöhyketerapia samalla, joten nyt kepeät jalat ja roppa kondiksessa. Illalla laulamassa, mutta siellä ääni ei kulkenut, eikä kestänyt, oli epävireinen, kaiuttimien ääni kiersi, särisi, (varmaan vika oli minun korvissa?). Lieneekö syy äänen kuntoon ollut ettei maanantaina ollut kuoroa ja sen yhteydessä olevaa äänenhuoltoa vai onko tulossa flunssaa? Kamferitipat, vitamiinit, hunaja, yms., täytyy nyt kaivaa esiin ja alkaa varalta taistelu, ettei tänne ole romuskoilla asiaa tulla!


Huomasin kalenterista, että tänään on Matin päivä, siihen päivään on jokin sanonta, liittyen kevään alkamiseen? Voi kun pitäisi laittaa ylös näitä vanhoja sanontoja, mutta löytyyhän sitä tietoa:  »Kevät-Mattia» eli »Talvi-Mattia», on sanottu ensimmäiseksi kevätpäiväksi. Talven selkä on taittunut ja se näkyy luonnon vilkastumisena. Matti heittää kuuman kiven avantoon, koskeen tai kaivoon, eli uutta jäätä ei enää muodostu veden liikkumapaikoille. Aurinko alkaa sulattaa lunta mustien rikkojen ympäriltä: »Matista rikka sijansa syö».
Päivä tunnetaan räystäissä roikkuvista jääpuikoista, »Matin parroista». Mitä pidemmät parrat, sitä pidemmäksi kevät venyy. On puhuttu myös »Varis-Mattina». Nimitys kertoo varisten keväisin vilkastuvasta elämästä raakkumisesta. Myös metsäkana aloittaa näihin aikoihin laulunsa.Syys-Matti (21. syyskuuta) aloitti monet puhdetyöt ja Talvi-Matti päätti ne. Karhun sanottiin myös nukkuvan Matista Mattiin. Lehmiä ei astutettu syksyllä alkavan sisäruokintakauden aikana, joten lehmien poikiminen ajoittui yleensä kevättalvelle. Päivä toi siis mukanaan myös ensimmäiset vasikat ja maidon. »Matti se maijon aloittaa, Matti se maijon lopettaa». Matin tienoissa kerittiin myös lampaat, jolloin saatiin »varpuvilla» eli »matinvilla».
Matin keleistä pääteltiin koko kevään säätä. Suoja ennustaa varhaista kevättä. Jos pyryttää tai on kova lumituisku, niin lunta tulee vielä kevään aikana monta kertaa, mutta marjavuodesta tulee hyvä. Kevään aikana tulossa oleva lumimäärä voidaan päätellä siitä, miten korkealta jänikset ovat tähän päivään mennessä jyrsineet pajun ja haavan versoja.

Kevät.. sitä jo odotellaan, kaikki testit näyttää minun olevan kevät, niin värimaailman kuin luonteeni muutenkin. Olkoon niin, mutta oikeesti minä olen kesänlapsi ja odotan pitkää sekä kuumaa kesää!

23.2.2016 Vakuuttiko?

En pidä itseäni tiukkapipoisena maaseudun puolustajana, vaan yritän ymmärtää asioiden toistakin puolta. Viime päivinä on vaan närästänyt, kuinka eräs firma joka tarjoaa tuotteita ja palveluitaan meille karjatilallisille ja samaan konserniin kuuluva  kampanjoi maidon ja lihantuotantoa vastaan. Laitoinpa firman johtoryhmään kuuluvalle sähköpostia, vastaus tuli kiitettävän nopeasti, oli varmaan valmis pohja vastaukselle. Kovasti selitettiin ja korostettiin kuinka arvostetaan suomalaista maataloutta. No vakuuttiko....täytyypä miettiä.... Jotenkin tuntuu, että näinä vaikeina aikoina meidän kaikkien pitäisi puhaltaa yhteen suomalaisen ruuan puolesta!

22.2.2016 Pehtoorin mietteitä

Lunta, lunta...sitä on viikonloppuna saatu, vaikka meidän "Joensuun Elli" sanoikin eilen kotiuduttuaan siellä olevan paljon enemmän. Tuulta ja tuiskua on tuntunut myös täällä Tuliniemen aukealla. Pitäisikö lisätä tilannimeen toinen u-kirjain, Tuuliniemi? Olen yrittänyt käyttää tätä tilan virallista nimeä, kun nämä meinaa ihan unohtua, talostamme käytetään myös Väisälä-nimeä. Lauantain 76-raveissa kuului moni ohjastaja puhuvan, että oli liian lyhyet hokit, samaan tulokseen tulin lauantai iltana tarpoessani lumisella tiellä, että olisi saanut olla pidemmät nastat kengissä, väliin meinasi lipsua. Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!

