Yhteystiedot

Omistaja:
Timo Väisänen
0405318090
tuliniementila@gmail.com
vaisanen.timo(at)outlook.com

lisäksi tilalla:
Helena Väisänen
0405728067
hellu.vaisanen(at)gmail.com

Mikko Väisänen
0400678067
vaisanen.mikkojuhani(at)gmail.com

Vuoristentie 13
74200 Vieremä

Uusimmat kuvat

2009

31.12.2009

"Niin paljon mahtui taas vuoteen tähän, jota on jäljellä enää ihan vähän. Anna kauniiden toiveiden sua uudelle vuodelle kantaa ja seikkailu mielellä katso, mitä se antaa".

Joulu jälkeen arki toi kahdelle lehmälle poikimahalvaukset, toivotaan että molemmat selviäisivät. Navettakissamme Viiru koki mystisen äkkikuoleman eilen, eläinlääkäri epäili virtsakiviä, jotka kuulema on varsin yleisiä leikatuilla poikakissoilla.

Säät ovat vaihdelleet hyvin talvisina, pakkasta lähes -30 astetta ja väliin lunta, tuiskua ja tuulta.

Hyvää uutta vuotta ja jatketaan kotisivuilla 2010!

22.12.2009 Hyvää Joulua!

pc230051.jpgHyvää Joulua kaikille kotisivuillamme vierailevillle!

Saimme kinkun tänään palvisaunasta, olipa hyvää, piti heti maistaa. Joululaatikot, leipomukset ja siivoukset ovat vähitellen valmistuneet, suuret kiitokset minua auttaneille "tontuille"!

Hevoset saivat tänään influenssa rokotukset, joten heille on luvassa muutaman päivän "huilipäivä".

Toivottavasti myös navetalla alkaisi "joulurauha", on ollutkin aikamoista hässäkkää, tulehduksia, kuumetta ja "lauhaluoman auto" on käynyt peräti kahdesti. Alkoi lehmien määrä vähentyä siihen tahtiin, että piti ostaa hieho ja kerran poikinut lehmä naapurista.

10.12.2009

Joulu tulossa ja käsi kipsissä, mielenkiintoista. Mutta joulu tulee joka tapauksessa, vähemmälläkin laittamisella ja siivoamisella. Ja onneksi on tulossa myyjäisiä ja siivoojamme Riitta Vieremän 4H:lta. Vaikeinta on lähinnä tälläiselle "menevälle ihmiselle" ettei pysty ajamaan autoa. Ei aina viitsi ruinata kuskia, joten olenko kohta "mökkihöperö", no aina voi puhua puhelimessa ja kutsua vieraita. 

Opiskelussa loppukirin ottaminen odottaa vielä, johtuen myös Adulta palveluista, joka vaikuttaa olevan hitaampaa kuin Speden rautakauppa sketsissä.

Niina on ollut työssä oppimisjaksolla tallillamme kuuden viikon ajan. Ensi viikolla hänellä on edessä näyttöjen antaminen hevosten valmennuksesta, ajamisesta ja täyshoidosta. Mielenkiintoista olla itse välillä tällä puolella eli arvijoijana, kun tässä on ollut viime aikoina arvioitavana.

Hevosia on myyty. Hissun Haasteen uusi omistaja on Juha Heiskanen ja Hissun Siron Marita ja Markus Kiiski. Haaste jää vielä meille hoitoon pihattoon, mutta Siro lähtee uuteen talliin launtaina.

28.11.2009

Ensi sunnuntaina on ensinmäinen adventti ja joulu lähestyy, vaikka sää ei kovin jouluiselta näyttäkään.

Ruotsin serkku Jacob ilahdutti meitä vierailullaan. Loma Vuokatissa katkaisi myös arkea ja kaamosta.

Liiketalouden opinnot aiheuttavat stressiä, harmaita hiuksia ja rumia sanoja. Viimeisenä koulupäivänä annettiin taas ohjeita hensuja ja näytökansiota varten. Yllätys, yllätys taas oli ohjeet toisenlaiset. Kyllä tuli mieleen heittää "hanskat tiskiin" ja lopettaa, mutta sitten hammasta purren päätin yrittää, jos tästä vielä jotain tolkkua tulisi tai sitten ei...

Ruiskumestari lähti Hämeeseen toisen omistajan Hannun treeniin. Toivotaan Timon lakkiais-lahjahepalle onnea maailmalla.