20.2.2016  Aamun mietelause

Päivän mietelause (sisäinen voima) sai taas ajatuksia liikkeelle. Tämän luulin osaavani, olemalla paras mahdollinen minä, mutta viime vuosina huomannut etten ihan hallitsekkaan, joten opetella pitää, antamaan itselleen armoa. Tällä viikollakin aluksi hurrasin itselleni kun osasin sanoa ei, vaikka osaisin ja haluaisin tehdä pyydetyn tehtävän, mutta oman työn, ajan puutteen ja jaksamiseen vedoten kieltäydyin. Sitten iski tunne olinko itsekäs, loukkasinko pyytäjää, kieltäydyinkö laiskuuttani.... Mutta minä tein sen ollakseni paras mahdollinen minä, joka pystyy rakastamaan itseään ja samalla lähimmäisiään, nauttimaan elämästään, työstään ja ympäristöstään, eikä se väsynyt ihminen joka tuntee ettei mitään saa aikaiseksi..

19.2.2016 Aamulypsyn mietteitä

Alkaa jo huomata, kuinka päivä on jatkunut ja valon määrä lisääntynyt, ihanaa. Tuntuu kuin heräisi talvihorroksesta. Myös valkoinen lumi lisää valoisuuden määrää. Navetalla pidetty mittalypsy ja otettu näytteet, on taas tehty tältä kuukaudelta, kunnes huomaat, että kuukausi on mennyt ja homma on taas edessä, miten tämä aika menee näin nopeaan? Eilen siivouspäivä, mahdoton määrä koirankarvoja, enteileekö se aikasta kevättä, kun koirat vaihtaa jo karvaa?

17.2.2016 Aamukahvin mietteitä

Onkohan kukaan tutkinut laulamisen vaikutusta ihmiseen? Minä voin omakohtaisen tutkimuksen tuloksena sanoa, että olipa mukava parin viikon tauon jälkeen laulaa maanantai-iltana naiskuorossa ja eilen illalla karaoke piirissä, ei enää stressanut lehmien lypsy, ei niiden kiimaongelmat, ei maatalous byrokratia, kirjanpito, eikä tekemättömät työt. Sai vaihtaa navettakumpparit ja haalarit siistinpiin vaatteisiin ja kenkiin, laittaa väriä ripsiin ja puuteria naamaan , lähteä immeisten ilmoille mukaviin lauluporukoihin. Myös astmaatikkona voin sanoa, että henki kulkee paremmin laulamisen ja äänenhuollon ansiosta.

16.2.2016 Hevosajelua

Hissun Virva vaihteeksi tällaisessa työssä. Mikko ja Timo kävivät tänään Virvalla ajeluttamassa Sotkanhelmen vanhuksia.

15.2.2016 Päivän mietelauseet

Tänä aamuna päivän mietelauseet... Tämä (positiivari) käskee kuunnella oman sisimmän toiveita ja olla välittämättä mitä muut minusta haluavat! Toinen ( sisäinen voima) neuvoo: helpota elämääsi, älä vaikeuta sitä ottamalla asioita kuolemanvakavasti. Siinäpä oppimista: olla itsekäs ja olla välittämättä elämän vaikeuksista! Ei ole helppoa ainakaan minulle!

14.2.2016 Mietteitä Ystävänpäivänä ja ystävyydestä

" Eikö ystävänpäivä olekaan
joka ainoa päivä vuodessa?
Eikö ystävää muistaa tulekaan
kuin harmin mieleen tuodessa?
Eikö ystävää muuhun tarvitakaan
kuin onnea olalle taputtamaan?
Sua ystävä rakas mä tarvitsen
joka hetken juhlan tai arkisen.
Jaat kanssani hetket riemussani,
kuljet rinnalla surussa, murheessani.
Ota vastaan nää lämpimät kiitokset
ja ystävänpäivän "kukkaset"."(Birgit Ahokas)


Tänään on lähetelty ystävänpäivä tervehdyksiä, muistettu ystäviä puheluilla, korteilla ja kukkasilla. Halattu ja vietetty aikaa yhdessä. Minulle ystävät on tärkeitä, jakamaan elämän ilot ja surut, voi kun muistaisikin heitä kiittää ja muistaa muulloinkin kun ystävänpäivänä. Ystävien merkityksen huomaa monesti juuri silloin kun elämässä on murheita, kiireitä ja on väsynyt, ei mikään niin piristä kun ystävä joka kysyy: "mitä sinulle kuuluu?" ja kun saa tälle vuodattaa sydämellä olevat murheet ja huolet. Tuntuu kun jaetut murheet keventää omaa taakkaa ja tottakai ilon hetketkin on ihana jakaa ystävien kanssa. Olen siitä onnekas ja erittäin kiitollinen, että olen saanut ystäviä ympärilleni. Väliin jonkun kanssa saatta mennä aikaakin ettei olla yhteydessä ja sitten aikoja jolloin pidetään tiiviisti yhteyttä. Ihana huomata kuinka toiset ystävistäni pitävät huolta minun jaksamisesta työssä, toiset taas vapaa-ajasta tai hevosista, koirista, harrastuksista yms. Joku hakee seuraa teatteriin, konserttiin, toinen taas uimaan, lenkille, matkoille tai vain rupatteluseuraa. Kiitos ystävät, kuuntelemisesta (sillä minähän puhun niin ilot kun surutkin), kannustuksista, rohkaisuista, yhteydenpidosta ja kaikista niistä yhteisistä hetkistä!

Tänään oli ystävänpäivä tapahtuma Liiterissä meidän karaokepiirin kanssa, mukana lausujaryhmä kipinä sekä 8-luokkalaisten leirikoulu. Mukava päivä vietetty yhdessä! KIITOS kaikille laulu-ystävilleni, jotka olitte tehneet suuren työn tapahtuman järjestämiseksi! Minä kun pinnasin järjestelyistä työkiireineni ja lomani takia, ANTEEKSI!

12.2.2016 Mietteitä loman päättyessä

Niin on muutaman päivän loma Katinkullassa vietetty. Aika meni taas nopsaan. Mikko ja minä vuoroteltiin Timon kanssa viikko puoliksi, että joku oli paikalla täällä kotonakin. Tiina palkkatyöläisenä ja talvilomalaisena vietti Vuokatissa koko viikon. Uiminen ja ulkoilu sitä minä kaipasin, tosin lenkkikaverini Nemi ei vielä pitkiä lenkkiä saanut tehdä. Myös ystäväperhe kävi vieraanamme. Eilen illalla käytiin karaokea laulamassa ja saivat houkuteltua myös kilpailuihin mukaan, olipa paljon hyviä laulajia, joten voitto tuli yllätyksenä meidän Tiinalle. Nyt pyykkikone ja kuivausrumpu on pyörineet, mummun kanssa käyty kaupoilla. Aamulla viiden jälleen kello soi ja navetta kutsuu....

12.2.2016 Karaokekisa

Elämäni ensimmäinen karaoke kisa on takana, hyvin men, vaikka ei tullut mitalli sijaa, mutta voitto tuli kuitenkin perheeseen, kun tytär voitti ihan " kylmiltään", ensikertalaisena hänkin kisan. " Lahjattomat kuulema saavat treenata vielä, siis äiti...

11.2.2016 Lomaa

Aamu aloitettu vesijumpalla. Milloinkahan olisi mahdollista tehdä näin kerran viikossa? Nyt aamupuuroa ja saunaan. Sitten päivän ohjelman suunnittelu...Sotkamon keskustassa käynti, keilausta, lenkkeilyä, uintia, kylpylää, päiväunet, karaokea....mitä sitten ehtiikään? Kyllä täällä aika kuluu, huomenna jo loppuu lomaviikko... Sää on sateinen, kelit ovat olleet liukkaat, kaljamikolla ja vetiset, kumpparit on kova sana. Myös jäätikkökelejä varten varustauduin ostamalla nastalenkkarit

9.2.2016 Näissä maisemissa

Aamulenkki tänä aamuna näissä maisemissa, ei olla Vuorisjärven rannalla, vaan...Eilen illalla kipaistiin Mikon kanssa tänne Katinkultaan.

8.2.2016 Kipsi pois

Nemin kanssa tänään Kuopiossa. Kipsi saatiin pois, vielä varovasti liikuntaa, ei siis vielä riehuta eikä juosta. Vähän meinaa olla jalka vielä ylhäällä, mutta eihän kuukauden kipsihoidon jälkeen sitä heti osaa käyttää.
Viikonloppu istuttu tiiviisti kirjanpidon ja veroilmoituksen parissa, valmista alkaa olla. Nyt muutaman päivän tauko ja sitten loppusilaus.
Sää vaihteeksi sateinen, lumet häviää, nurmikkoa pilkottaa pihamaalla, sivutiet kaljamikolla, että tällaista talvea puolestaan nyt.

5.2.2016 Kuopion raveissa

Nuoriso lähti aloittelemaan lomaaviikkoa Katinkullassa, me Mikon kanssa Kuopion raveissa. Pohjois-Savon hevosenomistajat tarjosivat jäsenilleen ilmaisen ruuan. Totokin suosi, kun itseksini pelasin, enkä kuunnellut muiden vihjeitä!