31.10.2009 Pyhäinpäivänä

lokakuu_2009_154.jpg

Talviaikaa menty viikon verran ja pimeys lisääntyy päivä päivältä. Onneksi kynttilät tuovat tummelmaa pimeisiin iltoihin. Tänään ne loistavat erityisesti poisnukkuneiden läheistemme haudoilla.

Lokakuu meni nopeasti. Syystöitä tehden. Eläimet siirtyivät sisätilohin; lehmät ja hiehot navettaan. Tallissa karsinoissa ovat kilpahevoset. Emätammat ja varsat asustavat pihatossa ja koossa on tasainen porukka. Pikku-pihatossa asustavat Sulo, Sweet Chili Boy eli Nätti Poika sekä Aarre, hyvin toimeentuleva jengi tämäkin. Vuosikkaita varsoja on opetettu kärryjen eteen ja hyvin alkavat toimia kaikki. Päkän kanssa piti tehdä vähän enemmän töitä ennekuin alkoi taipua yhteistyöhön.

Ada on käynyt Timon kanssa paimenkoira harjoituksissa ja hyvin kuulema toimii, intoa piisaa, vähän liikaakin. Nyt laidunkauden loputtua työtkin vähenivät, joten hyvä kun saa purkaa energiaa harjoituksissa.

Minunkin liiketalouden opinnot jatkuivat ruotsinkielen opiskelulla ja jotain siitäkin alkoi palautua mieleen monen monen vuoden takaa. Nyt kai pitäisi aloittaa opiskelussa se paljon puhuttu loppukiri.

Minä kävin tyttökavereiden kanssa vaeltamassa Vuokatissa yhtenä viikonloppuna sekä maa-ja kotitalousnaisten matkalla Turussa "Osaava nainen" -messuilla. Eilen illalla olimme Ylä-Savon Hippoksen 40-vuotis juhlissa Runnilla. Joten pimeyttä ja kaamosta on piristetty viettämällä aikaa yhdessä ystävien kanssa.

 

 04.10.2009 Syksyä..kesä meni..

Niin ollaan jo syksyssä ja kesä meni. Viime viikolla oli pakkasöitä ja luntakin näytti. Kesä oli kaikinpuolin hyvä niin säiden kuin sadonkin suhteen. Syyskuussakin oli lämpimiä ja aurinkoisia päiviä, joten jospa sitä nyt jaksamme kohti syksyn ja talven kaamosta, näin syys-sateiden ja myrskyjen tuivertaessa.

08.09.2009 Lomarenkaan 25-vuotis juhlalassi.jpg

Taas oli juhlan aika, sillä Lassin lomarenkaalla tuli 25-vuotta täyteen. Juhlat pidimme täällä meillä Tuliniemessä, kuten kaksikymmentäviisi vuotta sitten pidettiin lomarenkaan ensinmäinen kokouskin. Onnittelijoita oli Vieremän kunnasta lomituspalvelujohtaja Raija Martikainen ja lomasihteeri Tiina Kroodo, Promilkistä tuotantoneuvoja Tuomo Rytkönen sekä entisiä lomarenkaalaisia ja renkaan nykyisten tilojen lomansaajat. Myös paikallislehti Miilusta oli toimittaja Riitta Huttunen tekemässä juttua. Illan aikana muisteltiin menneitä vuosia, jotka ovat todella menneet nopeasti. Kaikkien mielestä on erittäin tärkeää, kun voi hyvillä mielin lähteä lomalle kun on tuttu lomittaja, joka tuntee tilan ja eläimet.

02.08.2009 Elokuu jo, kesän tapahtumiakeskuu_2009_095.jpg

Elokuuta jo mennään, on jäänyt kotisivujen päivitys puolentoista kuukauden ajalta muiden "kiireiden" takia. Kesä on on ollut säiden suhteen hyvä: sopivasti lämpöä, aurinkoa ja sadetta.

Rehua tehtiin heti juhannukselta ja sato oli kohtuullinen. Kuivaheinää olemme koonneet kahteen otteeseen sadekuurojen lomassa kesäkuun lopulla ja toinen erä "akkainviikolla", satoa tuli hyvin.

Hissun Piirto varsoi 3.7 orivarsan Tilikatista, Letkumestarin. keskuu_2009_075.jpgPiirtoa on siemennetty Valtrauksella. Tammoista ovat kantavia Rilla, Guerilla ja Siro. Roosaa, Kemppiä ja Piirtoa siemennettin vielä viime viikolla.

Niin hevoset kuin koirat ja ihmiset ovat päässeet uimaan. Kuvassa Ritu uimassa, jolla tosin lihakset menivät  jumiin uinnista, mutta Seri nauttii uimisesta. Koirista Teri ui entiseen malliin, mutta Ada ketselee mieluummin rantavedessä. Ja kaikki olemme nauttineet kauniista kesästä, uimisesta ja rantasaunasta.

Hissun Katti pääsi lehtien uutisiin, ei kilpailu suoritusten perusteella vaan Kajaanin raveissa tapahtuneen ohjaksen katkeamisesta johtuneiden tapahtumien takia. Ohjissa ollut Lassi lensi "hurjannäköisesti" rattailta, oli jonkin aikaan tiedottomana ja vietiin ambulanssilla päivystykseen tarkkailtavaksi, mutta pääsi jo samana iltana pois eikä luita ollut mennyt poikki,vain kipeytyneet lihakset. Katti jatkoi vapaaksi päästyään kärryt perässä portin läpi, varikon poikki viitostielle ja siitä kohden Kajaanin kaupunkia. Ruuna saatiin kiinni Heinisuontien varresta olevalta suopellolta rata henkilökunnan, Mikon, Timon ja muutaman muun "takaa-ajoon" osallistuneen toimesta noin viisi kilometriä raviradalta. Takaisin ei Katin tarvinnut kävellä vaan Helena haki sen hevoskuljetusvaunulla takaisin radalle eläinlääkärin tarkastettavaksi. Myöskään Katille ei tullut kuin pieniä pinta ruhjeita.

 

14.06.2009

Niin on kesä jo edennyt kesäkuulle. Säät ovat vaihdelleet välillä on ollut aurinkoista ja välillä tuulista ja tosi kylmää. Kylvökset ja nurmet kaipasivat vettä ja onneksi sitä hiukan tänään saatiin ja heti näytti luonto vihreämmältä. 

Pääsiäisestä saakka on ollut meillä harjoittelemassa Pemon opiskelijoista Rissasen Minna ja Mira, ja heidän seitsemän viikon työssäoppimisjakso tuli täyteen viime viikkojen aikana. Kiitokset tytöille avusta kevään ja alkukesän töissä.

Laidunkausi on alkanut sekä lehmille että hevosille. Lehmät pääsivät laitumelle 27.5 ja Adan työt alkoivat, ihan jännitti kuinka tämä meidän "tehopakkaus" toimii paimennuksessa, sillä talvi ja kevät ovat menneet "lomaillessa", kun harjoituksia ei ole ollut, mutta ensinmäisesten päivien poikkoilujen jälkeen lehmien ajaminen laitumelle ja sielttoukokuu2009_162.jpgä hakeminen onnistuvat mukavasti.

Oripojat kirmasivat kesäleirille: vuosikkaat-varsat Sweet Chili Boy ja Hissun Aarre lähtivät orilaitumelle Sukevalle 30.5 ja Hissun Sulo Viitaalle 8.6. Tammatkin ovat päässet laitumelle: Hissun Piirto ja Rillan Rytmi varsoineen popsivat ruohoa järven takana Yläpihan pellolla, Hissun Viima ja Pistoliekki alias Päkä vietiin Koljonvirralle Mäkelän pellolle Rentun kaveriksi.

Hissun Siro varsoi tammavarsan Tilikatista, varsa on erikoisen värinen hopeanhohtoinen, toukokuu2009_186.jpgselässä musta siima, joten väri tulenee olemaan lopulta musta. Varsoille on pidetty "ristiäisiä" Rillan Rytmin orivarsa sai nimekseen Hissun Haaste, Guerillan oripoika on Battery, Sweet Chili Kempin tammavarsa sai nimekseen Sweet Jade, Hissun Roosan tyttö on Hissun Säde sekä viimeinen tulokas Hissun Siron varsa on Hissun Luna. Vielä odottelemme Hissun Piirron varsaa heinäkuun alussa.

Tammoja on siemennetty:Hissun Roosaa Villiarilla ja Hissun Siroa Valtrauksella. Guerillaa ja Sweet Chili Kemppiä jouduttiin uusimaan Salomon Blue Chip:llä. Hissun Rilla on todettu kantavaksi.