3.2.2016 Topakka akka

Kyllä oli eukko juntturassa, kun kohmeisia heiniä ja märkee rehua on käsin riuhtonut ja kun käsistä voimat loppui, niin potkinut niitä eteenpäen, välliin istunut tietokoneen ääressä kirjanpitäjänä ja lienee osuutensa myös käden hiusmurtumalla ja sairasloman tuomalla jootenololla. Ei tuota päivän aika niin huomannut, mutta kun maaten heittäytyi, niin silloin alkoi käsiä ja hartioita kolottaa, jalakoja luistella. Tuumasi, ettei buranalla enää, vaan apua on suatava. Kyseli varraui tutulta akalta, joka taitaa kalevalaisen jäsenkorjauksen, että mitenkä olis aikaa, kun tietää hänellä sata hommoo olevan. Akka tuumasi tiistai illan ainuan vappaan olevan. Eukko on kuntoon saatava, niin jääköön nyt laulut laulamatta. Kyllä monesti meinasi eukko hierontapöydältä paeta, kun tuntui kun akka olis puukolla veellyt, tuskanhiki välliin virtas ja tuli se hiki toisellakin, mutta siitä se eukko vain pehmeni. Samalla eukko ja akka mualimaa paransivat sekä kuulumisia vaihtoivat. Yön eukko nukku niin hyvin, että puoliso sai aamulla ihan puistella, että ala nyt lypsylle mennä. Kyllä voep suositella tätäkin hoitomuotoo. Kiitokset ystävälle rakkaalle, tälle topakalle akalle!
Tänään kunnia kaiken tolkkuilun keskellä kaikille topakoille akoille!!!!

2.2.2016 Aamulypsyn mietteitä

Televisiossa näyttää pyörivän ohjelma erilaiset äidit (en tosin koskaan ole katsonut sitä), kyllä saisi ohjelman noista eläin äideistäkin. Ollaan nyt viimeisen parin kuukauden aikana vieroitettu viime kevään-kesän varsoja emistään. On mammoja jotka huutelevat viikkoja lapsensa perään, vaikka olisi jo kymmenes varsa, jonka on synnyttänyt. Kun taas toinen näyttää ihan nauttivan "omasta vapaudesta". Myös varsat käyttäytyvät erilailla toinen huutelee, toinen ei ole moksiskaan emän puuttumisesta, pääasia että lähellä varsakaverit ja joku turvallinen aikuinen. Myös lehmistä joku hoitaa ja omii itselleen toistenkin vasikat, kun toinen suorastaan pelkää omaa vasikkaansa.


Ei taas eilen mennyt niinkuin suunnittelin, järjestin itselleni aikaa maanantai-tiistaille, että teen kirjanpitoa, vielä kun naiskuoron kokoontuminen peruuntui, tuntui että nyt saan tulosta aikaan. Keskeytyksiähän tuli...ruuan laittoa, paperien etsintää jotka MINÄ siivotessa olin hävittänyt, kun ne oli jätetty talteen pirtin sohvapöydälle, eläinlääkärillä oli eilen sopivasti aikaa tulla nupottamaan vasikoita sekä tekemään tiineystarkastuksia ja-hoitoja. SITTEN kirjanpito-ohjelma meni jumiin, juuri kun ohjelmantukipalvelu oli mennyt kiinni, ei ongelma hävinnyt minun keinoilla, vaikka illan yritin. Nyt heti aamusta lankoja pitkin suonentietoon....APUA hakemaan...


Hyvää tiistaita kaikille! Iloista mieltä!

1.2.2016 Tammikuu meni...

Takana pakkas tammikuu ja vuosi 2016 hyvällä alulla. Lämpimän alkutalven jälkeen tammikuussa sai lyödä puita uuniin ja etsiä villaa ja toppa-asusteita päälle. Omat haasteensa pakkanen aiheutti karjan, koneiden, traktoreiden, autojen ym kanssa.

Uuden vuoden lupaukset on unohtunut, osoittautuneet mahdottomaksi toteuttaa tai sitten ne on pidetty joko helposti tai sinnitellen. Lienen tehnyt sitten liikaa lupauksia ja suunnitelmia, sillä juuri näin minulle on käynyt. Kaikki ei onnistu niin kuin ajattelin. Täytyy helmikuussa olla sitten tolkumpi. Nyt kun me yläsavolaiset ollaan julistautuneet tolkuiksi immeisiksi ja "mullikka" on tolkun lehti, niin nyt pitää olla topakka, touhukas, maalaisjärjellä ajatteleva, sosiaalinen eli tolkku ihminen. Mitä se sanan oikea merkitys lieneekin?

31.1.2016 Kotona taas

Kotona taas, takana mukava viikonloppu hyvässä seurassa, raviurheilun ja hevosten tiimoilta. Kiitos kaikille mukana olleille!
Hevoskokoukset jatkuivat heti myös kotona, Feeniksen kilta kokoontui, katettu kahvipöytä herkkuineen odotti, kiitos Tiinalle!

29.1.2016 Vaihdettu maisemaa...

Vaihdettu maisemaa... Mikko ja mie... Hyvää seuraa.... Miehet huomenna kokoustamaan, aveceilla ohjelma vielä suunnittelussa.

28.1.2016 Tällä viikolla

Keskiviikko: ei mennyt tällä viikollakaan niinkuin suunnittelin, käytiin Nemin kanssa eläinlääkärillä kipsiä parantelemassa, kun oli mennyt liian löysälle ja jäi hankeen, joten jäi palaveri ja kaupassa käynti. Illalla Kyrönniemen musiikki-illassa kuuntelemassa Hortamon runoihin tehtyä musiikkia sekä talkoohommissa.                                                        Torstai: siivous ja pullan leipomis-päivä, eläinten siirtelyä navetassa, illalla vielä toimistotöitä.
Tällä viikolla myös lehmien poikimisia, tuloksena sonnipoikia.
Perjantai: sitä odotellessa, jos vaihtais maisemaa?

26.1.2016 Pakkasvahinkoja

No eipäs mennytkään viime viikon pakkaset ilman vahinkoja, ;-( , lasiverrannassa olleet kukat olivat paleltuneet, termostaatti oli liian pienellä ja olin sulkenut oven sisähuoneisiin. Minun viherpeukalon tuntien ei ne kukat yleensä minun hoidossa muutenkaan viihdy. Harmittavasti yksi paleltuneista oli orkidea, joka oli sitkeästi kukkinut 2-3 kertaan vuodessa jo 2,5 vuoden ajan.
Tänään tiivistä istumista kirjanpidon ääressä, illalla kumminkin kävin laulamassa karaokepiirissä, kun viime viikolla jäi väliin.

25.1.2016 Aikaa itselle

Tänään lypsyjen välillä aikaa vähän myös itselle, hierojalla (huh, oli jostakin syystä hartiat ja kädet jumissa) ja illalla naiskuorossa, sekä mummun kuskausta labraan, lääkäriin ja kauppoihin. Siinäpä se päivä meni eikä piisannutkaan...

24.1.2016 Yllätyksiä

Pakkanen lauhtui ja talon miesväki kotiutui. Sain pidettyä farmin pystyssä ja talon lämpimänä, putket sulana, eläimet terveenä... pehtori huokaisee syvää ja tuntee tyytyväisyyttä itseensä...
Tuntuipa hyvältä tänään etsiä kaapista mekkoa päälle ja laittaa korkkarit jalkaan, on tässä möörötetty kotona ihan tarpeeksi. Mentiin viisikymppisille ja siellä olikin myös tuore aviopari. Ihania yllätyksiä! Onnea herra ja rouva Rönkölle!

22.1.2016 Voimamaitoa

Juuri kun tuntui, että ihan voimat loppuu,'kun revin kohmeisesta heinäpaalista hevosille heiniä sulahtamaan, työntelin märkiä rehusuutteita lehmien edestä hiehoille ja jaoin uutta rehua ( suht märkää ja painavaakin) lehmille, niin maitohuoneesta löytyi tankkiauton jättämänä tämä maitopurkki..... Kylläpä pehtorin voimat varmaan palautuu kun juon voima maitoa!

20.1.2016 Mitäs sitä tänään....

Ironmaiden poiki aamulla lehmävasikan. Kohta alkoikin lehmä viiletä ja soitto eläinlääkärille hoitamaan poikimahalvausta. Siinä menikin päivän ohjelma uusiksi, aika hierojalle piti peruuttaa. Pikainen käynti kylällä reilut puoli tuntia, kolme kohdetta siinä ajassa, mummullekin ohjeistus aikataulusta, labrakokeissa ja lisäksi ollut vielä sydänfilmi, toivottavasti ei tämän takia tullut ylimääräisiä lyöntejä. Lehmäpotilas olikin haasteellinen hoidettava, laittoi hanttiin tosissaan ja toivottavasti tuolla sisulla parannutaankin. Mitähän harjoitusta ne hornetit tänään pitivät, kyllä vetivät niin alhaalla ja kovalla jyminällä, piti käydä ihan katsomaan pysyivätkö hevoset aitojen sisäpuolella. Uunien lämmitystä. Kohta iltatarkille navettaan ja tallille. Myöhemmin illalla vielä pyörähdys Iisalmessa, hakemassa Helsingin matkaaja, toinen vielä sveamamman maassa. Kyllä nuo koirat ovat, ne vahtivat joka askeleen, etten vaan minäkin häviä heidän luota. Mitäs n-kirjaimella löytyviä bändejä löytyy vasikalle nimeksi sarjaan U2-Apulanta-Ironmaiden-?