18.05.2009 Toukokuu: varsoja syntynyt, peltotöitä ja varsanäyttely. Kesä tulee!

Niin mennään jo toukokuun 18.päivää. Peltotyöt ovat hyvässä vauhdissa, kaurat maassa ja ohra-maatkin valmiina kylvämistä vaille, jos ei nyt sade sotke. Säät ovat olleet viikonlopusta saakka suotuisat ja kevät on edennyt vauhdilla. Jäät lähtivät Vuoris-järvestä 5.5. Rantasauna kausikin on avattu,kun lopulta saimme vietyä sinne uuden kiukaan, joten nyt on luvassa maukkaita löylyjä.18052009075.jpg

Varsoja on syntynyt lisää Sweet Chili Kemp teki tammavarsan 8.5 Jailhouse Joy:sta. Hissun Roosa varsoi 11.5 tammavarsan Haastepojasta. Uusia varsoja ensi  on "tilauksessa" ensi keväälle: Hissun Rilla on sulhasissa Halsualla Villiarin luona. Guerilla ja Sweet Chili Kemp on astutettu Salomon Blue Chip:llä.

Vieremän oriyhdistyksen tamma-ja varsanäyttelyt pidettiin 18.5 Ylä-Savon hippoksella, meidän tallista mukana oli Hissun Sulo, joka palkittiin 2-palkinnolla sekä valittiin näyttelyn parhaaksi varsaksi.

25.04.2009 Nyt sää tuntuu jo keväiseltä

Nyt sää tuntuu jo keväiseltä, lämmintä oli tänään jo 13 astetta ja lumet saa kyytiä. Kuovit lauloivat jo varoituksia jäälle menemisestä. Joten kevättä kohden mennään vihdoinkin...

22.04.2009 Guerilla varsoihuhtikuu_2009_055.jpg

Kevään toinen varsa syntyi tänä aamuna, kun Guerilla teki reippaan ori-varsan Northern Ensign:stä. Hyvin tämäkin "ensisynnyttäjä" hoitaa lastaan. 

Pääsiäinen meni viljely- ja lannoitesuunnitelmia tehdessä, tällä viikolla teimme Eu-tukihakemuksia sähköisesti, pitäisi muistaa vielä lähettää ne.

Sää ei ole ollut vielä kovin keväinen, tuulee ja on kylmää. Viikonloppuna oli myrsyä ja luntakin juoksutti ihan kinoksiksi asti.

 

21.03.2009 Timolle ohjastaja-uran ensinmäinen voitto

Hyvin mieleenpainuvan hetken koimme tänään, kun Timo ohjasti uransa ensinmäisen voiton Zapata AX:n rattailla Mikkelin raveissa. Timo on mukana tässä Zappa- teamissa, joka omistaa hevosen. Hevosta valmentaa Heikki Repo.

Päivällä olin kuuntelemassa Iisalmen kulttuurikeskuksella isä-Mitroa, olipa aurinkoinen ja valloittava esiintyjä. Kyllä sai "iloa elämään" päivän teeman mukaa.

20.03.2009 Ensinmäinen varsa syntyi tälle keväälle

helmikuu_2009_037.jpg

Ensinmäinen varsa tälle vuodelle näki päivän valon tänään, kun Rillan Rytmi teki orivarsan Haaste-Pojasta. Virkeä poika ja Rytmi hoitaa hyvin esikoistaa. Timo toimi kätilönä, olimme Mikon kanssa Kuopiossa kuuntelemassa Jouko Tarvaisen luentoa: Hevosen valmennus ja hyvinvointi, samassa tilaisuudessa saimme tietoa uuden Movet laboratorion palveluista. Jouduimme lähtemään luennolta kesken pois, katsomaan uutta tulokasta.

Vaikka veroilmoituksen teko urakan sai ohi, niin pöydällä odottaa edelleen kasa tekemättömiä töitä: viljely-ja lannoitesuunnitelma, etätehtäviä, hensua ja liiketoimintasuunnitelma, joten pitäisi varmaan "ottaa itseään niskasta kiinni" ja istuttaa itsensä koneen ääreen, mutta ulkona paistaa aurinko niin houkuttelevasti...

17.02.2009

Helmikuussa kiireet jatkuneet: veroilmoitus, liiketalouden opinnot, kuntosavotta sekä kokouksia. Ystävänpäivänä tapasimme "tyttöjen" (luokkatovereita Vieremän ylä-asteen ja lukion ajoilta) kanssa Kuopiossa, Chicago-musikaalin, yhdessä olon ja kuulumisten vaihtamisen merkeissä, unohtamatta hyvää ruokaa. Kyllä on taas maailma parannettu ja jaksamme taas jokainen jatkaa arjessa pakertamista kukin omassa työssään. Kyllä ystävät ovat tärkeä voimavara. 