19.1.2016 Liikkuvaa sorttia

Liikkuvaa sorttia tämän talon miesväki tällä viikolla. Nuori isäntä lähti tänä aamuna Itämaidon uusien maidontuottajien reissulle Helsinkiin tutustumaan Valioon. vanhempi vaikuttaa edelleen Tukholmassa, joten pehtoori yrittää pitää lomittajan kanssa farmia pystyssä, sulana ja lämpimänä. Pyörähdettiin me Nemin kanssa Kuopiossakin tänään, oli jalan röntgen ja kipsi vaihdettiin kevyempään. Tällä viikolla on jäänyt harrastuksetkin väliin, laulut laulamatta, ettei tallin ja navetan ilta tarkastukset ja ruokinta jää ihan myöhäiseksi ja tuo pakkanenkin teetättää lisähommia, pieni potilaskin vaatii tänään oman huomionsa. Laulellaan sitten ensi viikolla kun miesväki on kotona ja hommissa mukana, silloin pehtoori iltalomalla....

18.1.2016 Mietteitä uuden viikon alkaessa

Säästä, kylmää on, -30 mittari näyttää. Puita saa lappaa uuneihin sekä pannuhuoneessa että leivinuuniin, kytätä vesijohtoja etenkin navetalla ja tallilla,hevospihaton vesijohto jäässä ,hiiren perhanat olivat syöneet eristeet ja sitten kun ei ole edes irto kuiviaheiniä latokuivurissa suojana. Onneksi letkulla saa laskettua astiaan, niin ei kantoveden varassa olla. Aamulla meinasi jäätyä nuorenkarjan karsinoiden vesi, mutta aukesi kymmenessä minuutissa kun laitettiin lämmitin. Sen verran rehu kosteaa etteivät olleet yöllä juoneet ja seinän vieressä alkaa pakkanen puskea läpi rakenteesta. Joten tarkkana saapi olla. Eilen illalla hurautin käydä katsomassa onko etelänpänä yhtään lämpöisempää, Pöljällä näytti vielä samoja lukemia kun täälläkin, niin käännyin pois. Oikeesti reissun tarkoitus oli viedä Mikko sinne, hän kun lähtee "Pöljän ja Pirkkalan kontioiden" kanssa katsomaan ruotsin raviurheilua, otti he muutaman hevosenkin mukaan. Siellä ne varmaan nyt jo laivalla seilaavat kohti Kapellskäriä.
Sitähän kirjanpitoa ja veroilmoitusta pitäisi tehdä. Se vain vaatisi, että saisi rauhassa keskittyä siihen, nyt tahtoo olla noita muita virkineitä. Nemiä yritin pitää innostajana, mutta tylsää hommaa näkyi olevan!

16.1.2016 V.T. Renttu on poissa

V.T. Renttu pääsi tänään vihreimmille laitumille. Ruunalle tuli tänään vatsaoireita, joihin ei kipulääkityksestä eikä öljyämisestä ollut mitään apua vaan kivut vaan yltyivät , myös syke oli korkealla, joten paras palvelus tälle vanhalle palvelijalle oli päästää tämä tuskistaan. Tämä jo 27-vuotias ystävämme on tuonut meille monta ilon hetkeä niin raviradalla kuin täällä kotonakin. Rentulla ovat meidän Tiina ja Timo opetelleet hevosella ajamista, ratsastamista sekä hevosmiestaitoja. Timo suoritti Rentulla raviohjastus kortinkin. Rentun myötä alkoi Pakkasen Tuomaksen ja meidän yhteistyö. Renttu oli suuri persoona, joka jäi ihmisille mieleen kiltteydestään, halusi aina palvella, oli radalla taistelija. Eläkeläispäiviä Renttu vietti Martikaisen perheen hoivissa, jonne kesäisin veimme tälle kaveriksi laitumelle pari varsaa. Kiitos Renttu näistä vuosista!

Tässä Tiinan laittamia kuvia ja ajatuksia Rentusta. Kuvista näkee Rentun luonne, Muru-koira taluttaa, valjastuskatoksella ei paljon stressata eikä edes katuharjalla harjauksesta.

Kiitos Renttu kaikista näistä vuosista!