Mikolla kokouksia ( Vieremän oriyhdistys, hevosenomistaja yhdistysten kokoukset Kuopiossa ja Lahdessa sekä Suomen hippoksen jalostusvaliokunta jne.). Jalostuspäivillä Lappeenrannassa tuli tietoa mm. hevosten ruokinnasta, rakennearvostelusta, varsan markkinoinnista sekä infoa ensi kesän kuninkuusraveista.

Timo käy kengityskurssia Kiuruvedellä kahtena viikonloppuna kuukaudessa tammi-huhtikuun aikana yhteensä 8ov. Viime viikonloppuna Timo oli agrologi-opiskelijoiden talvikisoissa Oulussa, jossa Savonia oli voittanut käsipallossa käydyn turmauksen.

Tiina pakertaa gradu-aineistonsa kanssa, oli löytänyt aineistosta merkintöjä myös hevosista jotka on luovutettu sotaan täältä Tuliniemestä sekä Huotarin Väisälästä, kuulema mielenkiintoista... Kantele-keikat ja harjoitukset ovat kuuluneet myös viikko-ohjelmaan, kai siinä välillä on ehtinyt käymään luennoilla yli-opistollakin ?

Hissun Helmi muutti uuteen kotiin Halsualle. Onnea vain Salmelan Hannulle varsan kanssa. Toivotaan, että saamme kokea monta hyvää menestyksen hetkeä Hissun Helmen tuomana!

Hissun Katti aloitti kilpailu-uransa Pyhäjärven paikallisraveissa ollen toinen, ajalla 43,3 saaden näin koelähdön läpi.

27.01.2009 Hälsingar från Stockholm

riitta_ja_kunkku.jpg

Tukholmasta on kotiuduttu ja Riitta on viisikymppinen. Juhlat olivat onnistuneet. Riitta suorastaan säteili kummityttö Tiinalta saamassaan tiarassa ja pinkissä meikissään (Tiinan käsialaa sekin).  Onnea vielä kerran nuorekkaalle ja kovakuntoiselle viisikymppiselle, ei löydy haastajaa kymmenen kilometrin juoksulenkille. Kiitos mukavista juhlista koko lähisuvun puolesta!

Navetalla paluu arkeen alkoi heti, kun Säde jouduttiin lopettamaan, jalan revähdyksen takia. Varsat saivat tänään flunssarokotteen tehosteen, eivät paljon hätkähtäneet piikkiä.

 23.01.2009 Onnea Riitta!

mikko_50v_085.jpg

Niin sitä lähdetään oikein porukalla juhlimaan Riitan viisikymppisiä Tukholmaan. Riittahan on Tuliniemen tyttöjä, Mikon pikkusisko. Heja Riitta, Grattis!

Tammikuu on mennyt siivillä, säät ovat vaihdelleet lumituiskusta vesisateeseen, pakkasesta suoja säähän. Aikaa on vienyt kuntosavotta: terveystarkastus, vesijumppaa, ravinto tietoutta ja painonhallintaa. Liiketalouden opinnoissa oli vuorossa englannin opiskelu. Viime viikonloppuna olimme Mikon kanssa Vuokatissa Ylä-Savon hippoksen suunnitelu-seminaarissa, joten ravikesä 2009 Ylä-Savon hippoksella alkaa muotoutua ainakin suunnitelmissa. Me naiset tosin suunnittelimme enemmänkin vaatekaapin täydentämistä Sotkamon kaupoista. Mukavaa oli viettää yhteistä viikonloppua "hevosimmeisten" parissa.

Lehmät ovat poikineet edelleen sonnivasikoita, saisi alkaa tuuri jo kääntyä lehmävasikoihin. Hevoset ovat treeni tauolla, Kaisa on ajellut niillä viimeiset kolme viikkoa ja niin on hänen työssä oppimisjakso käyty, kaunis kiitos Kaisalle näistä viikoista!

06.01.2009 HYVÄÄ UUTTA VUOTTA

pc270082.jpg
Niin on vuosi 2009 jo hyvällä alulla ja joulunpyhät lopuillaan. Säät ovat vaihdelleet pakkasen ja lumisateen välillä.

Lauantaina olimme Adan kanssa Juvalla paimenkoira harjoituksissa. Mukavasti alkaa Ada jo toimia Timon toimiessa ohjaajana.

Kaisa aloitti työssä oppimisjakson tallillamme maanantaina.