 Sinun kanssa kävin ensimmäistä kertaa yksin ajamassa ja muutenkin opettelin valjastamisesta lähtien raviurheilua, välillä taisteltiin ratsastuslenkeillä puskissa vaanivia mörköjä vastaan ja koettiin paljon hienoja hetkiä raveissa. Tulen aina muistamaan kuinka potkit karsinnan ovea, koska et saanut tarpeeksi nopeasti mielestäsi ruokaa.. Kukaan toinen ei ole samaa metakkaa pitänyt  Monia hienoja muistoja jäi, aina ravireissuista ratsastuslenkkeihin. Vaikka loukkaantumisia tuli, niin Renttu palasi aina takaisin kilpailemaan, vielä 16-vuotiaanakin. Renttu oli ennenkaikkea talvihevonen, ja se tarvitsi tiheän starttivälin jotta oli parhaimmillaan. Sitä ei haitannut pakkaskelit. Yhteisiä ravireissuja kertyikin yhteensä 206 kappaletta.

Lainatakseni Hannun aikoinaan teettämän paidan slogania, Renttu tulee olemaan aina kaikkien renttujen äiti.

Lepää rauhassa, vanha herra  V.T Renttu, 1989-2016

-Tiina


13.1.2016 Keskiviikon päiväkahvi mietteitä.

Tuulee ja tuiskuaa, on niin kylmä. Huoneetkin tuntuu viilenevän paljon nopeammin kun pakkasella, lieneekö sitten mökin hataruutta. Uunia on saanut lämmittää.


Minulle iski varsinainen lastentauti, korvatulehdus. Olen kyllä pitänyt pipoa päässä, mutta topsipuikolla rapsutin kun sitä kutitti... Kävin tk:ssa lääkärissä, olipa nopeaa toimintaa 3 minuuttia ja resepti oli kourassa, ei siinä ylimääräisistä juteltu. No asia hoitui tehokkaasti. Olen vaan tottunut kun "omalääkäri" kysyy aina, että onko vielä jotain sydämellä, niin minähän olisin nytkin kertonut Nemin jalan murtuman, Mikon nivel ongelman ja kysellyt niiden leikkaus mahdollisuuksista, kysynyt muitakin mielellä olevista terveys asioista ja minulta olisi mennyt siihen 15-30 minuuttia. Joten tehokkuus vai yksilöllisyys? Näin akuutissa tapauksessa tehokkuus menee, mutta jos minä kerran vuodessa käyn astma kontrollissa ja terveystarkastuksessa, niin silloin tykkään että käydään terveystilani kokonaisvaltaisesti, ( ja saatan minä tuon miehenkin terveyttä koskevia asioita kysellä) .


Nemillä alkaa olla virtaa ja tympäisee kun ei saa juosta, vaatii seuralaista, että pysyy paikallaan. Meidän pitäisi istua tuohon tietokoneen ja työpöydän ääreen, aloittaa viime vuoden kirjanpidon tekeminen ja veroilmoitus sekä parin järjestön kirjanpito ja tilinpäätös. Kun saisi vain aloitettua....


Navetalla syntyi toissapäivänä vuoden ensinmäinen vasikka, lehmävasu, joten jospa se monen sonnivuoden jälkeen tuuri kääntyisi. Emä Jytinä syntyi aikanaan ukkosen jytistäessä, olisikohan tämä sitten Narsku ( pakkanen narskuu) vai Navakka ( kun tuulee niin navakasti)?
Mukavaa keskiviikkoa kaikille, laittakkee kunnolla vaatetta päälle jos ulos menette ja pipo päähän!

12.1.2016 Kipsi ei meinaa pysyä mukana

Eilen käytiin Nemin kanssa Iisalmen pieneläinklinikalla parantelemassa kipsiä, kun oli vähän valunut paikaltaan. Kyllä nyt tulee reissuja Nemi reppanan tiimoilta, ensi viikolla tarkastus Kuopiossa. Kärsivällinen potilas on ollut, vaikka mieli olisi jo liikkumaan, niin kiltisti on maannut paikoillaan, tosin seuraa pitäisi olla. Tällä viikolla alkoi kansalaisopiston piirit ja eilen lauleltiin naiskuorossa, tänään vuorossa karaoke. Kokouskin olisi, mutta pystyneekö jakautumaan kahteen paikkaan?

9.1.2016 Joululomalainen lähti...

Eilen saattelin joululomalaisen Saran junalle, monenlaista apua ja iloa oli hänestä. Tiina puolestaan tuli viikonlopuksi Nemiä hoitamaan ja on potilas kyllä saanutkin hyvää hoitoa ja hemmottelua.

7.1.2016 Leikkauspäivä Nemillä

Kylmä aamu pakkasta-32 astetta kun me Mikon ja Nemin kanssa lähdettiin kohti Kuopiota. Kuopion eläinlääkärikeskuksella oli aamulla vastassa tuttu tyttö, Hanna. Hän oli meillä harjoittelemassa muutama vuosi sitten. Nemin leikkaus meni hyvin, luun päät liitettiin yhteen ydinnaulalla. Nyt pieni leikkaus potilas pötköttelee jo kotona peitteiden sisällä. Meille jäi aikaa useampi tunti pyöriä kaupungilla, kun Nemi oli nukutuksessa ja operaatiossa. sain Mikon peräti Ikeaan, kiltisti kiersi sen, mutta Matkukseen ei enää lähtenyt.

6.1.2016 Loppiaisen mietteitä.

Joulukuusi viedään pois, pois, pois.... Niin purettiin joulua ja heitettiin ulos joulukuusi, ei vielä karissut olenkaan, mutta joskushan se on poistettava. Virva ja Säde pääsevät pitämään kuusenkarsijaisia. Valot vielä jääköön valaisemaan pimeitä iltoja. Niin on joulunpyhät sitten pidetty ja alkaa arki ja " härkäviikot".
Päivän puheen aiheet: pakkaset ja nuorten jääkiekon maailmanmestaruus. Ihan raikas sää -28,6, aamulla katsotaan varmaan jo kolmosella alkavaa lukua? Onneksi kaikki on pysynyt sulana. Puita uuneihin niin on pysynyt lämpimänä. Kyllähän se oman harminsa ja lisätyön tuo, kun rehut jäätyy, traktorit ja autot pitää lämmittää ja ovat jäykkiä jne. Paluu arkeen myös, ettei huomenna tule mm- lätkää, toki tällä hyvänolon ja onnistumisen tunteella eletään positiivisesti ainakin tämä kuukausi. Toivottavasti tämä yhteishenki sekä positiivinen asenne säilyisi ja näkyisi nyt tässä suomalaisessa yhteiskunnassa, on tämä syksy repinyt kansaamme toisiaan vastaan ja aiheuttanut eripuraa ja vastakkain asettelua.
Meillä huomenna jännittävä päivä, sillä Nemin jalkaan asetetaan leikkauksella levy tukemaan sääriluuta. Itse potilas ei jännitä. Ohje: olla mahdollisimman paljon liikkumatta ja rasittamatta jalkaa. Saa kyllä vahtia, nopeasti hypitään kolmella jalalla ja hyppy sohvallekin onnistui. Huomenna peukut pystyyn että leikkaus sujuu hyvin!!!

4.1.2016 Ja seuraavaa potilas, raaja paketissa. Torstain leikkausta odotellessa....

4.1.2016 Aamulypsyn mietteitä

Pirteää pakkasmaanantaita! Arki alkanut ainakin minulle, lypsytyöt kutsuivat kuuden viikon sairasloman jälkeen. Tunnen suurta kiitollisuutta kun sain viettää sen ettei tarvinnut välillä mennä navetta ja tallitöille. Suurkiitokset Ylä-Savon lomituspalvelulle ja heidän lomittajille sekäAnulle, Saralle ja omalle perheelle lomituksesta. Uskon käden päässeen paranemaan ihan työkuntoiseksi kun ei tarvinnut sitä karjatöillä rasittaa. Se ei aina meillä maatalousyrittäjillä onnistu, tuo sairaslomalla olo.
Kiitos myös päättäjille jotka aikanaan sekä nyt viime syksyn rutistuksissa näkivät lomituksen tarpeellisuuden!
Laitoin aamulla ennen navetalle lähtöä tulen leivinuunin ja Mikko oli siihen lisännyt vielä puita. Kylläpä nyt on mukava juoda aamukahvit ja syödä aamupuuroa uunin hohkaessa lämpöä ja hiilloksen vielä palaessa. Päivällä saa laitettua vielä uuniin ruuan valmistumaan!

3.1.2016 Jäällä

Nemin kanssa lenkillä jäällä aurinkoisessa säässä, olipa pikku koirasta mukava juosta siellä. Kyllä on monenlaisessa käytössä ollut Vuorisjärven jää tänäkin viikonloppuna: siellä on ollut pilkkijöitä, kävelijöitä, hiihtäjiä, on ajettu hevosella ja moottoripyörällä. Iltamassa pistäydyimme Vuorelassa, viemässä Tiina bussille kun suora bussi Iisalmesta ei kulkenutkaan.

2.1.2016 Somelakko?

Yritin haastaa kummitytön(16v) " tammikuu ilman somea", en jostakin syystä saanut kannatusta, joten en sitten minäkään.... Olisiko pitänyt aloittaa haaste päivä ilman somea?

1.1.2016 Hyvää uutta vuotta 2016!

Uusi vuosi edessäsi,
kuin avautuva kirja.
Emme tunne tarinaa,
emme tiedä juonta.
Vain lukemalla sivu sivulta,
vain elämällä päivä päivältä,
tarina vie mukanaan seikkailuihin,
yllätyksiin, iloihin ja haasteisiin,
alati vaihtuviin kuin itse elämä.